ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 25 Ιούνη 2000
Σελ. /36
ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ
Η Σύνοδος της Φέιρα και η άλλη όψη του ΕΥΡΩ

Associated Press

Αν πιστέψουμε την κυβερνητική προπαγάνδα που είχε και την απόλυτη υποστήριξη της πλειοψηφίας των μέσων ενημέρωσης, τότε στη Σάντα Μαρία ντα Φέιρα το μόνο θέμα που συζήτησαν οι δεκαπέντε ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης ήταν η ένταξη της Ελλάδας στην Οικονομική και Νομισματική Ενωση...

Τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά. Βεβαίως, ένα από τα θέματα της Συνόδου Κορυφής ήταν και αυτό, όχι όμως το σημαντικότερο. Σ' αυτή τη Σύνοδο είχαμε ακόμη την επιβεβαίωση των αποφάσεων της Λισαβόνας (κατάργηση των θεμελιακών εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων), την απόφαση για τη συγκρότηση του «ευρωστρατού» και της «ευρωαστυνομίας», την προώθηση της συζήτησης για τη δημιουργία του «σκληρού πυρήνα» της ΕΕ και τη θεσμική κατοχύρωση της Ενωσης των «πολλαπλών ταχυτήτων», όπως και την προσπάθεια για τη διαμόρφωση μιας ενιαίας φορολογικής πολιτικής. Θέματα και αποφάσεις που ενισχύουν την τάση στρατιωτικοποίησης της Ευρωπαϊκής Ενωσης και τη δημιουργία συγκεντρωτικών θεσμών όπου θα συμφύεται η δύναμη των πολυεθνικών επιχειρήσεων με την εξουσία των μεγαλύτερων κρατών - μελών.

Η κυβέρνηση, εν τούτοις, συνέχισε τους πανηγυρισμούς για την ένταξη στην ΟΝΕ, αποσιωπώντας το τι στοίχισε στους Ελληνες εργαζόμενους και τα πλατιά λαϊκά στρώματα αυτή η πολιτική μέχρι σήμερα. Πολύ περισσότερο, αποσιωπήθηκαν οι δεσμεύσεις που ανέλαβε η κυβέρνηση απέναντι στους «εταίρους» και αφορούν στην οικονομική πολιτική που θα ακολουθήσει το επόμενο διάστημα. «Σφιχτή» εισοδηματική πολιτική, κατεδάφιση του κοινωνικού ασφαλιστικού συστήματος, κατάργηση του συνόλου των εργασιακών δικαιωμάτων και σαρωτικές ιδιωτικοποιήσεις είναι η άλλη όψη του ΕΥΡΩ.

Πλαστή η ταυτότητα της σύγκρουσης κυβέρνησης - ιεραρχίας

Από το «Ρ» της 22 Ιούνη

Παπαγεωργίου Βασίλης

Από το «Ρ» της 22 Ιούνη
Ενα έργο που συνέγραψαν κυβέρνηση και ιεραρχία, με ρόλους που μοιράστηκαν κατόπιν συμφωνίας, είναι η σύγκρουση που εξελίσσεται με αφορμή το θέμα της μη αναγραφής του θρησκεύματος στις νέες ταυτότητες. Με την ομιλία του στο συλλαλητήριο της Αθήνας, την περασμένη Τετάρτη, ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος εκπλήρωσε όλες τις προσδοκίες του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη. Η τεχνητή διαχωριστική γραμμή απαιτεί έναν πρωθυπουργό σημαιοφόρο της «προόδου» και έναν αρχιεπίσκοπο σταυροφόρο για τη διατήρηση της «εθνικής ταυτότητας». Ο κ. Χριστόδουλος ανταποκρίθηκε πλήρως στο ρόλο του και δηλώνει ότι θα συνεχίσει να καλλιεργεί τις πολιτικές επιδιώξεις στο εύφορο έδαφος που διαμορφώνουν οι άρρηκτες σχέσεις Εκκλησίας και Κράτους. Ο κ. Σημίτης απ' την άλλη, όσο προχωράει αυτή η υπόθεση μπορεί να κρύβει πίσω από το μέτρο της μη αναγραφής του θρησκεύματος (μέτρο σωστό), την αντιδραστική, αντιλαϊκή του πολιτική για να τη νομιμοποιήσει. Αναδεικνύεται πάντως η συσχέτιση αυτής της σύγκρουσης τόσο με τις επιχειρούμενες προσαρμογές στη διαμορφούμενη «ομοσπονδιακή» Ευρωπαϊκή Ενωση, όσο και με την αναμόρφωση του εσωτερικού πολιτικού σκηνικού.

Οσον αφορά στο μέλλον αυτής της σύγκρουσης, τη βδομάδα που μας έρχεται το θέμα των ταυτοτήτων θα συζητηθεί στη Βουλή, ενώ η Ιερά Σύνοδος προτίθεται να προχωρήσει στη συγκέντρωση υπογραφών ως ένα άτυπο δημοψήφισμα. Υπάρχει και συνέχεια...

