ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 18 Ιούλη 1998
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΜΙΣΘΟΙ

Είναι σύνηθες το φαινόμενο να προπαγανδίζεται η ανάγκη της "ανταγωνιστικότητας" της οικονομίας και να συνδέεται με το εργατικό εισόδημα.

Η κυρίαρχη αστική οικονομική πολιτική έχει την εμμονή να σχετίζει την ανταγωνιστικότητα με την τιμή της εργατικής δύναμης, με στόχο τη συμπίεση των μισθών για αύξηση των κερδών, την ονομάζει δε, "κόστος εργασίας".

Βιομήχανοι και κυβέρνηση προβάλλουν την αντίληψη ότι η μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης, δηλαδή των μισθών, αποτελεί βασικό παράγοντα βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας. Στοιχεία που επηρεάζουν τα έξοδα για μισθούς θεωρούν την έλλειψη ευελιξίας ως προς την οργάνωση εργασίας (βλέπε νομοσχέδιο για τις εργασιακές σχέσεις), τις αποδοχές των εργαζομένων και τα έξοδα για υγεία, ασφάλιση κλπ. (βλέπε ανατροπή της κοινωνικής ασφάλισης), τις επαγγελματικές ειδικότητες του εργατικού δυναμικού (βλέπε τα κυβερνητικά σχέδια για την εκπαίδευση).

***

Από τη σύγκριση των στοιχείων προκύπτει ότι η Ελλάδα διατηρεί την προτελευταία θέση στην κατάταξη τόσο του μηνιαίου κόστους εργασίας, όσο και του ετήσιου κόστους εργασίας, πριν από την Πορτογαλία.

Σε ό,τι αφορά τη διαχρονική μεταβολή του μέσου πραγματικού μισθού στο σύνολο της ελληνικής οικονομίας, κυμαίνεται στη διάρκεια των δεκαπέντε τελευταίων χρόνων γύρω από μια σταθερή αγοραστική δύναμη που αντιστοιχεί περίπου στα επίπεδα του 1983!

Το μέρος του μισθού που αναλογεί στη μονάδα προϊόντος στην Ελλάδα (υπολογιζόμενο σε εθνικό νόμισμα και σταθερές τιμές) βρίσκεται στα επίπεδα του 1976!!!

Αν το επονομαζόμενο "κόστος εργασίας" ήταν παράγοντας για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, τότε η Ελλάδα θα έπρεπε να συγκαταλέγεται μεταξύ των χωρών της ΕΕ με την υψηλότερη ανταγωνιστικότητα.

Ομως, το αντίθετο συμβαίνει, η Ελλάδα από την άποψη της ανταγωνιστικότητας καταλαμβάνει την τελευταία θέση.

****

Είναι χρήσιμο να υπογραμμίσουμε ότι από τη σκοπιά του κεφαλαίου χρησιμοποιείται ο όρος "κόστος εργασίας", από τη σκοπιά των εργαζομένων πρέπει να αναφέρουμε τον όρο μισθός εργασίας, που για τον Μαρξ είναι "μια ιδιαίτερη μόνο ονομασία για την τιμή της εργατικής δύναμης, για την τιμή του ιδιόμορφου αυτού εμπορεύματος που δεν έχει άλλο φορέα παρά το ανθρώπινο κρέας και αίμα".

Χαρακτηριστικό είναι ότι κεφάλαιο, κυβέρνηση, ΕΕ, ενώ είναι "ομιλητικότατοι" σε ό,τι αφορά την ανάγκη αύξησης της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών προϊόντων και ακόμα πιο ξεκάθαροι για τον αρνητικό ρόλο που παίζει τάχα στην ανταγωνιστικότητα το αυξανόμενο "κόστος εργασίας" (δηλαδή οι μισθοί) στο ζήτημα των κερδών δεν κάνουν καμιά αναφορά. Θεωρούν τα κέρδη "ιερά και απαραβίαστα".

Η κερδοφορία στην ΕΕ τείνει να ανέλθει πλέον στα επίπεδα της "χρυσής εποχής" των χρόνων 1960 - 1974.

Εντυπωσιακά είναι τα αποτελέσματα του ΟΟΣΑ σ' ό,τι αφορά τις διεθνείς συγκρίσεις της κερδοφορίας, διότι κατατάσσουν την Ελλάδα πρώτη μεταξύ όλων των χωρών αυτού του Οργανισμού.

Ο χαρακτήρας συμμετοχής μιας χώρας στο διεθνή καπιταλιστικό καταμερισμό εργασίας παίζει καθοριστικό ρόλο στην ανταγωνιστική θέση της οικονομίας της χώρας, τόσο για τις σημερινές συνθήκες όσο και για το μέλλον.

****

Ο διεθνής καπιταλιστικός καταμερισμός εργασίας στο μονοπωλιακό στάδιο του συστήματος και λόγω της ιστορικά διαμορφωμένης ανισόμετρης ανάπτυξης, οδηγεί στην υποταγή των μικρών καπιταλιστικών χωρών στις μεγάλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις.

