ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 2 Δεκέμβρη 2000
Σελ. /40
1985: Ψηφίζεται η Ενιαία Πράξη στο Λουξεμβούργο

Η κλασική, «οικογενειακή» φωτογραφία των ηγετών της ΕΟΚ μετά τη Σύνοδο Κορυφής του Λουξεμβούργου
Η κλασική, «οικογενειακή» φωτογραφία των ηγετών της ΕΟΚ μετά τη Σύνοδο Κορυφής του Λουξεμβούργου
Στις 2 Δεκέμβρη του 1985 αρχίζει στο Λουξεμβούργο η Σύνοδος Κορυφής των δέκα ηγετών της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, η οποία συζήτησε και κατέληξε στο σχέδιο της Ενιαίας Πράξης, δηλαδή στη δημιουργία μιας «ενιαίας αγοράς». Η Σύνοδος αυτή θεωρείται κομβικό σημείο στην πορεία της ευρωπαϊκής καπιταλιστικής ολοκλήρωσης. Η Ενιαία Πράξη σηματοδοτεί το πέρασμα του ευρωπαϊκού οικοδομήματος στη δεύτερη, μετά τη συνθήκη της Ρώμης, περίοδό του.

Πρόκειται, ουσιαστικά, για την καθιέρωση των «τεσσάρων ελευθεριών». Της ελευθερίας στην κίνηση των κεφαλαίων, της ελευθερίας στην κίνηση των εμπορευμάτων, της ελευθερίας στην κίνηση των υπηρεσιών και της ελευθερίας στην κίνηση του εργατικού δυναμικού. Από την άποψη αυτή, η Ενιαία Πράξη είναι η μεγαλύτερη προσφορά στις πολυεθνικές επιχειρήσεις και το μεγάλο κεφάλαιο, αφού καταργεί σειρά «εμποδίων» στην απρόσκοπτη και χωρίς όρια κερδοσκοπία τους και ταυτοχρόνως δημιουργεί το πλαίσιο για την ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων.

Η Ενιαία Πράξη άρχισε να εφαρμόζεται το 1992 και πάνω σ' αυτήν στηρίχτηκε, στη συνέχεια η Συνθήκη του Μάαστριχτ για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Η δεύτερη απόφαση της Συνόδου Κορυφής του Λουξεμβούργου αφορούσε στην «Οικονομική και Κοινωνική Συνοχή». Αποφασίζεται, λοιπόν, να ληφθούν μέτρα για τη μείωση της απόστασης που χωρίζει τις φτωχότερες από τις πλουσιότερες χώρες της ΕΟΚ. Μεταξύ αυτών των μέτρων είναι οι μεταβολές στα διαρθρωτικά ταμεία της Κοινότητας. Ηταν, ουσιαστικά, το δέλεαρ που πρόσφεραν στους λαούς των φτωχότερων χωρών για να δεχτούν τις δυσβάσταχτες συνέπειες από την ενιαία αγορά. Στην πραγματικότητα, είναι η επιστροφή ενός μικρού μόνο μέρους από τα όσα οι πλούσιες χώρες παίρνουν απ' τις φτωχές στο πλαίσιο της ενιαίας αγοράς.

Ο Ελληνας πρωθυπουργός Αν. Παπανδρέου και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, επιχείρησαν να παρουσιάσουν τις αποφάσεις του Λουξεμβούργου ως προσωπικό θρίαμβο, προβάλλοντας το Ταμείο Συνοχής και αποσιωπώντας τα υπόλοιπα. Δεκαπέντε χρόνια μετά μπορούμε να βγάλουμε τα συμπεράσματά μας.

Καιρός

Σε όλη τη χώρα προβλέπεται αίθριος καιρός. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς και στο Αιγαίο βόρειοι μέχρι μέτριοι. Τις πρωινές ώρες θα σημειωθούν περιορισμένες ορατότητες και ομίχλες στα ηπειρωτικά. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 1-19, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 5-20, στο Ιόνιο από 7-20, στο Αιγαίο από 11-19 και στη Θεσσαλονίκη από 5-19 βαθμούς.

