ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 16 Μάρτη 2002
Σελ. /32
1968: Η σφαγή του Μι Λάι

Πτώματα από τη σφαγή του Μι Λάι, σε φωτογραφία που ελήφθη από Αμερικανό στρατιώτη αμέσως μετά το μακελειό
Πτώματα από τη σφαγή του Μι Λάι, σε φωτογραφία που ελήφθη από Αμερικανό στρατιώτη αμέσως μετά το μακελειό
Το πρωί της 16ης του Μάρτη, μια μονάδα Αμερικανών στρατιωτών, υπό τις διαταγές του υπολοχαγού Γουίλιαμ Κάλεϊ, εισβάλλει χωρίς αντίσταση στο χωριό Μι Λάι, 650 χιλιόμετρα βορείως της Σαϊγκόν, κοντά στα σύνορα με το Βόρειο Βιετνάμ. Ολοι οι κάτοικοι της περιοχής θεωρούνται εξ ορισμού ύποπτοι συνεργασίας με τους αντάρτες. Οι Αμερικανοί συγκεντρώνουν το πλήθος, κυρίως γυναικόπαιδα και γέρους. Οι εντολές είναι σαφείς, το χωριό και οι κάτοικοί του πρέπει να εξαφανιστούν από προσώπου Γης. Αλλωστε, σε ολόκληρη την περιοχή οι Αμερικανοί ακολουθούν την τακτική της «καμένης γης», για να μην υπάρχουν ζωντανοί άνθρωποι που θα βοηθήσουν τους Βιετκόνγκ. Μόλις ο υπολοχαγός Κάλεϊ δίνει τη διαταγή, αρχίζει η σφαγή. Οι Αμερικανοί στρατιώτες γαζώνουν με τα αυτόματα τους ανυπεράσπιστους ανθρώπους, πετώντας πάνω τους και χειροβομβίδες. Εξοντώνονται έτσι 507 άνθρωποι - ανάμεσά τους 173 παιδιά, 76 μωρά και 60 γέροι.

Ενας από τους στρατιώτες που πήραν μέρος στην αποστολή περιγράφει:

«Ενας από μας πυροβόλησε μια γυναίκα και τότε σκόπευσαν όλοι στο κεφάλι της και άρχισαν να πυροβολούν όλοι μαζί. Κομμάτι - κομμάτι τινάζονταν στον αέρα τα θραύσματα από τα κόκαλα του κεφαλιού της...».

Οι φωτογραφίες και οι διηγήσεις από τη σφαγή του Μι Λάι, η οποία αποκαλύφθηκε στην κοινή γνώμη ενάμιση χρόνο αργότερα, έκαναν το γύρο του κόσμου, προκαλώντας απέραντη φρίκη και αγανάκτηση. Ηταν η οριστική και αμετάκλητη καταδίκη του αμερικανικού ιμπεριαλισμού στη συνείδηση των λαών όλου του κόσμου.

Οπως αποδείχτηκε, όμως, το Μι Λάι ήταν μόνον η κορυφή του παγόβουνου. Ο αποστρατευμένος πλέον Γιουτζίν Ράσελ δίνει στη δημοσιότητα φωτογραφίες από ανάλογη σφαγή αμάχων σε χωριό της περιοχής Πλεϊκού, το Νοέμβρη του 1967. Οι Αμερικανοί είχαν ρίξει, εξάλλου, ως το 1968 στο Νότιο Βιετνάμ περισσότερες βόμβες απ' όσες στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια του Β` Παγκόσμιου Πολέμου, ενώ το Βόρειο Βιετνάμ βομβαρδίζεται περισσότερο απ' όσο η Γερμανία και η Ιαπωνία κατά τη διάρκεια ολόκληρου του πολέμου.


ΠΡΟΣΩΠΑ

Ο Γκεόργκ Σιμόν Ομ
Ο Γκεόργκ Σιμόν Ομ
1789 Γεννήθηκε ο Γκεόργκ Σιμόν Ομ. Γερμανός φυσικός. Η μονάδα της ηλεκτρικής αντίστασης φέρει το όνομά του (σύμβολο Ω). Εκανε πολλές έρευνες και πειράματα και είναι ιδιαίτερα γνωστός για τον περίφημο νόμο του Ομ, σύμφωνα με τον οποίο η ένταση του ρεύματος Ι που διαπερνά ένα μεταλλικό αγωγό (σε σταθερή θερμοκρασία) είναι ανάλογη με τη διαφορά δυναμικού U που εφαρμόζεται στις άκρες του αγωγού και αντιστρόφως ανάλογη με την αντίσταση του αγωγού (Ι=U/R).

