ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 12 Απρίλη 2005
Σελ. /40
Ούτε γκρεμός, ούτε ρέμα

Του Γ. Δερμεντζόγλου από τον «Ελεύθερο Τύπο»
Του Γ. Δερμεντζόγλου από τον «Ελεύθερο Τύπο»
Οταν στο ένα μετά το άλλο τα μέτωπα κρύβεις συνειδητά τον ένοχο, συνειδητά στρέφεις αλλού την προσοχή και καλλιεργείς τη συνείδηση ότι τη λύση την κρατούν στα χέρια τους αυτοί που δημιούργησαν το πρόβλημα, έρχεται η ώρα και για το αδιέξοδο.

Για ένα πρόβλημα που μπορούσε να λυθεί χωρίς εθνοτικούς προσδιορισμούς, που μπορούσε να μείνει στα πλαίσια της γεωγραφίας, ήταν μοιραίο η λύση να εμφανίζεται ως αδιέξοδη, όσο ακόμα και τώρα επιμένεις να μη δείχνεις το σχέδιο που με πρόσχημα διάφορες «μεγάλες πατρίδες» κρατά τους λαούς χωριστά για να βαθύνει το καθεστώς εξάρτησης της ευρύτερης περιοχής.

Το αυτό και για το Ασφαλιστικό: Οσο αντιμετωπίζεις το θέμα ως πρόβλημα που πρέπει να λυθεί σε βάρος των εργατών, όσο ένα πρόβλημα που αφορά στους όρους εκμετάλλευσης της εργατικής δύναμης, το εμφανίζεις ως πρόβλημα κυβερνητικής διαχείρισης, για να παρουσιάσεις έναν από τους δυνάστες ως ικανότερο διαχειριστή, τόσο το αδιέξοδο θα βαθαίνει μέχρι του σημείου να εμφανίσεις τον Γιαννίτση σαν παρεξηγημένο στο καιρό του πρωτοπόρο μεταρρυθμιστή.

Σ' ένα τέτοιο μήκος κύματος, όπου τα γεγονότα θα περιγράφονται, χωρίς να αναλύεται η βάση τους, θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε ως φυσικό φαινόμενο την εξάπλωση της «δημοκρατίας», ως αίτημα τη «λευτεριά» των πολιτών από τους δυνάστες εργαζόμενους, και τη ΔΑΠ ως μια οργάνωση που ήδη έχει βάλει υποψηφιότητα για την αγιοποίησή της.

Ο κόσμος δεν παραμένει εγκλωβισμένος σε συντηρητικές επιλογές επειδή έχει σύνδρομα «μαζόχ», αλλά γιατί ο Γκέμπελς άφησε γερή σπορά πίσω του.

Η διέξοδος προϋποθέτει ένα τέλος στη συντήρηση κάθε αυταπάτης, μια όλο και πιο ισχυρή προβολή της βασικής αντίθεσης, ένα αποφασιστικό βήμα σε κάθε στιγμή που καλείσαι να επιλέξεις. Οι αυριανές εκλογές στα πανεπιστήμια είναι μια τέτοια στιγμή. Τα σημερινά συλλαλητήρια για το «ευρωσύνταγμα» είναι, επίσης, μια τέτοια στιγμή.


ΣΥΝΤΗΡΩΝΤΑΣ ΑΥΤΑΠΑΤΕΣ

«ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΜΑΣ Η ΨΥΧΗ ΜΑΣ»: «Αποκαλύπτεται, επίσης ότι στην επιστολή, υπάρχει και ο όρος, ότι "καμία χώρα ή περιοχή δε θα μπορεί στο εξής να χρησιμοποιεί διεθνώς τον όρο "MACEDONIA" ή τον όρο "MAKEDONIJA". Ο όρος αυτός σημαίνει ότι δεν μπορεί ούτε η Ελλάδα να χρησιμοποιεί διεθνώς τη λέξη Μακεδονία και παράγωγά της! Η φράση με τον επίμαχο όρο, όπως δόθηκε αποσπασματικά στη δημοσιότητα, είναι ακατανόητη, ανεξήγητη και δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αποτελέσει αντικείμενο οποιασδήποτε συζήτησης και διαπραγμάτευσης. Και μόνον αυτός ο όρος ακυρώνει όλη την πρόταση του κ. Νίμιτς» (από το κύριο άρθρο στην «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»).

ΕΡΓΟΛΑΒΙΑ: «Η κοινή γνώμη όχι μόνο συντηρεί, αλλά κατά διαστήματα αυξάνει την καχυποψία της απέναντι σε οποιαδήποτε αναφορά κυβερνητικών κύκλων για το Ασφαλιστικό. Αυτό είναι το μεγάλο ταμπού της ελληνικής κοινωνίας. Ολοι γνωρίζουν το πρόβλημα, όλοι φοβούνται ότι οι επόμενες γενεές δε θα έχουν τα ίδια συνταξιοδοτικά πλεονεκτήματα που έχουν σήμερα ορισμένες κατηγορίες ασφαλισμένων, αλλά κανείς δεν τολμάει να το αγγίξει (...) η μυθοποίηση αυτού του φόβου καθώς οδηγεί σε ακινησία δυσχεραίνει την επίλυση ακόμη και επιμέρους προβλημάτων, τα οποία θα έρχονται στην επιφάνεια το ένα μετά το άλλο (...) υπό μία έννοια, τα όσα θα παρουσιάσουν ΓΣΕΕ και ΠΟΠΟΚΠ στις αρχές της εβδομάδας έχουν και την έννοια έναρξης ενός άτυπου διαλόγου για το Ασφαλιστικό» (η Χρ. Κοψίνη στην «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»).

