ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 2 Αυγούστου 2001
Σελ. /28
1945: Τελειώνει η Διάσκεψη του Πότσδαμ

Οι ηγέτες και οι υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ, της Σοβιετικής Ενωσης και της Βρετανίας στο τραπέζι της Διάσκεψης του Πότσδαμ
Οι ηγέτες και οι υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ, της Σοβιετικής Ενωσης και της Βρετανίας στο τραπέζι της Διάσκεψης του Πότσδαμ
Στις 2 Αυγούστου 1945 λήγει στο Πότσδαμ (πόλη της Λαϊκής Δημοκρατίας της Γερμανίας) η πρώτη μετά το τέλος του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου Διάσκεψη, στην οποία συμμετείχαν οι ηγέτες των τριών νικητριών δυνάμεων - Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (Τρούμαν), Σοβιετική Ενωση (Ιωσήφ Στάλιν) και Βρετανία (Τσόρτσιλ).

Η κρίσιμη αυτή Διάσκεψη άρχισε στο Πότσδαμ στις 17 Ιούνη 1945. Είχε σαν σκοπό τη ρύθμιση των διαφόρων θεμάτων, που προέκυψαν μετά τη νίκη των συμμάχων. Πήραν επίσης μέρος και οι υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ, της Ρωσίας και της Βρετανίας.

Στη Διάσκεψη αποφασίστηκε η σύσταση Συμβουλίου από τους υπουργούς Εξωτερικών των πέντε μεγάλων δυνάμεων (ΗΠΑ, Σοβιετική Ενωση, Βρετανία, Γαλλία και Κίνα) για τον καταρτισμό των συνθηκών ειρήνης. Για τη Γερμανία αποφασίστηκε η διατήρηση της στρατιωτικής της κατοχής από τις συμμαχικές δυνάμεις, ο αφοπλισμός της, η τιμωρία των εγκληματιών πολέμου, ο έλεγχος της οικονομίας και η προσωρινή κατοχή από την Πολωνία των ανατολικών εδαφών της γραμμής Οντερ - Νάισε. Υπό την πίεση της σοβιετικής αντιπροσωπείας η Διάσκεψη του Πότσδαμ αποφάσισε ακόμη να καθιερωθούν ενιαία κριτήρια για τις συνθήκες ειρήνης με την Ουγγαρία, την Ιταλία, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και τη Φινλανδία (ήταν οι χώρες που συμμάχησαν με τη Γερμανία κατά τη διάρκεια του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου). Οι συμφωνίες του Πότσδαμ, που έδιναν ένα ικανοποιητικό και βιώσιμο πλαίσιο για την παγίωση της ειρήνης στην ευρωπαϊκή ήπειρο και την ειρηνική συνύπαρξη μεταξύ των κρατών, δεν εφαρμόστηκε σε όλη την έκτασή της.

Για το γεγονός ότι η Συνθήκη του Πότσδαμ έμεινε ανενεργός ευθύνονται οι ΗΠΑ και η Βρετανία. Οι δυνάμεις αυτές αμέσως μετά το τέλος του Πολέμου αντί να κοιτάξουν πώς θα ανακουφίσουν τους λαούς της Ευρώπης από τις βαθιές πληγές που άνοιξε ο πόλεμος, άρχισαν να σχεδιάζουν την επίθεσή τους κατά της Σοβιετικής Ενωσης, υπολογίζοντας ότι κάτω από το βάρος των συνεπειών του πολέμου θα ήταν περισσότερο ευάλωτη. Ετσι από την επόμενη κιόλας μέρα άρχισαν να βάζουν εμπόδια στην υλοποίηση της απόφασης της συμφωνίας του Πότσδαμ. Κοίταξαν, με ειδικές συμφωνίες, να ξαναστήσουν στα πόδια της την αστική τάξη της Γερμανίας, τον πραγματικό ένοχο του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου, για να τη χρησιμοποιήσουν στους αντικομμουνιστικούς, αντισοβιετικούς σχεδιασμούς τους.