1940 Γεννήθηκε ο Μπερνάρντο Μπερτολούτσι. Ιταλός κινηματογραφικός και θεατρικός σκηνοθέτης. Από τις γνωστότερες ταινίες του είναι «Το τελευταίο ταγκό στο Παρίσι», το «1900» και ο «Τελευταίος Αυτοκράτωρ». Ο Μπερτολούτσι, στην πρώτη φάση της δημιουργικής του σταδιοδρομίας, υπήρξε άξιος συνεχιστής των λαμπρών παραδόσεων του ιταλικού πολιτικού κινηματογράφου και του ρεύματος του νεορεαλισμού. Στη συνέχεια όμως έδειξε να απορροφάται από τα χολιγουντιανά πρότυπα, τα οποία χαρακτηρίζουν τις τελευταίες του ταινίες.


ΑΛΛΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

1926. Ο Ρόμπερτ Γκόνταρτ εκτοξεύει με επιτυχία τον πρώτο πύραυλο με υγρά καύσιμα. Η πτήση διήρκεσε μόλις δυόμισι δευτερόλεπτα, η απόσταση που διήνυσε ήταν 55 μέτρα, ενώ το μέγιστο ύψος της τροχιάς του 12,4 μέτρα. Ηταν, ωστόσο, ένα σημαντικό βήμα στην πορεία της ανάπτυξης των πυραύλων, που χρησιμοποιήθηκαν, τόσο στους πολέμους, όσο και στην προσπάθεια για την κατάκτηση του Διαστήματος.

1935. Ο Χίτλερ καταργεί μονομερώς τη Συνθήκη των Βερσαλλιών και προχωρεί στον επανεξοπλισμό της Γερμανίας. Στη Συνθήκη που σηματοδοτούσε το τέλος του Α` Παγκόσμιου Πολέμου, περιέχονταν οι υποχρεώσεις της ηττημένης Γερμανίας. Μεταξύ αυτών των υποχρεώσεων, ήταν και η διατήρηση ενός πολύ μικρού αριθμού ενόπλων δυνάμεων, υπό τον έλεγχο των νικητών. Ο επανεξοπλισμός και η στρατιωτικοποίηση του ναζιστικού καθεστώτος άρχισε πολύ νωρίτερα, το 1934, υπό το κράτος της μυστικότητας, αλλά εν γνώσει των Αγγλων και των Γάλλων, οι οποίοι υπολόγιζαν τότε ότι ο Χίτλερ θα στραφεί αποκλειστικά κατά της Σοβιετικής Ενωσης.

1971. Η Γαλλία και η Σοβιετική Ενωση υπογράφουν συμφωνία επιστημονικής συνεργασίας σε θέματα πυρηνικής ενέργειας. Η συμφωνία αντιμετωπίστηκε εχθρικά από τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες κατηγόρησαν τη γαλλική κυβέρνηση για παρασπονδία έναντι των άλλων συμμάχων και ότι επιδιώκει μονομερώς να επιβληθεί των υπολοίπων Ευρωπαίων εταίρων, αξιοποιώντας το πυρηνικό της οπλοστάσιο.

1978. Οι «Ερυθρές Ταξιαρχίες» ανακοινώνουν την απαγωγή του πρώην πρωθυπουργού της Ιταλίας Αλντο Μόρο. Οι απαγωγείς απειλούν ότι θα εκτελέσουν τον Μόρο, αν δεν απελευθερωθούν όσα μέλη της οργάνωσης είχαν συλληφθεί.


Καιρός

Σε όλη τη χώρα αρχικά προβλέπεται αίθριος καιρός, αλλά βαθμιαία στα βόρεια θα αναπτυχθούν νεφώσεις και αργά το απόγευμα υπάρχει μικρή πιθανότητα να σημειωθούν ασθενείς τοπικές βροχές. Τις πρωινές ώρες θα σημειωθούν τοπικές ομίχλες. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά ασθενείς, αλλά βαθμιαία στο Αιγαίο θα γίνουν βορειοανατολικοί μέτριοι και από το βράδυ ισχυροί. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 5-16, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 8-20, στα νησιά από 11-19, και στη Θεσσαλονίκη από 6-16 βαθμούς.

Για την Αττική προβλέπεται αίθριος καιρός. Τις πρωινές ώρες η ορατότητα θα είναι περιορισμένη. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά ασθενείς και από αργά το απόγευμα βόρειοι, βορειοανατολικοί μέτριοι και τη νύχτα ισχυροί. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 9-20 βαθμούς.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