ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 6 Μάη 2001
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΝΤΙΚΥΡΑ ΒΟΙΩΤΙΑΣ
Εκεί που ο αθεράπευτος πόνος σμίγει με την αγανάκτηση
  • Τα ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα, ένα χρόνο μετά το τραγικό δυστύχημα, όπου μαχητικό αεροσκάφος συνετρίβη σε σπίτι, σπέρνοντας το θάνατο σε τέσσερις νέους ανθρώπους, δύο ανυποψίαστες μαθήτριες και τους δύο πιλότους
  • Οι συγγενείς των δύο κοριτσιών περιμένουν ακόμα την αποκατάσταση και υλοποίηση των υπουργικών υποσχέσεων

Ο,τι απόμεινε από το σπίτι στην Αντίκυρα Βοιωτίας μετά την πτώση πάνω του του μαχητικού αεροπλάνου
Ο,τι απόμεινε από το σπίτι στην Αντίκυρα Βοιωτίας μετά την πτώση πάνω του του μαχητικού αεροπλάνου
ΛΙΒΑΔΕΙΑ.-

Ολοι θέλουν να λησμονήσουν. Ολοι θέλουν να θυμούνται! Ολοι θέλουν να σβήσει από το νου τους η «φωτογραφική απεικόνιση» του τραγικού γεγονότος εκείνου του «μοιραίου» πρωινού. Ολοι θέλουν να θυμούνται τον άδικο χαμό των δύο «λουλουδιών» που χάθηκαν πάνω «στον ανθό της νιότης τους», πριν καν προλάβουν να ζήσουν, καλά - καλά, τη ζωή.

Κανείς, όμως, δεν πρόκειται να ξεχάσει τις αιτίες και τους υπεύθυνους για το χαμό τεσσάρων νέων ανθρώπων, των εξαδέλφων, Ιωάννας - Ειρήνης Κόλλια, 19 ετών και της Αργυρώς (Ηρώς) Παπαχαραλάμπους, 17 ετών, που διάβαζαν αμέριμνες στο σπίτι τους, καθώς και των δύο πιλότων του μαχητικού αεροσκάφους της Πολεμικής Αεροπορίας τύπου «F4E» («Φάντομ»), των υποσμηναγών Κωνσταντίνου Αλεξανδράκη, 31 ετών, κυβερνήτη και Πολύκαρπου Μουχτούρη, 29 ετών, συγκυβερνήτη, πριν ένα χρόνο περίπου στην Αντίκυρα Βοιωτίας, όταν το αεροσκάφος σφηνώθηκε πάνω στο σπίτι που κατοικούσαν οι οικογένειες των δύο κοριτσιών.

Κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει τις εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης και του υπουργού Εθνικής Αμυνας, Α. Τσοχατζόπουλου, που, ένα χρόνο μετά, δεν έχουν απολογηθεί δημόσια για τον άδικο χαμό τόσων ανθρώπων, για τη συντήρηση των αεροσκαφών (ιδιαίτερα των παλαιού τύπου, όπως ήταν το «Φάντομ» που έπεσε), αλλά και για την κατάσταση που επικρατεί με τα σχέδια επικίνδυνων πτήσεων και ασκήσεων πάνω από κατοικημένες περιοχές.

Η βοήθεια έγινε ταλαιπωρία

Μέρη του κατεστραμμένου αεροπλάνου στην αυλή του σπιτιού
Μέρη του κατεστραμμένου αεροπλάνου στην αυλή του σπιτιού
Επιπλέον, η «αμέριστη βοήθεια για απάλυνση του πόνου», που είχε υποσχεθεί 40 ημέρες αργότερα, στο μνημόσυνο, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, έχει φτάσει σε σημείο κοροϊδίας και ταλαιπωρίας για τις οικογένειες του Μπάμπη Κόλλια και της Γιάννας Σταύρου, γονέων των άτυχων παιδιών.

