ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 8 Οχτώβρη 1996
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"ΧΑΡΤΑ ΤΗΣ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ"
Κείμενο που "χωράει" όλους

Στην επικύρωση της "Χάρτας της Ακρόπολης" προχώρησαν οι προσκείμενοι στις δυνάμεις του δικομματισμού, νομαρχιακοί σύμβουλοι της Αθήνας. Η "Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία Αθήνας" (ΝΑΣ) δε συνυπέγραψε το κείμενο, τονίζοντας ότι δεν εκφράζει την πάλη του ελληνικού λαού ενάντια στις δυνάμεις του φασισμού και του ναζισμού, δεν αγγίζει το θέμα των πολεμικών αποζημιώσεων και δεν αντικατοπτρίζει την ανάγκη αγώνα των λαών ενάντια στη Νέα Τάξη Πραγμάτων.

Η "Χάρτα της Ακρόπολης" αποτελεί πρωτοβουλία φορέων της ελληνικής Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ένα κείμενο που συντάχθηκε πριν από περίπου ενάμιση χρόνο, με αφορμή τη συμπλήρωση 50 χρόνων από τη λήξη του Β Παγκοσμίου Πολέμου και θα υπογραφεί "πανηγυρικά" την ερχόμενη Δευτέρα στην Πνύκα, από ελληνικούς και ξένους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Πρόκειται για ένα γενικόλογο κείμενο, που δε θίγει ουσιαστικά ζητήματα, αφήνει αναπάντητα καίρια ερωτήματα και είναι απόλυτα σύμφωνο με τις επιταγές της Νέας Τάξης Πραγμάτων και των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων. Οπως έγινε σαφές, άλλωστε, από τον εισηγητή του θέματος στο Νομαρχιακό Συμβούλιο, αντινομάρχη Β. Ξένο,το κείμενο "στρογγυλεύτηκε", προκειμένου να "χωρέσουν" όλοι.

Στην παρέμβασή του ο επικεφαλής της ΝΑΣ, Σπύρος Χαλβατζής,υπογράμμισε ότι το κείμενο δεν εκφράζει το πνεύμα και την πρακτική της αντίστασης του ελληνικού λαού εναντίον των δυνάμεων που κατέστρεψαν την ανθρωπότητα πριν από 50 χρόνια. Επισήμανε ότι το κείμενο δε μιλά για το ποιοι ευθύνονται για τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο, για το ναζισμό και για το ποιοι τον αντιπαλεύονται, για το ποιοι ευθύνονται για την κοινωνία των δύο τρίτων και ποιοι βλάπτονται απ' αυτήν. "Δε γίνεται, ακόμα, λόγος για τις πολεμικές αποζημιώσεις", είπε και σημείωσε ότι τα Πρωτοδικεία της Γερμανίας απέρριψαν τις αιτήσεις για τις αποζημιώσεις των γερμανικών αρχών κατοχής. "Είχαμε προειδοποιήσει ότι το θέμα αφορούσε την ελληνική κυβέρνηση και όχι τους ιδιώτες. Οι κυβερνήσεις ευθύνονται που δε διεκδίκησαν τις πολεμικές επανορθώσεις, συνολικά, αλλά και το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο που πήραν οι δυνάμεις της ναζιστικής κατοχής. Και βέβαια ήταν και τα μνημεία πολιτισμού και τα έργα τέχνης που είτε καταστράφηκαν, είτε κλάπηκαν από τους φασίστες κατακτητές", δήλωσε. Τόνισε ακόμη ότι η Χάρτα δεν εκφράζει τα μηνύματα του σήμερα, την αντίσταση ενάντια στις δυνάμεις της Νέας Τάξης Πραγμάτων, τον αγώνα ενάντια στις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις που επεμβαίνουν και δολοφονούν ανθρώπους σε δεκάδες περιοχές του πλανήτη, στο όνομα της κατάκτησης νέων αγορών, νέων σφαιρών επιρροής.

