ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 30 Μάρτη 1999
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στοιχισμένη στις γραμμές του ΝΑΤΟ η Αθήνα

Σκέψεις και σχέδια για την αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος από την ελληνική κυβέρνηση

Στοιχισμένη στη "γραμμή", που έχει χαράξει η αμερικανική διπλωματία για το Κόσσοβο, σύσσωμη η ελληνική κυβέρνηση αναπαράγει την "επιχειρηματολογία" της Ουάσιγκτον, όπως ακριβώς τη μεταφέρει ο Αμερικανός πρεσβευτής στις αλλεπάλληλες επαφές του με την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΞ.

Η "νέα" γραμμή της Ουάσιγκτον, αποκαλείται "ανθρωπιστικό πρόβλημα", το οποίο δημιουργείται από τις εκκαθαρίσεις του σερβικού στρατού στο Κόσσοβο. Χτες ο Ν. Μπερνς συναντήθηκε με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών Γ. Κρανιδιώτη, στον οποίο... μετέφερε την αμερικανική άποψη περί σερβικών ακροτήτων στο Κόσσοβο.

Δεν πρόλαβε να φύγει από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών ο Ν. Μπερνς και η "επιχειρηματολογία" του είχε εμπεδωθεί και αναπαραχθεί με τοποθετήσεις του υπουργού Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου, αλλά και του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη. Μετά τις υποδείξεις της Ουάσιγκτον οι δηλώσεις Σημίτη - Παπανδρέου περί "ανθρωπιστικού προβλήματος εξ αιτίας των σερβικών ακροτήτων στο Κόσσοβο" έκαναν το γύρο του κόσμου, αποδεικνύοντας το αρραγές μέτωπο στους κόλπους της συμμαχίας.

Στη συνάντησή του με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, Γ. Κρανιδιώτη, ο Ν. Μπερνς, σύμφωνα με πληροφορίες, επανέλαβε ότι οι βομβαρδισμοί θα συνεχιστούν μέχρι το Βελιγράδι να αποσύρει τις δυνάμεις του από το Κόσσοβο και να αποδεχτεί τη "συμφωνία" του Ραμπουγιέ.

Η αμερικανική στάση απέναντι στην Αθήνα, χαρακτηρίζεται από Ελληνες διπλωμάτες, ασφυκτικά πιεστική. Η Ουάσιγκτον, όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, δεν αρκείται στην "κατά γράμμα τήρηση των συμβατικών υποχρεώσεων στο ΝΑΤΟ", που ακολουθεί με ευλάβεια η ελληνική κυβέρνηση, αλλά απαιτεί απ' αυτή να μην παίρνει υπόψη της το "κοινό αίσθημα", την ελληνική κοινή γνώμη.

Ετσι, λοιπόν, η Αθήνα δεμένη στο άρμα της αμερικανικής διπλωματίας, αναζητεί - μάταια - ισορροπίες ανάμεσα στο "κοινό αίσθημα" και τις συμβατικές υποχρεώσεις της χώρας απέναντι στο ΝΑΤΟ. Οταν χτες ο υπουργός Εξωτερικών, Γ. Παπανδρέου, στη συνέντευξη που παραχώρησε ρωτήθηκε "όταν η κυβέρνηση υπέγραψε το επιχειρησιακό σχέδιο του ΝΑΤΟ που υλοποιείται με τα αποτελέσματα που βλέπουμε τώρα, αν είχε συνειδητοποιήσει τι επρόκειτο να ακολουθήσει", απέφυγε να απαντήσει.

"Δε θα ήθελα να παρελθοντολογήσω, είπε. Νομίζω ότι όλοι μας, θα έλεγα και η Διεθνής Κοινότητα αλλά ιδιαίτερα η δικιά μας χώρα, είχαμε κάθε ελπίδα ότι θα μπορούσαν να εξελιχθούν οι διπλωματικές προσπάθειες με έναν τέτοιο τρόπο, ώστε με την άσκηση της απαραίτητης πίεσης προς όλες τις πλευρές και ιδιαίτερα τις δύο εμπλεκόμενες πλευρές, θα μπορούσε να βρεθεί μια ειρηνική λύση".

