ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 12 Γενάρη 2002
Σελ. /32
1934: Η ιστορική 6η Ολομέλεια της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ

Εξοπλισμένο με τις αποφάσεις της 6ης Ολομέλειας το ΚΚΕ στάθηκε στην πρώτη γραμμή των αγώνων της εργατικής τάξης και της φτωχομεσαίας αγροτιάς. Φωτοτυπία από φύλλο του «Ρ» τον Αύγουστο του 1934.
Εξοπλισμένο με τις αποφάσεις της 6ης Ολομέλειας το ΚΚΕ στάθηκε στην πρώτη γραμμή των αγώνων της εργατικής τάξης και της φτωχομεσαίας αγροτιάς. Φωτοτυπία από φύλλο του «Ρ» τον Αύγουστο του 1934.
Στις 12 Γενάρη του 1934 συνέρχεται η 6η Ολομέλεια της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ. Στην Ολομέλεια αυτή πήραν μέρος τα μέλη της ΚΕ και στελέχη του Κόμματος, που είχαν υπεύθυνες θέσεις.

Η ιστορική αυτή Ολομέλεια, με την άμεση βοήθεια της Κομμουνιστικής Διεθνούς, έκανε μαρξιστική - λενινιστική ανάλυση της διάρθρωσης, του βαθμού ανάπτυξης και του χαρακτήρα της οικονομίας της χώρας, της θέσης της στην παγκόσμια καπιταλιστική οικονομία και γενικά όλης της κατάστασης στην Ελλάδα και των ιδιομορφιών που παρουσίαζε. Η 6η Ολομέλεια, στηριγμένη στην ανάλυση αυτή, καθόρισε το χαρακτήρα και τις κινητήριες δυνάμεις της επερχόμενης επανάστασης στην Ελλάδα.

Η ιστορική σημασία της 6ης Ολομέλειας της ΚΕ του ΚΚΕ συνίσταται στο ότι για πρώτη φορά έδωσε σωστή λύση στο πρόβλημα του χαρακτήρα της επανάστασης στην Ελλάδα, που χωρίς αυτή δεν μπορούσε να λυθεί σωστά κανένα πρόβλημά της. Ετσι το ΚΚΕ μπόρεσε λίγο αργότερα να αντιμετωπίσει σωστά και τις άλλες πλευρές της πολιτικής του.

Η Ολομέλεια διαπίστωσε ότι η Ελλάδα ανήκει στον τύπο των χωρών, που στο Πρόγραμμα της Κομμουνιστικής Διεθνούς χαρακτηρίζονται σαν «χώρες με μέσο επίπεδο ανάπτυξης του καπιταλισμού... με σημαντικά υπολείμματα μισοφεουδαρχικών σχέσεων στην αγροτική οικονομία, με ορισμένο μίνιμουμ υλικών προϋποθέσεων, με όχι τελειωμένο ακόμα τον αστικοδημοκρατικό μετασχηματισμό», ότι ανήκει στην κατηγορία εκείνων των χωρών για τις οποίες προβλέπεται «πορεία λίγο ή πολύ γρήγορου περάσματος της αστικοδημοκρατικής επανάστασης σε επανάσταση σοσιαλιστική...».

Κινητήριες δυνάμεις της επανάστασης θα ήταν η εργατική τάξη και οι φτωχομεσαίες μάζες της αγροτιάς στην πάλη κατά της αντεπαναστατικής αστικής τάξης, που θα υποστηριζόταν από τους πλούσιους αγρότες. Ηγεμόνας της επανάστασης, πιο πρωτόβουλη, δραστήρια καθοδηγητική δύναμη, ήταν το προλεταριάτο.

Καθορίστηκε ακόμη ότι η σπουδαιότερη από τις ιδιομορφίες της Ελλάδας είναι η σημαντική εξάρτησή της από το ξένο κεφάλαιο και η συνδεδεμένη μ' αυτήν μονομερής, ασθενική ανάπτυξη της βιομηχανίας και γενικά των παραγωγικών δυνάμεων. Η εξάρτηση της Ελλάδας από το ξένο κεφάλαιο, κυρίως το αγγλικό και το γαλλικό, εκφραζόταν πρώτα απ' όλα, με την ύπαρξη τεράστιου εξωτερικού χρέους, σε ποσά που υπερέβαιναν σημαντικά τα χρέη όλων των άλλων βαλκανικών χωρών.


