ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 31 Αυγούστου 2005
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΜΠΡΑΞΕΙΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ
Αρχισε το γλέντι για τους ιδιώτες

Με 3.000 ευρώ τη μέρα φιλοδωρεί η κυβέρνηση τον σύμβουλο που θα προωθήσει τις συμπράξεις στο χώρο της Υγείας!

Στην παραχώρηση ολόκληρων νοσοκομείων, μετά την τμηματική ιδιωτικοποίηση των δημόσιων νοσοκομείων απ' τις γαλαζοπράσινες κυβερνήσεις, προχωράει η κυβέρνηση της ΝΔ μέσω των Συμβάσεων παραχώρησης και των Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), δίνοντας παράλληλα δώρο στους ιδιώτες την τεχνική υποστήριξη του «ανθυγιεινού» εγχειρήματος, με παχυλές συμβάσεις συμβούλων. Η κυβέρνηση επιχειρεί να εμφανίσει την απαίτηση των επιχειρηματιών για την επέκταση των δραστηριοτήτων τους με ζεστό κρατικό χρήμα, ως απαίτηση της κοινωνίας, και όχι μόνο παραδίδει νοσοκομεία και πολύτιμες υπηρεσίες Υγείας στους ιδιώτες, αλλά βάζει και «το λύκο να φυλάει τα πρόβατα», παραδίδοντας ακόμα και την όποια εποπτεία της διαδικασίας των εκχωρήσεων και των όρων των συμβάσεων στους ιδιώτες!

Ο «Ρ» αποκαλύπτει σήμερα εισήγηση της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του υπουργείου Υγείας, με ημερομηνία 25 του Αυγούστου 2005, για την επιλογή χρηματοοικονομικού συμβούλου που θα αναλάβει την υποστήριξη του υπουργείου Υγείας «σε Συμβάσεις Παραχώρησης και ΣΔΙΤ σε επιλεγμένα έργα/υπηρεσίες».

Την προκήρυξη για χρηματοοικονομικό σύμβουλο παρουσίασε στις 21.7.2005 ο υπουργός Υγείας, Νικ. Κακλαμάνης, στον πρωθυπουργό σε συνάντηση που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου, ενόψει της ψήφισης του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών για τις συμπράξεις μέσα στο Σεπτέμβρη.

90.000 ευρώ μηνιάτικο!

Η κυβέρνηση βαθαίνει την εμπορευματοποίηση της Υγείας μέσω των συμπράξεων με τον ιδιωτικό τομέα και παράλληλα δίνει «φιλοδώρημα» εκατομμύρια ευρώ στους μεσάζοντες που θα αναλάβουν τη διαπραγμάτευση των «ανθυγιεινών» συμβάσεων ανάμεσα στο κράτος και στους ιδιώτες

Motion Team

Η κυβέρνηση βαθαίνει την εμπορευματοποίηση της Υγείας μέσω των συμπράξεων με τον ιδιωτικό τομέα και παράλληλα δίνει «φιλοδώρημα» εκατομμύρια ευρώ στους μεσάζοντες που θα αναλάβουν τη διαπραγμάτευση των «ανθυγιεινών» συμβάσεων ανάμεσα στο κράτος και στους ιδιώτες
Πρόθεση του υπουργείου Υγείας - όπως αναφέρεται στην εισήγηση - είναι να αναλάβει ο σύμβουλος αυτός κατά προτεραιότητα την προώθηση και ανάθεση συμβάσεων παραχώρησης/ΣΔΙΤ για ένα γενικό νοσοκομείο 800 κλινών στην Αθήνα, ένα νοσοκομείο Παίδων 500 κλινών που δε θα είναι στην Αθήνα και ένα Μεταμοσχευτικό Κέντρο 250 κλινών. Μάλιστα, οι φιλοδοξίες για το Μεταμοσχευτικό Κέντρο είναι να «έχει πελατεία» απ' τα Βαλκάνια και τις αραβικές χώρες, όπως προβλέπει το σχέδιο για το Δ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης. Πάντως, η εισήγηση ξεκαθαρίζει ότι πέρα απ' τις τρεις πρώτες υγειονομικές μονάδες, «ο τελικός αριθμός των προς υλοποίηση έργων-υπηρεσιών μέσω συμβάσεων παραχώρησης/ΣΔΙΤ θα αποφασιστεί βάσει των αποτελεσμάτων της σχετικής διερεύνησης του συμβούλου».

