ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 31 Γενάρη 2014
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Να σταματήσουν οι διώξεις λαϊκών αγωνιστών στην Κολομβία

Από πρόσφατη κινητοποίηση της «Πατριωτικής Πορείας». Στην πρώτη γραμμή, για ειρήνη με κοινωνική δικαιοσύνη, οι γυναίκες
Από πρόσφατη κινητοποίηση της «Πατριωτικής Πορείας». Στην πρώτη γραμμή, για ειρήνη με κοινωνική δικαιοσύνη, οι γυναίκες
Το ζήτημα των διώξεων του λαϊκού κινήματος της Κολομβίας από την αντιδραστική κυβέρνηση της χώρας, αναδεικνύει με ερώτησή του προς την επικεφαλής της ευρωενωσιακής διπλωματίας Κάθριν Αστον, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Μπάμπης Αγγουράκης. Σε αυτήν σημειώνεται:

«Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καταγγέλλει την κυβέρνηση της Κολομβίας, για τη σύλληψη και φυλάκιση με χαλκευμένες κατηγορίες των αγωνιστών μελών του κινήματος "Πατριωτική Πορεία" ("Marcha Patriotica") (MP) Ούμπερ Μπαγιεστέρος και Φρανσίσκο Χαβιέρ Τολόζα, την άγρια επιχείρηση κλιμάκωσης της κρατικής βίας, που είναι σε εξέλιξη κατά του λαού της Κολομβίας. Οπως κατήγγειλαν, στις 22 του Γενάρη 2014, οι εκπρόσωποι του κινήματος "Marcha Patriotica" και του Κομμουνιστικού Κόμματος Κολομβίας περισσότερα από 29 μέλη και στελέχη του MP, έχουν δολοφονηθεί τα τελευταία 2 χρόνια για τις πολιτικές θέσεις και τη δράση τους στο πλευρό της εργατικής τάξης, των φτωχών αγροτών και των φοιτητών. Καθημερινά, κλιμακώνονται οι δολοφονικές επιθέσεις, οι απειλές και οι προβοκάτσιες σε βάρος των αγωνιστών του εργατικού - λαϊκού κινήματος. Οι πρόσφατες αποκαλύψεις για τις δολοφονικές επιθέσεις των ΗΠΑ, της CIA στην Κολομβία επαναφέρουν στη μνήμη του λαού το πογκρόμ της άρχουσας τάξης της Κολομβίας και των ιμπεριαλιστών των ΗΠΑ σε βάρος της «Πατριωτικής Ενωσης» τις δεκαετίες του '70 και του 80, που είχε στοιχίσει τη ζωή σε δεκάδες χιλιάδες κομμουνιστές και λαϊκούς αγωνιστές. Οι ευθύνες του Πρόεδρου Χουάν Μανουέλ Σάντος και της κυβέρνησης της Κολομβίας είναι τεράστιες. Εξίσου τεράστιες είναι και οι ευθύνες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, γιατί η κλιμάκωση των δολοφονικών επιθέσεων των κατασταλτικών μηχανισμών κατά των λαϊκών αγωνιστών στην Κολομβία εξελίσσεται με ιδιαίτερη σφοδρότητα μετά την υιοθέτηση της νέας συμφωνίας ΕΕ - Κολομβίας.

Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ εκφράζει τη συμπαράστασή της στον ηρωικό αγώνα του κινήματος "Marcha Patriotica", στον αγωνιζόμενο λαό της Κολομβίας και ζητά την άμεση αποφυλάκιση των μελών του κινήματος "Marcha Patriotica" (MP), Ούμπερ Μπαγιεστέρος και Φρανσίσκο Χαβιέρ Τολόζα και όλων των πολιτικών κρατουμένων.