Μόνο στη βάση αυτής της πραγματικότητας και του υπολογισμού αυτού του παράγοντα μπορούμε να εκτιμήσουμε σωστά τα περιθώρια που έχει μια χώρα σαν την Ελλάδα για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας στα πλαίσια της διεθνούς αγοράς. Επίσης, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η επιδίωξη της βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας για το κεφάλαιο συνδέεται άμεσα με την προσπάθεια αύξησης των κερδών.

Η Οικονομική και Νομισματική Ενοποίηση (ΟΝΕ) περιορίζει τις αναπτυξιακές δυνατότητες της χώρας και μειώνει την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας.

Οι ιδιωτικοποιήσεις (δημοσίων επιχειρήσεων - τραπεζών) στερούν και απ' αυτό το αστικό κράτος την άσκηση μιας αναπτυξιακής και κοινωνικής πολιτικής.

Στο όνομα της ανταγωνιστικότητας θα ενταθεί ο βαθμός εκμετάλλευσης και η χειροτέρευση της θέσης των εργαζομένων, θα επιχειρήσουν να επιβάλουν την πιο σκληρή εργοδοτική τρομοκρατία και τον κρατικό αυταρχισμό απέναντι στους αγώνες των εργαζομένων.

Απέναντι στην ολομέτωπη επίθεση της άρχουσας τάξης ενάντια στα εργασιακά δικαιώματα, που γίνεται στο όνομα της ανταγωνιστικότητας, η εργατική τάξη δεν έχει άλλο δρόμο από το να αντιτάξει τη δική της ενότητα δράσης, ενάντια σ' αυτή την επίθεση, την κοινή δράση με τ' άλλα λαϊκά στρώματα, για τη συγκρότηση ενός λαϊκού μετώπου πάλης, που θα οργανώσει τον αγώνα ενάντια στην πολιτική της άρχουσας τάξης ως την ανατροπή της.

Γιώργος ΠΟΝΤΙΚΟΣ

Κεφάλαιο, κυβέρνηση και Ευρωπαϊκή Ενωση, ενώ είναι "ομιλητικότατοι" σε ότι αφορά την ανάγκη αύξησης της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών προϊόντων και ακόμα πιο ξεκάθαροι για τον αρνητικό ρόλο που παίζει τάχα στην ανταγωνιστικότητα το αυξανόμενο "κόστος εργασίας" (δηλαδή οι μισθοί) στο ζήτημα των κερδών δεν κάνουν καμιά αναφορά. Θεωρούν τα κέρδη "ιερά και απαραβίαστα"

ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ, ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΔΣ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥΣΥΛΛΟΓΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ (ΕΣΘ) ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΣΕΕ
Δυο μέτρα και δυο σταθμά

- Πώς σχολιάζετε τη στάση της πλειοψηφίας του ΕΣΘ που αποφάσισε... για να ξεκουραστούν οι έμποροι, να μείνουν κλειστά για ένα μήνα τα καταστήματα όλα τα απογεύματα της εβδομάδας, εκτός Πέμπτης;

- Είναι υποκριτική, πέρα για πέρα. Γιατί ενώ η αγορά βρίσκεται σε κακά χάλια, με τις χιλιάδες "λουκέτα", τα δισεκατομμύρια δραχμές των διαμαρτυρημένων συναλλαγματικών και ακάλυπτων επιταγών, η πλειοψηφία του ΕΣΘ δεν παίρνει κανένα μέτρο, ώστε οι μικροί έμποροι να μπορέσουν να αντέξουν σ' αυτό το κλείσιμο, χωρίς να υποστούν παραπέρα μείωση του τζίρου τους, από τη μετακύληση των πελατών στα μεγάλα πολυκαταστήματα που λειτουργούν ασύδοτα από τις 8 το πρωί ως τις 9 το βράδυ. Αντίθετα, φαίνεται και μέσα από αυτό το μέτρο, οι μεγαλέμποροι της διοίκησης του ΕΣΘ, μεθοδεύουν (διά της διολίσθησης) συστηματικά την κατάργηση των τριών αργιών απογευμάτων (Δευτέρας, Τετάρτης και Σαββάτου). Παράλληλα με ελαφρά την καρδιά, περνάνε το θέμα του ορατού πλέον κινδύνου κατάργησης της κυριακάτικης αργίας. Δεν κάλεσαν ούτε μια συνέλευση μελών για να κουβεντιάσουν. Παρά μόνο συνεργάστηκαν, συναποφάσισαν με τους εκπροσώπους των πολυκαταστημάτων της πόλης και αποφάσισαν να προτείνουν την εφαρμογή του συνεχόμενου θερινού ωραρίου 8-3 το μεσημέρι.

