ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 9 Απρίλη 2021
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΚΑΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΕ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟ - ΤΟΥΡΙΣΜΟ
«Ούτε ένας λιγότερος στη δουλειά!» διαδηλώνουν σήμερα σε όλη τη χώρα

Στην Αθήνα, στις 11 π.μ. στον πεζόδρομο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου

Σε όλη τη χώρα διαδηλώνουν σήμερα σωματεία και εργαζόμενοι σε Τουρισμό - Επισιτισμό, διεκδικώντας να επιστρέψουν όλοι στη δουλειά, με τα εργασιακά και ασφαλιστικά τους δικαιώματα, με μέτρα προστασίας της υγείας τους.

Με συγκεντρώσεις, διαμαρτυρίες και παρεμβάσεις, 21 κλαδικά σωματεία συντονίζουν τα βήματά τους. «Ούτε ένας λιγότερος στη δουλειά!», είναι το μήνυμα που στέλνουν σε κυβέρνηση και μεγαλοεργοδότες, που έχουν ήδη ξεκινήσει την αντίστροφη μέτρηση για το άνοιγμα της τουριστικής σεζόν βάζοντας στο στόχαστρο μια σειρά από δικαιώματα.

Την πρωτοβουλία έχουν αναλάβει τα κλαδικά Σωματεία στον Επισιτισμό και στον Τουρισμό Αττικής, Κέρκυρας, Θεσσαλονίκης, Αχαΐας, Λάρισας, Ιωαννίνων, Κω, Ζακύνθου, Θήρας, Ικαρίας - Φούρνων, Λήμνου, Λασιθίου («Τάλως»), Σάμου, Λευκάδας, Κεφαλληνίας - Ιθάκης, Μεσσηνίας, Χανίων, Κάστρου Αμαλιάδας, Εβρου, Λέσβου, Καβάλας - Θάσου.

Στην Αττική, μετά τη μαζική μοτοπορεία και συγκέντρωση των εργαζομένων στον Επισιτισμό την Τετάρτη 31/3, το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων καλεί σε νέα κινητοποίηση των εργαζομένων του κλάδου σήμερα στις 11 π.μ., στον πεζόδρομο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου (προτομή Μ. Μερκούρη) και παράλληλα έχει προκηρύξει τετράωρη στάση εργασίας (10 π.μ. έως 2 μ.μ.). Αποφάσεις συμμετοχής στην κινητοποίηση έχουν πάρει και τα επιχειρησιακά σωματεία του κλάδου.

Ανάλογες πρωτοβουλίες έχουν ήδη αποφασιστεί σε Κέρκυρα (προσυγκεντρώσεις στις 9.30 π.μ. σε Βίλα Ρόσα, λιμάνι και Μαράσλειο), Θεσσαλονίκη (11 π.μ., Καμάρα), Πάτρα (11 π.μ., Εργατικό Κέντρο), Λευκάδα (6 μ.μ., αγορά), Ρόδο (12 μ., πλατεία Κύπρου), Χανιά (6 μ.μ., πλατεία Δημοτικής Αγοράς), Ρέθυμνο (10.30 π.μ., Ενετικό Λιμάνι), Λασίθι (11 π.μ., Λίμνη Αγ. Νικολάου), Ζάκυνθο (11 π.μ., παλιό Εργατικό Κέντρο), Σαντορίνη (1 μ.μ., γραφεία ΕΦΚΑ), Γιάννενα (12 μ., κεντρική πλατεία, μαζί με το Σωματείο Μουσικών), Ηγουμενίτσα (1 μ.μ., Πάνθεον), Ικαρία (12 μ., πλατεία Ευδήλου), Καβάλα (10 π.μ., Επιθεώρηση Εργασίας), Καλαμάτα (7 μ.μ., κεντρική πλατεία), Κω (11 π.μ., λεωφόρος Φοινίκων) και Λάρισα (12 μ., κεντρική πλατεία).

Τη στήριξή της στις κινητοποιήσεις εκφράζει η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας.

Τα αιτήματα
  • Να διασφαλιστεί το δικαίωμα της επαναπρόσληψης όλων των εποχικών στον Τουρισμό και τον Επισιτισμό. Καμία απόλυση.
  • Αξιοπρεπές εισόδημα για όλους μέχρι να αρθούν τα περιοριστικά μέτρα και να ανοίξουν οι επιχειρήσεις.
  • Συλλογικές Συμβάσεις με μισθούς αξιοπρεπείς και δικαιώματα, με υποχρεωτική εφαρμογή σε όλη τη χώρα.
  • Να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων.
ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΖΩΝΗ
Συγκέντρωση για τη διεκδίκηση ΣΣΕ

Συγκέντρωση στην κεντρική πύλη της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης στο Πέραμα πραγματοποίησε, χτες το πρωί, το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας, στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων για την υπογραφή νέας ΣΣΕ στον κλάδο. Το Συνδικάτο έχει ήδη εγκρίνει το πλαίσιο αιτημάτων που διαμορφώθηκε μέσα από τις Γενικές Συνελεύσεις στους χώρους δουλειάς και το έχει υποβάλει στην εργοδοτική ένωση.