Στη συνέντευξή του ο υπουργός Εξωτερικών, δεν μπόρεσε να δώσει καμία εξήγηση, ούτε γιατί η Ελλάδα υπέγραψε μια απόφαση που κατά την εκτίμησή της οδηγεί σε νέα αδιέξοδα την περιοχή, ούτε γιατί δεν επιχειρεί επί της ουσίας να απαγκιστρωθεί από τις περιβόητες "συμβατικές της υποχρεώσεις", οι οποίες εμπλέκουν τη χώρα σε ένα τυχοδιωκτισμό με πρόδηλα καταστρεπτικά αποτελέσματα για τα συμφέροντα της χώρας.

Οι καταστρεπτικές συνέπειες είναι ήδη ορατές και υποχρεώνουν την Αθήνα να κινητοποιηθεί άμεσα. Το προσφυγικό ρεύμα από το Κόσσοβο προς την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας και την Αλβανία είναι ήδη τεράστιο. Η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη έρθει σε επαφή με τις χώρες αυτές και έχει υποσχεθεί οικονομική βοήθεια σε μια προσπάθεια να περιορίσει την κάθοδο των προσφύγων προς την Ελλάδα.

Ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου, στη χτεσινή του συνέντευξη κωδικοποίησε τις ελληνικές προσπάθειες σ' αυτό τον τομέα, παρουσιάζοντας μια πρωτοβουλία πέντε σημείων. Το πρώτο, αφορά στη διμερή βοήθεια προς την ΠΓΔΜ, την Αλβανία και τη Σερβία. Το δεύτερο, στην πολυμερή συνεργασία των χωρών της περιοχής σε συνδυασμό με την κινητοποίηση Διεθνών Οργανισμών. Το τρίτο, αφορά στην αναζήτηση τρόπων για να αποφευχθεί η μετακύληση της κρίσης στα όμορα κράτη. Το τέταρτο σκέλος της προσπάθειας είναι η αναζήτηση στρατηγικής στην ΕΕ για την αναζωογόνηση των οικονομιών αυτών των χωρών έτσι ώστε να ξεπεραστούν τα τραύματα του πολέμου. Το πέμπτο στάδιο, πολύ περισσότερο από τα προηγούμενα περιγράφει τους ευσεβείς πόθους της Αθήνας να αναλάβει κάποιον διαμεσολαβητικό ρόλο για την αναζήτηση λύσης του κοσσοβαρικού προβλήματος.

Αλωνίζει ο Αμερικανός πρεσβευτής

Επίκαιρη Ερώτηση κατέθεσε χθες στη Βουλή το ΚΚΕ

Επίκαιρη Ερώτηση για τους υπουργούς Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών υπέβαλε ο βουλευτής του ΚΚΕ Μήτσος Κωστόπουλος,αναφορικά με τις δραστηριότητες του Αμερικανού πρεσβευτή Ν. Μπερνς, τον τελευταίο καιρό. Πιο συγκεκριμένα, η Ερώτηση αναφέρει:

"Βαθύτατες είναι οι ανησυχίες που προκαλεί τις τελευταίες μέρες η δραστηριότητα του Αμερικανού πρεσβευτή στην Αθήνα. Ο κ. ΜΠΕΡΝΣ μπαινοβγαίνει σαν στο σπίτι του στα υπουργεία, απαιτώντας την πλήρη ευθυγράμμιση της Ελληνικής Κυβέρνησης στα επιχειρησιακά σχέδια του ΝΑΤΟ, ενάντια στους λαούς των Βαλκανίων και αξιώνοντας παραπέρα εμπλοκή της χώρας μας. Ετσι ο εν λόγω διπλωμάτης, που δε δίστασε να επισκεφθεί το υπουργείο Δημόσιας Τάξης προκειμένου να ζητήσει να αντιμετωπιστούν "δυναμικά" οι λαϊκές αντιιμπεριαλιστικές κινητοποιήσεις, πραγματοποίησε - από την ημέρα που ξεκίνησαν οι ΝΑΤΟικοί βομβαρδισμοί στη Γιουγκοσλαβία - αλλεπάλληλες επισκέψεις στα υπουργεία Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών. Σύμφωνα με πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, ο κ. Μπερνς ζητά τη διατήρηση του "αρραγούς" μετώπου της Συμμαχίας και αξιώνει παραπέρα εμπλοκή της χώρας μας στο αιματοκύλισμα των Βαλκανίων με παραχώρηση και άλλων διευκολύνσεων για την προετοιμαζόμενη στρατιωτική εισβολή στη Γιουγκοσλαβία, φτάνοντας μέχρι το σημείο - σε συνάντησή του με τον Ελληνα Αρχηγό ΓΕΕΘΑ - να ζητήσει τη διέλευση και τουρκικών στρατευμάτων από τη Βόρεια Ελλάδα με προορισμό το Κόσσοβο...

