ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 18 Γενάρη 2001
Σελ. /40
1961: Η δολοφονία του Λουμούμπα ξεσηκώνει παγκόσμια κατακραυγή

Το καθεστώς Τσόμπε με την ενίσχυση των αποικιοκρατών μεταχειριζόταν κτηνωδώς τους αντιπάλους του.
Το καθεστώς Τσόμπε με την ενίσχυση των αποικιοκρατών μεταχειριζόταν κτηνωδώς τους αντιπάλους του.
Το 1961 στην καρδιά της Αφρικής συντελείται μια «τερατογένεση». Με άφθονο αίμα συγκροτείται σταδιακά ένα τεράστιο κράτος, το Κογκό, η ενότητα του οποίου δε βασίζεται σε καμιά εθνική ή οικονομική ενότητα, εξυπηρετεί όμως τα συμφέροντα των αποικιακών δυνάμεων. Το Κογκό (σημερινό Ζαΐρ) θα παραμείνει μια βραδυφλεγής βόμβα που ακόμη και σήμερα, δεκαετίες μετά, απειλεί με την αποσύνθεσή του να βυθίσει στο χάος ολόκληρη την Αφρική.

Στις αρχές του 1961 η χώρα είναι ουσιαστικά κατακερματισμένη, σε τρία διαφορετικά κέντρα εξουσίας: τη Λεοποντβίλ (σημερινή Κινσάσα) του Προέδρου Καζαβούμπου, τη Στάνλεϊβιλ (Κισαγκάνι)υπό τον έλεγχο του Αντουάν Γκιζένκα, πρώην στελέχους της κυβέρνησης Λουμούμπα και την Ελιζαμπετβίλ, της αποσχισμένης Κατάνγκα, υπό το Μωυσή Τσόμπε, όπου από τα τέλη του χρόνου υπάρχουν και δυνάμεις του ΟΗΕ.

Οσο για τον ίδιο τον Πατρίς Λουμούμπα, ηγετική προσωπικότητα του απελευθερωτικού κινήματος της Αφρικής, βρίσκεται φυλακισμένος ήδη από το φθινόπωρο του 1960. Εχει χάσει οριστικά το πολιτικό παιχνίδι και σε λίγο θα χάσει και την ίδια του τη ζωή.

Ο ΟΗΕ κάθε άλλο παρά αμερόληπτος θεωρείται στην κρίση του Κογκό κι έτσι οι συζητήσεις στους κόλπους του δεν οδηγούν πουθενά. Αντίθετα, η στάση του γενικού γραμματέα Νταγκ Χάμερσκελντ προκαλεί την οργή των οπαδών του Λουμούμπα, οι οποίοι ζητούν την άμεση καθαίρεσή του.

Ομως, η παρουσία του Λουμούμπα, έστω και στη φυλακή, θεωρείται ενοχλητική κι έτσι μεθοδεύεται η φυσική του εξόντωση. Το Γενάρη τον απομακρύνουν από τη Λεοποντβίλ και τον μεταφέρουν σε φυλακή της Κατάνγκα, όπου το καθεστώς του Μωυσή Τσόμπε μεταχειρίζεται κτηνωδώς τους αντιπάλους του.

Μέσα σε ελάχιστες βδομάδες μετά την εκεί μεταγωγή του, στις 18 του Γενάρη, ο Λουμούμπα δραπέτευσε από τη φυλακή του και στη συνέχεια σφαγιάστηκε από μέλη φυλής εχθρικής προς τη δική του. Η αναγγελία της δολοφονίας του Λουμούμπα ξεσηκώνει παγκόσμια κατακραυγή κατά των ΗΠΑ, του Βελγίου και της Βρετανίας.