Στη συγκέντρωση αναδείχτηκε επίσης η ανάγκη να κλιμακωθούν οι διεκδικήσεις για την Υγεία, πολύ περισσότερο που στη Ζώνη ο κορονοϊός «βράζει», βάζοντας σε κίνδυνο τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους. Στη χτεσινή συγκέντρωση μίλησαν ο πρόεδρος του Συνδικάτου, Σωτήρης Πουλικόγιαννης, και ο Βασίλης Δημόπουλος, μέλος της διοίκησης. Την αλληλεγγύη του Σωματείου Κατεργασίας Ξύλου και Ναυπηγοξυλουργών μετέφερε ο πρόεδρός του, Σταύρος Τουμανίδης.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ «ΚΟΙΝΩΦΕΛΗ ΕΡΓΑΣΙΑ»
Απαιτούν δουλειά και ζωή με αξιοπρέπεια

Στάση εργασίας χτες από το Συνδικάτο ΟΤΑ και συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας

Συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Εργασίας πραγματοποίησαν χτες το μεσημέρι εργαζόμενοι στα προγράμματα «κοινωφελούς εργασίας» - από δήμους της Αθήνας και την Περιφέρεια Αττικής - στο πλαίσιο στάσης εργασίας που είχε κηρύξει το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής. Ζητήματα αιχμής είναι τα αιτήματα παράτασης του προγράμματος τουλάχιστον μέχρι το τέλος του έτους και οι εργαζόμενοι στο πρόγραμμα να αμείβονται με το μισθολόγιο του Δημοσίου.

Τα προγράμματα λήγουν μέχρι τον Μάη και οι εργαζόμενοι σε αυτά αμείβονται - ανεξάρτητα από αντικείμενο εργασίας - με 558 ευρώ. Δύο μέρες μετά την γνωστοποίηση της κινητοποίησης η κυβέρνηση ανακοίνωσε την παράταση του προγράμματος, αλλά μόνο για δύο μήνες.

Ο Μ. Τσελέντης, αντιπρόεδρος του Συνδικάτου, επεσήμανε ότι η δίμηνη παράταση δεν λύνει κανένα ζήτημα, ούτε καν καλύπτει τους όρους για το επίδομα ανεργίας. Ανέδειξε τις ευθύνες των πλειοψηφιών στις διοικήσεις της ΠΟΕ ΟΤΑ και σωματείων που «αρνούνται έστω να εγγράψουν ως μέλη τους εργαζόμενους στην "κοινωφελή εργασία"». Κατήγγειλε Περιφέρειες και ΚΕΔΕ που «βολεύονται με αυτήν την κατάσταση», αφού μέσω των προγραμμάτων έχουν τζάμπα εργατικό δυναμικό.

Η Ελενα Δαβουτάκη, εργαζόμενη στα προγράμματα στον δήμο Καλλιθέας, τόνισε πως «δίνουμε το μήνυμα στην κυβέρνηση ότι δεν θα αρκεστούμε στη δίμηνη παράταση (...) θα δώσουμε τη μάχη για την ικανοποίηση των αιτημάτων μας, για δουλειά και ζωή με δικαιώματα, δεν θα ανεχτούμε καμία απόλυση συναδέλφου».

Ο Βαγγέλης Καζάκος, γραμματέας του Συλλόγου Εργαζομένων στην Περιφέρεια Αττικής, επεσήμανε ότι όλες οι κυβερνήσεις απαγορεύουν εδώ και χρόνια τις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, προωθώντας τις ελαστικές μορφές εργασίας, και αναφέρθηκε στο αυτονόητο δικαίωμα των εργαζομένων στα προγράμματα για μόνιμη και σταθερή δουλειά, όπως και να έχουν τα ίδια συγκροτημένα δικαιώματα με τους μόνιμους υπαλλήλους.

Ο Γιώργος Τσιώνης, εργαζόμενος στην Περιφέρεια Αττικής, τόνισε πως δεν εκλιπαρούν αλλά διεκδικούν το δικαίωμα στη δουλειά, και ο Κώστας Χαλκιόπουλος, εργαζόμενος στον δήμο Καισαριανής, είπε ότι «είμαστε εργαζόμενοι και όχι "ωφελούμενοι", διεκδικούμε μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλο τον κόσμο, όχι μόνο για εμάς». Ακολούθησε συνάντηση με εκπρόσωπο της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου, με τον τελευταίο να εμμένει στη δίμηνη παράταση.

Δεν θα τους αφήσουμε!

Με το κλαδικό σωματείο μπροστά και «κρίκους» τα επιχειρησιακά σωματεία και τις σωματειακές επιτροπές στα μεγάλα ξενοδοχεία και τους ομίλους, δόθηκε η μάχη όλες τις προηγούμενες μέρες στην Κέρκυρα για την προετοιμασία της Πανελλαδικής Μέρας Δράσης στις 9 και 20 Απρίλη. Στόχος να μη λείψει κανείς, να δοθεί ηχηρό μήνυμα ότι η νέα σεζόν δεν θα ανοίξει με «δούλους» στα ξενοδοχεία, στον Τουρισμό.

