ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 7 Αυγούστου 2009
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΟΥΝΕΣΚΟ - «ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ»
Τα μονοπώλια ... στρατολογούν «προθύμους»

Για το πρώτο «φόρουμ» στήριξης των «πολιτιστικών βιομηχανιών» ετοιμάζεται η ΟΥΝΕΣΚΟ με τη συμμετοχή εταιρειών, κυβερνήσεων, περιφερειακών και τοπικών εκπροσώπων

Την απαίτηση των μονοπωλίων να εκληφθεί πλέον η τέχνη και η δημιουργία ως ένα ακόμη «εμπόρευμα» παραγόμενο με βιομηχανικούς όρους, με αποκλειστικό σκοπό το κέρδος και με περιεχόμενο την αστική κυρίαρχη κουλτούρα - για την «ελίτ» - και την υποκουλτούρα για τη μαζική κατανάλωση, «εμπεδώνουν» με γοργούς ρυθμούς οι διεθνείς οργανισμοί που κάποτε δημιουργήθηκαν - και κάτω από την πίεση των σοσιαλιστικών χωρών - για να «προστατεύσουν» τον πολιτισμό ακριβώς από την παραπάνω απειλή.

Σε αυτό το επικίνδυνο, αντιδραστικό πλαίσιο κινείται το «μνημόνιο συνεργασίας» που υπέγραψαν η ΟΥΝΕΣΚΟ και η Ιταλία για τη διοργάνωση, τον ερχόμενο Σεπτέμβρη, του πρώτου «φόρουμ» της ΟΥΝΕΣΚΟ για τις λεγόμενες «πολιτιστικές βιομηχανίες», που θα πραγματοποιηθεί στη Μόντζα. Σύμφωνα με την ΟΥΝΕΣΚΟ, «ο τελικός σκοπός είναι να ενισχυθεί, σε όλες τις χώρες, η ικανότητα των πολιτιστικών βιομηχανιών να παραγάγουν και να διανείμουν αγαθά και υπηρεσίες και να τα βοηθήσουν να αποκτήσουν πρόσβαση στις εθνικές και τις διεθνείς αγορές».

Για αρχή, το «φόρουμ» στοχεύει «σε ένα συγκεκριμένο τμήμα των πολιτιστικών βιομηχανιών, οι οποίες διαδραματίζουν έναν όλο και περισσότερο σημαντικό ρόλο στην οικονομική αύξηση και ανάπτυξη». Συγκεκριμένα, «μερικοί αναλυτές υπολογίζουν ότι ο τομέας αυξάνεται σε ένα ετήσιο ποσοστό 10%, ενισχύει τη θέση του στη σφαιρική οικονομία ως στρατηγική έξοδο για την παραγωγή, τις εξαγωγές και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, και αλλάζει την ισορροπία δυνάμεων από την άποψη των πολιτιστικών βιομηχανιών παγκοσμίως». Ετσι, το «φόρουμ» θα «εστιάσει στην ενθάρρυνση της καινοτομίας στη βιομηχανία των τεχνών και της πολυτέλειας» -- Ως «βιομηχανία πολυτέλειας» νοούνται τα γιγαντιαία μονοπώλια παραγωγής προϊόντων για τα πανάκριβα «γούστα» της παγκόσμιας «ελίτ» (βιομηχανία «υψηλής μόδας» κλπ).

Το «θέμα», για την ΟΥΝΕΣΚΟ, είναι, το πώς θα ενισχυθούν «πολυ-συμμετοχικές συνεργασίες», όχι μόνο στο επίπεδο της «καθιερωμένης» (sic) και «απλής» (sic) «δημόσιας - ιδιωτικής βάσης», αφού «αναγνωρίζεται» ότι η «υποστήριξη του ιδιωτικού τομέα είναι αποτελεσματικότερη όταν διοχετεύεται μέσω των πολυ-συμμετοχικών συνεργασιών». Από τους συμμετέχοντες στο «φόρουμ» (εταιρείες, στελέχη κυβερνήσεων, περιφερειών, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης κ.ά., περίπου 250 «σύνεδροι») προκύπτει ότι τα μονοπώλια απαιτούν την «επιστράτευση» όλων των δομών του αστικού κράτους στα συμφέροντά τους. Διότι, «αυτή η σε ευρεία βάση προσέγγιση είναι σημαντική ώστε να εξασφαλίσει ότι οι συνεισφορές του ιδιωτικού τομέα είναι περισσότερο από μια συλλογή των τεμαχισμένων επεμβάσεων, και παρέχουν, αντ' αυτού, τη συνεπή και συνεχή υποστήριξη στις εθνικές πολιτιστικές βιομηχανίες»!

Να θυμίσουμε, ότι το αστικό κράτος έχει ήδη ετοιμάσει τις περιφερειακές δομές του σε θεσμικό επίπεδο για τέτοιου είδους «συνεργασίες». Χαρακτηριστικό παράδειγμα η σταδιακή μετατροπή της ΤΑ σε... «ανώνυμη εταιρεία» που λειτουργεί με ιδιωτικο-οικονομικά κριτήρια, προεξέχοντος του πολιτιστικού τομέα.

