ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 23 Γενάρη 2001
Σελ. /40
1968: Οι Αμερικανοί δίνουν το «χρίσμα» στη χούντα

Ο επικεφαλής του 6ου Στόλου των ΗΠΑ ναύαρχος Ρίτσαρσον με αξιωματικούς του χουντικού καθεστώτος καταθέτει στεφάνι στον Αγνωστο Στρατιώτη. Μια ακόμη συμβολική κίνηση για την υποστήριξη των πραξικοπηματιών.
Ο επικεφαλής του 6ου Στόλου των ΗΠΑ ναύαρχος Ρίτσαρσον με αξιωματικούς του χουντικού καθεστώτος καταθέτει στεφάνι στον Αγνωστο Στρατιώτη. Μια ακόμη συμβολική κίνηση για την υποστήριξη των πραξικοπηματιών.
Η αυγή του 1968 βρίσκει την Ελλάδα υπό το στρατιωτικοφασιστικό καθεστώς, που είχε επιβληθεί με το πραξικόπημα της 21ης Απρίλη του 1967. Η χούντα, έχοντας ξεμπερδέψει με το αντιπραξικόπημα του βασιλιά, το Δεκέμβρη του 1967, πιστεύει ότι είναι έτοιμη να προχωρήσει στην υλοποίηση των αμερικανικής προελεύσεως και κατασκευής σχεδίων της. Ωστόσο, οι διαμαρτυρίες ολόκληρου του προοδευτικού κόσμου έχουν οδηγήσει τις κυβερνήσεις των κρατών - μελών του ΝΑΤΟ σε επιφυλακτική στάση απέναντι στο καθεστώς. Οι ανησυχίες της χούντας επιτείνονται την Πρωτοχρονιά του 1968, όταν οι πρέσβεις των ΝΑΤΟικών χωρών δεν προσέρχονται στη Μητρόπολη για τη δοξολογία του νέου έτους.

Ο αρχιπραξικοπηματίας Γ. Παπαδόπουλος στέλνει στις 6 Γενάρη προσωπική επιστολή στον Πρόεδρο των ΗΠΑ Λίντον Τζόνσον, μέσω του Ελληνοαμερικανού επιχειρηματία Τομ Πάπας.

Στις 13 Γενάρη, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ στέλνει απόρρητο τηλεγράφημα στην αμερικανική πρεσβεία της Αθήνας, στο οποίο τονίζει χωρίς περιστροφές: «Εχουμε αποφασίσει να προχωρήσουμε στο εγγύς μέλλον σε μια σχέση εργασίας με το καθεστώς... Εχουμε, εν πάση περιπτώσει, συμφέροντα στην Ελλάδα, τα οποία πρέπει να προσέξουμε».

Στις 23 Γενάρη, ο Αμερικανός πρεσβευτής Φίλιπ Τάλμποτ επισκέπτεται τον υπουργό Εξωτερικών της χούντας Π. Πιπινέλη και του ανακοινώνει την απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης για την αποκατάσταση πλήρων διπλωματικών σχέσεων με το καθεστώς των συνταγματαρχών.

Λίγες μέρες αργότερα, ο Παπαδόπουλος λαμβάνει μια εξαιρετικά θερμή επιστολή από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, όπου ο Λ. Τζόνσον γράφει, μεταξύ άλλων, στον δικτάτορα, τον οποίο αναγνωρίζει πανηγυρικά ως πρωθυπουργό της χώρας:

«Αγαπητέ κ. πρωθυπουργέ

...Είμαι ευγνώμων γιατί έχετε συνειδητοποιήσει τα διλήμματα που αντιμετωπίζουν οι δημοκρατικές χώρες, λόγω της αιφνιδιαστικής αλλαγής κυβέρνησης (σ.σ. έτσι αποκαλεί ο Τζόνσον το πραξικόπημα!) στη χώρα, στις 21 Απριλίου 1967... Η κυβέρνησή μου βρίσκει ότι ορισμένα από τα μέτρα που έχετε λάβει είναι θετικά για την αποκατάσταση κανονικών συνθηκών στην ελληνική πολιτική και κοινωνική ζωή... Οπως γνωρίζετε, κ. πρωθυπουργέ, οι χώρες μας έχουν πολλές κοινές αξίες. Εχουμε μια μακρά και παραγωγική σχέση, βασισμένη σε κοινούς στόχους και δεσμούς. Πρόκειται για μια σχέση μεγίστης σημασίας για εμάς τους Αμερικανούς...».

