ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 20 Γενάρη 1996
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΠΛΟ ΠΛΗΓΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ

Λίγους μήνες πριν, στο τέλος του 1995, οι Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων και η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα των αγροτών Δ. Ηπείρου, με ανακοίνωσή τους γνωστοποιούσαν την απόφαση των κτηνοτρόφων της περιοχής, να προχωρήσουν σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις - και τα συλλαλητήρια έγιναν τον Δεκέμβρη με μαζικότατη συμμετοχή κτηνοτρόφων. Προηγουμένως, όπως κατήγγειλαν οι εκπρόσωποι των κτηνοτρόφων, οι ιδιωτικές γαλακτοβιομηχανίες και τα τυροκομεία της περιοχής με "τελεσιγραφικό" τρόπο προειδοποιούσαν πως δεν πρόκειται να πληρώσουν περισσότερο από 180 - 200 δραχμές το κιλό για το πρόβειο γάλα που θα παρελάμβαναν. Δηλαδή δε θα πλήρωναν στους κτηνοτρόφους, φέτος, για το γάλα, παρά 100 δραχμές λιγότερο, περίπου 50% μικρότερη τιμή απ' ό,τι πλήρωσαν τον προηγούμενο χρόνο.

Αυτήν την κατάσταση αντιμετωπίζουν φέτος όλοι οι κτηνοτρόφοι, όχι μόνον της Ηπείρου αλλά και της Μακεδονίας, της Στερεάς, της Κρήτης, της Λέσβου κλπ., οι οποίοι υποχρεώνονται να πουλάνε την παραγωγή γάλακτος με τιμές 100 και 50 δραχμές λιγότερο. Για το πρόβειο εισπράττουν 180 - 200 δραχμές, αντί 280 - 300 δραχμές το κιλό πέρσι. Για το αγελαδινό γάλα εισπράττουν μόλις 100 - 120 το λίτρο, ενώ η περσινή τιμή ήταν 170 δραχμές το λίτρο. Κι αυτό την ίδια ώρα που οι γαλακτοβιομηχανίες πουλάνε στην κατανάλωση, το παστεριωμένο αγελαδινό γάλα σε τιμές τριπλάσιες... Μάλιστα, όπως έγινε πρόσφατα, δε διστάζουν να αυξήσουν και την τιμή και ήδη οι συσκευασίες του λίτρου πωλούνται με 320 δραχμές. Φθάσαμε, λοιπόν, στο σημείο, για ένα λίτρο γάλα, οι κτηνοτρόφοι να πληρώνονται όσο κοστίζει ένα λίτρο εμφιαλωμένο νερό! Ενώ οι γαλακτοβιομήχανοι πουλάνε σε τριπλάσιες τιμές κερδοσκοπώντας ασύδοτα και, μάλιστα, με τις ευλογίες της κυβέρνησης...

***

Η απαράδεκτη αυτή κατάσταση, είναι απόρροια της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής που εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια. Μιας πολιτικής που έχει οδηγήσει σε αθρόες και ανεξέλεγκτες εισαγωγές κτηνοτροφικών προϊόντων. Προϊόντων που, ενώ μπορούν να παράγονται στη χώρα μας και να καλύπτουν, σε μεγάλο βαθμό, τις εγχώριες ανάγκες, εισάγονται από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης με τιμές υπερδιπλάσιες απ' ό,τι τα ίδια προϊόντα, όπως για παράδειγμα το κρέας... Το τίμημα για τη χώρα μας είναι βαρύτατο και το κόστος διπλό και αφορά στη σπατάλη εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δραχμών σε συνάλλαγμα για να εισάγουμε προϊόντα που θα μπορούσαμε και είναι αναγκαίο να παράγουμε στη χώρα μας. Παράλληλα, εξαιτίας των αθρόων ανεξέλεγκτων εισαγωγών, οδηγούμαστε σε καταστροφικές εξελίξεις στον τομέα της κτηνοτροφίας που έχουν να κάνουν με την πλήρη αποδιάρθρωση της κτηνοτροφικής παραγωγής της χώρας.