Ερωτάται η Υπατη Εκπρόσωπος για την Εξωτερική Πολιτική της ΕΕ και αντιπρόεδρος της Επιτροπής:

Καταδικάζει την κλιμακούμενη κρατική καταστολή και την παραβίαση των λαϊκών ελευθεριών στην Κολομβία;

Συμφωνεί με την απαίτηση του εργατικού - λαϊκού κινήματος για την αποφυλάκιση των Ούμπερ Μπαγιεστέρος και Φρανσίσκο Χαβιέρ Τολόζα και όλων των πολιτικών κρατουμένων;»

ΟΓΕ
Χτύπημα στα αναπαραγωγικά δικαιώματα των γυναικών η απαγόρευση των αμβλώσεων

Ανακοίνωση της Ομοσπονδίας για το νομοσχέδιο της ισπανικής κυβέρνησης που απαγορεύει τις εκτρώσεις

Την αντίθεσή της στην απαγόρευση των εκτρώσεων από την ισπανική κυβέρνηση εκφράζει η ΟΓΕ και προχωρά σε παράσταση διαμαρτυρίας στην πρεσβεία της Ισπανίας, το Σάββατο 8 Φλεβάρη. Στην ανακοίνωσή της αναφέρει:

«Η ΟΓΕ καταδικάζει την προσπάθεια της ισπανικής κυβέρνησης να απαγορεύσει τις αμβλώσεις. Ενώνει τη φωνή της με τις εργαζόμενες, τις άνεργες, τις νέες γυναίκες της Ισπανίας, που αντιπαλεύουν το νομοσχέδιο, οργανώνοντας πολύμορφες κινητοποιήσεις στη χώρα τους στις 8 Φλεβάρη.

Η ΟΓΕ, παρότι θεωρεί ότι η άμβλωση δεν μπορεί να αποτελεί τη μοναδική μέθοδο αντισύλληψης, υπογραμμίζει ότι η απαγόρευσή της σηματοδοτεί χτύπημα στο δικαίωμα των γυναικών των λαϊκών στρωμάτων να καταφεύγουν και σε αυτή όταν υπάρχει ανάγκη. Οι συνέπειες της απαγόρευσης των εκτρώσεων δεν είναι οι ίδιες για όλες τις γυναίκες. Τα εμπόδια, ακόμα και τα νομικά, μπορούν να αρθούν εύκολα για τις γυναίκες της αστικής τάξης. Εχουν την οικονομική δυνατότητα να ταξιδέψουν σε κάποια άλλη ευρωπαϊκή χώρα για να υποβληθούν σε άμβλωση και να πληρώσουν όποια ιδιωτική κλινική επιλέξουν.

Δεν ισχύει το ίδιο για τη μεγάλη πλειοψηφία των γυναικών, που δεν μπορούν να ανταποκριθούν σε τέτοια έξοδα και θέτουν την υγεία τους σε κίνδυνο, αφού υποχρεώνονται να καταφύγουν σε πρακτικές παράνομης έκτρωσης. Είναι εξάλλου οι ίδιες γυναίκες που πλήττονται από τις περικοπές συνολικά στις δημόσιες παροχές Υγείας και από την αύξηση των ανταποδοτικών πληρωμών για υπηρεσίες οικογενειακού προγραμματισμού, αντισύλληψης, πρόληψης, προγεννητικού ελέγχου, τοκετού, ιατρικών επισκέψεων, εξετάσεων και θεραπειών. Αυτές οι περικοπές έρχονται να προστεθούν στα αντιλαϊκά μέτρα στην εργασία, στην κοινωνική ασφάλιση, στην Πρόνοια, στην Παιδεία, που παίρνονται τα τελευταία χρόνια από όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ, στη βάση συναποφασισμένων στρατηγικών επιλογών.

Η αναζωπύρωση αντιδραστικών και αναχρονιστικών απόψεων, όπως αυτές για την απαγόρευση της έκτρωσης, αποτελούν τον ιδεολογικό μανδύα για ένα ακόμα χτύπημα στα αναπαραγωγικά δικαιώματα των γυναικών της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων. Οι εργαζόμενες, οι άνεργες, οι νέες γυναίκες έχουν κάθε λόγο να καταδικάσουν τα μέτρα και τις αντιλήψεις που τα συνοδεύουν. Να διεκδικήσουν ένα σύστημα Υγείας που με ευθύνη του κράτους θα παρέχει δωρεάν όλες τις υπηρεσίες και της αναπαραγωγικής υγείας σύμφωνα με τις σύγχρονες ανάγκες τους, χωρίς τη δράση των επιχειρηματιών.

