ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 17 Φλεβάρη 2018 - Κυριακή 18 Φλεβάρη 2018
Σελ. /40
Σεβασμός

Ορισμένοι «φαντάζονται πως υπάρχουν γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο», είπε τις προάλλες ο πρωθυπουργός, μιλώντας στο υπουργείο Ναυτιλίας για το επεισόδιο στα Ιμια. Ακόμα κι αν προσπεράσει κανείς το γεγονός ότι το «γκριζάρισμα» του Αιγαίου, εντός ΝΑΤΟικού πλαισίου, κάθε άλλο παρά στη σφαίρα της φαντασίας βρίσκεται, η κυβέρνηση συγκαλύπτει επιμελώς και τις πραγματικές αιτίες του. Κρύβει δηλαδή ότι η κλιμάκωση των τουρκικών αμφισβητήσεων στο Αιγαίο είναι συνέπεια ευρύτερων ανταγωνισμών, στους οποίους η κυβέρνηση δεν παραμένει αμέτοχη, αλλά διεκδικεί ενεργότερο ρόλο, προσδοκώντας μάλιστα να αποσπάσει οφέλη για την αστική τάξη από την ένταση στις σχέσεις της Τουρκίας με το ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Με άλλα λόγια, οι απαράδεκτες διεκδικήσεις της Τουρκίας σε Αιγαίο και κυπριακή ΑΟΖ είναι ένα μικρό κομμάτι του παζλ που συνθέτουν οι ιμπεριαλιστικές κόντρες, με διπλωματικά και στρατιωτικά μέσα, για την κατοχύρωση και επέκταση σφαιρών επιρροής στην ευρύτερη περιφέρεια. Αυτό που σε κάθε περίπτωση επιβεβαιώνεται είναι ότι η συμμετοχή στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ δεν αποτελεί παράγοντα ασφάλειας για το λαό, ούτε διαφύλαξης των κυριαρχικών δικαιωμάτων. Οσοι τις προηγούμενες μέρες ξερογλείφονταν ότι φυσάει «ούριος άνεμος» στο Αιγαίο, εξαιτίας της ψύχρας στις σχέσεις της Τουρκίας με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, δάγκωσαν τη γλώσσα τους μετά το επεισόδιο στα Ιμια και τις δηλώσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ότι «οι ΗΠΑ σέβονται την κυριαρχία όλων των κρατών της περιοχής». Κάτι περισσότερο θα ξέρουν γι' αυτόν το «σεβασμό» οι λαοί της Συρίας και του Ιράκ...

Βιάζονται

Σύμφωνα με ανταποκρίσεις από τη Βουλγαρία, όπου την Πέμπτη συνεδρίασαν οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ, υπήρξε «διάσταση» μεταξύ πολλών απ' αυτούς που πήραν το λόγο και της πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να προχωρήσει η ένταξη της Σερβίας και του Μαυροβουνίου στην ΕΕ μέχρι το 2025. Η θέση τους δεν ήταν βέβαια να μην προχωρήσει η ένταξη, αλλά ότι πρέπει να επιταχυνθεί κι άλλο. Συγκεκριμένα, ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας ζήτησε να γίνουν δεκτές στην ΕΕ μέχρι το 2022 οι δύο πρώτες από τις έξι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, επειδή «αξίζουν μια πολύ ταχύτερη οδό προς την ολοκλήρωση». Πολωνία, Ιταλία και Αυστρία τάχθηκαν επίσης υπέρ της γρηγορότερης ένταξης, με τον Αυστριακό ΥΠΕΞ να δηλώνει κυνικά: «Ποιος θα βρεθεί πρώτος στο Βελιγράδι; Η Κίνα ή η ΕΕ; Αυτό πρέπει να δούμε, καθώς είναι ο άμεσος γείτονάς μας». Ανάλογες ανησυχίες για την αύξηση της ρωσικής και της κινεζικής επιρροής στα Βαλκάνια εξέφρασαν κι άλλοι ΥΠΕΞ, που δεν έκρυψαν την πρεμούρα τους να δουν μια ώρα αρχύτερα τα Δυτικά Βαλκάνια να ενσωματώνονται στις ευρωατλαντικές δομές. Για τη στάση του Ελληνα ΥΠΕΞ δεν γράφτηκε κάτι. Αλλά κρίνοντας από την υπερκινητικότητα της Ελλάδας για την εκπλήρωση των σχεδιασμών ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στα Βαλκάνια, δεν είναι δύσκολο να υποθέσουμε με ποιων τις απόψεις συντάχθηκε.