ΠΡΟΣΩΠΑ

1876 Γεννιέται στο Οκλαντ του Σαν Φρανσίσκο ο Τζακ Λόντον. Από πολύ μικρός θα γνωρίσει τη φτώχεια και τη σκληρή ζωή στο εργοστάσιο. Το 1897 θα ακολουθήσει τους χρυσοθήρες στον Καναδικό Βορρά. Εκεί, μέσα στο φοβερό κρύο και την απογοήτευση δε θα ανακαλύψει χρυσάφι, αλλά τη συγγραφική του φλέβα που θα τον κάνει διάσημο. Αναγνωρίστηκε σαν ο μεγαλύτερος Αμερικανός συγγραφέας των αρχών του 20ού αιώνα.

Από το 1896 γίνεται μέλος του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος και προσπαθεί με το συγγραφικό του ταλέντο και τη γεμάτη πάθος συμμετοχή του στην πολιτική να βοηθήσει το αμερικανικό προλεταριάτο.

Εμπνέεται το έργο του από τις περιπλανήσεις του στο Βορρά και στις θάλασσες του Νότου, τους περιθωριακούς της αμερικανικής ζωής, τη ζωή των εργατών και το αμερικανικό σοσιαλιστικό κίνημα.

Γράφει πολλά διηγήματα, μυθιστορήματα και πολιτικά δοκίμια. Ολα του τα έργα έχουν μεγάλη απήχηση και τεράστια εμπορική επιτυχία. Μόνο στην Αγγλία έχουν πουληθεί 7 εκατομμύρια αντίτυπα της «Σιδερένιας Φτέρνας».

Το Νοέμβρη του 1916, απογοητευμένος από τον τρόπο ζωής στον οποίο τον ώθησε η αμερικανική κοινωνία, θα αυτοκτονήσει, επαναλαμβάνοντας τη χειρονομία του ήρωά του, Μάρτιν Ιντεν.


ΑΛΛΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

1816 Η Γαλλία θεσπίζει νόμο, με τον οποίο η οικογένεια Βοναπάρτη έπρεπε να εγκαταλείψει για πάντα τη χώρα.

1879 Αρχίζει ο πόλεμος των Ζουλού μεταξύ των Βρετανών της αφρικανικής αποικίας και των ντόπιων της Ζουλουλάνδης.

1943 Μπροστά στον κίνδυνο της περικύκλωσής τους από τα σοβιετικά στρατεύματα, οι Γερμανοί υποχρεώνονται να εγκαταλείψουν τις θέσεις τους γύρω από το Λένινγκραντ, λύνοντας την πολύμηνη πολιορκία της πόλης. Η ηρωική αντίσταση των κατοίκων της πόλης έγραψε μια από τις ενδοξότερες σελίδες στην ιστορία του Β' Παγκόσμιου Πολέμου.

1949 Ο Δημοκρατικός Στρατός Ελλάδας με δύναμη τριών ταξιαρχιών καταλαμβάνει τη Νάουσα.

1979 Σαράντα μητέρες εξαφανισθέντων συλλαμβάνει η χούντα της Αργεντινής. Οι γυναίκες αυτές, γνωστές ως «οι τρελές της πλατείας του Μάη», συγκεντρώνονταν επί ένα χρόνο στην κεντρική πλατεία Μάη του Μπουένος Αϊρες, ζητώντας πληροφορίες για την τύχη των χαμένων παιδιών τους.

1985 Για πρώτη φορά μετά το 1940 ανοίγουν ξανά τα ελληνοαλβανικά σύνορα στην Κακκαβιά.


Καιρός

Σε όλη τη χώρα προβλέπεται γενικά αίθριος καιρός και μόνο στα δυτικά και νότια θα υπάρχουν λίγες νεφώσεις. Τις πρωινές ώρες θα σημειωθούν τοπικές ομίχλες. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι ασθενείς μέχρι μέτριοι και στο Αιγαίο ισχυροί μέχρι πολύ ισχυροί με βαθμιαία εξασθένηση. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από -6 έως 11 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από -2 έως 16 βαθμούς, στα νησιά από 4 έως 15 βαθμούς και στη Θεσσαλονίκη από -2 έως 10 βαθμούς.

Για την Αττική προβλέπεται γενικά αίθριος καιρός. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι μέτριοι. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 5 έως 15 βαθμούς, αλλά στα βόρεια του νομού η ελάχιστη θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