ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 5 Αυγούστου 2014
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΑΣ
Επιβολή διδάκτρων σε πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών

Παράσταση διαμαρτυρίας από το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών και τη ΔΗΠΑΚ

Στην επιβολή διδάκτρων στο πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών προχώρησε η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Πατρών. Η απόφαση, που καθιερώνει τα πρώτα επίσημα δίδακτρα στο Πανεπιστήμιο Πάτρας, πάρθηκε την περασμένη Πέμπτη και έχει προκαλέσει πολλές αντιδράσεις.

Το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών και η ΔΗΠΑΚ στο Πανεπιστήμιο Πάτρας πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στη Σύγκλητο την περασμένη Πέμπτη. Κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης τόνισαν: «Γνωρίζετε πολύ καλά όλοι σας ότι στα Τμήματά μας υπάρχουν εκατοντάδες φοιτητές και φοιτήτριες που αδυνατούν να παρακολουθήσουν τις σπουδές τους για οικονομικούς λόγους. Εκατοντάδες εγκαταλείπουν οριστικά. Γνωρίζετε ότι οι φοιτητές και φοιτήτριές μας συνωστίζονται για μια θέση στη φοιτητική εστία και για πρόσβαση σε στοιχειώδη δικαιώματα φοιτητικής μέριμνας. Οι κοινωνικοί φραγμοί στη μόρφωση, σε όλες τις βαθμίδες της Εκπαίδευσης, γιγαντώνονται καθημερινά. Οι λαϊκές οικογένειες στερούνται τη δυνατότητα της πρόσβασης στην Ανώτατη Εκπαίδευση λόγω της κοινωνικής τους θέσης. Κύριε πρύτανη, κυρίες και κύριοι συγκλητικοί του Πανεπιστημίου Πατρών, με τις τελευταίες αποφάσεις σας για την επιβολή διδάκτρων συμβάλλετε και ενισχύετε αυτή την κατεύθυνση».

Το ΜΑΣ και η ΔΗΠΑΚ υπενθύμισαν στον πρύτανη πως «με δική σας ενέργεια, δύο εβδομάδες πριν, στρώσατε το δρόμο για το περίφημο "διάταγμα" της Συγκλήτου με το οποίο διαγράφονται όλες οι προηγούμενες αποφάσεις για μη επιβολή διδάκτρων στο Πανεπιστήμιο Πατρών. Η σημερινή (σ.σ. περασμένη Πέμπτη) τελευταία Σύγκλητος για το 2013-'14 καλείται να επικυρώσει "αλλαγές" στο Πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών του Τμ. Οικονομικών Σπουδών. Αλλαγές που αφορούν στην εισαγωγή διδάκτρων το ύψος των οποίων θα καθορισθεί σε συνεργασία του Τμήματος με το ΣΙ. Το πρώτο μεταπτυχιακό πρόγραμμα στο Πανεπιστήμιό μας με δίδακτρα».

Και επισήμαναν: «Εν μέσω θέρους, απουσία φοιτητών και μεγάλου μέρους της πανεπιστημιακής κοινότητας, στο όνομα του νέου θεσμικού πλαισίου, που η πανεπιστημιακή κοινότητα το έχει καταδικάσει και απορρίψει επανειλημμένα, αποδομείτε συστηματικά με τις αποφάσεις σας ό,τι έχει απομείνει δωρεάν στις σπουδές. Μετατρέπετε το πανεπιστήμιο σε επιχειρηματικό ίδρυμα. Ανοίγετε διάπλατα το δρόμο για τη γενίκευση των διδάκτρων στο Πανεπιστήμιο Πατρών. Συμβάλλετε με τις αποφάσεις ώστε τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών να οδηγηθούν στην έξοδο από τις σπουδές ή να γίνουν όμηροι στα φοιτητοδάνεια των τραπεζικών ομίλων.

Σας καλούμε να μην εγκρίνετε την επιβολή διδάκτρων στο ΠΜΣ του Τμήματος Οικονομικών. Σε κάθε περίπτωση θεωρούμε προφανές ότι όλες οι διαδικασίες και η συζήτηση στη Σύγκλητο θα πρέπει να είναι ονομαστικές ώστε να γνωρίζει η πανεπιστημιακή κοινότητα και η ελληνική κοινωνία. Η ΔΗΠΑΚ και το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών δεσμευόμαστε ότι θα αγωνιστούμε για να μη γίνουν αποδεκτές από την πανεπιστημιακή κοινότητα και την κοινωνία αυτές οι αποφάσεις και εν τέλει να μην εφαρμοσθούν. Αγωνιζόμαστε για σπουδές υψηλού επιπέδου, αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν, χωρίς ταξικούς φραγμούς, στην υπηρεσία των σύγχρονων λαϊκών αναγκών».

Ανακοίνωση για το θέμα εξέδωσε η ΔΗΠΑΚ στο Πανεπιστήμιο Πάτρας και επισημαίνει ανάμεσα σε άλλα: «Συνάδελφοι, συναδέλφισσες, πριν να στεγνώσει το μελάνι του "διατάγματος" της Συγκλήτου με το οποίο διαγράφονται όλες οι προηγούμενες αποφάσεις για μη επιβολή διδάκτρων στο Πανεπιστήμιο Πατρών ανακοινώθηκε η επόμενη πράξη της αποδόμησης των δωρεάν σπουδών. Καλούμε τους συγκλητικούς να μην εγκρίνουν τα δίδακτρα στο ΠΜΣ του Τμήματος Οικονομικών. Σε κάθε περίπτωση θεωρούμε προφανές ότι όλες οι διαδικασίες και η συζήτηση στη Σύγκλητο θα πρέπει να είναι ονομαστικές ώστε να γνωρίζει η πανεπιστημιακή κοινότητα και η ελληνική κοινωνία».