Συμπτώσεις

Επειδή η «σημειολογία» έχει την αξία της, θυμίζουμε ότι ακριβώς πριν από ένα χρόνο, και συγκεκριμένα στις 16 Φλεβάρη 2017, η Σύνοδος υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ αποφάσιζε την παράταση της παραμονής της ΝΑΤΟικής αρμάδας στο Αιγαίο. Τότε ο υπουργός Αμυνας, Π. Καμμένος, πανηγύριζε και έντυνε την επικίνδυνη αυτή εξέλιξη με το μανδύα της «εθνικής επιτυχίας», λέγοντας χαρακτηριστικά: «Αποτελεί σημαντική εθνική επιτυχία η απόφαση του Συμβουλίου Υπουργών Αμυνας των χωρών - μελών του ΝΑΤΟ για τη συνέχιση της επιχείρησης SNMG2 στο Αιγαίο, παρά τις διαφωνίες της Τουρκίας». Ενα χρόνο μετά, η «εθνική» αυτή επιτυχία, όπως και άλλες που μεσολάβησαν και τις οποίες η κυβέρνηση διαφήμισε εξίσου ως πειστήρια «αναβάθμισης» της αστικής τάξης, βρίσκει το λαό ακόμα πιο μπλεγμένο στο «κουβάρι» επικίνδυνων ανταγωνισμών.

Κατά παραγγελία

Πρόγραμμα σπουδών που θα αποφασίζεται από τις «παραγωγικές μονάδες» και θα είναι απλώς υπό την εποπτεία του ακαδημαϊκού προσωπικού του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής θα έχουν τα διετή προγράμματα σπουδών που θα φτιαχτούν στο νέο Ιδρυμα, όπως είπε την Πέμπτη στη σχετική συζήτηση στη Βουλή ο υπουργός Παιδείας, Κ. Γαβρόγλου. Πριν από λίγο καιρό, εξάλλου, ο ίδιος είχε συναντηθεί στο υπουργείο με τον πρόεδρο των εφοπλιστών και των εμποροβιομηχάνων του Πειραιά και ο τελευταίος δήλωσε απερίφραστα ότι «έχουμε σχεδιάσει ως αγορά» αρχικά πέντε τέτοια διετή Τμήματα. Πόσο πιο ξεκάθαρα να το πουν ότι πλέον βάζουν μέσα στα Ιδρύματα Ανώτατης Εκπαίδευσης προγράμματα κατάρτισης κατά παραγγελία του κεφαλαίου; Πόσο πιο δυνατά να φωνάξουν ποιον εξυπηρετεί η πολιτική τους και στην Παιδεία, που είναι συνέχεια των προηγούμενων, απλά με διαφορετική ταμπέλα;

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
Σάββατο 17 Φλεβάρη

1856 Πεθαίνει ο Χάινριχ Χάινε, Γερμανός ποιητής, δημοσιολόγος και κριτικός. Στο έργο του επέδρασε σημαντικά η φιλία του με τον Καρλ Μαρξ, που άρχισε το 1843.

1930 Το Πρωτοδικείο Αθηνών εκδίδει απόφαση για τη διάλυση της Εργατικής Βοήθειας. Η Εργατική Βοήθεια, ελληνικό τμήμα της «Διεθνούς Ερυθράς Βοήθειας» (ΜOPR), ιδρύθηκε το 1924 με απόφαση του 3ου Συνεδρίου του ΚΚΕ.

1947 Αντιπροσωπεία του ΕΑΜ παραδίδει πολυσέλιδο υπόμνημα στα μέλη της «Επιτροπής Ερεύνης του ΟΗΕ για τα Βαλκάνια», που βρίσκεται στην Αθήνα. Ηταν μια ύστατη προσπάθεια του ΚΚΕ και των άλλων κομμάτων του ΕΑΜ για την ειρήνευση και την αποκατάσταση της δημοκρατίας και της ομαλής εξέλιξης. Ομως, ο αγγλοαμερικανικός ιμπεριαλισμός και το ντόπιο αστικό κράτος είχαν πάρει τις αποφάσεις τους...