Αντίκυρα Βοιωτίας, ημέρα Πέμπτη, 18 Μάη 2000. Ξημέρωσε ένα ήσυχο και ήρεμο, καθημερινό πρωινό. Οι Αντικυριώτες, εργαζόμενοι στην ΠΕΣΙΝΕ οι περισσότεροι, είχαν πάει στη δουλιά τους. Οι γυναίκες, όσες δε δούλευαν, απασχολούνταν στις δουλιές του νοικοκυριού. Τα παιδιά ήταν στο σχολείο ή διάβαζαν στο σπίτι τα μεγαλύτερα ενόψει των εξετάσεων. Αυτό το τελευταίο είχαν επιλέξει οι μαθήτριες Ιωάννα - Ειρήνη Κόλλια και η εξαδέλφη της Αργυρώ (Ηρώ) Παπαχαραλάμπους. Αντί να πάνε στο σχολείο, κάθισαν να διαβάσουν στο σπίτι. Εκεί τις βρήκε ο θάνατος, με τη μορφή ενός «σύνεργου» που κατασκευάζεται για να σπέρνει το θάνατο, είτε σε «ανθρωπιστικές» αποστολές και επεμβάσεις όπως στη γειτονική μας Γιουγκοσλαβία και αλλού, είτε «εν καιρώ ειρήνης» δικαιολογώντας θύματα.

Λίγα χιλιόμετρα (μόλις 3 χλμ.) πιο πέρα, μέσα από το εργοστάσιο της ΠΕΣΙΝΕ, ο Μπάμπης Κόλλιας και συνάδελφοί του σχολίαζαν τη χαμηλή πτήση δύο εμφανιζόμενων πολεμικών αεροσκαφών και τους ελιγμούς που πραγματοποιούσαν ανάμεσα στα «Δύο βουνά», περιοχή «μια ανάσα» από τα ακρινά σπίτια της Αντίκυρας.

Πτήση θανάτου

Τίποτα δε μαρτυρούσε τι θα επακολουθούσε. Συνηθισμένο, εξάλλου, γεγονός οι χαμηλές πτήσεις σ' αυτό το σημείο, αφού παραδίπλα, χωμένη στο βουνό, είναι η ΝΑΤΟική βάση καυσίμων της Αντίκυρας.

10.35: Ακούγεται ο διαπεραστικός θόρυβος ενός αεροπλάνου και ακολουθεί μια τρομακτική έκρηξη. Το σημείο και η περιοχή παίρνει τα χαρακτηριστικά βομβαρδισμένου τοπίου. Το «νέο» (τραγικό στη συνέχεια) απλώνεται σ' όλο το χωριό: «Τ' αεροπλάν' έπεσε στο σπίτι του Μπάμπη» και βυθίζει όλο το χωριό, όλη την περιοχή, στο θρήνο. Το μοιραίο «Φάντομ», που συνετρίβη στις 10.35 το πρωί στην Αντίκυρα Βοιωτίας, λίγη ώρα πριν είχε απογειωθεί από την αεροπορική βάση της Ανδραβίδας σε ζεύγος, μαζί με ένα ακόμα του ίδιου τύπου, για την εκτέλεση διατεταγμένης πτήσης στο Αιγαίο. Η διαδρομή τους ήταν από Ανδραβίδα, Γαλαξίδι, Κύμη, με προορισμό τη Χίο, για εκτέλεση αποστολής «εγγύς αεροπορικής υποστήριξης» ενός τάγματος πεζικού.

Η πτήση τους, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις που είχαν, όπως εξάλλου γίνεται σε ανάλογες περιπτώσεις, ήταν «πτήση προσομοίωσης αποστολής μάχης». Δηλαδή, πτήση σε πολύ χαμηλό ύψος, που ακολουθεί τη μορφολογία του εδάφους, ώστε το αεροσκάφος να μη γίνεται αντιληπτό από τα εχθρικά ραντάρ. Μάλιστα, στα πλαίσια αυτού του είδους πτήσεων, προβλέπονται επικίνδυνοι ελιγμοί μέσα σε χαράδρες. Το προβλεπόμενο ύψος σε τέτοιες αποστολές είναι τα 500 πόδια (155 μέτρα περίπου).

