Εκπρόσωποι φορέων και οι σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» κατήγγειλαν την αντιλαϊκή πολιτική σε μια σειρά από τομείς
Ο Τεύκρος Παντελόγλου, δημοτικός σύμβουλος Διονύσου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», αναφέρθηκε σε μια σειρά από προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι του δήμου. «Υπάρχουν δημοτικές κοινότητες το 2024, όπως είναι του Αγίου Στεφάνου και της Ανοιξης, οι οποίες δεν έχουν σχέδιο πόλης», είπε. Τόνισε ότι τα τοπικά πολεοδομικά σχέδια δεν θα δώσουν λύσεις στα αδιέξοδα και στα προβλήματα αυτά. Αναφερόμενος στις φωτιές είπε ότι το αιωνόβιο δάσος της Σταμάτας χάθηκε, ενώ ακόμα οι πυρόπληκτοι του δήμου Διονύσου δεν έχουν πάρει τις αποζημιώσεις των 600 και 5.000 ευρώ. «Μας αφήσατε στη μοίρα μας όπως και στην κακοκαιρία "Μήδεια"», επισήμανε. Οσον αφορά τα προγράμματα «Antinero» κατήγγειλε ότι οι μπουλντόζες των εργολάβων αφήνουν τόνους φερτών υλικών που στην πρώτη βροχή θα φράξουν τα ρέματα που αυτοί οι εργολάβοι δήθεν καθαρίζουν. «Εχουμε καταγγείλει και παλιότερα ότι τα υπολείμματα των προγραμμάτων "Antinero" πετιούνται στα ρέματα του δήμου», είπε.
Ανέδειξε επίσης τις ελλείψεις προσωπικού στην υπηρεσία καθαριότητας του δήμου, ζητώντας προσλήψεις και αγορά εξοπλισμού.
Ο Γιώργος Ηλίας, αγωνιστής πρόεδρος της Κοινότητας Βαρνάβα, εκλεγμένος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», υπογράμμισε: «Εχουν περάσει 3 μήνες από την καταστροφική πυρκαγιά και δεν έχει έρθει κάποιος, ούτε από το "επιτελικό" κράτος, να μας πει μια κουβέντα, να μας πει τι θα κάνουμε, πώς θα πορευτούμε από εδώ και πέρα, φυσικά από την Περιφέρεια κανένας (...) Οσον αφορά τη φωτιά... Εγώ αν ήμουν σαν και σας θα ξεκινούσα να μιλήσω με τους κατοίκους (...) Η φωτιά θα επανέλθει. Γιατί έχουμε άκαυτο δάσος. Η περιοχή είναι εύφλεκτη λόγω και της λειψυδρίας. Ζητάμε 10 δεξαμενές ανοιχτού τύπου ώστε να μπορούν τα ελικόπτερα να εφοδιάζονται με νερό, ζητάμε δύο 4x4, είναι τρίτη φορά που ξεκινά φωτιά από τον Βαρνάβα και φέτος έφτασε ως το Χαλάνδρι». Για το θέμα του παρακαμπτήριου δρόμου είπε ότι είναι καρμανιόλα για τα σχολικά και αστικά λεωφορεία. Για τα τελευταία έχει δηλωθεί ότι θα σταματήσουν να έρχονται στον Βαρνάβα. Τα ΚΤΕΛ δηλώνουν ότι δεν μπορούν να μεταφέρουν από εκεί τους μαθητές διότι είναι επικίνδυνος ο δρόμος. Σημείωσε ακόμα: «Οσο για τον δρόμο που θέλετε να κατασκευάσετε, οι κάτοικοι τον θέλουν αλλά αφήστε μας μια λωρίδα να περνάμε με ασφάλεια, προσαρμόστε τον σχεδιασμό να αφήσει μια λωρίδα ο εργολάβος. Η σχετική μελέτη βασίζεται στην παραδοχή ότι ο υφιστάμενος δρόμος είναι 5,5 με 6 μέτρα. Με την Τεχνική Υπηρεσία του δήμου τον μετρήσαμε και είναι 8 - 9 μ. Το έργο βασίζεται σε λάθος βάσεις».
Οπως σημειώνει ο Γ. Ηλίας, «μας υποδέχτηκαν με τον σαρκασμό του κ. Χαρδαλιά για το ότι ο Βαρνάβας εμφανίζεται σε κάθε Περιφερειακό Συμβούλιο, και μας ξεπροβόδισαν με το "άντε γα***ου" που διατυπώθηκε από τον πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου και απευθύνθηκε προς το πρόσωπό μου (αυτή η απαράδεκτη στάση έχει καταγραφεί στη μαγνητοσκόπηση της συνεδρίασης, παρότι τα μικρόφωνα είχαν κλείσει)».