ΒΡΟΧΟΣ: «Σε έρευνα που πραγματοποίησε το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Επικοινωνίας και Πληροφόρησης Euronem οι φοιτητές εμφανίζονται απαισιόδοξοι για το εργασιακό τους μέλλον. Το 88% φοβάται ότι θα συναντήσει σοβαρές δυσκολίες ώσπου να βρει δουλειά, ενώ το 49,3% δηλώνει βέβαιο ότι θα παραμείνει άνεργο, ή θα ετεροαπασχοληθεί για ένα χρονικό διάστημα. Αξίζει να σημειωθεί ότι παρά τα προβλήματα της ανώτατης εκπαίδευσης, το 85% των ερωτηθέντων τάσσεται κατά τις ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων» (η είδηση στον «ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ»).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Η ΩΡΑ των μεγάλων υπερβάσεων

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ΔΩΣΤΕ ΤΩΡΑ την γκρίζα επιστολή

Η ΑΥΓΗ (κυριακάτικη): Μετά δώδεκα έτη!...

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Μήτση): ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΕΓΗΣ σε 22 περιοχές της Αττικής

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: 3.603 ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ σε υπουργεία, Δημόσιο, Ταμεία

Η ΧΩΡΑ: Αυθαίρετα, πού θα προσφύγετε για τα πρόστιμα της Εφορίας

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΑΣΤΡΑΨΕ ΚΑΙ ΒΡΟΝΤΗΞΕ Ο ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ

ΤΟ ΠΑΡΟΝ (κυριακάτικο): Νύχτα στο σπίτι του Σημίτη ο Λαλιώτης!

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Ρίζου): ΠΥΡΗΝΙΚΟΥΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΗΡΕΣ σπέρνει στα παράλια η Τουρκία

ΕΘΝΟΣ: ΠΑΝΩ ΕΩΣ 11% ΤΑ ΦΑΡΜΑΚΑ

ΤΑ ΝΕΑ: Φαγωμάρα για φόρους, ρουσφέτια

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Το σχέδιο για ριζικές αλλαγές στις ΔΕΚΟ

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Νέο ωράριο και στο Δημόσιο

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΒΡΑΔΥΦΛΕΓΗΣ ΒΟΜΒΑ για το ασφαλιστικό

ΤΟ ΒΗΜΑ (κυριακάτικο): Επιστήμονες στα... αζήτητα

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ (κυριακάτικος): «ΔΙΑ ΒΙΟΥ» ΑΜΑΘΕΙΑ η Παιδεία της αγοράς

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Δημοκρατικός θρίαμβος

«Ως γνωστόν, εκ των σημαντικών "υποστηρικτών" των επαναστάσεων σε Ουκρανία και Κιργιζία ήταν το αμερικάνικο ίδρυμα Freedom House, επικεφαλής του οποίου είναι ο πρώην αρχηγός της CIA Τζέιμς Γούλσι (...) η γεωπολιτική γραμμή από τα Βαλκάνια έως την Κίνα γίνεται πράξη» (ο Θ. Αργυράκης στον «ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ»).

Να κάνουμε έρανο

«Ο Τόνι Μπλερ βρίσκεται αντιμέτωπος με μια κρίση, η οποία έχει τις ρίζες της στην εποχή της σιδηράς κυρίας, Μάργκαρετ Θάτσερ, η οποία προχώρησε το 1988 στην ιδιωτικοποίηση της Rover. Από τότε που πέρασε στον έλεγχο ιδιωτών, μέχρι και το 1994, οπότε αγοράστηκε από την BMW, έχοντας περάσει προηγουμένως από τα χέρια της British Aerospace και της Honda, επιβαρύνθηκε με χρέη περίπου 900 εκατομμυρίων στερλινών» (το ρεπορτάζ στην «ΗΜΕΡΗΣΙΑ»).

Αυτο-κίνηση

«Χωρίς να έχουν υπολογιστεί οι επιπτώσεις από την αύξηση του ΦΠΑ εκτιμάται ότι το κόστος κατοχής και χρήσης για ένα αυτοκίνητο 1.600 κυβικών, αξίας 18.000 ευρώ, ξεπερνά σήμερα τα 3.000 ευρώ ετησίως! Το αποτέλεσμα είναι σε έξι χρόνια να δαπανά κανείς περίπου τόσα χρήματα όσα θα έδινε για την αγορά ενός... καινούριου μοντέλου» (το ρεπορτάζ στα «ΝΕΑ»).

Λευτεριά στους πολίτες!

«Είναι σημαντικότερο ότι η κυβέρνηση μελετά μέτρα για να απελευθερώσει τους πολίτες από την αιχμαλωσία των συντεχνιών για να μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους (...) Δεν είναι δυνατόν σ' αυτή τη χώρα να κλείνουν τα μαγαζιά (ακόμη και στις τουριστικές περιοχές) επειδή έτσι συνηθίσαμε» (το κύριο άρθρο στην «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ»).

Από την εποχή του Καλαμπόκα...

«Οργάνωση, σεβασμός, σεμνότητα και ταπεινότητα. Τα στοιχεία που διέκριναν ανέκαθεν τους ΔΑΠίτες» (η λεζάντα στη «ΧΩΡΑ»).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