ΠΡΟΣΩΠΑ
ΠΡΟΣΩΠΟ

1977: Πεθαίνει ο Μακάριος. Μια μεγάλη μορφή του κυπριακού ελληνισμού, θρύλος για τους αγωνιζόμενους κατά της αποικιοκρατίας λαούς. Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας από την ίδρυσή της μέχρι το θάνατό του. Καταγόταν από ποιμενική οικογένεια. Ανέβηκε στον αρχιεπισκοπικό θρόνο της Κύπρου το 1950. Ηγήθηκε του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα κατά της βρετανικής αποικιοκρατίας στο διάστημα 1955 - 1959. Διώχτηκε από τους Βρετανούς και εξορίστηκε στις Σεϋχέλλες. Ηταν φανατικός υπέρμαχος της ανεξαρτησίας της Κύπρου. Η θέση του αυτή τον έφερε αντιμέτωπο με τις μεγάλες δυνάμεις και κυρίως με τη Βρετανία και τις ΗΠΑ, που μεθόδευαν από το 1960 τη ΝΑΤΟποίηση. Με σθένος υποστήριξε την παραμονή της Κύπρου στο χώρο των Αδεσμεύτων, όπου και υπήρξε επιφανής ηγέτης. Βρισκόταν στο στόχαστρο της άρχουσας τάξης και της Ελλάδας, που επανειλημμένως επιχείρησε την ανατροπή, ακόμα και τη δολοφονία του. Το 1974 ανετράπη από το πραξικόπημα της χούντας των Αθηνών, κατάφερε, όμως, να διαφύγει και να ηγηθεί και πάλι των προσπαθειών του κυπριακού λαού για την αποκατάσταση της δημοκρατίας και της ελευθερίας.

ΑΛΛΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΤΙΣ 2 ΤΟΥ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

338 π.Χ. Στη Χαιρώνεια της Βοιωτίας, ο Φίλιππος της Μακεδονίας νικά τους συνασπισμένους εναντίον του λοιπούς Ελληνες και γίνεται κυρίαρχος της Ελλάδας.

1934 Μετά το θάνατο του Χίντεμπουργκ, ο Αδόλφος Χίτλερ αναγνωρίζει τον εαυτό του ως φίρερ (πρόεδρο και πρωθυπουργό ταυτοχρόνως).

1940 Ιταλικό αεροπλάνο βομβαρδίζει ελληνικό περιπολικό σκάφος, ανάμεσα στα νησιά της Αίγινας και της Σαλαμίνας.

1940 Δημιουργείται η Σοβιετική Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Μολδαβίας.

1944 Ανακοινώνεται Απόφαση της ΚΕ του ΚΚΕ, σχετικά με την τρέχουσα πολιτική κατάσταση, το πρόβλημα της εθνικής ενότητας και τα καθήκοντα του Κόμματος. Η Απόφαση καταλήγει στο σύνθημα: «Ολο το Κόμμα σε συναγερμό. Ολοι επί ποδός πολέμου!».

1980 Βομβιστική επίθεση στο σιδηροδρομικό σταθμό της Μπολόνια στην Ιταλία σκοτώνει 85 άτομα. Ηταν η χειρότερη μεταπολεμική τρομοκρατική επίθεση στην Ευρώπη.

1990 Το Ιράκ εισβάλλει στο Κουβέιτ, το κατακτά και το καθιστά 17η επαρχία του.

Καιρός

Στην Ανατολική και Νότια Ελλάδα προβλέπονται παροδικές νεφώσεις με πιθανότητα τοπικών βροχών μικρής διάρκειας κυρίως τις πρωινές ώρες. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπεται αίθριος καιρός. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι στα δυτικά μέχρι μέτριοι, στα ανατολικά μέχρι πολύ ισχυροί και στο Αιγαίο θυελλώδεις και πιθανόν πολύ θυελλώδεις. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα δυτικά από 21-35, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 19-33, στο Αιγαίο από 23-30 και στη Θεσσαλονίκη από 23-32 βαθμούς.