Καιρός

Στη Θεσσαλία, στην Ανατολική Στερεά, στην Εύβοια, στην Ανατολική Πελοπόννησο, στις Κυκλάδες και τη Βόρεια Κρήτη προβλέπονται τοπικές νεφώσεις με λίγες ασθενείς βροχές. Στην υπόλοιπη χώρα θα υπάρχουν λίγες νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι, βορειοανατολικοί στα δυτικά μέχρι μέτριοι, στα ανατολικά μέχρι ισχυροί και τοπικά στο Αιγαίο πολύ ισχυροί. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια μείον 6-10, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά μείον 2-13, στην υπόλοιπη χώρα από 5-15 και στη Θεσσαλονίκη μείον 1-9 βαθμούς.

Για την Αττική προβλέπονται νεφώσεις παροδικά αυξημένες στα βόρεια και ανατολικά του νομού, όπου υπάρχει πιθανότητα να σημειωθούν ασθενείς τοπικές βροχές. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοανατολικοί μέχρι ισχυροί. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 5-13 βαθμούς.

ΠΡΟΣΩΠΑ

1984 Πεθαίνει σε ηλικία 66 χρόνων στο Λονδίνο όπου νοσηλευόταν, ο Βασίλης Τσιτσάνης. Μια χαρισματική προσωπικότητα με μεγάλο ταλέντο και αυθορμητισμό. Τα τραγούδια του, όπως δήλωσε ο Μίκης Θεοδωράκης με την είδηση του θανάτου του, «θα μας δίνουν το μέτρο, το φως, την ευγένεια και το ήθος της μεγάλης ψυχής του λαού μας. Τα τραγούδια του Τσιτσάνη είναι η Ελλάδα». Γεννήθηκε το 1918 στα Τρίκαλα. Από 13 χρονών αρχίζει να ασχολείται με τη μουσική. Περνάει δύσκολα χρόνια με φτώχεια και στερήσεις. Το 1936 εγκαθίσταται στην Αθήνα. Η «Αρχόντισσα», η πρώτη του μεγάλη επιτυχία αλλάζει την πορεία του ελληνικού τραγουδιού, αλλά και τη ζωή του συνθέτη. Καταξιώνεται γρήγορα, ενώ με τα τραγούδια του επιδιώκει να επικοινωνήσει με ένα ευρύτερο κοινό, δημιουργεί ένα «σύγχρονο ελληνικό τραγούδι» με δωρικότητα, αυθεντικότητα και αμεσότητα. Οι ρίζες του βρίσκονται στην Ανατολή, στο Βυζάντιο, στη δημοτική παράδοση. Μετά τον πόλεμο εξαπλώνεται και κυριαρχεί το νέο μουσικό είδος. Και ο Τσιτσάνης μαζί με τον Βαμβακάρη και τον Παπαϊωάννου είναι οι τρεις πιο δημοφιλείς εκφραστές του.

ΧΩΡΙΣ ιδιαίτερες προσδοκίες και με κυρίαρχη την απαισιοδοξία, επρόκειτο να συναντηθούν, αργά χτες το βράδυ, στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσερ Αραφάτ και ο εκτελών χρέη υπουργού Εξωτερικών Σλόμο Μπεν Αμί, μετά από την πιεστική παρέμβαση του Αιγύπτιου Προέδρου, Χόσνι Μουμπάρακ (σελίδες 20 - 21).

ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ της πλειοψηφίας της διοίκησης της ΓΣΕΕ συνέλεξε χτες, χωρίς δυσκολία, η κυβέρνηση, σχετικά με τη λεγόμενη αναδιάρθρωση του ΟΑΕΔ, που στόχο έχει τη μετατροπή του Οργανισμού σε όργανο προώθησης της «απασχολησιμότητας» και την ιδιωτικοποίηση δραστηριοτήτων του! (σελίδα 25)

ΣΤΑ ΠΡΟΘΥΡΑ της διάλυσης και του οριστικού κλεισίματος βρίσκεται η «Συνεταιριστική Τράπεζα Λαμίας», η παλαιότερη συνεταιριστική και μια από τις παλαιότερες τράπεζες της χώρας, που ιδρύθηκε το 1900, ανέπτυξε μεγάλη δραστηριότητα και αριθμεί 16.000 συνεταίρους (σελίδα 26)

ΣΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ συμφωνίας για τη συνεργασία της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος (European Space Agency/ESA), προχώρησε χτες o υπουργός Ανάπτυξης Ν. Χριστοδουλάκης εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης και ο γενικός διευθυντής της ESA, Α. Rodota (σελίδα 27)

ΝΕΕΣ δυναμικές αγωνιστικές κινητοποιήσεις κατά της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ προετοιμάζουν οι αγρότες της Θεσσαλίας, δηλώνοντας αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους μέχρι την τελική δικαίωση (σελίδα 28)

ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΗ στη μνήμη του Παναγιώτη Σαλπέα, του ανθρώπου που άλλαξε το καθεστώς στην ποδοσφαιρική πραγματικότητα του Πειραιά, ήταν η καθιερωμένη εκδήλωση της Ενωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Πειραιά για το κόψιμο της πρωτοχρονιάτικης πίτας και της απονομής των τιμητικών διακρίσεων στις ομάδες που πρωταγωνίστησαν στην κατηγορία τους (σελίδα 29)

ΔΙΠΛΟΣ είναι ο στόχος της σημερινής συναυλίας στα Προπύλαια, αφού έχει να κάνει με την ενημέρωση - ευαισθητοποίηση του ελληνικού λαού, για την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι απεργοί πείνας μέχρι θανάτου, στις φυλακές της Τουρκίας και με την οικονομική ενίσχυση του Συλλόγου των Οικογενειών των Κρατουμένων (σελίδα 32)

ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΣ την πεντάχρονη συνεργασία τους, το Πανεπιστήμιο Αθηνών και η ΕΤ-1 παρουσιάζουν το ποιητικό έργο του Γιάννη Ρίτσου «Ελένη», με αφορμή τη συμπλήρωση δέκα χρόνων από το θάνατο του ποιητή της Ρωμιοσύνης (σελίδα 35)

ΑΛΛΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΤΙΣ 18 ΤΟΥ ΓΕΝΑΡΗ

1654 Η Ουκρανία ενώνεται με τη Ρωσία.

1924 Το ΣΕΚ (Κομμουνιστικό) Ελλάδας κάνει διάβημα στην κυβέρνηση για την αναγνώριση της ΕΣΣΔ και την αποκατάσταση διπλωματικών σχέσεων.

1929 Συνέρχεται το 4ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Κομμουνιστικών Νεολαιών Ελλάδας (ΟΚΝΕ).

1947 Το ναυάγιο της «Χειμάρας». Ανάμεσα στους επιβάτες που πνίγηκαν βρίσκονταν και αρκετοί πολιτικοί κρατούμενοι που ταξίδευαν δεμένοι με χειροπέδες. Τη στιγμή της βύθισης πολλοί από αυτούς πνίγηκαν αφού οι δεσμοφύλακες δεν τους έλυσαν. Μεταξύ τους ήταν και ο Ν. Ζαγουρτζής, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

1950Κηρύσσεται πανελλαδική απεργία των ταχυδρομικών. Η απεργία διήρκεσε 18 μέρες.

1971 Περισσότεροι από 18.000 Αμερικανοί πολίτες φακελώθηκαν ηλεκτρονικά από στρατιωτικές μυστικές υπηρεσίες την περίοδο από το καλοκαίρι του 1967 έως το φθινόπωρο του 1969, αποκαλύπτουν οι «Τάιμς της Νέας Υόρκης».

1982 Σφοδρός σεισμός, μεγέθους 6,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, με επίκεντρο τη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Λήμνου, συγκλονίζει όλη τη χώρα. Δεν αναφέρονται θύματα ή ζημιές.

1982 «Πτωχό συγγενή» χαρακτηρίζει την Ελλάδα η 89χρονη γκολική ευρωβουλευτής Λουίζ Βάις, σε ομιλία της στο Στρασβούργο. Η ομιλία της προκαλεί την έντονη αντίδραση των Ελλήνων ευρωβουλευτών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