Μετά την επιστολή Τζόνσον, η μια μετά την άλλη, οι κυβερνήσεις των ΝΑΤΟικών κρατών ξεχνούν τις επιφυλάξεις τους και προχωρούν στην πλήρη αναγνώριση της χούντας.

Καιρός

Στη δυτική, κεντρική και βόρεια χώρα προβλέπονται νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες και θα σημειωθούν βροχές κυρίως στα δυτικά και ασθενείς χιονοπτώσεις στα ορεινά. Στην υπόλοιπη χώρα θα υπάρχουν λίγες νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά νοτιοδυτικοί μέχρι μέτριοι, στα ανατολικά βορειοανατολικοί μέτριοι και στο Αιγαίο ισχυροί με βαθμιαία εξασθένηση. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί μείον 1-10, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και το Ιόνιο από 3-15, στο Αιγαίο από 6-14 και στη Θεσσαλονίκη από 2-10 βαθμούς.

Για την Αττική προβλέπονται τοπικές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοανατολικοί μέτριοι. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 5-13 βαθμούς.

ΠΡΟΣΩΠΑ

1872 Γεννιέται ο Πολ Λανζεβέν. Γάλλος διάσημος φυσικός και επιφανής δημόσιος παράγοντας. Σπούδασε στη Σχολή Φυσικής και Χημείας (1888 - 1892) και, στη συνέχεια, στην Ανώτατη Σχολή Φυσικών Επιστημών. Εγινε καθηγητής της Φυσικής στο Κολέγιο της Γαλλίας το 1909 και διευθυντής της Σχολής Φυσικής και Χημείας το 1926. Εξελέγη μέλος της Γαλλικής Ακαδημίας το 1934. Ο Λανζεβέν μελέτησε το φαινόμενο του παραμαγνητισμού, τις ιδιότητες των ιονισμένων αερίων και της κίνησης Μπράουν στα αέρια.

Κατά τη διάρκεια του Α` Παγκοσμίου Πολέμου, εργάστηκε στις εφαρμογές των υπερήχων για τον εντοπισμό υποβρυχίων. Δραστηριοποιήθηκε ιδιαίτερα για τη διάδοση της θεωρίας της σχετικότητας στη Γαλλία.

Ανέπτυξε έντονη κοινωνική και πολιτική δράση, πήρε μέρος στην αντίσταση κατά των Γερμανών στο Β` Παγκόσμιο Πόλεμο και έγινε μέλος του Γαλλικού Κομμουνιστικού Κόμματος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ

Αντιδραστικές θεσμικές προτάσεις από τον Δ. Αβραμόπουλο, ως μέρος του πλαισίου του υπό ίδρυση κόμματός του, εν μέσω δημοσκοπήσεων στήριξης ενός κόμματος που δεν υπάρχει, αλλά πρόκειται να ιδρυθεί (σελίδα 12)

Τρεις βδομάδες πριν φτάσουν τα αφεντικά της ΔΟΕ στην Αθήνα για τον επόμενο έλεγχο της πορείας προετοιμασίας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες και ενώ μαίνεται η σύγκρουση μεγάλων οικονομικών συμφερόντων για την πίτα των τρισεκατομμυρίων, συνεδρίασε χτες η αρμόδια διυπουργική επιτροπή, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού (σελίδα 15)