"Το κείμενο αυτό μπορούν να το υπογράψουν οι εκπρόσωποι του Κολ", κατέληξε ο Σπ. Χαλβατζής. "Εμείς θεωρούμε ότι χρειάζεται μια άλλη "Χάρτα της Ακρόπολης", που θα εμπνέει ιδιαίτερα τη νέα γενιά σε μια αγωνιστική στάση απέναντι στη ζωή, θα βοηθά στη συσπείρωση και κινητοποίηση των δημοτών για την ειρήνη, τη φιλία, τη συνεργασία των λαών και ενάντια στις δυνάμεις της νέας τάξης".

ΔΗΜΟΣΙΑ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Νέα "βόμβα" από το ΣτΕ

Συνεχίζεται η βιομηχανία προσφυγών για αναγνώριση τίτλων που χορηγούν τα διάφορα "κολέγια" σε συνεργασία με ιδρύματα του εξωτερικού. Μάλιστα, ο εισηγητής έθεσε θέμα ερμηνείας του Συντάγματος με βάση το Κοινοτικό Δίκαιο!

Αλλη μια βόμβα στα θεμέλια της δημόσιας τριτοβάθμιας εκπαίδευσης έβαλε χτες το Στ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας, σε συζήτηση προσφυγής κατά απόφασης του ΔΙΚΑΤΣΑ, με την οποία δεν αναγνωρίστηκε πτυχίο που αποκτήθηκε με φοίτηση σε "κολέγιο" και στη συνέχεια σε συνεργαζόμενο με αυτό πανεπιστήμιο του εξωτερικού. Μάλιστα, αυτή τη φορά ο εισηγητής προχώρησε και πιο πέρα, θέτοντας θέμα ερμηνείας του Ελληνικού Συντάγματος με βάση το Κοινοτικό Δίκαιο, ζητώντας ούτε λίγο ούτε πολύ την επίλυση της διαφοράς από το Δικαστήριο Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων!

Η "ντε φάκτο" αναγνώριση των Εργαστηρίων Ελεύθερων Σπουδών που λειτουργούν στη χώρα μας, αλλά και η δημιουργία τετελεσμένων γεγονότων στο δημόσιο χαρακτήρα της Παιδείας επιχειρείται εδώ και πολύ καιρό με διάφορες αποφάσεις του Στ Τμήματος του ΣτΕ, ενώ παράλληλα γίνεται προσπάθεια με διάφορους τρόπους να ξεπεραστούν οι φραγμοί που μπαίνουν από το Σύνταγμα στην ιδιωτική τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Υπάρχει σύγκρουση των κοινοτικών κανόνων (Συνθήκη ΕΟΚ, Συνθήκη Μάαστριχτ και Οδηγία 89/48/89 της ΕΟΚ) και του Ελληνικού Συντάγματος για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, ισχυρίστηκε χτες ο σύμβουλος Επικρατείας Ν. Σακελλαρίου σε συζήτηση στο Ανώτατο Δικαστήριο που αφορούσε προσφυγές κατά αποφάσεων του ΔΙΚΑΤΣΑ.

Παράλληλα, ο Ν. Σακελλαρίου χαρακτήρισε παράνομες τις αποφάσεις του ΔΙΚΑΤΣΑ, που δεν αναγνώριζαν τίτλους σπουδών πανεπιστημίου της Γαλλίας που λειτουργεί στην Ελλάδα με παράρτημά του. Μάλιστα, ο ίδιος εισηγητής πρότεινε να σταλεί προδικαστικό ερώτημα στο... Δικαστήριο Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων για να γνωμοδοτήσει αν υπερισχύει το Κοινοτικό Δίκαιο ή το Ελληνικό Σύνταγμα στο θέμα της αναγνώρισης των τίτλων σπουδών και της λειτουργίας των ιδιωτικών ευρωπαϊκών πανεπιστημίων στη χώρα μας! Πάντως, διευκρίνισε ότι θα πρέπει πρώτα να αποφανθεί για το ίδιο θέμα η Ολομέλεια του ΣτΕ.

