ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 9 Νοέμβρη 2012
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Πιέσεις και σενάρια πολλών στοχεύσεων

Από τη συνάντηση των Σύρων αντικαθεστωτικών στην πετρομοναρχία του Κατάρ
Από τη συνάντηση των Σύρων αντικαθεστωτικών στην πετρομοναρχία του Κατάρ
ΑΓΚΥΡΑ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΝΤΟΧΑ.--

Ανεβαίνουν και πάλι οι τόνοι με την Τουρκία ενώ συνεχίζονται σε σχετικά τεταμένο κλίμα οι μαραθώνιες διαβουλεύσεις στην Ντόχα, όπου αντικαθεστωτικές οργανώσεις άρχισαν, από χτες, υπό ασφυκτικές ιμπεριαλιστικές πιέσεις, να εξετάζουν σενάρια περαιτέρω συντονισμού και συνεργασίας. Η εξέλιξη αυτή θεωρείται για τους ιμπεριαλιστές βασική προϋπόθεση για την πορεία της ιμπεριαλιστικής επέμβασης, ενώ απ' ό,τι φαίνεται και από την κινητικότητα στην αμερικανοΝΑΤΟική βάση της Σούδας ετοιμάζεται και άμεσο στρατιωτικό χτύπημα. Ο Σύρος Πρόεδρος, πάντως, σε συνέντευξή του, προειδοποιεί ότι αν γίνει στρατιωτική επέμβαση με στόχο την ανατροπή του, «οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές όχι μόνο για την περιοχή» και ότι «θα λάβουν διαστάσεις ντόμινο από τον Ατλαντικό έως τον Ειρηνικό, το τελικό μέγεθος των οποίων κανείς δεν μπορεί να προβλέψει».

«Ετοιμη» δηλώνει και η Τουρκία

«Ετοιμη να απαντήσει» σε οποιαδήποτε πρόκληση «βίας και τρομοκρατίας» είναι η Τουρκία, σύμφωνα με δηλώσεις του Προέδρου της. Ο Αμπντουλάχ Γκιουλ, αναφερόμενος στα δημοσιεύματα περί αιτήματος της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ να αναπτυχθούν πύραυλοι «Πάτριοτ» στα τουρκο-συριακά σύνορα, ανέφερε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη στους κόλπους της Συμμαχίας σχετική συζήτηση στο πλαίσιο της γενικότερης «αμυντικής» της πολιτικής.

Χτες, με εντολή των τουρκικών αρχών, ακόμα ένα αρμενικό αεροπλάνο με προορισμό τη Συρία αναγκάστηκε να προσγειωθεί στην Τουρκία για έλεγχο, με τη συγκατάθεση της «Air Armenia». Το αεροπλάνο αναχώρησε μετά τον έλεγχο χωρίς να γίνει κατάσχεση του φορτίου του, που ήταν ανθρωπιστική βοήθεια.

Παράλληλα, χτες, 5 Τούρκοι άμαχοι τραυματίστηκαν στην επαρχία Χάταϊ, στη μεθόριο με τη Συρία, από πυρά που προήλθαν από συγκρούσεις του συριακού στρατού με «αντικαθεστωτικούς». Στην άλλη πλευρά των συνόρων μαίνονταν πολύωρες σκληρές μάχες στην περιοχή Ρας αλ Αϊν, και οι ένοπλοι του λεγόμενου «Ελεύθερου Συριακού Στρατού» διατείνονται ότι έθεσαν υπό τον έλεγχό τους το ομώνυμο μεθοριακό πέρασμα και ότι σκοτώθηκαν 16 στρατιώτες και 10 ένοπλοι. Από την άλλη, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι όλμος έπεσε στο κατεχόμενο τμήμα των υψωμάτων Γκολάν χωρίς να προκαλέσει ζημιές ή θύματα.

Πιέσεις και αντιπαραθέσεις στην Ντόχα

Συνεχίστηκε, και χτες, στην πρωτεύουσα του Κατάρ η σύνοδος των Σύρων αντικαθεστωτικών, με το «Εθνικό Συριακό Συμβούλιο», του οποίου ραχοκοκαλιά είναι οι ισλαμιστές «Αδελφοί Μουσουλμάνοι», να εκλέγει νέα ηγεσία και να συμμετέχει απρόθυμα σε συζητήσεις με άλλες οργανώσεις. Οι 400 αντιπρόσωποι του Συμβουλίου εξέλεξαν μια νέα ηγετική 41μελή επιτροπή, από την οποία θα προκύψει και η 11μελής διοίκηση χωρίς να γίνουν γνωστά ονόματα.