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί να ενημερώσουν τον ελληνικό λαό για τις αξιώσεις που διατυπώνει ο Αμερικανός πρεσβευτής από την Ελληνική Κυβέρνηση και ποια μέτρα πρόκειται να πάρει η Κυβέρνηση και πότε, ώστε να περιορίσει τη δραστηριότητα του εν λόγω πρεσβευτή, που πραγματοποιεί συναντήσεις ακόμα και με εκπροσώπους της στρατιωτικής ηγεσίας, υποβάλλοντάς τους αιτήματα αρμοδιότητας της πολιτικής ηγεσίας της χώρας;".

ΠΑΤΡΑ
Προσπάθεια εκτόνωσης της λαϊκής δυσαρέσκειας

Κινήσεις εκτόνωσης της λαϊκής δυσαρέσκειας απέναντι στους επικίνδυνους τυχοδιωκτισμούς της κυβέρνησης επιχειρούν τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ στην Αχαϊα, σε συνεργασία με τη ΝΔ και το ΣΥΝ. Την περασμένη Κυριακή η ΝΕ ΠΑΣΟΚ, εκτιμώντας ως θετικές τις μέχρι τώρα ενέργειες της κυβέρνησης στη γιουγκοσλαβική κρίση, κάλεσε σύσκεψη κομμάτων, με στόχο τη διενέργεια εκδήλωσης η οποία στην ουσία θα ξεπλένει την κυβέρνηση και θα στρέφεται ενάντια στον πόλεμο χωρίς να κατονομάζει τους υπαίτιους. Στη σύσκεψη πήραν μέρος η ΝΔ και ο ΣΥΝ, ο κυβερνητικός νομάρχης Αχαϊας και μέλη της ΠΑΣΟΚικής πλειοψηφίας του ΕΚΠ και αποφάσισαν να κάνουν εκδήλωση από κοινού την ερχόμενη Πέμπτη. Η ΝΕ Αχαϊας του ΚΚΕ κατήγγειλε αυτή την ενέργεια, δεν πήρε μέρος στη σύσκεψη και μετά την εξαγγελία της εκδήλωσης, εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία τονίζει:

"Κάνουμε γνωστό στο λαό της Αχαϊας ότι το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή του πολέμου ενάντια στη Γιουγκοσλαβία κάλεσε το λαό να κινητοποιηθεί ενάντια στην ιμπεριαλιστική επέμβαση. Στηρίζει και συμμετέχει ενεργά σ' όλες τις λαϊκές κινητοποιήσεις και πρωτοβουλίες που αποσκοπούν στο άμεσο σταμάτημα του πολέμου στη Βαλκανική.

Δε συμμετέχει όμως, στη συγκέντρωση που διοργανώνει από κοινού το ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ και ο ΣΥΝ, την Πέμπτη 1η Απρίλη, ΓΙΑΤΙ:

1) Στην πρόσκληση για τη σύσκεψη της ΝΕ του ΠΑΣΟΚ για να γίνει το συλλαλητήριο θεωρούνται θετικές οι μέχρι τώρα ενέργειες της κυβέρνησης. Δηλαδή, η υπογραφή της στο ΝΑΤΟ για την επέμβαση, η παραχώρηση των λιμανιών και των αεροδρομίων στα ΝΑΤΟικά στρατεύματα θεωρούνται θετικές ενέργειες.

Δε γίνεται, επομένως, η συγκέντρωση για να σταματήσει ο πόλεμος, αλλά για να δικαιολογήσει και να στηρίξει τη συμμετοχή της κυβέρνησης στην ωμή επίθεση σε βάρος του λαού της Γιουγκοσλαβίας.

2) Για το ΚΚΕ, το κύριο σήμερα είναι να σταματήσει ο πόλεμος και να μην επεκταθεί.Αυτά σημαίνουν άμεσες ενέργειες όπως:

- Η κυβέρνηση να πάρει πίσω την υπογραφή της από την απόφαση για τη ΝΑΤΟική επιδρομή.

- Καμία συμμετοχή της χώρας μας στην ιμπεριαλιστική επέμβαση. Να γυρίσει πίσω το ελληνικό πλοίο από την Αδριατική και οι Ελληνες φαντάροι από την Αλβανία και τη Βοσνία.