Και συνεχίζει ο κοινοτάρχης: «Μάλλον η δημοκρατία τους, την οποία επικαλούνται, χωλαίνει όταν έρχονται αντιμέτωποι με την αντίθετη άποψη. Σε κάθε περίπτωση, επειδή έχουμε κατηγορηθεί από πολλούς ότι η μοναδική μας λύση στα προβλήματα είναι ο δρόμος του συλλογικού αγώνα, κρατήστε τα λόγια του κ. Χαρδαλιά, που άθελά του επιβεβαιώνει ότι πράγματι εξαντλούμε κάθε πρόσφορο μέσο που έχουμε στη διάθεσή μας». Και καταλήγει: «Θα συνεχίσουμε να βρισκόμαστε μπροστά τους μέχρι να μας ακούσουν. Θα διεκδικήσουμε το δίκιο μας με όλους τους τρόπους που υπάρχουν».
Η Μαρία Μπαρούτη, μέλος του ΔΣ της Ομάδας Γυναικών Διονύσου (μέλος ΟΓΕ), ανέδειξε τις τεράστιες ελλείψεις στις δημόσιες δομές Υγείας, ότι στον δήμο δεν υπάρχει κανένας μαστογράφος και λείπουν βασικές ειδικότητες. Επίσης, τόνισε πως δεν υπάρχει Ειδικό Σχολείο για τα παιδιά ΑμεΑ ούτε δημόσιο ΚΔΑΠ, ενώ απαίτησε να έχει το Κέντρο Υγείας 24ωρη λειτουργία, καθώς σήμερα υπολειτουργεί.
Ο Νίκος Ξουράφης, πρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ Αμαρουσίου και γύρω δήμων, μίλησε για τα προβλήματα του Κέντρου Υγείας στο Μαρούσι, το οποίο εξυπηρετεί και γειτονικούς δήμους. Το Κέντρο Υγείας υπολειτουργεί, καθώς λείπουν πολλές ειδικότητες γιατρών, είπε. Επίσης, μίλησε για τα προβλήματα της σχολικής στέγης. Αναφέρθηκε ακόμη στη μεταφορά του καζίνο της Πάρνηθας, στην απειλή εμπορευματοποίησης του άλσους Συγγρού, του κτήματος Καρέλλα, του Πεντελικού Ορους, στην παράδοση των εγκαταστάσεων του ΟΑΚΑ σε ιδιωτικά συμφέροντα, ενώ απειλούνται οι ελάχιστοι χώροι που έχουν απομείνει για να κτιστούν νέα μεγαθήρια, αφού αυτήν τη στιγμή στο Μαρούσι χτίζονται 250.000 τετραγωνικά.
Η ανάγκη να παραμεριστούν τα επιχειρηματικά συμφέροντα και να ικανοποιηθούν οι λαϊκές ανάγκες αναδείχτηκε σε μια σειρά από ζητήματα όπου παρενέβησαν οι περιφερειακοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης».
Το Περιφερειακό Συμβούλιο κλήθηκε να γνωμοδοτήσει επί της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΕΠΣ) για την προστασία, ανάδειξη και αξιοποίηση του δημόσιου κτήματος Τατοΐου.
Ο Γιάννης Πρωτούλης, επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Αττικής και μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, έκανε λόγο για την αποκαρδιωτική εικόνα που επικρατεί, με το μαύρο να κυριαρχεί σε μεγάλο τμήμα του δάσους της Πάρνηθας. Υπογράμμισε ότι απαιτείται μια συστηματική, μελετημένη προσπάθεια για να αναγεννηθεί το δάσος και σχετικά με το Τατόι σημείωσε: «Πατήστε πόδι στην κυβέρνηση να κάνει στην άκρη όλα αυτά τα επιχειρηματικά σχέδια, να τα κάνει στην άκρη, πρέπει να μείνει δάσος, τίποτα παραπάνω», σημείωσε χαρακτηριστικά. Οπως είπε, το Τατόι με μια συστηματική προσπάθεια μπορεί να αναγεννηθεί και να γίνει δάσος.
