Συγκεκριμένα, με ανακοινώσεις του σχετικά με τις έρευνες στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών υπογραμμίζει τον «προβληματισμό» του εξαιτίας της έναρξης νέου κύκλου ερευνών στην κυπριακή ΑΟΖ κατηγορώντας τη Λευκωσία για μονομερείς ενέργειες. Η Αγκυρα αναφέρει ότι είναι έτοιμη να παράσχει υποστήριξη στην τουρκοκυπριακή πλευρά για παρόμοιες έρευνες στα κυπριακά χωρικά ύδατα. «Ζητούμε από τη διεθνή κοινότητα να εμποδίσει τις μονομερείς και προκλητικές ενέργειες της Ελληνικής Διοίκησης της Νότιας Κύπρου. Μέχρι να συμβεί αυτό, με απώτερο στόχο την διαφύλαξη των δικαιωμάτων της Τουρκικής Δημοκρατίας Βορείου Κύπρου (ΤΔΒΚ) σε αυτές τις πηγές, η χώρα μας θα υποστηρίξει την ΤΔΒΚ σε ό,τι αφορά την αποστολή πλατφόρμας στην περιοχή», υπογραμμίζει.
Σύμφωνα με την Αγκυρα, η ελληνοκυπριακή πλευρά εξακολουθεί να αγνοεί την έκκληση της τουρκοκυπριακής πλευράς για καταμερισμό των πηγών των υδρογονανθράκων. Υπήρξε και σχετικό ανακοινωθέν του Γενικού Επιτελείου του τουρκικού στρατού με το οποίο ενημερώνει την τουρκική κοινή γνώμη ότι η τουρκική φρεγάτα «Γκελίμπολου» παρακολουθεί με μεγάλη προσοχή τον νέο κύκλο ερευνών στην κυπριακή ΑΟΖ.
Στην Αθήνα, ο εκπρόσωπος του ελληνικού ΥΠΕΞ, Κωνσταντίνος Κούτρας, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικές με το θέμα, δήλωσε: «Η Τουρκία γνωρίζει, και πάντως οφείλει να γνωρίζει, ότι ο σεβασμός της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων επί της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας της Κυπριακής Δημοκρατίας, δηλαδή ενός κράτους - μέλους του ΟΗΕ και της ΕΕ, είναι υποχρέωση όλης της διεθνούς κοινότητας. Η Κύπρος δεν αντέχει καμία περαιτέρω παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Από τη συμπεριφορά της Τουρκίας εξαρτάται και η ευρωπαϊκή της πορεία και η πορεία των διαπραγματεύσεων στην Κύπρο».
Εξάλλου, χτες, Δευτέρα, ο πρωθυπουργός, Αντ. Σαμαράς, είχε για το θέμα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Αναστασιάδη. Αντιστοίχως, ο Ελληνας ΥΠΕΞ, Ευ. Βενιζέλος, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, καθώς και με τον Κύπριο ΥΠΕΞ, Γ. Κασουλίδη, «με στόχο τον περαιτέρω συντονισμό των κινήσεων Ελλάδας και Κύπρου, σε σχέση με τις νέες τουρκικές προκλήσεις στην Κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη».
Στη Λευκωσία ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, προειδοποίησε ότι θα υπάρξουν σοβαρές επιπτώσεις στη διαδικασία των συνομιλιών για το Κυπριακό, εάν οι τουρκικές προκλήσεις συνεχιστούν στην κυπριακή ΑΟΖ και υπάρξει παρενόχληση των εταιρειών που δραστηριοποιούνται σε αυτήν. «Η παρενόχληση, με οιονδήποτε τρόπο, της εταιρείας, η οποία δραστηριοποιείται εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, δεν είναι σε καμία περίπτωση συμβατή με την ομαλή διεξαγωγή των συνομιλιών», είπε χαρακτηριστικά. Μεθαύριο, Πέμπτη 9 Οκτώβρη, έχει προγραμματιστεί νέα συνάντηση μεταξύ του Κύπριου Προέδρου, Νίκου Αναστασιάδη, και του ηγέτη του ψευδοκράτους, Ντερβίς Ερογλου.
Θύμισε πως την Παρασκευή το βράδυ η Τουρκία εξέδωσε οδηγία προς ναυτιλλομένους (NAVTEX), με την οποία δεσμεύει κάποιες περιοχές εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και πως άμεσα η Λευκωσία εξέδωσε οδηγία με την οποία αποδείκνυε το παράνομο της τουρκικής οδηγίας. Το θέμα, σημείωσε, είναι ιδιαιτέρως σημαντικό, αφού παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και δικαιώματα της εταιρείας ENI-KOGAS που δραστηριοποιείται εντός της ΑΟΖ, μετά από συμφωνία με την Κυπριακή Δημοκρατία.
