ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 9 Ιούλη 1996
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Το Θριάσιο Νοσοκομείο

Ηταν Οκτώβρης του 1976. Στη γενική συνέλευση της δημοτικής αρχής της Ελευσίνας κλήθηκαν οι κάτοικοι να συνδράμουν την Αυτοδιοίκηση στο χτίσιμο του νοσοκομείου.

Πρώτος ο κομμουνιστής, συνταξιούχος μεταλλωρύχος, Στέλιος Σημαντηράκης φώναξε: "Σήμερα πήρα 11.000 δραχμές σύνταξη. Καταθέτω τις 2.000 δραχμές για το νοσοκομείο. Δεν ξέρω αν θα ζω όταν τελειώσει το μεγάλο αυτό έργο, ούτε έχω παιδιά και εγγόνια για να νοσηλευτούν. Νομίζω όμως ότι αξίζει τον κόπο να βοηθήσουμε όλοι".

Χειροκρότησαν όλοι και το παράδειγμά του ακολούθησαν εργαζόμενοι, νέοι ακόμα και μαθητές.

***

Στο διάστημα που πέρασε δόθηκαν τόσες υποσχέσεις, έγιναν εγκαίνια και παρελάσεις πρωθυπουργών και υπουργών απ' το Θριάσιο Πεδίο - ιδίως προεκλογικά ή όταν συνέβαιναν τραγικά δυστυχήματα - που, ίσως, ο ιστορικός του μέλλοντος τα αξιολογήσει υπόδειγμα αναξιοπιστίας της κεντρικής εξουσίας απέναντι σε μια πολύπαθη περιοχή.

Χτες λειτούργησαν μόνο τα εξωτερικά ιατρεία του νοσοκομείου, ενώ ο υπουργός Υγείας Αν. Πεπονής ανακοίνωσε (3.7.1996) ότι "έως στις 15.8.1996 θα λειτουργήσει το Παθολογικό Τμήμα και κατόπιν η Γενική Χειρουργική Κλινική". Οι σπουδαιότερες λειτουργίες μένουν μετέωρες. Το νοσοκομείο δεν έχει σταθερό προϋπολογισμό και δεν μπορεί κάθε φορά να τρέχουν οι διοικήσεις του στον υπουργό για έκτακτη ενίσχυση. Αλλά και να λειτουργήσουν - μέσα στο χρονοδιάγραμμα - οι παραπάνω κλινικές, τι θα γίνει αν χρειαστεί νοσηλεία πέραν αυτών των κλινικών; Η μισή νοσηλεία θα γίνεται στην Ελευσίνα και η άλλη μισή σε νοσοκομεία της Αθήνας;

Στο νοσοκομείο δεν προβλέφτηκε - λόγω περιοχής - μονάδα εγκαυμάτων και τμήμα της Ιατρικής της Εργασίας. Το θέμα έθεσε η ΓΣΕΕ στον υφυπουργό Φρ. Παπαδέλη (1.4.1996) και ο υφυπουργός υποσχέθηκε ότι θα εξαντλούσε κάθε δυνατότητα. Τελικά, οι δυνατότητες... εξαντλήθηκαν στα εξωτερικά ιατρεία.

***

Ο Στ. Σημαντηράκης δεν έζησε - πέθανε το 1980 - για να δει έστω και τη λειτουργία των εξωτερικών ιατρείων.

Ο υπουργός Υγείας Αν. Πεπονής αποδείχτηκε συνεπής ως προς το τυπικό μέρος. Οτι δηλαδή στην έναρξη λειτουργίας δε θα δοθεί επίσημος χαρακτήρας. (Αυτό βέβαια μπορεί να ερμηνευτεί ότι ο υπουργός έχει γνώση της υπολειτουργίας του νοσοκομείου).

Ετσι, χτες, τα εξωτερικά ιατρεία μπήκαν σε λειτουργία με έναν απλό αγιασμό. Ηταν όμως παρών ο Ελευσίνιος υπουργός Εξωτερικών Θ. Πάγκαλος.

Λέτε - παρά το νόμο Πεπονή - να χρησιμοποιηθεί το νοσοκομείο και ως ψηφοθηρικό μέσο στο άμεσο μέλλον;

Γ. Μ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