Τα επίσημα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας είναι αποκαλυπτικά: Το ταμειακό έλλειμμα από τις εισαγωγές κτηνοτροφικών προϊόντων στη χώρα μας το 1994 έφθασε τα 315 δισεκατομμύρια δραχμές από τα οποία το έλλειμμα των 310 δισεκατομμυρίων δραχμών προκύπτει από τις εισαγωγές κτηνοτροφικών προϊόντων από τις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η συνολική αξία των εισαγωγών κτηνοτροφικών προϊόντων ξεπέρασε τα 360 δισεκατομμύρια δραχμές! Απ' αυτά, 200 δισεκατομμύρια σπαταλήθηκαν για εισαγωγές κρεάτων και 147 δισεκατομμύρια δραχμές για εισαγωγές γαλακτοκομικών προϊόντων... Ωστόσο, η ΕΕ βάζει στη χώρα μας για την παραγωγή αγελαδινού γάλακτος πλαφόν (ανώτερο όριο) παραγωγής 625.000 τόνους, ενώ για την κάλυψη των πραγματικών αναγκών της χώρας, απαιτείται συνολική παραγωγή πλέον του 1.000.000 τόνων γάλακτος. Με την επιβολή της παραπάνω ποσόστωσης, η χώρα μας καταδικάζεται να εισάγει γαλακτοκομικά προϊόντα, που αντιστοιχούν σε παραγωγή γάλακτος πλέον των 450.000 τόνων. Και είναι εξοργιστικό ότι φέτος, οι κτηνοτρόφοι της χώρας μας καλούνται να πληρώσουν πρόστιμο 1,3 δισ. δραχμές γιατί τόλμησαν να παράγουν μερικές χιλιάδες τόνους γάλα περισσότερο από την ποσόστωση. Την ίδια ώρα που η αγορά κατακλύζεται από υποβαθμισμένης ποιότητας εισαγόμενα κτηνοτροφικά προϊόντα και οργιάζει η κερδοσκοπία σε βάρος κτηνοτρόφων και καταναλωτών...***

Η πορεία καταστροφής που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίοι αγρότες και η ντόπια κτηνοτροφία εξαιτίας της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ, υπογραμμίζει και τις τεράστιες ευθύνες των υποτακτικών κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, που αποδέχονται και εφαρμόζουν αυτήν την πολιτική. Μπροστά, λοιπόν, σ' αυτές τις εξελίξεις και τη ζοφερή προοπτική, ο μόνος δρόμος για τη σωτηρία και ανάπτυξη της κτηνοτροφίας της χώρας, είναι η ανάπτυξη των δυναμικών αγώνων των αγροτών, όλων των κτηνοτρόφων, για την ανατροπή της καταστροφικής πολιτικής της ΕΕ και της Συμφωνίας της ΓΚΑΤΤ.

Γιάννης ΖΑΓΓΑΝΑΣ

Φθάσαμε, λοιπόν, στο σημείο, για ένα λίτρο γάλα, οι κτηνοτρόφοι να πληρώνονται όσο κοστίζει ένα λίτρο εμφιαλωμένο νερό! Ενώ οι γαλακτοβιομήχανοι πουλάνε σε τριπλάσιες τιμές κερδοσκοπώντας ασύδοτα και, μάλιστα, με τις ευλογίες της κυβέρνησης...

ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΣΤΕΦΑΝΟΥ, ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΕΞΩΡΑΪΣΤΙΚΩΝ -ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ
Το χαράτσι μας έλειπε...

- Ο λαός της Σαλαμίνας, ανταποκρινόμενος στο κάλεσμα της Ομοσπονδίας Εξωραϊστικών Συλλόγων του νησιού, προχωρά σήμερα σε κινητοποίηση. Για ποιο λόγο;

- Οι οδηγοί των αυτοκινήτων και των διτρόχων, που πηγαινοέρχονται από το Πέραμα στα Παλούκια, πλήρωναν μέχρι πρόσφατα εισιτήριο μόνο για τα οχήματα. Με απόφαση του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας επιβάλλεται και στους οδηγούς να πληρώνουν εισιτήριο. Ετσι, προστίθενται ακόμη 116 δραχμές στο κόστος της μεταφοράς. Υπολογίζεται ότι με αυτό το νέο χαράτσι, το κόστος για κάθε επιβάτη θα ανέλθει στις 7.500 δραχμές το μήνα. Η συγκέντρωση γίνεται για να αποσυρθεί αυτή η απόφαση και να επαναφέρουμε το πάγιο αίτημα του λαού της Σαλαμίνας για την κατασκευή της γέφυρας που θα ενώνει το νησί με το Πέραμα. Συγχρόνως, με αυτό το τρόπο καταγγέλλουμε και τη λογική του "εδώ και τώρα" στην επίλυση των αιτημάτων των πλοιοκτητών από τον υπουργό.

- Πρόκειται για το μοναδικό πρόβλημα του νησιού και των κατοίκων;

- Η Σαλαμίνα αντιμετωπίζει πάρα πολλά προβλήματα. Ενδεικτικά αναφέρω την κακή συγκοινωνία στο νησί, όπου στις οχτώ το βράδυ σταματάνε τα λεωφορεία και ο κόσμος αναγκάζεται να μετακινείται με ταξί. Υπάρχουν φοβερές ελλείψεις στο αποχετευτικό δίκτυο, ενώ στα πιο σημαντικά προβλήματα και, επίσης, πάγιο αίτημά μας, είναι να γίνει το νοσοκομείο. Ο κόσμος της Σαλαμίνας είναι οικιστές από τις φτωχοσυνοικίες του Πειραιά και βρίσκονται δεκαετίες δέσμιοι των νερουλάδων, των πλοιοκτητών και των ιδιοκτητών λεωφορείων και ταξί. Μένουν άλυτα και αυξάνονται τα προβλήματα της ρύπανσης και της άναρχης δόμησης χωρίς οικιστική υποδομή. Ολα αυτά είναι αποτέλεσμα της ασυδοσίας των επιτήδειων, που πριν δεκαετίες, αλλά και σήμερα, "έκοψαν" τη γη σε μικρά οικόπεδα και ασέλγησαν στα όνειρα χιλιάδων μεροκαματιάρηδων για ένα σπίτι δίπλα στη θάλασσα. Και τώρα, σαν αποκορύφωμα αυτής της ασυδοσίας, προστίθεται και νέο χαράτσι στις πλάτες μας, και μάλιστα, με τη βούλα του υπουργείου.