Για να ξεπεραστούν τα εμπόδια που βάζει το Ελληνικό Σύνταγμα σχετικά με την ιδιωτική τριτοβάθμια εκπαίδευση, ο Ν. Σακελλαρίου εισηγήθηκε την ερμηνεία του άρθρου 16 του Συντάγματος σύμφωνα με το Κοινοτικό Δίκαιο και να αναγνωριστούν οι τίτλοι σπουδών των αποφοίτων των γαλλικών πανεπιστημίων! Το άρθρο 16, παράγραφος 5 του Συντάγματος ορίζει ότι αφ' ενός "η ανώτατη εκπαίδευση παρέχεται αποκλειστικά από ιδρύματα που αποτελούν Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου με πλήρη αυτοδιοίκηση" και αφ' ετέρου ότι "η σύσταση ανωτάτων σχολών από ιδιώτες απαγορεύεται". Με τη βιομηχανία των προσφυγών στο ΣτΕ και των σχετικών αποφάσεων, ουσιαστικά γίνεται απόπειρα να λειτουργήσουν στην Ελλάδα τα ιδιωτικά πανεπιστήμια ή παραρτήματά τους και μάλιστα να αναγνωρίζονται από το ελληνικό κράτος τα διπλώματά τους.

Δέσμευση για το ΤΕΛ Μυτιλήνης

Μέχρι τα Χριστούγεννα θα έχει παραδοθεί στους μαθητές το κτίριο του ΤΕΛ Μυτιλήνης, όπου στεγάζονται τα εργαστήρια, ενώ το σύνολο των κτιρίων θα έχει παραδοθεί ασφαλές μέχρι το τέλος του 1997. Τη δέσμευση αυτή "απέσπασε" από τον υφυπουργού Παιδείας, Ι. Ανθόπουλο, ο βουλευτής του ΚΚΕ Στρατής Κόρακας,σε συνάντηση που είχε μαζί του την Παρασκευή, παρουσία εκπροσώπων φορέων του νησιού, προκειμένου να του επισημάνει τις ευθύνες του υπουργείου - όπως είχε κάνει και με ερώτησή του στη Βουλή - σχετικά με τις κακοτεχνίες στην κατασκευή του κτιρίου, αλλά και τη λεηλασία του δημοσίου χρήματος από την ανάδοχο εταιρία που έχει αναλάβει το έργο.

Συγκεκριμένα, όπως προέκυψε από πορίσματα επιστημονικών και τεχνικών επιτροπών του υπουργείου Παιδείας και της Νομαρχίας Λέσβου, το κτίριο είναι επικίνδυνο,τη στιγμή που για την ανέγερσή του ξοδεύτηκαν ήδη 3,5 δισεκατομμύρια δραχμές. Στο μεταξύ, η νομαρχία έχει σφραγίσει το κτίριο και αποφάσισε να ξεκινήσουν από την αρχή οι εργασίες κατασκευής του. Το ίδιο διάστημα οι μαθητές παρακολουθούν μαθήματα το απόγευμα σε άλλα σχολεία.

Πρέπει να σημειώσουμε ότι από πέρσι υπάρχει στα συρτάρια του υπουργείου Παιδείας πόρισμα τεχνικού ελέγχου Τριμελούς Επιτροπής, που συνέστησε το ίδιο το υπουργείο, από το οποίο προκύπτει πως το ΤΕΛ Μυτιλήνης είναι όχι μόνο επικίνδυνο, αλλά αποτέλεσε και σκαλί κερδοσκοπίας για την ανάδοχο εταιρία που ανέλαβε την κατασκευή του, αφού "τσέπωσε" 1,2 δισεκατομμύρια δραχμές! Ωστόσο, μέχρι στιγμής, το υπουργείο δεν κίνησε τη διαδικασία ποινικής δίωξης για τα κακουργήματα κατά συρροή που έχουν σχέση με αυτή την υπόθεση. Αντίθετα, όπως προέκυψε από τη σύσκεψη, ο αρμόδιος διευθυντής του υπουργείου Παιδείας κ. Ζαχαριάδης, με την ανοχή, αν όχι με την κάλυψη του οποίου έγιναν αυτά τα κακουργήματα, πήρε προαγωγή από τη νέα κυβέρνηση στη θέση του Γενικού Γραμματέα του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας!

