Για «προστασία» του εισοδήματος των εργαζομένων και «αντικειμενικότητα» στον τρόπο καθορισμού του μιλάει η κυβέρνηση, με αφορμή τον μαθηματικό τύπο με τον οποίο θα καθορίζεται το ύψος του κατώτατου μισθού μετά το τέλος του 2027. Προσθέτει μάλιστα ότι ο «νέος μηχανισμός» αποκλείει οποιαδήποτε μείωση του κατώτατου μισθού. Τίποτα απ' όλα αυτά δεν είναι αλήθεια. Για ποια «προστασία» του εισοδήματος κάνει λόγο, όταν ο κατώτατος μισθός θα εξαρτάται από την «παραγωγικότητα» στο σύνολο της οικονομίας και την πορεία της; Υπάρχει άλλωστε συγκεκριμένη απόδειξη για το πώς θα λειτουργήσει ο συγκεκριμένος «μαθηματικός τύπος», αφού κάτι αντίστοιχο εφαρμόζεται και στην περίπτωση των συντάξεων, όπου οι όποιες «αυξήσεις» βγαίνουν με βάση την αύξηση του ΑΕΠ και τον πληθωρισμό. Το αποτέλεσμα: Με επίσημο πληθωρισμό το 2024 στο 3% (στην πραγματικότητα πολύ μεγαλύτερο), οι «αυξήσεις» στους συνταξιούχους για το 2025 θα είναι της τάξης του 2,2% με 2,5%! Τα ίδια και χειρότερα περιμένουν και τους εργαζόμενους. Οσο για τις «διαβεβαιώσεις» ότι ο κατώτατος δεν θα μειώνεται, τολμάνε να μιλάνε για σκοινί στο σπίτι του κρεμασμένου! Το 2012 μέσα σε μια νύχτα, με την ΠΥΣ αρ. 6, ο κατώτατος μισθός μειώθηκε κατά 22% και 32% για τους νέους εργαζόμενους, ενώ καταργήθηκε και ολόκληρη η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Να πάψει λοιπόν η κυβέρνηση να προκαλεί τη νοημοσύνη των εργαζομένων. Και να είναι σίγουρη ότι οι εργαζόμενοι θα απαντήσουν στην κοροϊδία, οργανώνοντας με ακόμα μεγαλύτερο πείσμα τη μεγάλη πανεργατική απεργία στις 20 Νοέμβρη.
Τον ισχυρισμό ότι σε μεγάλες φυσικές καταστροφές οι ζωές σώζονται από το 112 και το «τρεχάτε ποδαράκια μου» επαναλαμβάνει με αφορμή το μακελειό της Βαλένθια η κυβέρνηση. Είναι όμως τέτοια η «τύφλωση» που αντιστρέφει την ίδια την πραγματικότητα. Γιατί, αν κάτι αποδείχθηκε στις πλημμύρες της Βαλένθια, είναι το εξής: Οταν το κράτος «κρεμάει» όλη την προστασία του λαού στο «εκκενώστε προς...» και την ίδια στιγμή αφήνει υποδομές να ρημάζουν, η τραγωδία είναι απλά θέμα χρόνου να (ξανα)συμβεί. Υπενθυμίζεται ότι οι κάτοικοι εγκλωβίστηκαν σαν τα ποντίκια στα ορμητικά νερά, επειδή λόγω του ανύπαρκτου σχεδιασμού πρόληψης ήρθε ένα γενικευμένο black out, που τίναξε στον αέρα ακόμα και το 112, το οποίο υποτίθεται ότι θα έσωζε ζωές. Οταν άρχισε πια να λειτουργεί ήταν αργά, με τους νεκρούς και τους αγνοούμενους να έχουν πέσει θύματα της «αναμονής» που το ίδιο το κράτος καλλιέργησε. Χώρια που στην Ελλάδα, με ευθύνη της κυβέρνησης, το 112 έχει πια εκφυλιστεί στο γνωστό «λύκος στα πρόβατα», αφού «βαράει συναγερμό» διαρκώς σε άσχετες περιοχές, μακριά από φυσικά φαινόμενα, προσθέτοντας νέους κινδύνους.
Μόλις 3 στους 10 ερωτηθέντες σε έρευνα για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια δήλωσαν υπέρ της λειτουργίας τους, δίνοντας ένα ακόμα «χαστούκι» στην προπαγάνδα της κυβέρνησης ότι τάχα κάτι «μειοψηφίες» τάσσονται ενάντια στον απαράδεκτο νόμο για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων. Στην ίδια έρευνα της «Focus Bari», απέναντι στα ιδιωτικά πανεπιστήμια εκφράζονται ανησυχίες για πρόσβαση μόνο των οικονομικά δυνατών στην Ανώτατη Εκπαίδευση, κίνδυνο για υποβάθμιση των δημόσιων δομών, ανισότητες στην πρόσβαση και την αμφιλεγόμενη ποιότητα της Εκπαίδευσης που θα παρέχεται από ιδρύματα που επικεντρώνονται στο κέρδος. Οι φοιτητικοί σύλλογοι, που πέρσι με τις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις τους ενάντια στον νόμο για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων και την περαιτέρω εμπορευματοποίηση των δημόσιων, «τσαλάκωσαν» την κυβερνητική προπαγάνδα, έχοντας στο πλευρό τους μαθητές, εκπαιδευτικούς, γονείς, εργατικά σωματεία, είναι η πλειοψηφία που μίλησε. Και συνεχίζει με τους συλλογικούς αγώνες να φέρνει στο προσκήνιο τις πραγματικές ανάγκες των φοιτητών για σπουδές και πτυχία με αξία. Αυτό θα κάνει και τη Δευτέρα 4 Νοέμβρη στην Αθήνα και σε πολλές ακόμα πόλεις, όπου οι φοιτητές θα διαδηλώσουν κόντρα στην υποχρηματοδότηση των σχολών, στην παντελή έλλειψη φοιτητικής μέριμνας, στις διαγραφές φοιτητών κ.ά.