Ο Χαράλαμπος Πλατώνης («Ρ» 19/5/2000) από το διπλανό σπίτι είδε καθαρά τι συνέβη και το καταθέτει: «Το αεροπλάνο μπήκε ανάποδα ανάμεσα στα "Δυο βουνά". Εβγαζε φωτιά και ήρθε κι έπεσε εδώ». Κι άλλες μαρτυρίες γεμάτες οργή για το έγκλημα.

«Ολες οι αναφορές μίλαγαν για σχέδιο πτήσης που οδηγούσε στο θάνατο. Μόνο η κυβέρνηση είχε βγει ξεδιάντροπα, δηλώνοντας, ούτε λίγο - ούτε πολύ, πως φταίνε τα ίδια τα θύματα για την τραγωδία. Οι δύο πιλότοι, γιατί, δήθεν, ήταν ριψοκίνδυνο αυτό που έκαναν. Ισως και οι νεαρές μαθήτριες, που, αντί να πάνε στο σχολείο, επέλεξαν να μείνουν να διαβάσουν στο σπίτι». («Ρ» 19/5/2000).

Το ανθρώπινο λάθος...

Η Ηρώ Παπαχαραλάμπους
Η Ηρώ Παπαχαραλάμπους
Η πρώτη αυτή δήλωση της κυβέρνησης δεν άλλαξε, ως προς τις αιτίες της πτώσης, ούτε πολύ αργότερα στο πόρισμα ΕΔΕ των εμπειρογνωμόνων του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, που συντάχθηκε στις 12 Ιούλη του 2000 και στάλθηκε στον εισαγγελέα Δημ. Μαργέλη, μετά από αίτησή του στις 21 Δεκέμβρη 2000.

Στο ίδιο έγγραφο αναφέρεται ότι «για το αεροπορικό ατύχημα του αεροσκάφους F-4 της 18/5/2000 διενεργείται από ποινικής πλευράς προκαταρκτική εξέταση, η οποία παραγγέλθηκε από Εισαγγελία Αεροδικείου Αθηνών».

Αποφαίνεται το πόρισμα - ΕΔΕ: «Η πτώση του αεροσκάφους F-4E με S/N 511 πρέπει να αποδοθεί σε ανθρώπινο λάθος του πληρώματος, που έχει σχέση με χειρισμούς, που έθεσαν αυτό εκτός αεροδυναμικής. Να μην ασκηθεί πειθαρχικός έλεγχος στον αρχηγό του σχηματισμού (όνομα Σμηναγού) για το σχεδιασμό και εκτέλεση της πτήσης πάνω από κατοικημένη περιοχή σε χαμηλότερο ύψος του επιτρεπόμενου, πλην όμως να γίνουν ενέργειες από τη Μονάδα προκειμένου να προσδιοριστεί ποιες περιοχές θεωρούνται κατοικημένες».

Ενα χρόνο μετά ξεσπιτωμένοι

Πέρασε ένας χρόνος περίπου και το ερχόμενο Σάββατο 12 Μάη θα γίνει το ετήσιο μνημόσυνο, εκεί στη γαλήνη του οροπεδίου της Δεσφίνας, όπου από τις 19 Μάη του 2000 αναπαύονται οι δύο εξαδέλφες.

Τα Αντίκυρα, από εκείνη την ημέρα, είναι ένας τόπος καταραμένος για τις δύο οικογένειες και εξακολουθεί να είναι, όπως μας διαβεβαίωσαν ο Μπάμπης Κόλλιας και η Γιάννα Σταύρου, σε μια συζήτηση που είχαμε μαζί τους στο «σπίτι» του Μπάμπη που του έχει παραχωρήσει η «Αλουμίνιον της Ελλάδος» - όπως και στη Γιάννα - απ' αυτά που ανήκουν στον οικισμό «Ασπρα Σπίτια» και είναι για τους εργάτες του εργοστασίου.