Για την Αττική προβλέπεται αίθριος καιρός. Τις πρωινές ώρες αναμένεται να σημειωθούν περιορισμένες ορατότητες. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι, βορειοδυτικοί μέχρι μέτριοι. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 7-19 βαθμούς.

ΠΡΟΣΩΠΑ

1923 Γεννιέται η Μαρία Κάλλας (ψευδώνυμο της Μαριάννας Καικιλίας Σοφίας Καλογεροπούλου). Μια από τις μεγαλύτερες γυναικείες φωνές στην ιστορία της όπερας. Γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη και ολοκλήρωσε τον πρώτο κύκλο των σπουδών της στο τραγούδι στο Εθνικό Ωδείο της Αθήνας. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι η Κάλλας διέθετε ένα σπάνιο χάρισμα, μια φωνή τεράστιας γκάμας, που κάλυπτε δυόμισι οκτάβες και της έδινε τη δυνατότητα να ερμηνεύει με σπάνιους χρωματισμούς. Διέθετε, επίσης, μεγάλο υποκριτικό ταλέντο. Ο συνδυασμός αυτών των δυο και η ακαταπόνητη δουλιά, την έφεραν στις πρώτες θέσεις της λυρικής τέχνης. Η Κάλλας ξεχώριζε από τις άλλες τραγουδίστριες της όπερας, γιατί ξεπέρασε το κλασικό στατικό στιλ και μετέτρεψε τις παραστάσεις σε ένα επιτυχημένο συνδυασμό τραγουδιού και θεάτρου. Ερμήνευσε όλους τους μεγάλους ρόλους του κλασικού ρεπερτορίου και σε όλες τις μεγάλες σκηνές του κόσμου. Συνέδεσε το όνομά της, όμως, με το θέατρο της Σκάλας του Μιλάνου, όπου πραγματοποίησε και τις σπουδαιότερες ερμηνείες της. Πέθανε το 1977.

Η ΥΠΟΤΟΝΙΚΗ συνεδρίαση για τις οργανωτικές αλλαγές στο ΠΑΣΟΚ έγινε βήμα για κορόνες δικομματικού καβγά, όπου ο πρωθυπουργός διακήρυξε πως μόνον η ΝΔ είναι το «κόμμα του μεγάλου κεφαλαίου» και της διαπλοκής και όχι το ΠΑΣΟΚ... (σελίδα 6)

ΤΗΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ του Στρ. Κόρακα στην πρόσφατη διεθνή συνάντηση της Πράγας, με θέμα «Κοινωνική Ευρώπη - Κοινωνικό Σύνταγμα» δημοσιεύει σήμερα ο «Ριζοσπάστης» (σελίδες 8 - 9)

ΧΙΛΙΑΔΕΣ Τούρκοι εργαζόμενοι απέργησαν και πραγματοποίησαν γιγαντιαία διαδήλωση χτες στην τουρκική πρωτεύουσα (σελίδα 19)

Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ηγεσία του υπουργείου ανακοίνωσε στις 21/11 πως εφαρμόζεται ήδη η επισήμανση του βόειου κρέατος και του κιμά και χτες ανακοίνωσε ότι μπήκε μια υπογραφή για να ξεκινήσει η σχετική εφαρμοστική απόφαση! (σελίδα 25)

ΣΕ ΚΑΜΙΑ παρέμβαση δεν πρόκειται να προχωρήσει η κυβέρνηση για να προστατεύσει τους μικροκαταθέτες από την αρνητική πλέον απόδοση των τραπεζικών καταθέσεων λόγω της πτώσης των επιτοκίων, δήλωσε ο υφυπουργός Οικονομικών Α. Φωτιάδης (σελίδα 26)