Ξανά στο εδώλιο το δικαίωμα άποψης

"Αρνούμαι το χαρακτηρισμό του κατηγορούμενου, επειδή εξέφρασα τη γνώμη μου. Το κατηγορητήριο είναι έτσι διατυπωμένο - εντέχνως - ώστε να παραποιεί σημαντικά θέματα". Τη δήλωση αυτή έκανε χτες ο πανεπιστημιακός Γ. Ρούσσης,ο οποίος κάθισε για δεύτερη φορά στο εδώλιο, μετά την έφεση που ασκήθηκε στην απόφαση του δικαστηρίου, που τον είχε αρχικά αθωώσει. Ο Γ. Ρούσσης είναι κατηγορούμενος, γιατί ως πολίτης τόλμησε να εκφράσει ελεύθερα την άποψή του. Η κατηγορία που αντιμετωπίζει είναι ότι "εγκωμίασε" μέσω τηλεοπτικής εκπομπής τα επεισόδια στο Πολυτεχνείο τον περασμένο Νοέμβρη!

Για θέματα που θεωρούνται εδώ και πολλά χρόνια αυτονόητα το δικαστήριο καλείται να δώσει απάντηση, όπως το ζήτημα αν έχει ο καθένας δικαίωμα να εκφράζει τη γνώμη του.

Προκάλεσε εντύπωση χτες το γεγονός ότι ο πρόεδρος του δικαστηρίου Πρίαμος Ιωάννου δε διέκοψε ούτε μια στιγμή τον πρόεδρο του κόμματος "Ελληνισμός" Σ. Σοφιανόπουλο στο εθνικιστικό παραλήρημα που τον κατέλαβε, ενώ έκανε το αντίθετο για τους μάρτυρες υπεράσπισης του κατηγορουμένου Γ. Ρούσση.

Με την επιστημονική προσέγγιση του Γ. Ρούσση σχετικά με τα γεγονότα του Πολυτεχνείου συντάχτηκαν χτες πολιτικοί, επιστήμονες, δημοσιογράφοι και καλλιτέχνες. Ο Λέων Αυδής,βουλευτής του ΚΚΕ, υποστήριξε ότι ήταν εσφαλμένη η εκδοχή της εξύμνησης βίαιων πράξεων και αρνήθηκε να συζητήσει με βάση την επικινδυνότητα των ιδεών. Επίσης, μεταξύ αυτών που κατέθεσαν ήταν ο πανεπιστημιακός Γ. Μανιάτης,ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Α. Αλαβάνος,ο καθηγητής Α. Ρήγος,ο πανεπιστημιακός Ον. Φαρμακίδης κ. ά. Η δίκη θα συνεχιστεί την Πέμπτη.

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΙ
Αποχή σε ΕΜΠ και Πάτρα

Αποχή από τα διδακτικά τους καθήκοντα πραγματοποιούν μέχρι το τέλος της βδομάδας οι διδάσκοντες στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων με απόφαση της γενικής συνέλευσης των συλλόγων ΔΕΠ των δύο ιδρυμάτων.

Οι πανεπιστημιακοί ζητούν την άμεση απόσυρση της τροπολογίας, για την οποία είχε φραστικά δεσμευτεί ο υπουργός Παιδείας την περασμένη βδομάδα στη διάρκεια της συνάντησής του με τη διοίκηση της ΠΟΣΔΕΠ. Τη Δευτέρα οι δύο σύλλογοι θα συνεδριάσουν εκ νέου για να καθορίσουν τη στάση τους, ενώ το Σαββατοκύριακο θα πραγματοποιηθεί στην Πάτρα η Σύνοδος των Πρυτάνεων, όπου θα εξεταστούν ανάμεσα σε άλλα και τα θέματα της επίμαχης τροπολογίας και το μισθολογικό των πανεπιστημιακών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