Τολμήσαμε αυτή την επίσκεψη και την κουβέντα, γνωρίζοντας «εκ προοιμίου» ότι «θα ξύσουμε και πληγές» και θα ανασκαλίσουμε μνήμες, θλιβερές και τραγικές, πάνω απ' όλα ανθρώπινες αντιδράσεις γεμάτες πόνο και οργή.

Η Ειρήνη Κόλλια
Η Ειρήνη Κόλλια
Πόνο για τη θύμηση γεγονότων και καταστάσεων. Οργή γι' αυτούς «που πήραν τα παιδιά μας και το σπίτι μας και μας έχουν εγκαταλείψει τώρα με τις υποσχέσεις», λένε ο Μπάμπης Κόλλιας και η κουνιάδα του, Γιάννα Σταύρου.

Εχουμε «διαλυθεί» σαν οικογένεια, λέει ο Μπάμπης. Η γυναίκα μου μένει στη Δεσφίνα, δε θέλει να έρχεται καθόλου εδώ κάτω, η κόρη μου (η δεύτερη, η Σωτηρία) δε θέλει να μείνει στη Δεσφίνα και γω πηγαινοέρχομαι ανάμεσα σε ΠΕΣΙΝΕ - Ασπρα Σπίτια και Δεσφίνα.

Ξεσπιτωμένες και οι δύο οικογένειες, χάνοντας το «ρυθμό» της ζωής, κινδυνεύει να χάσει και τη δουλιά της η Γιάννα (εργάζεται σε σούπερ μάρκετ στ' Ασπρα Σπίτια), αφού πίστεψε ότι η υπόσχεση της «αμέριστης βοήθειας» του υπουργού Αμυνας, πριν ένα χρόνο περίπου, θα γινόταν πράξη. Μόνος του (ο υπουργός) όταν είχε πάει στο μνημόσυνο υποσχέθηκε ότι θα προσλάμβαναν στην Αεροπορία τη Σωτηρία Κόλλια και τη Γιάννα Σταύρου (χαροκαμένη μάνα της Ηρώς). Πέρασαν 6 μήνες και «ούτε φωνή ούτε ακρόαση». Αναγκάστηκαν να κατέβουν στην Αθήνα, στο γραφείο του υπουργού, αφού «οποιαδήποτε στιγμή το γραφείο μου είναι ανοιχτό» όπως τους είχε πει. Ωρες έψαχναν από γραφείο σε γραφείο, πουθενά ο υπουργός. Μετά από ταλαιπωρία το νομικό τμήμα τούς πληροφορεί ότι είναι θέμα ημερών η κατάθεση τροπολογίας για την πρόσληψη ιδιωτών στην Αεροπορία (περίπτωση δική τους). Εφυγαν κάπως καθησυχασμένοι, «διατηρώντας τις αμφιβολίες μας», θα μας πει ο Μπάμπης.

Στο «περίμενε»

Εν τω μεταξύ η Γιάννα δηλώνει παραίτηση απ' τη δουλιά της για το τέλος του Μάρτη του 2001, αφού ήταν, πλέον, σίγουρο ότι θα είχαν γίνει οι προσλήψεις τους. Σήμερα, ενάμιση μήνα μετά κοντεύει να χάσει τη δουλιά της, χωρίς να υπάρχει απάντηση απ' το υπουργείο Αμυνας.

