ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 8 Νοέμβρη 2007
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Εκτεταμένη καταστολή

Από χτεσινή διαδήλωση στο Ισλαμαμπάντ: «Φύγε Μουσάραφ» καλεί το πλακάτ

Associated Press

Από χτεσινή διαδήλωση στο Ισλαμαμπάντ: «Φύγε Μουσάραφ» καλεί το πλακάτ
ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ, ΛΟΝΔΙΝΟ, ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Εκρυθμη εξακολουθεί να είναι η κατάσταση στο Πακιστάν, μετά και το δεύτερο πραξικόπημα του στρατηγού Περβέζ Μουσάραφ, που ανέτρεψε και τυπικά τη «δημοκρατία» στη χώρα, το περασμένο Σάββατο. Με την επιβολή του καθεστώτος «εκτάκτου ανάγκης», έγιναν εκατοντάδες συλλήψεις αντιπάλων της κυβέρνησης, μπήκαν και τυπικά περιορισμοί στα ΜΜΕ, ενώ απαγορεύονται ρητά οι διαδηλώσεις και κάθε είδους εκδήλωση δυσαρέσκειας στην ηγεσία της χώρας.

Λόγω της κατάστασης πιθανολογείται και αναβολή των βουλευτικών εκλογών, που προγραμματίζονταν για τα μέσα Γενάρη, καθώς η απόφαση, όπως ανακοίνωσε χτες ο «πρωθυπουργός» της χώρας, θα ληφθεί πριν τις 14 Νοέμβρη...

Η πακιστανική αστυνομία χτες εφάρμοσε για πρώτη φορά το στρατιωτικό νόμο, διαλύοντας με δακρυγόνα διαδήλωση 200 ανθρώπων, του Κόμματος του Λαού του Πακιστάν, της Μπεναζίρ Μπούτο, που προσπαθούσαν να φτάσουν στο Κοινοβούλιο, ενώ νωρίτερα η πρώην πρωθυπουργός της χώρας, εξήγγειλε μαζικές διαδηλώσεις για αύριο Παρασκευή, καλώντας το λαό να βγει στην πρώτη γραμμή, καθώς όπως είπε «δεχόμαστε επίθεση»...

Κάλεσε δε τους Πακιστανούς να λάβουν μέρος σε «μεγάλη πορεία», στις 13 Νοέμβρη, από τη Λαχώρη έως το Ισλαμαμπάντ, παρά την απαγόρευση, υποστηρίζοντας ότι «θα είμαστε τόσο πολλοί που δε θα έχουν αρκετές φυλακές». Τα αιτήματα που θέτει η Μπ. Μπούτο, παρά τη δεδηλωμένη πρόθεσή της για συνεργασία με το στρατηγό Π. Μουσάραφ, στην εξουσία, είναι φυσικά όχι η παραίτησή του από την Προεδρία της χώρας, αλλά άρση του στρατιωτικού νόμου, παραίτηση Μουσάραφ από την ηγεσία του στρατεύματος, εκλογές την προκαθορισμένη ημερομηνία και απελευθέρωση των συλληφθέντων των τελευταίων ημερών...

Αιτήματα που εξέφρασε και ο Βρετανός ΥΠΕΞ, Ντέιβιντ Μίλιμπαντ.

Το καθεστώς, από την πλευρά του, απαντά ότι «ενδέχεται να άρει την "κατάσταση εκτάκτου ανάγκης", εντός 2 - 3 βδομάδων», ενώ ένας από τους αντιπάλους του Π. Μουσάραφ, Ιμράν Χαν, δήλωσε την πεποίθηση, πως «οι ΗΠΑ είναι συνένοχοι, ή τουλάχιστον ήταν ενήμεροι για το στρατιωτικό νόμο προτού κηρυχτεί».

ΙΡΑΚ - «ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΚΟΥΡΔΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ»
Προκαλεί με ενεργειακές μπίζνες

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Νέα πετρελαϊκά συμβόλαια υπέγραψε με ξένες ενεργειακές εταιρείες η αυτόνομη κουρδική κυβέρνηση, πυροδοτώντας την οργή της κεντρικής κυβέρνησης και προκαλώντας νέο πονοκέφαλο στους Αμερικανούς κατακτητές. Οπως ανακοινώθηκε, πρόκειται για επτά νέα συμβόλαια, πέραν των 20 που καταλήχθηκαν το Σεπτέμβρη.

Ολα βασίζονται σε νομοθεσία που υιοθέτησε το κουρδικό αυτόνομο κοινοβούλιο τον Αύγουστο κατά την οποία η τοπική κυβέρνηση είναι υπεύθυνη για «τον έλεγχο και την εκμετάλλευση των ενεργειακών πόρων της περιοχής». Οι συμφωνίες έχουν χαρακτηριστεί παράνομες από τη Βαγδάτη και από τις κατοχικές δυνάμεις, καθώς, θεωρητικώς, συζητείται το νομοσχέδιο που προβλέπει έλεγχο των ενεργειακών πόρων και κατανομή των εσόδων από την κεντρική κυβέρνηση.