Μαζική συμμετοχή είχε η γενική απεργία σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη φονική βομβιστική επίθεση σε διαδήλωση του ΚΚ Μπαγκλαντές - που κόστισε τη ζωή έξι ανθρώπων και τους τραυματισμούς τουλάχιστον πενήντα, ενώ τα σχολεία και τα καταστήματα παρέμειναν χτες κλειστά στην πρωτεύουσα του Μπαγκλαντές (σελίδα 16)

Μειωμένες οι προσδοκίες, στις μαραθώνιες συνομιλίες Ισραηλινών και Παλαιστινίων στο αιγυπτιακό θέρετρο της Τάμπα, που άρχισαν την Κυριακή και συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό (σελίδα 17)

Διαστάσεις σκανδάλου, με μεγάλες οικονομικές επιπτώσεις για τη ΔΕΗ και κατ' επέκταση για τον ελληνικό λαό, αλλά με πολλαπλά μεγαλύτερες τις συνέπειες για τις εργασιακές σχέσεις και τη δομή της Επιχείρησης, λαμβάνει η ολοένα και αυξανόμενη ανάθεση μεγάλης σημασίας εργασιών σε εργολάβους (σελίδα24)

Αντίθεση στη διάλυση του ΟΑΕΔ και στην προωθούμενη ιδιωτικοποίησή του εξέφρασαν χτες εκπαιδευτικοί και μαθητές από τις σχολές μαθητείας του Οργανισμού, οι οποίοι στο πλαίσιο της κινητοποίησής τους συγκεντρώθηκαν έξω από το υπουργείο Εργασίας, απαιτώντας τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα του Οργανισμού (σελίδα 28)

Κέντρο διερχομένων αποβλήτων έχει γίνει ο Πειραιάς, αφού τα περισσότερα και ιδίως αυτά που μεταφέρονται με πλοία στο εξωτερικό από όλο τον ελληνικό χώρο, περνούν από το πρώτο λιμάνι της χώρας, ενώ είναι άγνωστο εάν υπάρχει έστω και προέγκριση χωροθέτησης χώρου για τη δημιουργία δύο μονάδων καταστροφής των τοξικών, μία στη Βόρεια και μια στη Νότια Ελλάδα, όπως έχει προ πενταετίας αποφασίσει το Νομαρχιακό Συμβούλιο της πόλης (σελίδα 32)

ΑΛΛΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΤΙΣ 23 ΤΟΥ ΓΕΝΑΡΗ

1930 Σε άρθρο του «Ριζοσπάστη» αναφέρεται ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών, μόνο για την περιοχή Ηπείρου, Θεσσαλίας και Νομού Μεσολογγίου έχουν εκδοθεί 282.124 εντάλματα προσωποκράτησης αγροτών για μη πληρωμή των φόρων.

1933 Αιματηρά γεγονότα ξετυλίγονται στη Νάουσα... Με διαταγή του επικεφαλής μοιράρχου, οι χωροφύλακες πυροβόλησαν στο πλήθος. Επεσαν νεκροί τέσσερις εργάτες και τραυματίστηκαν είκοσι. Οι φαντάροι αρνήθηκαν να πυροβολήσουν το λαό. Τα γεγονότα ξεσήκωσαν κύμα διαμαρτυριών σ' όλη την Ελλάδα.

1968 Μείζων κρίση μεταξύ ΗΠΑ και Βόρειας Κορέας πυροδοτείται από την κατάληψη του αμερικανικού κατασκοπευτικού σκάφους «Πουέμπλο» και την αιχμαλωσία των 83 μελών του πληρώματος από τις βορειοκορεατικές αρχές.

1968 Η μεγαλύτερη μάχη από την έναρξη του πολέμου στο Βιετνάμ διαδραματίζεται στην περιοχή της αμερικανικής βάσης Κε Σαν, που πολιορκείται από ισχυρές δυνάμεις των ανταρτών.

1974 Με γενική απεργία απειλούν τα εργατικά συνδικάτα της Βρετανίας τη συντηρητική κυβέρνηση Χιθ, ενώ συνεχίζεται για 72η μέρα η σκληρή απεργία των ανθρακωρύχων και για 14η μέρα η απεργία των σιδηροδρομικών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