Στη σύνοδο με τις άλλες οργανώσεις, για την πραγματοποίηση της οποίας πίεσαν κυρίως οι ΗΠΑ, το Συμβούλιο αναμένεται να επαναλάβει ότι δε θα δεχθεί να παραγκωνιστεί μέσα από τη σύσταση μιας οργάνωσης - ομπρέλα. Ανοίγοντας τις εργασίες, ο πρωθυπουργός του Κατάρ απηύθυνε έκκληση ενότητας, όπως και ο υπουργός Εξωτερικών, θέτοντας ως επιχειρήματα ότι η ενότητα «είναι αυτό που περιμένει ο συριακός λαός και το κλειδί που θα ενισχύσει τη στήριξη από τις ξένες δυνάμεις». Εκκληση ενότητας απηύθυνε, μιλώντας στη σύνοδο, και ο γγ του Αραβικού Συνδέσμου, Ναμπίλ αλ Αράμπι, λέγοντας ότι «οι μέρες του Ασαντ στην εξουσία είναι μετρημένες». Εντονα αντέδρασε το συριακό υπουργείο Εξωτερικών κατηγορώντας τον αλ Αράμπι ότι «συμμετέχει στο τρομοκρατικό σχέδιο καταστροφής της Συρίας».

ΣΥΝΟΔΟΣ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ «G20»
Καμπανάκι προς ΗΠΑ και ΕΕ

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ.--

Αμεση και τάχιστη λύση στα δημοσιονομικά τους προβλήματα καλούνται να δώσουν οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρώπη από τους υπουργούς Οικονομικών των είκοσι μεγαλύτερων οικονομιών της υφηλίου («G20»), σύμφωνα με το επίσημο τελικό ανακοινωθέν της Συνόδου, που πραγματοποιήθηκε στην Πόλη του Μεξικού και στον απόηχο των αμερικανικών εκλογών, που ανανέωσαν τη θητεία του Αμερικανού προέδρου για μία ακόμη περίοδο.

Σύμφωνα με το τελικό ανακοινωθέν, ΗΠΑ και Ευρώπη αποτελούν τον Νο 1 κίνδυνο για την παγκόσμια ανάπτυξη λόγω του τεράστιου χρέους. Ειδικότερα για την ΕΕ εκτιμούν ότι θα πρέπει άμεσα να τεθούν σε εφαρμογή οι δεσμεύσεις για μεταρρυθμίσεις στις οικονομίες των χωρών μελών της, με αιχμή τη δημιουργία της ενιαίας τραπεζικής αρχής.

Σχετικά με τις ΗΠΑ ανέφεραν ότι η Ουάσιγκτον θα πρέπει να δώσει ιδιαίτερη προσοχή στους ρυθμούς δημοσιονομικής προσαρμογής, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η οικονομία θα βρεθεί σε βιώσιμη πορεία και παράλληλα θα αποφύγει μια σημαντική δημοσιονομική συρρίκνωση το 2013. Πρόκειται για σαφή αναφορά στο «δημοσιονομικό τείχος» ή «γκρεμό» (Fiscal Cliff) που αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων αποτελεί το μεγαλύτερο «ζήτημα» στις ΗΠΑ, με στόχο να υπάρξει συμφωνία για να αποτραπεί ο «δημοσιονομικός γκρεμός», δηλαδή τα 600 δισ. δολάρια σε περικοπές δαπανών και αυξήσεις φόρων που θα επιβληθούν αυτόματα από την 1η Γενάρη. Κατά τους υπουργούς Οικονομικών της «G20» σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία η οικονομία των ΗΠΑ θα περιπέσει εκ νέου σε ύφεση συμπαρασύροντας πρώτα και κύρια τον Καναδά.

Πάντως παρά τις «ανησυχίες», που συνεχώς κλιμακώνονται, μία συμφωνία είναι εφικτή, καθώς στην έκκληση Ομπάμα για συνεργασία αμέσως απάντησε ο ρεπουμπλικανός πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Τζον Μπένερ. Ο Μπένερ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο αποδοχής εκ μέρους των ρεπουμπλικανών μία μερικής αύξησης των φορολογικών εσόδων εάν αυτά συνδυαστούν με μειώσεις δαπανών με στόχο να αποφευχθεί μία δημοσιονομική κατάρρευση.

Οι υπουργοί Οικονομικών της «G20», εκφράζοντας και τον ανταγωνισμό που κλιμακώνεται ανάμεσα στις αστικές τάξεις, επανέλαβαν στην ανακοίνωσή τους τη δέσμευσή τους να ενισχύσουν την παγκόσμια οικονομία, δηλαδή την κερδοφορία του κεφαλαίου.

18ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΚ ΚΙΝΑΣ
Διαφθορά και άμυνα στο επίκεντρο

ΠΕΚΙΝΟ.--

Στην προώθηση του «σοσιαλισμού με κινεζικά χαρακτηριστικά» ή «σοσιαλισμού της αγοράς», τους αμυντικούς εξοπλισμούς της Κίνας και την καταπολέμηση της διαφθοράς, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην ομιλία του ο Κινέζος Πρόεδρος Χου Ζιντάο την πρώτη μέρα του 18ου Συνεδρίου του ΚΚ Κίνας, που άνοιξε τις εργασίες του χτες στο Πεκίνο.