Ενδεικτική είναι και η συνέντευξη που παραχώρησε ο Γ. Κασουλίδης στην «Καθημερινή Κύπρου», σημειώνοντας σε σχέση με τον «πόλεμο κατά των τζιχαντιστών» ότι «η Κύπρος βρίσκεται στην πρώτη γραμμή. Βρίσκεται σε ζώνη κινδύνου, ιδιαίτερα εάν το "Ισλαμικό Κράτος" ή ISIS και οι άλλες δυνάμεις και οργανώσεις των τζιχαντιστών καταφέρουν να επιβληθούν έναντι του Λιβάνου».
Τα σχετικά τηλεγραφήματα αναφέρονταν στην επισήμανση ότι η Κύπρος πρέπει να συνδράμει και ότι ήλθε η ώρα να δοκιμαστεί στην πράξη ο γεωστρατηγικός ρόλος της Κύπρου ως «προκεχωρημένου φυλακίου» της ΕΕ και της Δύσης στην Ανατολική Μεσόγειο. Μιλώντας για τα οφέλη από τις στρατηγικές συνεργασίες με Αίγυπτο, Ισραήλ και Λίβανο, ο Κύπριος αξιωματούχος πρόσθεσε ότι οι τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή «για πρώτη φορά τοποθετούν το Κυπριακό σε ένα στρατηγικό πλαίσιο και αυτή η νέα πραγματικότητα εξηγεί το πρόσφατο αυξημένο αμερικανικό ενδιαφέρον για επίλυσή του». Μάλιστα, δεν παρέλειψε να επιδοκιμάσει ειδικά την απόφαση της κυπριακής κυβέρνησης να συμβάλει στην ενίσχυση και εκπαίδευση του λιβανικού στρατού, αλλά και να του προσφέρει πυρομαχικά. «Η στάση μας αυτή θα πρέπει να αποτελέσει για τα άλλα κράτη - μέλη της ΕΕ παράδειγμα της αλληλεγγύης που επιδεικνύει μια μικρή χώρα με περιορισμένες δυνατότητες», εξήγησε.
Αλλωστε, χαρακτηριστική της κρίσιμης θέσης που έχει η Κύπρος για την προώθηση ιμπεριαλιστικών επιθέσεων ήταν και η επίσκεψη που έκανε την Παρασκευή ο Βρετανός πρωθυπουργός στην αγγλική βάση στο Ακρωτήρι, ώστε να επιθεωρήσει τις δυνάμεις που επιχειρούν στη Μέση Ανατολή με το πρόσχημα της αντιμετώπισης των «τζιχαντιστών». Οπως δήλωσε ο Νίκος Χριστοδουλίδης, η κυπριακή κυβέρνηση ήταν ενήμερη για την επίσκεψη Κάμερον, ενώ ο Βρετανός ηγέτης επικοινώνησε με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για να εξάρει τη στρατηγική σημασία της Κύπρου στη μάχη κατά των «τζιχαντιστών» και για να τον ευχαριστήσει για τη συνεργασία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αυτή την επίσκεψη και το ρόλο των βρετανικών βάσεων κατήγγειλε το ΑΚΕΛ.
ΧΟΝΓΚ ΚΟΝΓΚ.--
Διεθνή και τοπικά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι ένα μεγάλο μέρος των διαδηλωτών άρχισε χτες να αποχωρεί από τους δρόμους του Χονγκ Κονγκ, όπου στις 28 Σεπτέμβρη ξεκίνησαν μαζικές αντικυβερνητικές κινητοποιήσεις. Οι δημόσιες υπηρεσίες και τα κυβερνητικά κτίρια άρχισαν ξανά να λειτουργούν. Διαδηλωτές παρέμεναν, ωστόσο, σε διάφορα σημεία της πόλης, όπου το Σαββατοκύριακο επαναλήφθηκαν συμπλοκές μεταξύ των συγκεντρωμένων και «ομάδων», που εμφανίστηκαν να ζητούν άμεσο τερματισμό των καταλήψεων.