1966 Οι Γεράσιμος Αυγερόπουλος, Κώστας Τασσόπουλος και Βαλσάμης καταδικάστηκαν από το Τριμελές Εφετείο Αθηνών σε δύο χρόνια φυλάκιση, με την κατηγορία ότι «εξετράπησαν εις πράξεις βίας» μετά την έκρηξη νάρκης στο Γοργοπόταμο το 1964, από την οποία σκοτώθηκαν 13 άνθρωποι και τραυματίστηκαν 39.

1982 Σε 24.377 ανέρχονται οι Τούρκοι φυλακισμένοι, όπως παραδέχεται η τουρκική χούντα, ενώ από τις 71 θανατικές καταδίκες έχουν εκτελεστεί οι 10.

Κυριακή 18 Φλεβάρη

1546 Πεθαίνει ο Γερμανός ηγέτης της Προτεσταντικής Μεταρρύθμισης του 16ου αιώνα, Μαρτίνος Λούθηρος.

1564 Πεθαίνει ο Μιχαήλ Αγγελος.

1861 Συνεδριάζει για πρώτη φορά η Βουλή της ενιαίας Ιταλίας. Η ενοποίηση της Ιταλίας υπήρξε αποτέλεσμα της ανάπτυξης ενός αστικοδημοκρατικού κινήματος που ονομάστηκε «ριζορτζιμέντο» (ανόρθωση) και στρεφόταν ενάντια στους φεουδαρχικούς - απολυταρχικούς θεσμούς, επιδιώκοντας τη συγκρότηση ενός ενιαίου αστικού έθνους - κράτους.

1883 Γεννιέται ο μεγάλος λογοτέχνης Νίκος Καζαντζάκης.

1925 Η Εκτελεστική Επιτροπή του ΚΚΕ με απόφασή της εκθέτει τους κινδύνους που προκαλούνται με τη συνεχιζόμενη πολιτική κρίση, τονίζοντας πως η αστική τάξη προετοιμάζει το έδαφος «για μια στρατοκρατική δικτατορία Κονδύλη - Πάγκαλου» και καλώντας τους εργαζόμενους να αγωνιστούν για την απόκρουση αυτού του κινδύνου.

1948 Ξεκινά η πορεία των 1.000 αόπλων της Ρούμελης (μία ταξιαρχία) προς τη Μακεδονία, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των εφεδρειών του Δημοκρατικού Στρατού. Σε μια ηρωική πορεία, που κράτησε 42 ολόκληρες μέρες, οι άοπλοι αγωνιστές ήρθαν αντιμέτωποι, εκτός από τις κακουχίες, με τις ενέδρες και τις επιθέσεις του κυβερνητικού στρατού. Πολλοί από αυτούς θα χάσουν τη ζωή τους.

1952 Η ελληνική Βουλή ψηφίζει την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ.

1957 Συνέρχεται στη Ρουμανία η 7η Πλατιά Ολομέλεια της ΚΕ και της ΚΕΕ του ΚΚΕ (18 - 24/2/1957), κατά την οποία καθαιρέθηκε ο Νίκος Ζαχαριάδης από μέλος της ΚΕ ενώ διαγράφτηκε και από μέλος του ΚΚΕ. Αποφασίζεται η διερεύνηση όλης της ζωής του ως υπόπτου για συνεργασία με τον ταξικό εχθρό.

1976 Συνέρχεται στο γήπεδο του Σπόρτιγκ της Αθήνας το Α' Συνέδριο της Κομμουνιστικής Νεολαίας Ελλάδας (ΚΝΕ), που ψήφισε και το καινούργιο Καταστατικό της Οργάνωσης. Με τη λήξη του Α' Συνεδρίου συνήλθε η Α' Σύνοδος του νεοεκλεγέντος Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ, το οποίο ανέδειξε Γραμματέα του τον Δημήτρη Γόντικα.

2009 Αρχίζει τις εργασίες του το 18ο Συνέδριο του ΚΚΕ (18 - 22/2/2009), το οποίο, μεταξύ άλλων, συζήτησε και ενέκρινε τις «Εκτιμήσεις και συμπεράσματα από τη σοσιαλιστική οικοδόμηση στον 20ό αιώνα με επίκεντρο την ΕΣΣΔ - Η αντίληψη του ΚΚΕ για το σοσιαλισμό».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