Για την Αττική προβλέπονται παροδικές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοανατολικοί μέχρι πολύ ισχυροί και στα ανατολικά θυελλώδεις. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 25-33 βαθμούς.

ΠΙΚΕΤΟΦΟΡΙΑ διαμαρτυρίας, με αφορμή τη συμπλήρωση 56 χρόνων από το ατομικό έγκλημα στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι, διοργανώνει τη Δευτέρα 6 Αυγούστου η Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης (σελίδα 6)

ΟΙ ΑΠΑΝΩΤΕΣ βλάβες των ακτοπλοϊκών σκαφών καλά κρατούν, ταλαιπωρώντας καθημερινά εκατοντάδες επιβάτες, με συνήθεις ...πρωταγωνιστές τα γέρικα και κατά κοινή ομολογία κακοσυντηρημένα πλοία, του εφοπλιστή Αγούδημου (σελίδα 8)

ΣΕ ΝΕΕΣ απολύσεις εργαζομένων προχώρησε χτες η εργοδοσία της εταιρίας «ΠΕΤΖΕΤΑΚΙΣ ΑΕ», τρεις μέρες πριν κλείσει το εργοστάσιο για διακοπές... (σελίδα 9)

ΤΟ ΠΡΟΦΙΛ ενός αναπτυγμένου, σύγχρονου νοσοκομείου, με μεγάλη προσφορά στους κατοίκους της Δυτικής Αττικής, επιχείρησε να παρουσιάσει χθες η διοίκηση του Θριάσιου Νοσοκομείου Ελευσίνας, αλλά δεν μπόρεσε να κρύψει τα προβλήματα (σελίδα 10)

ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ του ΚΚΡΟ και της Αγροτοβιομηχανικής Ομάδας στην Κρατική Δούμα (Κάτω Βουλή) έκαναν προσφυγή στο Συνταγματικό Δικαστήριο της Ρωσίας για παράβαση του νόμου κατά τη διαδικασία υιοθέτησης του Κώδικα για τη Γη, ανακοίνωσε την Τρίτη, 31 Ιούλη, ο πρόεδρος της ΚΕ του ΚΚΡΟ Γκενάντι Ζιουγκάνοφ (σελίδα 16)

Η ΤΙΜΗ ανάθεσης από τη ΔΕΗ του υπό κατασκευήν Ατμοηλεκτρικού Σταθμού Μελίτης - Αχλάδας στην περιοχή Φλώρινας αποτελεί παράδειγμα διασπάθισης δημόσιου χρήματος, αφού η κατασκευή δεν έπρεπε να στοιχίσει πάνω από 130 δισ. δρχ, και η ΔΕΗ ανέθεσε το έργο σε όμιλο εταιριών, έναντι του ποσού των 179,5 δισ. (σελίδα 21)

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ στοιχεία, ιδιαίτερα, για την προπαγανδιστική «μηχανή» της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, φέρνει στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη στο μνημείο του Αυγούστου, στη Νικόπολη της Πρέβεζας (σελίδα 23)

ΠΑΡΑΤΑΣΗ μέχρι την Κυριακή, πήρε από την Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία ο Γερμανός τεχνικός Οτο Ρεχάγκελ, προκειμένου να σκεφτεί την πρόταση που του έγινε για την ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας της Εθνικής Ομάδας Ποδοσφαίρου (σελίδα 26)

ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ επικρατεί στις τάξεις του πειραϊκού συλλόγου, μετά το φιλικό κρίσιμο τεστ που έδωσε κόντρα στη Λάτσιο, καθώς η εμφάνιση ήταν αρκετά καλή, παρά την ήττα (σελίδα 27)



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