Υπεραμυνόμενος των μεταρρυθμίσεων που ακολουθεί εδώ και χρόνια η Κίνα και οδηγούν στη ραγδαία καπιταλιστική ανάπτυξη με διεύρυνση των ταξικών ανισοτήτων, ο Χ. Ζιντάο σημείωσε ότι πρέπει να ακολουθηθούν πιο προσεκτικά οι κανόνες της αγοράς και να διαδραματίσει καλύτερα το ρόλο της η κυβέρνηση.

Τάχθηκε επίσης υπέρ της οικοδόμησης μίας ισχυρής «εθνικής άμυνας», και εκσυγχρονισμού των Ενόπλων Δυνάμεων με εξοπλισμό νέας υψηλής τεχνολογίας, που θα δώσουν στην Κίνα τη δυνατότητα να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των καιρών. Ο Χ. Ζιντάο έστειλε μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση, ότι πρέπει να εξασφαλισθεί η εδαφική ακεραιότητα και η εθνική κυριαρχία της Κίνας, χωρίς να υποκύπτει σε πιέσεις, χαρακτηρίζοντας την άμυνα στρατηγικής σημασίας και σε καιρό ειρήνης. Ο Κινέζος Πρόεδρος με αφορμή τις εδαφικές διεκδικήσεις τόσο της Ιαπωνίας στην Ανατολική Κινεζική Θάλασσα, όσο και των Φιλιππίνων και άλλων χωρών, στη Νότια Κινεζική Θάλασσα, που στηρίζονται και από τις ΗΠΑ, σημείωσε ότι πρέπει η Κίνα να γίνει μία μεγάλη ναυτική δύναμη και να εξασφαλισθούν τα δικαιώματά της.

Οσον αφορά τη διαφθορά που διευρύνεται -ως αποτέλεσμα της επέκτασης των καπιταλιστικών σχέσεων με κρατικές και ιδιωτικές επιχειρήσεις που λειτουργούν με κριτήριο το κέρδος- ο Χ. Ζιντάο είπε ότι πρέπει να ενταθούν οι προσπάθειες καταπολέμησής της, ζητώντας να αντιμετωπίζονται από τη Δικαιοσύνη «χωρίς έλεος» όσοι παραβιάζουν την κομματική πειθαρχία και τους νόμους, ανεξάρτητα από την κομματική θέση ή την εξουσία που έχουν.

ΡΩΣΙΑ – ΙΣΡΑΗΛ
Αντιπαράθεση αλλά και συνεργασία

Ο Πρόεδρος του Ισραήλ Σιμόν Πέρες, στο πλαίσιο της διήμερης επίσκεψής του στη Μόσχα συναντήθηκε με τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. Οι Πρόεδροι των δύο χωρών συζήτησαν προβλήματα της διεθνούς πολιτικής και της ανάπτυξης των διμερών σχέσεων ανάμεσα στη Ρωσία και το Ισραήλ. Οπως εκτιμάται από τα ρωσικά ΜΜΕ στο κέντρο της προσοχής των συνομιλιών των προέδρων της Ρωσίας και του Ισραήλ βρέθηκε η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, κι ιδιαίτερα η κατάσταση στη Συρία, η ένταση των σχέσεων Ισραήλ με το Ιράν, αλλά και το Παλαιστινιακό.

Να σημειωθεί πως η επίσκεψη Πέρες στη Μόσχα γίνεται λίγα 24ωρα μετά την επίσκεψη αντιπροσωπείας της Παλαιστινιακής Αρχής στη ρωσική πρωτεύουσα και λίγες ώρες μετά τη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας Σ. Λαβρόφ με εκπροσώπους της «Χαμάς» στην Ιορδανία.

Αν και μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει γνωστά τα αποτελέσματα από τη συνάντηση Πούτιν - Πέρες, πρέπει να σημειωθεί πως στο εθιμοτυπικό μέρος της συνάντησης οι δύο Πρόεδροι εγκαινίασαν Εβραϊκό Μουσείο στα περίχωρα της Μόσχας. Ο Ρώσος Πρόεδρος σημείωσε πως «η Ρωσία δε θα ξεχάσει τα θύματα που είχε ο εβραϊκός λαός στον αγώνα κατά του φασισμού» και πως είναι ανεπίτρεπτη η αναθεώρηση των αποτελεσμάτων του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Από τη μεριά του, ο Πρόεδρος του Ισραήλ δήλωσε πως «έφτασα εδώ για να σας πω ευχαριστώ. Πιστεύω πως η Ρωσία και στο μέλλον δε θα αφήσει χώρο στο ρατσισμό και στο μίσος», ενώ υπογράμμισε τον αποφασιστικό ρόλο της Σοβιετικής Ενωσης και του Κόκκινου Στρατού στη νίκη κατά του φασισμού.

Να σημειωθεί πως παρά τη σύγκρουση συμφερόντων Ρωσίας - Ισραήλ στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, κυρίως στα ζητήματα του Ιράν και της Συρίας, την ίδια ώρα αναπτύσσονται οι οικονομικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, ιδιαίτερα στους τομείς της φαρμακευτικής, της ενέργειας και του διαστήματος. Η Ρωσία έχει ήδη στείλει στο διάστημα 7 ισραηλινούς δορυφόρους.


Ι.Π.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