Εν τω μεταξύ, χτες ο επικεφαλής της ηγεσίας του «ημιαυτόνομου» Κουρδιστάν στο βόρειο Ιράκ, Νετσιρβάν Μπαρζανί, μετά και τη συνάντηση Μπους - Ερντογάν και τις δηλώσεις ότι η Τουρκία αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης πέραν των συνόρων της, με στόχο την «εκκαθάριση» των Κούρδων ανταρτών, απηύθυνε έκκληση στο ΡΚΚ να προχωρήσει σε «επ' αόριστον και άνευ όρων κατάπαυση του πυρός», σημειώνοντας ότι «εάν οι ηγέτες του PKK συνεχίσουν με τον τρόπο αυτό θα υπάρξουν σοβαρές συνέπειες».

Κατά τα άλλα, η κυβέρνηση Μάλικι ανακοίνωσε ότι, μέσα στον Οκτώβρη, 46.030 Ιρακινοί επέστρεψαν στη χώρα από γειτονικά κράτη. Η κυβέρνηση απέδωσε την επιστροφή τους «στη μείωση της βίας», αλλά όπως φαίνεται οι γειτονικές χώρες έχουν σταδιακά αρχίσει, κυρίως Συρία - Ιορδανία, να κλείνουν τα σύνορά τους, μην μπορώντας να αντέξουν άλλους πρόσφυγες (περισσότερο από ένα εκατομμύριο στην κάθε μία).

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Εποικισμοί και αποκλεισμός

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΡΑΜΑΛΑ.--

Στα τέλη Νοέμβρη, και πιθανότατα στις 26 του μήνα, θα πραγματοποιηθεί η «διεθνής σύνοδος» που σχεδιάζουν οι ΗΠΑ στην Ανάπολις, κοντά στην Ουάσιγκτον, σύμφωνα με δηλώσεις Ισραηλινών και Παλαιστινίων αξιωματούχων.Την ίδια ώρα, όμως, οι ισραηλινές «επιδόσεις» στον εποικισμό και στους αποκλεισμούς προκαλούσαν τις αντιδράσεις ισραηλινών φιλειρηνικών οργανώσεων και καθιστούσαν σαφές ότι κάθε άλλο παρά «ομαλή» είναι η πορεία προς την Ανάπολις.

Μάλλον, βαίνουμε προς ίδρυση «κράτους εποίκων και όχι Παλαιστινιακού» προειδοποιούσε, χτες, η ισραηλινή οργάνωση «Peace Now», αφού ανεγείρονται νέες κατοικίες σε 88 από τους 122 εποικισμούς, χτίζεται εκεί η έδρα της ισραηλινής αστυνομίας, επεκτείνεται ο εποικισμός Μάαλε Αντουμίμ αποκλείοντας ολοκληρωτικά την Ανατολική Ιερουσαλήμ και ο ρυθμός ανάπτυξης του εποικιστικού πληθυσμού έχει φτάσει το 5,8%, έναντι 1,8% εντός Ισραήλ, κάτι που δείχνει ότι «δεν είναι φυσική ανάπτυξη».

Παράλληλα, συνεχίζονται και οι ακροάσεις του Ανώτατου δικαστηρίου στις προσφυγές ισραηλινών ανθρωπιστικών οργανώσεων κατά των σχεδίων περιοδικών διακοπών ηλεκτροδότησης στη Λωρίδα της Γάζας.

ΗΠΑ
«Λίφτινγκ» προτείνει «Κέντρο Μελετών»

«Η εικόνα και η επιρροή της Αμερικής είναι σε παρακμή διεθνώς» διαπιστώνει η τελευταία έκθεση του «Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών» (CSIS.org) στις ΗΠΑ. «Ενδιαφέρουσα» η διαπίστωση. Ομως το ζήτημα για το «Στρατηγικό Κέντρο» (στο προεδρείο του οποίου λανσάρει ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών Ρίτσαρντ Αρμιτάζ - κατά την περίοδο 2001-05) είναι η «συνταγή» που θα πρέπει να εφαρμόσει η Ουάσιγκτον για να «γοητεύσει» αλλοδαπούς κυβερνώντες και μάζες...

Τι προτείνεται; α) Αναζωογόνηση συμμαχιών και ιδρυμάτων που «υπηρετούν διεθνώς τα αμερικάνικα συμφέροντα». β) Ενίσχυση του «αναπτυξιακού ρόλου» της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής. γ) Προώθηση «δημόσιας διπλωματίας» διά της ανάπτυξης μακροχρόνιων σχέσεων με άλλους λαούς «και ιδιαίτερα με τις νεολαίες». δ) Οικονομική ολοκλήρωση ώστε να γευτούν τα «οφέλη» του «ελεύθερου» εμπορίου όσοι έμειναν εκτός «νυμφώνος» εντός ή εκτός ΗΠΑ. ε) Προώθηση του «ηγετικού ρόλου των ΗΠΑ σε τεχνολογικές καινοτομίες που θα αντιμετωπίζουν ενεργειακή ασφάλεια και κλιματικές αλλαγές»... Διαφορετική τακτική μεν, ο στόχος ωστόσο ίδιος, η επιβολή των συμφερόντων του ιμπεριαλισμού.