Η Νίκη Χρονοπούλου, περιφερειακή σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης», υπογράμμισε ότι αντί η Περιφέρεια να προτείνει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα αποκατάστασης του δάσους, προτείνει την εμπορική αξιοποίηση του κτήματος Τατοΐου που περιλαμβάνει ξενώνες, χώρους κοινωνικών εκδηλώσεων, εστιατόρια, καφετέριες κ.ά. Ξεκαθάρισε πως η «Λαϊκή Συσπείρωση» καταψηφίζει αυτόν τον σχεδιασμό, καθώς πρέπει να γίνει ένας πνεύμονας πρασίνου για τον λαό που ασφυκτιά και να αξιοποιηθεί ως δημόσιος και δωρεάν χώρος αναψυχής. Πρόσθεσε ότι την ώρα που το 50% των δασών της Αττικής είναι καμένα θα περίμενε κανείς να προτείνει η Περιφέρεια ολοκληρωμένο πρόγραμμα αναδάσωσης αντί της εμπορευματοποίησης, όπως φαίνεται και από τη ΣΜΠΕ, τη στιγμή που θα πρέπει να παρθούν και αντιπλημμυρικά μέτρα. Επίσης, το κτήμα Τατοΐου είναι κοντά σε περιοχή Natura και σε καταφύγιο άγριας ζωής. Απαιτείται, λοιπόν, ειδική οικολογική αξιολόγηση, προβλέπεται αύξηση του κυκλοφοριακού φόρτου στην περιοχή, άρα χρειάζεται μελέτη κυκλοφοριακών επιπτώσεων, αναμένεται αύξηση των αστικού τύπου απορριμμάτων, άρα θα πρέπει να υπάρχει μνεία για τη διαχείριση των αποβλήτων.
Στο θέμα για το master plan του λιμανιού της Ραφήνας, ο Γιώργος Τάτσης, περιφερειακός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης», εξέφρασε την αντίθεση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» με αυτόν τον σχεδιασμό, καθώς εντάσσεται σε μια πορεία ιδιωτικοποίησης του συγκεκριμένου λιμανιού.
Το 2012 μπήκε στο ΤΑΙΠΕΔ, το 2017 μπήκε στο Υπερταμείο και σήμερα το master plan προβλέπει ότι θα το αγοράσει ο επίδοξος επενδυτής για να μετατρέψει τη Ραφήνα σε έναν μικρό Πειραιά, χωρίς τις αντίστοιχες υποδομές, κάτι που θα αλλάξει τη φυσιογνωμία της περιοχής και θα την υποβαθμίσει, όπως εξήγησε.
Μιλώντας για την τοποθέτηση αιολικών πάρκων σε μια σειρά από περιοχές της Ανατ. Αττικής (Κερατέα, Μαρκόπουλο, Καλύβια, Κουβαράς), η Εύη Γεωργιάδου, περιφερειακή σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης», είπε ότι αυτός ο σχεδιασμός σημαίνει πανάκριβο ρεύμα για τον λαό και δεν εξασφαλίζει την προστασία του περιβάλλοντος, ενώ συνδέεται με τις γενικότερες επιλογές του ευρωατλαντικού ιμπεριαλιστικού στρατοπέδου στην Ενέργεια.
Οπως τόνισε, είναι γνωστές οι επιπτώσεις των παράκτιων αιολικών και στο θαλάσσιο οικοσύστημα, στην αλιεία, στον τουρισμό, η ΣΜΠΕ αναφέρει ότι θα υπάρξουν επιπτώσεις σε 89 προστατευόμενες περιοχές, περιορίζονται οι παραθαλάσσιες δραστηριότητες ενώ μπορεί να υπάρξει πρόβλημα και στη ναυσιπλοΐα.
Πρόσθεσε ότι αυτές οι μελέτες εξωραΐζουν τις επιπτώσεις, ενώ ο επενδυτής καθορίζει τα πάντα με βάση την κερδοφορία του. Επίσης, επανέλαβε πως το ΚΚΕ δεν θα αφήσει να μπουν στο στόχαστρο αυτού του σχεδιασμού για αιολικά πάρκα ιστορικές περιοχές, όπως η Γυάρος, που είναι τόπος φυλάκισης και εξορίας χιλιάδων κομμουνιστών και άλλων λαϊκών αγωνιστών. Επίσης, ότι χρειάζεται ένας άλλος σχεδιασμός της οικονομίας, όπου δεν θα είναι κριτήριο τα κέρδη των ομίλων, αλλά οι λαϊκές ανάγκες, δεν θα είναι εμπόρευμα η Ενέργεια. Και εκεί οι πολλές μορφές Ενέργειας που έχει η χώρα μας θα μπορούν να αξιοποιηθούν ισόρροπα στο μείγμα ενεργειακής πολιτικής.
Στη συζήτηση για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που αφορά την οριοθέτηση Περιοχής Οργανωμέvης Αvάπτυξης Υδατοκαλλιεργειώv στον δήμο Τροιζηνίας - Μεθάνων, ο Στέλιος Μπενετάτος, περιφερειακός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης», υπογράμμισε ότι είναι καταστροφική η ανάπτυξη αυτών των εγκαταστάσεων με τον τρόπο που επιβάλλουν οι επιχειρηματίες του κλάδου.