Διαγραφή φοιτητών το Σεπτέμβρη ανακοίνωσε το υπουργείο

Απαράδεκτη η απόφαση του υπουργείου, τονίζει σε ανακοίνωσή του το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών

Eurokinissi

Τη διαγραφή των λεγόμενων λιμναζόντων φοιτητών από το Σεπτέμβρη ανακοίνωσε ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος. Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρεται: «Από το 2007, αλλά και από το 2011 ενημερώθηκαν οι φοιτητές των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ που δεν είχαν ολοκληρώσει τις σπουδές τους, παραμένοντας επί πολλά χρόνια εγγεγραμμένοι σε αυτά τα ιδρύματα, πως θα διαγραφούν το Σεπτέμβριο του 2014. Δόθηκαν μάλιστα από τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και επιπλέον εξεταστικές περίοδοι. Φθάσαμε όμως στο νομοθετικά καθορισμένο χρόνο και έτσι ο νόμος θα εφαρμοστεί, δηλαδή θα διαγραφούν από τα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ όσοι δεν ολοκλήρωσαν τις σπουδές τους».

Ετσι, μετά την εξεταστική του Σεπτέμβρη αναμένεται να διαγραφούν οριστικά από τα μητρώα των ιδρυμάτων χωρίς να δοθεί παράταση όσοι είχαν εισαχθεί στις σχολές πριν από το 2006 και δεν έχουν ολοκληρώσει τις σπουδές τους. Σύμφωνα με στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας από τους σχεδόν 600.000 φοιτητές, οι 300.000 χαρακτηρίζονται μη ενεργοί και από αυτούς οι 180.000 - 200.000 θα διαγραφούν.

Ανακοίνωση με αφορμή τις δηλώσεις Λοβέρδου εξέδωσε το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών. Σε αυτήν αναφέρεται:

«Σε συνέντευξή του ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος δήλωσε ότι το Σεπτέμβρη θα διαγραφούν από τα μητρώα των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ της χώρας περίπου 200.000 "αιώνιοι" φοιτητές που έχουν εισαχθεί μέχρι και το 2006.

Η απόφαση του υπουργείου είναι απαράδεκτη!

Ας δούμε ποιοι είναι όμως οι λεγόμενοι αιώνιοι φοιτητές:

Το 60% αυτών των φοιτητών αναγκάζεται να δουλεύει για να μπορέσει να τα βγάλει πέρα (το 35,2% μάλιστα με πλήρες ωράριο). Το 14% δηλώνει ότι επιβράδυνε τις σπουδές του γιατί στην πορεία κατάλαβε ότι δε θα μπορέσει να βρει δουλειά στο επιστημονικό του αντικείμενο.

Οι λεγόμενοι αιώνιοι φοιτητές λοιπόν είναι αυτοί που παλεύουν να επιβιώσουν και παράλληλα προσπαθούν για κάτι καλύτερο. Αυτούς τους φοιτητές προκλητικά αποκαλεί το υπουργείο "αιώνιους" και "άχρηστους" την ώρα που ξέρουν ότι υπάρχουν πολύ περισσότεροι φοιτητές από την επαρχία που αναγκάζονται να επιστρέψουν στα σπίτια τους και να πηγαίνουν στις σχολές τους μόνο για την εξεταστική επειδή δεν αντέχουν να πληρώνουν νοίκια και οι όποιες εστίες υπάρχουν δε φτάνουν ούτε για "ζήτω".

Στην ουσία η απόφαση του υπουργείου είναι ένα κομμάτι από το παζλ της πολιτικής κυβέρνησης - ΕΕ - μονοπωλίων που εντείνει τους ταξικούς φραγμούς, στερώντας το δικαίωμα στα παιδιά των φτωχών λαϊκών οικογενειών να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους.

Δε θα επιτρέψουμε κανένας φοιτητής να διαγραφεί!».

Ερώτηση του ΚΚΕ για σχολεία στη Χίο

Ερώτηση προς τον υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων για «να μην υποβαθμιστούν τα Δημοτικά Σχολεία Νενήτων και Καλλιμασιάς Χίου» κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ, Γιάννης Γκιόκας, Χρήστος Κατσώτης και Γιώργος Λαμπρούλης.

Αναλυτικά το κείμενο της Ερώτησης:

«Στη Χίο, σε δυο βασικά μαστιχοχώρια, την Καλλιμασιά και τα Νένητα, με πλούσια κοινωνική, πολιτιστική και αθλητική ζωή, η κυβέρνηση προχώρησε στην υποβάθμιση των Δημοτικών Σχολείων.

Με απόφαση του υπουργείου, στο πλαίσιο της προώθησης της πολιτικής της ΕΕ και της συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ - ΝΔ για μετεξέλιξη των σχολείων σε "ΑΕ", προωθήθηκε η υποβάθμιση των 6θέσιων Δημοτικών Σχολείων Νενήτων και Καλλιμασιάς σε 5θέσια, οδηγώντας στην περαιτέρω υποβάθμιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας, τον περιορισμό εκπαιδευτικών δράσεων και την κατάργηση αρκετών οργανικών θέσεων εκπαιδευτικών. Η όλη ενέργεια είναι ενταγμένη στη στόχευση της αντιλαϊκής πολιτικής που θέλει τη δημιουργία σχολείων που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες της ελεύθερης αγοράς, αδιαφορώντας για την ερήμωση που δημιουργεί στα χωριά, αδιαφορώντας για τις βίαιες μετακινήσεις μαθητών από χωριό σε χωριό και όλες τις κοινωνικές επιπτώσεις.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός τι συγκεκριμένα μέτρα θα λάβει για την άρση της υποβάθμισης των σχολείων Καλλιμασιάς και Νενήτων;».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