Διαδηλωτές κατήγγειλαν ότι οι αστυνομικές αρχές έδειξαν αδράνεια στις «οργανωμένες επιθέσεις» που δέχονταν με τη συμμετοχή - σύμφωνα πάντα με τις καταγγελίες των ίδιων των διαδηλωτών - και δυνάμεων της κινεζικής μαφίας. ΜΚΟ δήλωναν ότι η αστυνομία «απλώς παρακολουθούσε». Εκπρόσωποι φοιτητικών οργανώσεων είχαν ανακοινώσει άλλωστε ότι δε θα πήγαιναν στις τότε προγραμματισμένες διαπραγματεύσεις με την τοπική κυβέρνηση, εξαιτίας των «οργανωμένων επιθέσεων» που δέχονταν και της απραξίας των αρχών.
Το Σαββατοκύριακο, η τοπική κυβέρνηση έδωσε νέα διορία στους διαδηλωτές να αποχωρήσουν, με τον επικεφαλής Λεούνγκ Τσουν-Γινγκ να μεταφέρει την αποφασιστικότητα των αρχών «να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να αποκαταστήσουν τη δημόσια τάξη».
Το Πεκίνο διαμήνυσε ότι οι διαδηλώσεις υποδαυλίζουν «κοινωνικές αντιθέσεις, καταστρέφουν το πεδίο της συνεννόησης ανάμεσα στις διάφορες ομάδες της κοινωνίας» όπως και ότι οποιαδήποτε ιδέα να εισαχθεί «μια έγχρωμη επανάσταση» στην ηπειρωτική Κίνα αποτελεί «φαντασίωση».
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Σάουθ Τσάινα Μόρνινγκ Ποστ» αξιωματούχοι δήλωναν ότι η κυβέρνηση δεν επρόκειτο χτες να αναλάβει δράση για να «ανοίξει το κέντρο». Διάσπαρτες πληροφορίες κυκλοφορούσαν σχετικά με νέο ραντεβού διαπραγματεύσεων, ωστόσο δεν υπήρχε συγκεκριμένη ενημέρωση, τουλάχιστον μέχρι χτες το απόγευμα. Πολλοί ανταποκριτές δήλωναν ότι τίποτα δεν αποκλείει την επανέναρξη μαζικών συγκεντρώσεων.
Ανεξάρτητα από την τελική έκβαση των εξελίξεων, τα γεγονότα που μεσολάβησαν συνδέονται και με την όξυνση των αντιθέσεων μεταξύ μονοπωλίων και ιμπεριαλιστικών κέντρων, διεθνώς, αλλά και ειδικότερα στην περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού. Το Χονγκ Κονγκ αποτελεί πεδίο δραστηριοποίησης μιας σειράς ισχυρών επιχειρηματικών συμφερόντων. Το «ειδικό καθεστώς» που συμφώνησαν το 1997 Βρετανία - Κίνα και αποτυπώνεται στο «τοπικό» Σύνταγμα («Basic Law») διασφαλίζει την απρόσκοπτη επενδυτική δράση των μονοπωλίων.
Τα αιτήματα που χρησιμοποιούνται για «καθολική ψηφοφορία» και «περισσότερη δημοκρατία» στην ουσία πιέζουν για επέκταση των καπιταλιστικών σχέσεων παραγωγής που δυναμώνουν σε όλη την Κίνα.
ΣΕΟΥΛ.--
Οτι η Νότια Κορέα και η ΛΔ Κορέας συμφώνησαν να ξεκινήσουν ξανά τις μεταξύ τους συνομιλίες μετέδωσαν διεθνή ΜΜΕ όπως το BBC. H σχετική απόφαση ανακοινώθηκε μετά από συνάντηση που έγινε στη Σεούλ, με αφορμή την επίσκεψη που πραγματοποίησαν υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της ΛΔ Κορέας με αφορμή την τελετή λήξης των Ασιατικών Αγώνων.
Στη συγκεκριμένη αποστολή της ΛΔ Κορέας συμμετείχαν - σύμφωνα με δηλώσεις του εκπροσώπου του νοτιοκορεατικού υπουργείου Ενοποίησης Λιμ Μπιεόνγκ-Τσεόλ - ο νεοεκλεγείς αντιπρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Αμυνας Χουάνγκ Πιονγκ-Σο, καθώς και οι Τσόε Ριόνγ-Χάε και Κιμ Γιανγκ-Γκον.
Οι διμερείς συνομιλίες - που είχαν σταματήσει το Φλεβάρη - θα ξεκινήσουν τις επόμενες βδομάδες.
Το ίδιο πρακτορείο μετέδωσε ότι την Παρασκευή ο πρέσβης της ΛΔ Κορέας στον ΟΗΕ, Σο Σε Πιονγκ, δήλωσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη για επανέναρξη των επαφών για το πυρηνικό της πρόγραμμα.