- Εκτός από τους αριθμούς, τι σημαίνει πρακτικά για έναν επιβάτη αυτή η αύξηση;

- Η Σαλαμίνα είναι το πιο κοντινό νησί στον Πειραιά και, μάλιστα, στους υποβαθμισμένους οικονομικά περιφερειακούς δήμους. Τα καράβια γεμίζουν από εργαζόμενους, για παράδειγμα, στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη του Περάματος, και οικιστές, που δεν είναι πλούσιοι, αλλά προέρχονται από αυτές τις γειτονιές. Ο Κατσιφάρας, όμως, κλείνει τα μάτια σε όλα αυτά και σπεύδει να ενεργοποιήσει έναν σχετικό νόμο του '90, μπροστά στις πιέσεις που του ασκήθηκαν από τους πλοιοκτήτες. Υπολογίζεται ότι ο μποναμάς του υπουργού στους πλοιοκτήτες θα είναι περίπου 400 εκατομμύρια δραχμές το χρόνο, από τα περίπου 3,5 εκατομμύρια οχήματα που μετακινούνται κάθε χρόνο με τα πλοία. Εκατομμύρια, τα οποία θα τα πληρώνουμε φυσικά εμείς οι οικιστές και οι εργαζόμενοι. Γι' αυτό και ενάντια στην υπουργική απόφαση αντιδρούν και τα σωματεία της Ζώνης, ενώ ομόφωνη απόφαση κατά του μέτρου πήρε και το Δημοτικό Συμβούλιο.

Γ. Τ.

ΠΛΗΘΑΙΝΟΥΝ οι φωνές από τα εργατικά σωματεία που ζητάνε να καταργηθεί επιτέλους το Ταμείο των εργατοπατέρων και να κλείσει έτσι μια πληγή για το συνδικαλιστικό κίνημα (σελίδα 13).

ΤΕΛΙΚΑ η "τιμή" ενός όρου της συνθήκης του Ντέιτον "διασώθηκε", αφού, έστω και στο παρά πέντε... διευθετήθηκε το ζήτημα της ανταλλαγής αιχμαλώτων πολέμου ανάμεσα στις μέχρι πρότινος εμπόλεμες πλευρές της Βοσνίας (σελίδα 10).

Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ απελευθέρωσε χτες τους τρεις νεαρούς Γερμανούς υπόπτους για την πυρκαγιά σε ξενώνα, που προκάλεσε το θάνατο 10 ανθρώπων, από τους οποίους 5 ήταν παιδιά και τον τραυματισμό τουλάχιστον 50, προχτές στην πόλη Λίμπεκ (σελίδα 11).

ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ να απορριφθεί η αίτηση αναίρεσης του Γ. Καλαμπόκα, που σκότωσε τον καθηγητή Ν. Τεμπονέρα, έκανε χτες ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γ. Λαμπίρης, υποστηρίζοντας ότι τα στοιχεία ενοχής είναι συντριπτικά και εξόφθαλμα (σελίδα 18).

ΑΡΝΕΙΤΑΙ η κυβέρνηση να στηρίξει τη συνεταιριστική γαλακτοβιομηχανία ΑΓΝΟ, η οποία αδυνατεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της απέναντι στους εργαζόμενους και τους κτηνοτρόφους (σελίδα 17).

ΣΕ ΕΚΦΥΛΙΣΜΟ έχουν οδηγήσει οι παρατάξεις ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και "ΣΥΝ" την Ενωση των Νοσοκομειακών Γιατρών Πελοποννήσου (ΕΙΝΠΙΣ). Η "Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα" καλεί τους γιατρούς να συσπειρωθούν γύρω απ' τις θέσεις της, γιατί η αλλαγή στη διοίκηση του σωματείου αναδεικνύεται αντικειμενικά σε κυρίαρχο πρόβλημα (σελίδα 28).

ΤΕΛΙΚΑ το είδαμε κι αυτό. Στην ελληνική αγορά κυκλοφόρησαν τα πρώτα παραμύθια σε δισκέτες, μόνο για τα παιδιά που είναι κάτοχοι ηλεκτρονικών υπολογιστών, για να... απολαύσουν τα παραμύθια, μέσω μιας "πρωτότυπης, σύγχρονης, διασκεδαστικής και χρήσιμης εμπειρίας" (σελίδα 20).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