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ και πορεία πραγματοποίησαν χτες οι μικροί μαθητές του 2ου Δημοτικού Σχολείου Αγ. Δημητρίου (Μπραχάμι), μαζί με τους γονείς και δασκάλους τους, απαιτώντας λύση στο σοβαρό στεγαστικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν (σελίδα 27)

ΤΟΥΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ και τις τράπεζες κάλεσε ο Δ. Μπέης να γίνουν χορηγοί του Δήμου Αθήνας, ώστε να λυθούν τα προβλήματα που δημιουργούν οι ίδιοι και η προς όφελός τους πολιτική της κυβέρνησης (σελίδα 28)

ΤΟ «5ο ΔΙΕΘΝΕΣ Φεστιβάλ Μουσικού Θεάτρου» διοργανώνει το Κέντρο Μουσικού Θεάτρου Βόλου, με καλλιτεχνική διεύθυνση του συνθέτη Δημήτρη Μαραγκόπουλου, στο πλαίσιο του Εθνικού Πολιτιστικού Δικτύου Πόλεων (σελίδα 31)

ΟΧΤΩ χρόνια μετά το Ρίο (1992) και τρία μετά το Κιότο (1997), επί δυο βδομάδες οι εκπρόσωποι 186 χωρών στη Χάγη δεν κατόρθωσαν να αποφασίσουν τι θα γίνει με το φαινόμενο του θερμοκηπίου και τις εξ αυτού κλιματικές αλλαγές (σελίδα 33)

ΣΤΗ ΣΛΟΒΑΚΙΑ βρίσκεται η εθνική μας ομάδα γυναικών στο χάντμπολ, προκειμένου να αντιμετωπίσει σήμερα την αντίστοιχη της χώρας για τον επαναληπτικό της προ-προκριματικής φάσης του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος (σελίδα 38)

ΑΛΛΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΤΙΣ 2 ΤΟΥ ΔΕΚΕΜΒΡΗ

1852 Τέλος της 2ης Γαλλικής Δημοκρατίας. Ο πρόεδρος Λουδοβίκος Βοναπάρτης μετατρέπεται σε βασιλιά, με το όνομα Ναπολέων ο 3ος.

1968 Ανησυχητική φθορά των μαρμάρων του Παρθενώνα από την ατμοσφαιρική ρύπανση, διαπιστώνουν οι απεσταλμένοι της ΟΥΝΕΣΚΟ στην Αθήνα.

1977 Δικαστήριο της Πρετόριας απαλλάσσει τη νοτιοαφρικανική αστυνομία από κάθε ευθύνη για τη δολοφονία του μαύρου ηγέτη Στιβ Μπίκο, που είχε βρεθεί νεκρός στο κελί του ύστερα από ξυλοδαρμό.

1979 Η αμερικανική πρεσβεία στην Τρίπολη της Λιβύης καταλαμβάνεται από διαδηλωτές. Τα 21 άτομα που βρίσκονται στο εσωτερικό της κατορθώνουν να διαφύγουν.

1980 Θεσπίζεται με νόμο για όλες τις δημόσιες υπηρεσίες το πενθήμερο. Ο νόμος θα ισχύσει από την 1η Γενάρη του 1981 και προβλέπει την αναπροσαρμογή αργιών και ωρών εργασίας.

1982 Με απόλυτη επιτυχία στέφεται η πρώτη στον κόσμο μεταμόσχευση τεχνητής καρδιάς. Η «καρδιά» ονομάζεται «Τζάρβικ 7» από το όνομα του δημιουργού της, λήπτης είναι ο 61χρονος οδοντίατρος Μπάρνι Κλαρκ. Η επέμβαση γίνεται στο νοσοκομείο του πανεπιστημίου της Γιούτα, στις ΗΠΑ.

1990 Μετά την επανένωση της Γερμανίας, ο καγκελάριος Χέλμουτ Κολ και ο συνασπισμός του κερδίζουν τις πρώτες από το 1932 εκλογές σε ολόκληρη τη χώρα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