- Να κλείσουν οι αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις που βρίσκονται στη χώρα μας.

- Καμία διευκόλυνση στις ΝΑΤΟικές στρατιωτικές δυνάμεις, καμία παραχώρηση του ελληνικού εδάφους και του εθνικού εναέριου χώρου.

- Να φύγουν το ΝΑΤΟ και οι Αμερικανοί από τα Βαλκάνια.

Καλούμε το λαό και τη νεολαία να συμμετέχει μαζικά στον αποκλεισμό της αμερικανικής βάσης του Αραξου την Τετάρτη 31 Μαρτίου και να κλιμακώσει την πάλη του ενάντια στον πόλεμο".

ΣΥΝ
"Να σταματήσουν βομβαρδισμοί και διευκολύνσεις"

"Να σταματήσουν αμέσως οι βομβαρδισμοί και οι πολεμικές επιδρομές στη Γιουγκοσλαβία και να κινηθούν οι διαδικασίες της πολιτικής διαπραγμάτευσης για τη λύση του προβλήματος", ζήτησε χτες ο πρόεδρος του ΣΥΝ Ν. Κωσταντόπουλος μετά τη συνάντηση που είχε με τον Γιουγκοσλάβο πρέσβη στη χώρα μας. Ο ίδιος υποστήριξε πως: "Υπάρχει βάση πολιτικής διαπραγμάτευσης που μπορεί να γίνει στα πλαίσια των σημείων της Ομάδας Επαφής του Ιανουαρίου και πάνω σε δύο βασικούς άξονες: Σεβασμός των υπαρχόντων συνόρων και της κυριαρχίας των ανεξαρτήτων χωρών, προστασία και σεβασμός των μειονοτήτων εντός της εδαφικής και κρατικής κυριαρχίας της Γιουγκοσλαβίας".Ο Ν. Κωσταντόπουλος, σε συνάντηση που είχε χτες το πρωί με τον πρόεδρο της Βουλής Απ. Κακλαμάνη ζήτησε να υπάρξει ψήφισμα της Βουλής, που να ζητά το σταμάτημα της επιδρομής και την έναρξη πολιτικών διαπραγματεύσεων για τη λύση του προβλήματος.

Σε δηλώσεις του, εξάλλου από την Ηλεία προχτές, ο πρόεδρος του ΣΥΝ, επισήμανε: "Αξίες και αρχές της διεθνούς νομιμότητας, ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και ευρωπαϊκή πολιτική και η Ευρωπαϊκή Ενωση στο σύνολό της χρεοκοπούν στα μάτια της ιστορίας και στη συνείδηση της ανθρωπότητας". Αναφερόμενος στην προοπτική της εξέλιξης του "τυχοδιωκτικού πολέμου και στις συνέπειές του στα Βαλκάνια, ο ίδιος, με αφορμή την προσπάθεια σύνδεσης Κόσσοβου και Θράκης είπε ότι αυτά "αποτελούν μέρος του αμερικανο-ΝΑΤΟικού σεναρίου για πιέσεις στρατηγικής αποσταθεροποίησης όλης της περιοχής, προκειμένου τα Βαλκάνια να είναι μια ευρύτερη περιοχή ρευστότητας υπό την επιτήρηση των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ. Επιβάλλεται, πρόσθεσε, η ελληνική κυβέρνηση να μην αρκεστεί μονάχα σε διπλωματικά διαβήματα, αλλά με έντονο τρόπο να καταστήσει σαφές ότι δεν είναι δυνατό να παίζονται τέτοια παιχνίδια αποσταθεροποιητικών εντυπώσεων και πιέσεων σε βάρος της σταθερότητας της περιοχής, αλλά και της ανεξαρτησίας και της ασφάλειας της χώρας μας".

Σχετικά, κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση "να μην ενδώσει στις πιέσεις των ΗΠΑ και να μην αποδεχτεί ούτε να εγκρίνει, ούτε έμμεσα να σιωπήσει σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Ρητά να αρνηθεί την παραπέρα προώθηση, να αξιώσει διακοπή του πολέμου, διακοπή των βομβαρδισμών. Σε καμιά περίπτωση εμπλοκή χερσαίων δυνάμεων και σε καμιά περίπτωση διέλευση από την ελληνική επικράτεια χερσαίων δυνάμεων άλλων χωρών - μελών του ΝΑΤΟ. Π. χ. της Τουρκίας".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