«Μας διαλύσανε και μας κάνουν να τρέχουμε σαν ζητιάνοι» μας λέει γεμάτη αγανάκτηση. Συνέχεια μας εμπαίζουν. Είχαμε ένα σπίτι που το πήραν μαζί με τα παιδιά μας. Πού θα μείνω, αν η ΠΕΣΙΝΕ μας βγάλει;

Μας δίνουν 30 εκατ. δρχ. για να ξανακατασκευάσουμε σπίτι στο ίδιο μέρος. Μα, μπορούμε να μείνουμε εκεί με τους «εφιάλτες μας»; είναι το ερώτημά τους. Φτάνουν αυτά τα λεφτά; Είχαν υποσχεθεί ότι στο χώρο του γκρεμισμένου, πλέον, σπιτιού θα αναγειρόταν μνημείο για τα αδικοχαμένα κορίτσια και τους πιλότους. Ούτε αυτό έγινε. Είχαν παραγγείλει δυο προτομές των παιδιών μας και δεν τις πλήρωναν.

Ζούνε ξεσπιτωμένοι, αποκομμένοι απ' τη γυναίκα, τα παιδιά τους, τους συγγενείς τους. Ακόμα ηχούν στ' αυτιά τους οι λέξεις μια - μια του υπουργού Αμυνας: «Θα κάνω ό,τι μπορεί να γίνει για να απαλύνω τον πόνο σας, μέχρι και ελευθέρας θα σας βγάλω για να έρχεστε όποτε θέλετε στο υπουργείο». Δυο φορές, πάντως, που πήγαν, μόνο υπηρεσιακούς παράγοντες συνάντησαν και τη μια φορά, τυχαία στο διάδρομο, τον υφυπουργό Δ. Αποστολάκη που τους... κορόιδεψε.

Κατανοητή και δικαιολογημένη η αγανάκτησή τους: Υπάρχει κράτος πρόνοιας; Εμείς πιστεύουμε ότι δεν υπάρχει, γι' αυτό ένα χρόνο τώρα αργοπεθαίνουμε. Εμάς τα παιδιά μας φύγανε ήρωες εν καιρώ ειρήνης. Δε θα το βάλουμε κάτω, θα συνεχίσουμε, θα αγωνιστούμε, θα μείνουμε όρθιοι. Ούτε ευχαριστώ θα πω, ούτε υποχρεωμένη νιώθω. Απαιτώ, μας λέει η Γιάννα. Ο κάθε γονιός, ο κάθε εργαζόμενος περιμένει τη συμπαράσταση από το κράτος. Αν δεν τη δίνουν θα τη διεκδικήσουμε μαζί με το δίκιο μας.

Στο μνημόσυνο έδειξαν (οι υπουργοί) ένα άλλο πρόσωπο, άλλον εαυτό. Τώρα δείχνουν μέχρι πού φτάνει η κοινωνική αναλγησία τους, επισημαίνουν. Θα παλέψουμε για τα αδικοχαμένα παιδιά μας.


Γ. Π.

Η ΑΛΛΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ
Τώρα και με τον... πάπα!

«

Τίποτα δεν είναι χειρότερο από την κακή συναναστροφή», λέγει ο Αισχύλος στους «Επτά επί Θήβαις».

Και εσύ, σύντροφε, από φιλοδοξία, από κακή εκτίμηση, από καιροσκοπισμό, από απελπισία... δεν άκουσες τον ποιητή. Και διέπραξες πράξη μοιραία. Και μάλιστα, μια τέτοια μέρα, όπως η 1η του Μάη. Μια μέρα γεμάτη κατακόκκινο αίμα. Μια μέρα που έπρεπε να την τιμήσεις, όπως την τιμούσες στο παρελθόν, μαζί με τους συντρόφους σου!

Βέβαια, και εσύ και εμείς, γνωρίζουμε, πως μια πράξη είναι - πάντα - η συνέχεια μιας προηγούμενης πράξης. Και, ίσως, γι' αυτό δε θα 'πρεπε να ξαφνιαστούμε. Ομως, πονέσαμε σύντροφε. Κανένας από εμάς δε θα 'θελε να σε δει ανάμεσα σε τέτοια παρέα, και μάλιστα τέτοια μέρα! Κανένας δε χάρηκε για την αμηχανία σου, η οποία φαινόταν καθαρά στο πρόσωπό σου, ούτε για τις εκρήξεις, που σίγουρα γινότανε εσωτερικά μέσα σου. Κανένας μας δεν είπε κουβέντα προσβλητική. Ολοι μας είπαμε, τι κρίμα!