Περίεργες φαίνονται περί έθνους θεωρίες του πρωθυπουργού, αλλά είναι σκόπιμες, στην κατεύθυνση της επιβολής της κοσμοπολίτικης συνείδησης του Ευρωπαίου πολίτη (σελίδα 3).

Κατευθυνόμενη από ενιαίο κέντρο είναι η αντιΚΚΕ επίθεση από ορισμένους δημοσιογράφους συγκεκριμένων Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης (σελίδα 5).

Ενάμισης χρόνος συμπληρώθηκε από την έναρξη λειτουργίας των «καποδιστριακών» δήμων, για τη δημιουργία των οποίων η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ πανηγύριζε, ισχυριζόμενη ότι θα επιφέρει την ανάπτυξη της υπαίθρου και την αποκέντρωση, αλλά οι ισχυρισμοί της αποδείχτηκαν στην πράξη ανεφάρμοστοι (σελίδα 8).

Πρωτοβουλίες έχουν αναλάβει το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο, αλλά και μια σειρά συνδικαλιστικές οργανώσεις, που κινούνται σε ταξική κατεύθυνση και έχουν πραγματοποιήσει ή προγραμματίζουν διάφορες εκδηλώσεις, όπως συσκέψεις, συγκεντρώσεις, ημερίδες με στόχο την ενημέρωση των εργαζομένων για τους αντιασφαλιστικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης, ώστε να βρίσκονται σε ετοιμότητα να απαντήσουν αγωνιστικά στη συνέχεια (σελίδα 9).

Σκόπιμη παραχάραξη της ιστορίας του ΚΚΕ και του λαϊκού κινήματος στην Ελλάδα, προκειμένου να χτυπηθεί η αξία της ταξικής πάλης, αλλά και για την κατασυκοφάντηση του σοσιαλισμού, ήταν το περιεχόμενο των εκπομπών της ΝΕΤ με τον Στ. Κούλογλου και πρώην κομμουνιστές και νυν συνοδοιπόρους του συστήματος, με θέμα «Κομμουνισμός, η ουτοπία του 20ού αιώνα» (σελίδες 12 - 14).

Ενταση στο έπακρο του εκκλησιαστικοθρησκευτικού ζυγού, φαινόμενο χαρακτηριστικό, σύμφυτο με τον ιμπεριαλισμό, αφού ο δεύτερος δεν μπορεί να υπάρχει και να ζει χωρίς τον πρώτο. Η αναταραχή στην ως τώρα «ήσυχη» Εκκλησία της Ελλάδος δεν είναι τυχαία σήμερα, όταν ο ιμπεριαλισμός γίνεται ακόμη λιγότερο ανεκτικός(σελίδες 16 - 17).

Πολύς λόγος γίνεται σήμερα για πατριωτισμό, για εθνικά συμφέροντα και στο όνομά τους γράφονται πύρινα άρθρα. Αλληλοεκτοξεύονται κατηγορίες μεταξύ πολιτικών κομμάτων για εθνική μειοδοσία, προδοσία κλπ., αλλά άλλο πατριωτισμός και άλλο πατριδο-καπηλεία (σελίδα 17).

Σήμα για την παλινόρθωση του καπιταλισμού ήταν η «βελούδινη» αντεπανάσταση στην Τσεχοσλοβακία άρχισε στις 17 Νοέμβρη 1989 (σελίδα 32).

Καθώς οι ιθύνουσες δυνάμεις της «παγκοσμιοποίησης» προχωρούν στο συντονισμό τους (Βερολίνο, Σιατλ, Νταβός) για την αποτελεσματικότερη προώθηση των αντιλαϊκών τους πολιτικών, αναδεικνύεται η επιτακτική ανάγκη του συντονισμού και των κινημάτων που αναπτύσσονται σ' ολόκληρο τον κόσμο ενάντια στην «παγκοσμιοποίηση» και τις συνέπειές της. Προς την κατεύθυνση αυτή κινείται η σημαντική πρωτοβουλία του ΚΚΕ για την οργάνωση της Διεθνούς Συνάντησης Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων στην Αθήνα, με θέμα «Εμπειρίες από τους αγώνες, τις συμμαχίες και τις συνεργασίες των κομμουνιστών σήμερα». Στη συνάντηση που άρχισε την Παρασκευή και τελειώνει σήμερα παίρνουν μέρος 64 κόμματα από 53 χώρες του κόσμου.

Κατά τα άλλα, αυτή τη βδομάδα στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας βρέθηκε η Σύνοδος Κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ενωσης στη Σάντα Μαρία ντα Φέιρα της Πορτογαλίας, αλλά και η συνεχιζόμενη ψευδεπίγραφη σύγκρουση της κυβέρνησης με την ιεραρχία με αφορμή το θέμα της μη αναγραφής του θρησκεύματος στα νέα δελτία ταυτότητας, αφού την Τετάρτη έγινε το συλλαλητήριο της Ιεράς Συνόδου στο Σύνταγμα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