Οργανώθηκαν συσκέψεις και συνελεύσεις με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας ανά ξενοδοχειακό όμιλο και κοντά στο χώρο κατοικίας της πλειοψηφίας των εργαζομένων, μειώνοντας έτσι τα εμπόδια για τη συμμετοχή τους. Επιδιώξαμε να ενημερωθούν όλοι, να πουν γνώμη, να αποφασίσουν, βγάζοντας ψήφισμα από την κάθε συνέλευση, στέλνοντας δυναμικό μήνυμα στην εργοδοσία.

Μέσα από αυτό το πλατύ άνοιγμα, εκατοντάδες είναι οι εργαζόμενοι του κλάδου που πέρασαν από τις συσκέψεις του τμήματος Επισιτισμού, του τμήματος Τουρισμού του Συνδικάτου και των εργαζομένων στα ξενοδοχεία: «PELEKAS MONASTERY», «MEDITERRANEO», «IONIAN SUN- REGENSY», «SANDY», «MYTHOS», «IMPERIAL», «EVA», «DAFNILA», «IKOS», «GELINA», «ALMYROS», «SIDARI PANORAMA», «RODA BEACH», «SUNSHINE», «GRAND GLYFADA» και «CORCYRA».

Οι ίδιοι οι συνάδελφοι που συμμετέχουν είναι αυτοί που μπαίνουν μπροστά, να φτάσει η ανακοίνωση και σε αυτούς που δεν κατάφεραν να έρθουν, ώστε να μη λείψει κανείς από τους δρόμους του αγώνα.

Κοινό στοιχείο, η ανησυχία για το αν και πώς θα ανοίξει η σεζόν, με την εικόνα να διαμορφώνεται διαφορετική ανά ξενοδοχείο και ανά όμιλο. Με ξενοδοχεία που δεν άνοιξαν καθόλου την προηγούμενη σεζόν και πιθανά και σε αυτήν, με ξενοδοχεία να αλλάζουν χέρια, άλλα να ανακαινίζονται και αλλού να χτίζονται καινούργια.

Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα μεγάλου ομίλου - χωρίς φυσικά να είναι το μόνο - που μέσα στην πανδημία εξαγόρασε 5 ξενοδοχειακές μονάδες (οι 3 στην Κέρκυρα) με το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 61 εκατ. ευρώ. Στα ξενοδοχεία που ανακαινίζονται, οι εργαζόμενοι και τα δικαιώματά τους γίνεται προσπάθεια να αντιμετωπιστούν όπως οι παλιοί σοβάδες και τα φθαρμένα έπιπλα σε μία ανακαίνιση, αφήνοντας στον αέρα χιλιάδες.

Την ίδια ώρα που διαφημίζονται εκατομμύρια για επενδύσεις και ζεστό χρήμα και με επιδοτήσεις στους μεγαλοεργοδότες, τις αεροπορικές εταιρείες, οι εργαζόμενοι του κλάδου κλήθηκαν να ζήσουν με 9 ευρώ ημερησίως για τους ξενοδοχοϋπαλλήλους έως τίποτα για τους εργαζόμενους στον Επισιτισμό - Τουρισμό, ενώ ακόμα χρωστούνται αποδοχές άδειας και επιδόματα αδείας.

Με πρόσχημα την πανδημία, η εντατικοποίηση χτύπησε «κόκκινο» με το 1/3 του απαραίτητου προσωπικού να έχει προσληφθεί, ενώ τα υγειονομικά πρωτόκολλα έγιναν λάστιχο - κουρελόχαρτα.

Το πρόγραμμα ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ, τα 10ωρα, η κατάργηση των διαδοχικών ρεπό, οι αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο και το χτύπημα του δικαιώματος στην απεργία είναι το μέλλον που μας ετοιμάζουν. Σκοπός τους το άνοιγμα του Τουρισμού και σε αυτήν τη σεζόν να γίνει με όρο τα μεγαλύτερα κέρδη για τους μεγαλοεργοδότες, με αφορμή την πανδημία να ξεμπερδέψουν με όσα δικαιώματα μας έμειναν.

Δεν θα τους αφήσουμε! Οι μικρές νίκες που είχαμε το προηγούμενο διάστημα όπως η επέκταση του επιδόματος ανεργίας, ο μηχανισμός στήριξης των 534 ευρώ δείχνουν ότι τίποτα δεν χαρίζεται, ότι η συσπείρωσή μας στα συνδικάτα, η οργανωμένη πάλη σαν μια γροθιά είναι αυτό που φοβούνται. Κριτήριο για μας οι ανάγκες οι δικές μας και των οικογενειών μας...


Μυρσίνη ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ
Μέλος του ΔΣ του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού και Ξενοδοχοϋπαλλήλων Κέρκυρας



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