Τι κρίμα, στ' αλήθεια! Τι εικόνα θλιβερή! Εσύ πίσω από τον Σκανδαλίδη, μπροστά από τον Τσουκάτο, και δίπλα από τον Κανελλόπουλο και τον Κωνσταντόπουλο. Και από κοντά ο Παυλόπουλος, της Νέας Δημοκρατίας. Τι μάζωξη ευκαιριακή και γι' αυτό τυχοδιωκτική. Τι ύπουλη και υποκριτική ενότητα. Τι ενέργεια επιλήψιμη και μάλιστα σε μέρες που οι εργαζόμενοι δέχονται κατά μέτωπο επίθεση. Σε μέρες που κρίνουμε και κρινόμαστε!

Γιατί, σύντροφε, όση καλή διάθεση και εάν έχουμε για να σε πιστέψουμε, δε χωράει στη λογική μας ότι ενήργησες από καλή πρόθεση. Οτι, τάχα, πίστεψες, έστω και προς στιγμήν, ότι η πράξη σου, να συν-παρασταθείς μαζί τους, διευκόλυνε, έστω και στο ελάχιστο την εργατική τάξη και τους αγώνες της. Η αφέλεια, όπως καταλαβαίνεις, έχει και αυτή τα όριά της. Και εσύ, άλλωστε, δεν υπήρξες ποτέ αφελής! Ούτε εμείς βέβαια!

Πίστεψέ με, και αυτή είναι η χειρότερη τιμωρία σου, κανένας μας δε θα 'θελε να δικαιωθεί με αυτόν τον τραγικό τρόπο, για τις εκτιμήσεις που κάναμε για σένα και τη φυγή σου. Είναι σαν να βλέπεις τον αδερφό σου τραυματισμένο. Ολοι λέγαμε, «δεν μπορεί, κάπου θα σταματήσει». Δε σε είχαμε ικανό να τραβήξεις τέτοια κατηφόρα. Ποιος θα πίστευε, ότι εσύ θα πήγαινες έξω από τη ΓΣΕΕ και θα πέταγες τα παράσημά σου; Πως θα ένωνες τη φωνή σου με τους νεκροθάφτες του εργατικού κινήματος. Τι δουλιά έχεις εσύ εκεί ρε Μήτσο; Αυτές λοιπόν ήταν οι διαφωνίες σου με το Κόμμα; Προσπαθείς να μας πεις πως δεν υπάρχει ενότητα χωρίς τον Τσουκάτο; Πως θα χαθούν οι εργατικοί αγώνες αν δεν τους καθοδηγεί ο Σκανδαλίδης; Είσαι, σοβαρός σύντροφε;

Θα πρέπει να ξέρεις, και σου το γράφω αυτό, γιατί θέλω να κάνω ακόμα πιο δύσκολη τη στιγμή που θα σε ελέγξει η συνείδησή σου, ότι πολλοί από εμάς, βαθιά μέσα στην ψυχή μας, θα θέλαμε να είχε κάνει λάθος το Κόμμα. Θα θέλαμε να ήταν αλήθεια, ότι ο «Μήτσος θα παραμείνει κομμουνιστής», όπως δήλωνες. Θα θέλαμε να ήταν μια άτυχης στιγμή... Μια στιγμή από αυτές που τις προβλέπει η εσωκομματική πάλη, ο πολιτικός αγώνας. Ομως, δυστυχώς, η πραγματικότητα δεν είναι πάντα σύμφωνη με τις ευχές και τις επιθυμίες. Η πραγματικότητα, τις περισσότερες φορές, έρχεται σαν ήλιος και φωτίζει την αλήθεια. Η πραγματικότητα είναι οδοστρωτήρας... Τι κρίμα, πόσο δίκιο είχε το Κόμμα!