Σε Σάμο και Νάξο

Ο ποιητής, στο Καρλόβασι Σάμου
Ο ποιητής, στο Καρλόβασι Σάμου
Στο Καρλόβασι Σάμου, στην Πορφυρειάδα Σχολή, φιλοξενείται την Κυριακή (9/8, 9 μ.μ.) το συναυλιακό αφιέρωμα του Χρήστου Λεοντή στον Γιάννη Ρίτσο, στο πλαίσιο της επετείου των 100 χρόνων από τη γέννηση του ποιητή. Η συναυλία, που έχει «ταξιδέψει» και σε άλλα μέρη της Ελλάδας, βασίζεται σε μελοποιήσεις του Χρήστου Λεοντή πάνω στο έργο του Γ. Ρίτσου. Θα παρουσιασθεί ο κύκλος τραγουδιών «Καπνισμένο Τσουκάλι», ένα από τα σπουδαιότερα έργα μελοποιημένης ποίησης, που το θεωρούσε κι ο ίδιος ο ποιητής ως κορυφαίο. Επίσης, σε πρώτη εκτέλεση, θα ακουστεί το «Πρωινό Αστρο» - αφιερωμένο από τον ποιητή στην κόρη του Ερη - το οποίο αποτελεί την τελευταία συνθετική εργασία του Χρ. Λεοντή. Τα τραγούδια θα ερμηνεύσουν οι: Κώστας Καράλης, Ιωάννα Φόρτη και Παντελής Θεοχαρίδης. Θα συμμετάσχει η Χορωδία του Καρλοβάσου του Συλλόγου «Ηδύλη», σε διδασκαλία του Γ. Κουμαραδιού. Ποιήματα του Γ. Ρίτσου διαβάζει η ηθοποιός Ουρανία Μπασλή, ενώ την επταμελή λαϊκή ορχήστρα και τη χορωδία διευθύνει ο Χρ. Λεοντής. Επίσης, προβάλλονται κινηματογραφημένα αποσπάσματα από την «Αυτοβιογραφία» του (γυρισμένα από τους Ηρώ και Γιώργο Σγουράκη), όπου ο ποιητής μιλά για την πολύπαθη ζωή και το έργο του.

  • Η «Σονάτα του σεληνόφωτος» του Γιάννη Ρίτσου παρουσιάζεται στις 19 του Αυγούστου (9.30 μ.μ.), στον Πύργο Μπαζαίου της Νάξου, σε σκηνοθεσία και ερμηνεία της Ρούλας Πατεράκη (παραγωγή Φεστιβάλ Αθηνών). Το δραματικό μονόλογο συνοδεύει με το ομώνυμο μουσικό έργο του Μπετόβεν ο πιανίστας Διονύσης Μαλλούχος. Ενδυματολογία Αγγελος Μέντης. Η παράσταση είναι αφιερωμένη στη μνήμη της αξέχαστης ηθοποιού και αγωνίστριας Αλέκας Παΐζη, αγαπημένης φίλης του Φεστιβάλ Νάξου. Ο Πύργος Μπαζαίου βρίσκεται στο 12o χλμ. Χώρας Νάξου - Αγιασσού, τηλ. 22850.31402. Είσοδος 20 και 15 ευρώ.
«Ερωτας και Αθανασία» στη Σύρο

Η Καλλιόπη Βέττα, η Μάνια Παπαδημητρίου και ο Γιάννης Κ. Ιωάννου προσφέρουν ένα «ταξίδι» σε διαδρομές ποιητικές, ερωτικές αλλά κι άλλες λιγάκι πιο παράξενες κι απρόσμενες, το Σάββατο (8/8, 9 μ.μ.), στο θέατρο «Απόλλων» στη Σύρο. Ο λόγος για την ιδιαίτερα επιτυχημένη μουσικοθεατρική παράστασή τους με τίτλο «Ερωτας και Αθανασία», που παρουσιάζεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Ερμούπολης «Ερμοπούλια 2009», με τη συνεργασία του «Συνδέσμου Συριανών». Μια «συνάντηση» με αγαπημένες μελωδίες και τα τραγούδια που μιλούν για ό,τι μας πόνεσε και άρα είναι αδύνατον να ξεχαστεί, γι' αυτό και είναι αθάνατο. Με τραγούδια, ποίηση και κείμενα των Ελύτη, Γκάτσου, Ρίτσου, Θεοδωράκη, Χατζιδάκι, Μαυρουδή, Κραουνάκη, Μάλαμα κ.ά. Γνωστά, παλιά και σύγχρονα, κι άλλα δικά τους (κείμενα της Μ. Παπαδημητρίου και μουσική - τραγούδια του Γ. Ιωάννου) γι' αυτά που ζούμε σήμερα, τα καθημερινά... Συμμετέχει ένας μουσικός.

«Κουρέας» σε... περιοδεία

Το δημοφιλές έργο «Ο κουρέας της Σεβίλλης» του Μπομαρσέ παρουσιάζει το φετινό καλοκαίρι το ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης, σε μετάφραση Ζάννας Αρμάου, σκηνοθεσία - διασκευή Θανάση Θεολόγη, σκηνικά - κοστούμια Αντώνη Χαλκιά, μουσική Γιούρι Στούπελ. Στίχοι: Γιάννης Καλατζόπουλος. Χορογραφίες: Πέτρος Γάλλιας. Ερμηνεύουν οι: Γιώργος Παρτσαλάκης, Νίκος Δαδινόπουλος, Τάσος Παλαντζίδης, Γιάννης Αϊβάζης, Θάλεια Προκοπίου, Ιωάννα Δελάκου, Αντώνης Καλογήρου. Επόμενες παραστάσεις: Αμαλιάδα 8/8 - Θέατρο Αρχαίας Ηλιδας (9.30 μ.μ.), Ξυλόκαστρο 9/8 - Θέατρο «Βασίλης Γεωργιάδης» (9.30 μ.μ.), Αντίρριο 10/8 - Κάστρο (9.30 μ.μ.), Τρίπολη 11/8 - Θέατρο Αλσος Αγ. Γεωργίου (9.30 μ.μ.), Ελος Βλαχιώτη Λακωνίας 12/8 - θέατρο «Επιδαύριο» (9.30 μ.μ.).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