Ακόμα, βάσει της εισήγησης, αντικείμενο του συμβούλου είναι η σύναψη των συμβάσεων, η τεχνική υποστήριξη της όλης διαδικασίας, αλλά και το «δούλεμα» της κοινής γνώμης προκειμένου να αποδεχτεί τις παραχωρήσεις-συμπράξεις υγειονομικών μονάδων στους ιδιώτες για 15-30 χρόνια, με το κράτος να πληρώνει το σχετικό αντίτιμο, βαρύνοντας τον κρατικό προϋπολογισμό και τα ασφαλιστικά ταμεία, δηλαδή τις τσέπες των εργαζομένων. Παραδίδοντας τις όποιες στοιχειώδεις υπηρεσίες ελέγχου, εποπτείας και διαχείρισης του δημόσιου χρήματος είχε το κράτος στους ιδιώτες, η κυβέρνηση ακυρώνει και κάθε υποκριτικό επιχείρημα ότι η διαδικασία των ΣΔΙΤ θα γινόταν ...κάτω από ισχυρό κρατικό έλεγχο.

Η εκτιμώμενη συνολική διάρκεια της σύμβασης με το σύμβουλο είναι 28 μήνες και ο προϋπολογισμός των υπηρεσιών του 2.500.000 ευρώ. Η σύμβαση προβλέπεται να χρηματοδοτηθεί από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Προτεραιότητα οι συμπράξεις

«Μια από τις βασικές προτεραιότητες της αναπτυξιακής πολιτικής της κυβέρνησης για το επόμενο χρονικό διάστημα αποτελεί η συνεργασία με ιδιώτες επενδυτές για την ανάπτυξη έργων και υπηρεσιών των υπουργείων και των φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα με συμβάσεις παραχώρησης/ΣΔΙΤ», αναφέρει η εισήγηση - που στηρίχτηκε σε «στοιχεία επεξεργασμένα από ειδικούς συνεργάτες του κ. υπουργού». Μάλιστα ...για του λόγου το αληθές οι εισηγητές χρησιμοποιούν ως θετικά (!) παραδείγματα τις περιπτώσεις της Αττικής Οδού, της γέφυρας Ρίου - Αντιρρίου και το Αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος», που χρυσοπλήρωσαν και εξακολουθούν να χρυσοπληρώνουν οι εργαζόμενοι και οι χρήστες τους.

«Στο χώρο της Υγείας η μέθοδος των συμβάσεων παραχώρησης και των συμβάσεων ΣΔΙΤ κατά πληροφορίες μας έχει εφαρμοστεί επιτυχώς, όπως στην Ιταλία, στην Πορτογαλία και στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου τα τελευταία χρόνια έχει χρηματοδοτηθεί, σχεδιαστεί και κατασκευαστεί με τη μέθοδο αυτή ένας σημαντικός αριθμός νοσηλευτικών ιδρυμάτων», αναφέρεται στην εισήγηση. Εκπρόσωποι όμως των προαναφερόμενων χωρών, αλλά και της Σουηδίας, που μίλησαν στο συνέδριο «Υγεία: Οι προκλήσεις της σύμπραξης δημοσίου και ιδιωτικού τομέα», το οποίο διοργάνωσε το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, υπό την αιγίδα του υπουργείου Υγείας τον Απρίλη του 2005, μετέφεραν την εμπειρία των συμπράξεων, που έδειξε ότι οδήγησαν τελικά στην αύξηση του κόστους για την Υγεία, στη δυσαρέσκεια των πολιτών και σε νέες λίστες αναμονής!