Και τώρα, τι να σου ευχηθούμε; Να σου πούμε και σ' ανώτερα! Πόσο ανώτερα, δηλαδή; Ας πούμε να σε δούμε στο κότερο του Βαρδινογιάννη! Μην το πάρεις, σε παρακαλώ, για ειρωνεία, (πού τέτοια όρεξη για αστεία). Σε βεβαιώνω, στα κότερα σφυρηλατείται η πραγματική εργατική ενότητα! Ρώτα τη νέα σου παρέα, αυτή ξέρει. Αυτοί θα σου πούνε, ότι πράγματι, εκεί κουβεντιάζεται το παρόν και το μέλλον της εργατικής τάξης. Στα κότερα! Εκεί αποφασίζονται οι αλυσίδες... Πήγαινε, Μήτσο, σε περιμένουν μεγάλες δόξες!

Δόξες όμοιες με αυτές του Βαλέσα. Την άλλη φορά, να είσαι σίγουρος, εκτιμώντας το έργο σου, θα ζητήσει να σε συναντήσει και ο ίδιος ο πάπας! Και θα φωτογραφηθείτε μαζί. Οπως έκανε και με εκείνον! Το σύστημα ξέρει να εκτιμά την προσφορά, και να αποτυπώνει τέτοιες στιγμές, όχι όπως το Κόμμα, που όλο «δώσε» σου λέει. Οποιος εργάζεται για την «ενότητα» της εργατικής τάξης αμείβεται. Και εσύ, Μήτσο, φαίνεται έχεις καταλάβει το συμφέρον σου. Στο καλό, λοιπόν, σύντροφε! Βγάλτα πέρα μόνος σου!


Του
Νίκου ΑΝΤΩΝΑΚΟΥ

Μας πήραν ό,τι πολυτιμότερο, τα παιδιά μας

Εφονεύθησαν εν καιρώ ειρήνης από το μαύρο χαροπούλι που έπεσε μέσα στο σπίτι τους. Η ηρωίδες Ειρήνη Κόλλια, ετών 19, και Ηρώ Παπαχαραλάμπους, ετών 17.

Μας λείπετε πολύ, αστέρια μας αγαπημένα και ξεχασμένα από το κράτος (αν λέγεται κράτος), που σας πήραν χωρίς να ρωτήσουν. Σας έκοψαν το νήμα της ζωής σας, μέσα στα καλύτερα όνειρα που κάνατε, που δεν προλάβατε να πραγματοποιήσετε, και σας έχουν ξεχάσει! Εφτασε χρόνος, ο πόνος αβάσταχτος, πολύ βαρύς και δεν αξιώθηκαν, παρά τις υποσχέσεις τους ότι θα κάνουν μνημείο στον τόπο του δυστυχήματος, να βάλουν έναν ξύλινο σταυρό. Βέβαια, πέρασε ο καιρός και δε θέλουν να τους θυμίζει τίποτα από το τραγικό συμβάν. Οχι μόνον αυτό. Μας πετάνε τριάντα εκατομμύρια να κτίσουμε στο ίδιο οικόπεδο και να ζούμε με εφιάλτες από τις τραγικές στιγμές που περάσαμε. Τόσο το κοστολόγησε η επιτροπή του κράτους μας. Ο κύριος Τσοχατζόπουλος δε μας γνωρίζει τώρα παρά τις υποσχέσεις ότι θα στεκόταν στο πλευρό μας, αφού έχουν τις ευθύνες για το μεγάλο κακό που μας έκαναν. Μας κατάστρεψαν υλικά και μας πήραν ό,τι πολυτιμότερο είχαμε, τα παιδιά μας.

Η πονεμένη μάνα Εφη Κόλλια


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