Η ΟΓΕ εκφράζει την αλληλεγγύη της στον αγώνα των γυναικών της Ισπανίας, στηρίζοντας τη δράση της οργάνωσης "Φεμινίστριες για το Σοσιαλισμό", οργάνωση - μέλος της Παγκόσμιας Δημοκρατικής Ομοσπονδίας Γυναικών, που προχωρά σε κινητοποιήσεις στις 8 Φλεβάρη σε διάφορες περιοχές της χώρας. Την ίδια μέρα η ΟΓΕ οργανώνει παράσταση διαμαρτυρίας στην ισπανική πρεσβεία στην Αθήνα στις 11 π.μ., απαιτώντας να αποσυρθεί το νομοσχέδιο που απαγορεύει τις εκτρώσεις».

ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΑΦΡΙΚΑΝΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ
Ν. Σουδάν και Κεντροαφρικανική Δημοκρατία στο επίκεντρο

ANTIΣ ΑΜΠΕΜΠΑ.--

Οι δραματικές εξελίξεις στο Νότιο Σουδάν, η εξελισσόμενη ιμπεριαλιστική επέμβαση στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και η επισιτιστική ασφάλεια στην Αφρική κυριαρχούν στη διήμερη σύνοδο της Αφρικανικής Ενωσης (ΑΕ) που ξεκίνησε χτες στην έδρα του οργανισμού στην πρωτεύουσα της Αιθιοπίας, Αντίς Αμπέμπα, παρουσία 34 Αφρικανών ηγετών και δεκάδων ανώτερων δυτικών κυβερνητικών αξιωματούχων, μεταξύ των οποίων ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών Γουίλιαμ Μπερνς.

Ο Αιθίοπας πρωθυπουργός Χαϊλεμαριάμ Ντεσάλεγ, κηρύσσοντας χτες την έναρξη της 22ης Συνόδου Κορυφής του οργανισμού ζήτησε τον τερματισμό της βίας στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και την εξεύρεση ειρηνευτικής συμφωνίας από τις εμπόλεμες πλευρές στο Νότιο Σουδάν. Οπως σημείωσε, η εκρηκτική κατάσταση σε αμφότερες χώρες σε μία περίοδο κατά την οποία στην υποσαχάρεια Αφρική γίνεται, όπως είπε, κουβέντα περί «αφρικανικής αναγέννησης», απειλεί την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή αλλά και σε όλη την ήπειρο.

Στο Νότιο Σουδάν οι συγκρούσεις ανάμεσα στο στρατό και τους ενόπλους του πρώην αντιπροέδρου Ρίεκ Ματσάρ από τον περασμένο Δεκέμβρη ως σήμερα έχουν προκαλέσει τον εκτοπισμό τουλάχιστον 700.000 αμάχων και τον υποσιτισμό 3.700.000 άλλων (περίπου το 1/3 του συνολικού πληθυσμού).

Στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, συνεχίζεται η δράση των 1.600 Γάλλων στρατιωτών και άλλων 5.300 από την Αφρικανική Ενωση, που υποτίθεται θέλουν να σταματήσουν τις σφαγές μεταξύ χριστιανών και μουσουλμάνων, ενώ το 1/4 του συνολικού πληθυσμού έχει εκτοπιστεί από τις εστίες του και το 20% αντιμετωπίζει σοβαρό επισιτιστικό πρόβλημα. Δημοσιογράφοι του BBC φθάνοντας χτες στο διεθνές αεροδρόμιο της κεντροαφρικανικής πρωτεύουσας, Μπανγκί, κατέγραψαν επιθέσεις και λιντσαρίσματα σε βάρος Μουσουλμάνων αμάχων σημειώνοντας την απάθεια των Γάλλων στρατιωτών. Αυτή όμως εξηγείται. Ο αληθινός στόχος της γαλλικής ιμπεριαλιστικής επέμβασης που ξεκίνησε στις 5 Δεκέμβρη 2013 στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία είναι η εξασφάλιση μέρους του σημαντικού αλλά ανεκμετάλλευτου ορυκτού πλούτου της χώρας για τα γαλλικά μονοπώλια. Αυτή την επιδίωξη σπεύδουν να συνδράμουν τόσο οι δυνάμεις της ΕΕ, όπου το ΝΑΤΟικό Στρατηγείο της Λάρισας συμμετέχει στην προετοιμασία τους, όσο και οι 10.000 κυανόκρανοι του ΟΗΕ, μετά από ομόφωνη απόφαση όλων των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων.

ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ ΩΚΕΑΝΟΣ
«Πόρτες κλειστές στο διάλογο» βλέπει η Κίνα

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

Τις «τεταμένες» ισορροπίες στην περιοχή του Ειρηνικού Ωκεανού επιβεβαίωσε ανοιχτή συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας (ΣΑ) του ΟΗΕ με θέμα «Πόλεμος, τα διδάγματά του και η αναζήτηση μόνιμης ειρήνης». Ο πρέσβης της Κίνας στο Συμβούλιο Λιου Ζιεγι είπε ότι η πρόσφατη επίσκεψη του Ιάπωνα πρωθυπουργού στο μνημείο Γιασουκούνι «έκλεισε την πόρτα στο διάλογο» αφού ο Αμπε «απέτισε τιμή σ' εκείνους που εξαπέλυσαν έναν άγριο πόλεμο και είναι βουτηγμένοι μέχρι τους αγκώνες στο αίμα των λαών των χωρών όπου εισέβαλαν». Η αλλαγή της ιστορίας αποσταθεροποίησε την ειρήνη στην περιοχή και έθεσε μια «σοβαρή πρόκληση στην ειρηνική πορεία της ανθρωπότητας».

«Δυστυχώς, οι εντάσεις κλιμακώνονται στη Νοτιοανατολική Ασία περισσότερο από παλιότερα εξαιτίας της καχυποψίας των κρατών της περιοχής» υπογράμμισε ο πρέσβης της Νότιας Κορέας Οχ Ζουν. «Πολλοί Ιάπωνες ηγέτες έχουν επιδείξει μια συμπεριφορά ιστορικού ρεβιζιονισμού, τιμώντας το Γιασουκούνι, όπου δοξάζεται το παρελθόν της αγριότητας» πρόσθεσε επισημαίνοντας πως η Ιαπωνία παρουσιάζει «παραμορφωμένες απόψεις για την ιστορία στις επόμενες γενιές μέσα από την αναθεώρηση των σχολικών βιβλίων».

«Τα εγκλήματα που τέλεσε η Ιαπωνία στο παρελθόν ενάντια στους λαούς της Κορέας, της Κίνας, της νοτιοανατολικής Ασίας δε μπορούν να βρουν όμοιά τους στην ιστορία της ανθρωπότητας σε αγριότητα και βαρβαρότητα» δήλωσε ο πρέσβης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας Ρι Τονγκ Ιλ.

Σύμφωνα με το BBC ο πρέσβης της Ιαπωνίας Καζουγιόσι Ουμεμότο δήλωσε ότι η χώρα του έχει αντιμετωπίσει τα ιστορικά γεγονότα και «εκφράσει τύψεις και εγκάρδια συγγνώμη» σημειώνοντας ωστόσο ότι η αναμόχλευση τέτοιων ζητημάτων στον ΟΗΕ δε βοηθά στη μείωση των εντάσεων.

Οι τόνοι των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων που υψώνονται στη Νοτιοανατολική Ασία προκαλούν ποικίλες αντιδράσεις στα ιμπεριαλιστικά κέντρα που παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στην περιοχή. Ανάμεσα στις αναλύσεις που φιλοξενούν τα αστικά ΜΜΕ, υπάρχει κι εκείνη που μιλά για προβληματισμό της Ουάσιγκτον επειδή τα «σύννεφα» στις σχέσεις Ιαπωνίας και Ν. Κορέας, ενδεχόμενα επιδράσουν στα σχέδια «αναχαίτισης» της επιρροής της Κίνας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