Οι παραχωρήσεις - συμπράξεις, αναφέρεται σε άλλο σημείο της εισήγησης, φωτογραφίζοντας, μεταξύ άλλων, νοσοκομεία που έχουν φτιαχτεί και δεν έχουν λειτουργήσει, «θα υλοποιηθούν είτε ως νέα έργα-υπηρεσίες σε χώρους που θα διατεθούν από τον κύριο του έργου για το σκοπό αυτό, είτε ως βελτίωση και εκσυγχρονισμός υφιστάμενων εγκαταστάσεων, είτε με συνδυασμό των ανωτέρω». Μάλιστα, οι ιδιώτες θα μπορούν να βάζουν στο χέρι και τα περιουσιακά στοιχεία των υγειονομικών μονάδων αφού στις αρμοδιότητες του συμβούλου περιλαμβάνεται ο «καθορισμός του πλαισίου για την πιθανή εκμετάλλευση από πλευράς του αναδόχου πλεοναζόντων περιουσιακών στοιχείων, που θα εκχωρηθούν στο πλαίσιο εφαρμογής διαδικασιών παραχώρησης/ΣΔΙΤ στα υπόψη έργα-υπηρεσίες».


ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ
ΟΧΙ στη μείωση των εφημεριών

«Το νοσοκομείο χρειάζεται παραπέρα στελέχωση και ενίσχυση και όχι αποδυνάμωση» τονίζουν οι γιατροί

Την αντίθεσή του στην απόφαση της διοίκησης του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου για την παραπέρα μείωση του αριθμού των εφημεριών εκφράζει το ιατρικό προσωπικό, σύμφωνα με ανακοίνωση της τριμερούς επιτροπής των γιατρών.

Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι οι γιατροί αρνούνται κατηγορηματικά να συνηγορήσουν σε λογιστικού τύπου αντιμετώπιση του θέματος της εφημεριακής κάλυψης του νοσοκομείου, η οποία, όπως σημειώνουν, τα τελευταία 6 χρόνια αναπροσαρμόζεται συνεχώς προς τα κάτω. Επίσης, σημειώνεται ως υποκριτική η στάση της διοίκησης να ζητάει από τους ίδιους τους γιατρούς να περιορίζουν συνεχώς το πρόγραμμα εφημεριών και να μεταθέτει με τον τρόπο αυτό την ευθύνη στους γιατρούς.

Οι γιατροί καλούν τη διοίκηση να αναλογιστεί ότι καθημερινά οι ασθενείς που προσέρχονται στο τμήμα επειγόντων περιστατικών αγανακτούν από την εξαντλητική καθυστέρηση και ταλαιπωρία που υφίστανται. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι «το ΠΑΓΝΗ έχει τη χειρότερη αναλογικά εφημεριακή κάλυψη από όλα τα νοσοκομεία της Κρήτης, τη στιγμή που εξυπηρετεί περιστατικά απ' όλη την Κρήτη. Οι δε γιατροί - υπογραμμίζει - αγανακτούν από τις συνθήκες και ατέλειωτες ώρες συνεχούς δουλιάς (συνήθως 32 ώρες συνεχούς εφημερίας) με την εξευτελιστική αμοιβή των 50 ευρώ όταν και αν αυτή καταβάλλεται».

Το νοσοκομείο χρειάζεται παραπέρα στελέχωση και ενίσχυση και όχι αποδυνάμωση. Γι' αυτό το λόγο, όπως αναφέρουν οι γιατροί, αρνούνται να συμμετέχουν στις αποφάσεις αυτές της διοίκησης. «Ας αναλάβει η διοίκηση πλήρη την ευθύνη απέναντι σε ασθενείς και γιατρούς για τους κινδύνους που εγκυμονεί η τέτοια αντιμετώπιση», τονίζεται.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