1789 Η Γαλλική αστική Επανάσταση εθνικοποιεί την περιουσία της Εκκλησίας.
1911 Γεννιέται ο μεγάλος ποιητής Οδυσσέας Ελύτης (πραγματικό όνομα Οδυσσέας Αλεπουδέλης), που το 1979 τιμήθηκε με το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας.
1922 Το 2ο έκτακτο Συνέδριο του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος Ελλάδας (Κομμουνιστικού) αποδέχεται τους 21 όρους εισδοχής στην Κομμουνιστική Διεθνή.
1931 Δημοσιεύεται στον «Νέο Ριζοσπάστη» η Εκκληση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Κομμουνιστικής Διεθνούς προς όλα τα μέλη του ΚΚΕ, στην οποία γινόταν ανάλυση της κατάστασης στην Ελλάδα και της ιδιαίτερης κατάστασης που είχε δημιουργηθεί στο εργατικό κίνημα. Η ΕΕ της ΚΔ καταδίκασε τη φραξιονιστική πάλη στο ΚΚΕ και κάλεσε τα μέλη του να παλέψουν αποφασιστικά κατά του φραξιονισμού και να ενωθούν γύρω από τη νέα καθοδήγηση του Κόμματος.
1946 Με απόφαση του Εκτακτου Στρατοδικείου Θεσσαλονίκης κλείνει η εφημερίδα «Λαϊκή Φωνή». Εκδίδεται ο «Συμφιλιωτής», επίσημο όργανο του Γραφείου Περιοχής Μακεδονίας - Θράκης του ΚΚΕ.
1960 Πεθαίνει ο συνθέτης, πιανίστας και διευθυντής ορχήστρας Δημήτρης Μητρόπουλος.
1973 Μπροστά στο ογκούμενο κύμα των φοιτητικών κινητοποιήσεων η χούντα υπόσχεται «ελεύθερες εκλογές» στα πανεπιστήμια μετά τις βουλευτικές εκλογές, καθώς και ότι θα κάνει δεκτά και τα επιμέρους αιτήματά τους. Οι φοιτητές ωστόσο δεν ξεγελιούνται και απαιτούν την άμεση διενέργεια ελεύθερων εκλογών.
1975 Πεθαίνει ο Ιταλός σκηνοθέτης Πιερ Πάολο Παζολίνι.
1978 Επιστρέφουν στη Γη, μετά από 139 μέρες και 14 ώρες στο Διάστημα, οι δύο Σοβιετικοί κοσμοναύτες του διαστημικού σταθμού «Σαλιούτ 6».
1839 Ο Σουλτάνος Μαχμούτ Β' ξεκινά την προσπάθεια εκσυγχρονισμού της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας («Τανζιμάτ»).
1869 Πεθαίνει ο ποιητής Ανδρέας Κάλβος.
1898 Οι τελευταίες οθωμανικές στρατιωτικές δυνάμεις αποχωρούν από την Κρήτη.
1918 Ξεκινά τις εργασίες του στον Πειραιά το 1ο πανελλαδικό πανεργατικό συνέδριο, ιδρυτικό της ΓΣΕΕ (3 - 10/11/1918).
1918 Οι ναύτες του Κιέλου ξεσηκώνονται, σηματοδοτώντας την απαρχή της προλεταριακής επανάστασης στη Γερμανία, που εξαπλώθηκε ραγδαία σε ολόκληρη τη χώρα.
Η αστική τάξη, αντιμέτωπη με την επαναστατική άνοδο του γερμανικού προλεταριάτου, παρέδωσε τη διαχείριση της αστικής διακυβέρνησης (και την υπόθεση της διάσωσης του καπιταλισμού) στη Σοσιαλδημοκρατία, η οποία, άλλοτε με την υπονόμευση από τα μέσα, άλλοτε με την ανοιχτή καταστολή, κατάφερε τελικά να καταπνίξει την επανάσταση.
1944 Τα τελευταία γερμανικά στρατεύματα φεύγουν από την Ελλάδα (πλην Μήλου και Κρήτης).
1954 Πεθαίνει ο Γάλλος ζωγράφος και γλύπτης Ανρί Ματίς.
1957 Εκτοξεύεται στο Διάστημα ο «Σπούτνικ 2», με επιβάτη τη σκυλίτσα Λάικα.
1964 Η νέα βρετανική κυβέρνηση εξαγγέλλει την εθνικοποίηση των βιομηχανιών σιδήρου και χάλυβα.
1968 Σε μαζικό συλλαλητήριο κατά της χούντας εξελίσσεται η κηδεία του Γεωργίου Παπανδρέου.