- Τι μέτρα θα μπορούσαν να παρθούν στην κατεύθυνση προστασίας των μικρεμπόρων, αλλά και εξυπηρέτησης του καταναλωτικού κοινού;

- Θα πρέπει ο ΕΣΘ να ξεκινήσει αγώνα για την εφαρμογή ενός ωραρίου κοινού για πολυκαταστήματα, μεγάλα σούπερ μάρκετ και εμπορικά καταστήματα. Να πιέσει τη Νομαρχία και το αρμόδιο υπουργείο για θέσπιση ωραρίου λειτουργίας που να ισχύει για όλους. Είναι μύθος ότι το ωράριο διευρύνεται για την εξυπηρέτηση των πελατών. Οταν ο εργαζόμενος έχει χρήματα θα βρει και χρόνο για τις αγορές του. Από την άλλη δεν μπορεί να κλείνει ο μικρός έμπορος και να του παίρνουν την πελατεία οι μεγάλοι. Με τα σημερινά δεδομένα είναι σαν να στέλνουμε το μικρό και μεσαίο έμπορα στην καταστροφή. Αλλωστε ένα από τα μεγαλύτερα σημεία του αθέμιτου ανταγωνισμού είναι και η καταστρατήγηση του ωραρίου από τη μεριά των μεγαλοκαταστημάτων. Η πλειοψηφία του ΕΣΘ δυστυχώς σιγοντάρει αυτή τη μεθόδευση και από την άλλη δηλώνει ότι το μέτρο του θερινού ωραρίου δεν είναι υποχρεωτικό, θέλοντας να ρίξει στάχτη στα μάτια των συναδέλφων που εκ των πραγμάτων αναγκάζονται να ανοίγουν τα απογεύματα.

- Πιστεύετε ότι με ένα τέτοιο μέτρο, οι μικρομεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις θα ανακουφιστούν οικονομικά;

- Δεν είναι πανάκια. Ομως είναι ένα σοβαρό στοιχείο του αθέμιτου ανταγωνισμού, που εντάσσεται στο συνολικότερο πακέτο της παραπλανητικής διαφήμισης, των τιμών κλπ. Δε λέμε ότι αν προσαρμοστεί η λειτουργία των πολυκαταστημάτων θα λυθούν τα προβλήματα. Αυτό αποδεικνύεται άλλωστε και από την εικόνα της αγοράς το πρώτο 15ήμερο των εκπτώσεων, που τα καταστήματα λειτουργούσαν πρωί - απόγευμα. Δυστυχώς η κίνηση θύμιζε μια απλή χαμηλή, από άποψη τζίρου, καθημερινή μέρα. Επιβεβαιώνεται λοιπόν πως αυτό που λείπει είναι η αύξηση του εισοδήματος, της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών. Ομως, συνολικότερα με το ωράριο που ισχύει σήμερα για τους μικρούς, και τους μεγάλους ασύδοτους, χτυπιούνται ακόμη περισσότερο οι έμποροι και το καταναλωτικό κοινό οδηγείται στα πολυκαταστήματα. Το 90% των μικρών καταστημάτων δεν μπορεί να αντέξει στην απάνθρωπη αυτή λειτουργία της αγοράς.

Α. Α.

Ο ΒΑΘΙΑ αντιδημοκρατικός και αντιλαϊκός χαραχτήρας της ΟΝΕ, γίνεται φανερός σε κάθε επιμέρους πτυχή της, υπογράμμισε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Γ. Θεωνάς, κατά τη συζήτηση έκθεσης στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με τη σύνθεση της Οικονομικής και Δημοσιονομικής Επιτροπής (σελίδα 6).

ΣΤΗΝ ΠΡΕΒΕΖΑ πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή η Συνδιάσκεψη της ΚΟ Βορειοδυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ, η οποία ασχολήθηκε με όλα τα ζητήματα που δημιουργεί η κυβερνητική πολιτική, καθώς και τη δράση του λαού και των κομμουνιστών για την ανάπτυξη της πάλης ενάντια σε αυτή την πολιτική (σελίδα 9).

ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ - ΒΟΝΝΗ: Σε όλη της την έκταση ξετυλίγεται στα μάτια μίας έντρομης υφηλίου, με τις αποκαλύψεις για τις διαστάσεις που προσλαμβάνει, η μάστιγα της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών και βρεφών, αλλά και η παράλληλη εξάπλωση της παιδικής πορνείας μέσω των πιο σύγχρονων εικονικών λεωφόρων του Ιντερνετ (σελίδα 11).

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ με μια ωμή και πρωτοφανή στα χρονικά ενέργεια, προσπαθεί να επέμβει στην εσωτερική δημοκρατική λειτουργία του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας! (σελίδα 12).

ΜΕΤΑ το Β Παγκόσμιο Πόλεμο ζούμε κάτω από το "άστρο του αυτοκινήτου". Με το πέρασμα του χρόνου οι μεγάλες πληθυσμιακές συγκεντρώσεις σε πόλεις - τέρατα μετέτρεψαν το αυτοκίνητο σε παράγοντα δημιουργίας κι όχι επίλυσης προβλημάτων... (σελίδα 19).

ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ: Δεν ολοκληρώθηκαν οι μεταρρυθμίσεις. Διαπιστώσεις του επιτρόπου της Κοινότητας που επισκέφθηκε χτες τη Λέρο (σελίδα 28).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