Ελιγμοί Σαρκοζί στις ΗΠΑ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Παρατεταμένα χειροκροτήματα συνόδευσαν την ομιλία του Γάλλου Προέδρου στα δύο σώματα του Κογκρέσου, με την οποία άρχισε η πρώτη επίσκεψη Σαρκοζί στις ΗΠΑ. Οπως σχολιαζόταν, η ομιλία ήταν εξαιρετικά προσεκτική και πέτυχε το στόχο να ικανοποιήσει τα ώτα των ακροατών, χωρίς να διατυπώνει καμία δεσμευτική θέση σε μείζονα διεθνή ζητήματα. Αντίθετα, μέσα σε επευφημίες των Δημοκρατικών, ο Σαρκοζί «πέταξε το γάντι στον Μπους» καλώντας τις «ΗΠΑ να ηγηθούν των προσπαθειών για την αντιμετώπιση των κλιματολογικών αλλαγών».

«Η Γαλλία είναι φίλη των ΗΠΑ και ακόμη και αν έχουμε διαφωνίες, θα βρεθούμε στο πλευρό τους όταν παραστεί ανάγκη», τόνισε ο Σαρκοζί, συγκινώντας με την αναφορά του «στη θυσία των Αμερικανών στρατιωτών για την απελευθέρωση της Γαλλίας στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο». Επίσης, διαβεβαίωσε ότι ούτε το Παρίσι θέλει ένα Ιράν με πυρηνικό οπλοστάσιο και ότι παραμένει δεσμευμένο στο Αφγανιστάν «για όσο χρειαστεί». Ανέφερε ότι επανεξετάζει σοβαρά την «επάνοδο» της Γαλλίας στο στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ, συμπληρώνοντας, όμως, με νόημα ότι «το ΝΑΤΟ δεν μπορεί να είναι παντού, γι' αυτό χρειάζεται μια ισχυρή, στρατιωτικά, Ευρώπη και αυτό είναι προς όφελος των ΗΠΑ».

Εξαιρετικό ενδιαφέρον έχει το ότι, μιλώντας σε αμερικανο-εβραϊκή επιτροπή, ο Σαρκοζί υπεραμύνθηκε του δικαιώματος στην ειρηνική πυρηνική ενέργεια «του Ιράν και όλου του αραβικού κόσμου», ενώ στήριξε την ανάγκη για «ισραηλινή ασφάλεια» συνδέοντάς τη με την ίδρυση βιώσιμου παλαιστινιακού κράτους. Απαρατήρητο, φυσικά, δεν πέρασε το γεγονός ότι ο Σαρκοζί δεν αναφέρθηκε καθόλου στο Ιράκ.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Τριήμερο πένθος

ΚΑΜΠΟΥΛ, ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ, ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Σε τριήμερο πένθος βρίσκεται από χτες το Αφγανιστάν, σύμφωνα με ανακοίνωση του Χαμίντ Καρζάι, λόγω της πολύνεκρης επίθεσης αυτοκτονίας της Τρίτης, που στοίχισε τη ζωή σε πάνω από 40 ανθρώπους και άφησε 120 τραυματίες, όντας η αιματηρότερη που έχει σημειωθεί.

Την επίθεση στην πόλη Μπαγλάν καταδίκασε και ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν χαρακτηρίζοντάς την απεχθή, εκφράζοντας την «αυξανόμενη ανησυχία του για την ασταθή κατάσταση ασφαλείας που επικρατεί στο Αφγανιστάν». Δηλώσεις για το γεγονός έκανε και ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, Γιαπ Ντε Χόοπ Σέφερ, σημειώνοντας ότι «η Συμμαχία παραμένει αποφασισμένη για την αποκατάσταση της ειρήνης και της ασφάλειας στη χώρα», ισχυριζόμενος ότι «δείχνει τώρα πιο έντονα από ποτέ το πραγματικό πρόσωπο των αντιπάλων μας (σσ των Ταλιμπάν) στο Αφγανιστάν». Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, κάλεσε τον Χ. Καρζάι να φανεί δυνατός, σημειώνοντας ότι η επίθεση «αποδεικνύει τη βαναυσότητα του εχθρού»...

Η πολύνεκρη επίθεση αυτοκτονίας της Τρίτης έδωσε αφορμή στις αμερικανο-ΝΑΤΟικές κατοχικές δυνάμεις να ξαναρχίσουν τις ρητορικές κορόνες περί αναγκαιότητας της παρουσίας τους στην περιοχή, προς όφελος της «σταθερότητας και της ανασυγκρότησης της χώρας», αδιαφορώντας για το γεγονός ότι η δική τους παρουσία είναι η βασική πηγή βίας στο Αφγανιστάν...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