ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 28 Οχτώβρη 2000 - Κυριακή 29 Οχτώβρη 2000
Σελ. /32
ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ
Πολυμέτωπος ο αγώνας των Παλαιστινίων

Associated Press

Πάνω από δέκα μέρες πέρασαν, από τη συμφωνία της Διάσκεψης του Σαρμ Ελ Σεΐχ για την ειρήνευση στα παλαιστινιακά εδάφη και οι συγκρούσεις συνεχίζονται με αμείωτη ένταση. Ηδη ο αριθμός των νεκρών ξεπερνά τους 130, Παλαιστίνιοι στη συντριπτική πλειοψηφία. Και ενώ ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει να θερίζει στα εδάφη της Δυτικής Οχθης και τη Λωρίδα της Γάζας, ο πρωθυπουργός Εχούντ Μπάρακ συζητάει με τον ακροδεξιό Σαρόν (αυτόν που προκάλεσε το νέο κύκλο της σφαγής) για τη συγκρότηση κυβέρνησης «εθνικής ενότητας»!

«Ο αγώνας του παλαιστινιακού λαού είναι πολυμέτωπος και ιδιαίτερα δύσκολος. Ομως η επιτυχής ολοκλήρωσή του είναι μια προοπτική με μείζονα σημασία, καθώς θα αποτελέσει σοβαρότατο πλήγμα στον τρόπο με τον οποίο η Νέα Τάξη Πραγμάτων "διευθετεί" τα προβλήματα που προκύπτουν σε διεθνές επίπεδο». Αυτό υπογράμμισε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, η οποία επικεφαλής αντιπροσωπείας του Κόμματος πραγματοποίησε επίσκεψη στα παλαιστινιακά εδάφη, με πρόσκληση του Κόμματος του Παλαιστινιακού Λαού.

ΣΕΛΙΔΟΡΑΜΑ

Στην Τσούκα Αντιχασίων πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στις 26-28 του Οκτώβρη και αποφασίστηκε η ίδρυση του Γενικού Αρχηγείου του ΔΣΕ, ενώ στις 28 του Οκτώβρη, εκδόθηκε η υπ' αριθ. 1 διαταγή για τη συγκρότηση του Γενικού Αρχηγείου των ανταρτών και θεωρείται και μέρα ίδρυσης του ΔΣΕ (σελίδα 5)

Αυτόκλητοι«σταυροφόροι» κατά της αδιαφάνειας στο δημόσιο βίο βγαίνουν στα κανάλια και προτείνουν σαν «οριστική λύση» στο πρόβλημα της «διαπλοκής» να ακολουθήσουμε το αμερικανικό μοντέλο, μιλώντας με πάθος για τους υποτιθέμενους «αντιμονοπωλιακούς νόμους» των ΗΠΑ (σελίδα 6)

Ουσιαστικό ζήτημα είναι ο χωρισμός εκκλησίας και κράτους, το οποίο έχει απορριφθεί πανηγυρικά από την κυβέρνηση και από τη ΝΔ, κατά τη συζήτηση αναθεώρησης του Συντάγματος, αφού οι δυνάμεις του δικομματισμού αρνήθηκαν και να συζητήσουν την πρόταση του ΚΚΕ να καταργηθεί το άρθρο 3 (που ορίζει ως επικρατούσα θρησκεία την ορθόδοξη) και να αναθεωρηθούν τα λοιπά σχετικά άρθρα (σελίδες 14-15)

Γαύδος είναι το νησάκι που ανακάλυψε το αστικό κράτος όταν αποφάσισε να το χρησιμοποιήσει για τόπο εξόντωσης των κομμουνιστών, αφού σε κανένα άλλο νησί, απ' αυτά που χρησιμοποιήθηκαν για το σκοπό αυτό, η απομόνωση απ' τον έξω κόσμο δεν ήταν τόσο ολοκληρωτική (σελίδες 16-17)

«Γυναίκες και απασχόληση» ήταν το καυτό θέμα που απασχόλησε πάνω από εκατό αιρετές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση γυναίκες απ' όλη την Ελλάδα, που συγκεντρώθηκαν σε διήμερο συνέδριο, πρόσφατα, στην Καστοριά. Ενα συνέδριο που οργάνωσε το Δίκτυο Αιρετών Γυναικών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και έδωσε την ευκαιρία να αναδειχτούν τα προβλήματα των εργαζομένων Ελληνίδων, όχι μόνο στα μεγάλα αστικά κέντρα, αλλά και στην περιφέρεια (σελίδα 24)

Γιατί ο Χίτλερ δεν μπορεί να νικήσει, η απάντηση είναι απλή. Δεν μπορεί να νικήσει, γιατί δεν επιτρέπεται να νικήσει, γιατί ο παραμερισμός του καθεστώτος του είναι μια τόσο ξεκάθαρη ανάγκη, που πρέπει με κάθε τίμημα να επιτευχθεί και θα επιτευχθεί. Αρθρο του Γερμανού προοδευτικού συγγραφέα Τόμας Μαν, γραμμένο στα 1941-1942 (σελίδα 25)

Θύμα της «νέας δομής» η κυριαρχία

Η αποχώρηση των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων από τη ΝΑΤΟική άσκηση «Destined Glory», την περασμένη Κυριακή, δε μειώνει καθόλου τις ευθύνες της κυβέρνησης. Η αποδοχή των τουρκικών αιτιάσεων από την ηγεσία του ΝΑΤΟ επιβεβαίωσε πανηγυρικά την εκτίμηση του ΚΚΕ ότι η «νέα δομή» του ΝΑΤΟ οδηγεί μοιραία στη μείωση των εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων. Αποδείχτηκε ακόμη ότι τα επιχειρήματα του πρωθυπουργού και των άλλων κυβερνητικών στελεχών για τη «νέα δομή», πως δήθεν θα ενίσχυε τις ελληνικές θέσεις, ήταν καθαρή δημαγωγία. Ομως, τα γεγονότα της περασμένης βδομάδας έθεσαν σε δοκιμασία την πολιτική της κυβέρνησης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Οι δηλώσεις του πρωθυπουργού της Τουρκίας, Μπ. Ετσεβίτ, την περασμένη Τετάρτη, μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη στα Σκόπια, ότι απαιτείται διάλογος εφ' όλης της ύλης μεταξύ των δύο κυβερνήσεων για τις ελληνοτουρκικές διαφορές, δείχνουν ότι η πολιτική των υποχωρήσεων της ελληνικής κυβέρνησης ενισχύει την τουρκική αδιαλλαξία. Η ίδια πολιτική ενισχύει περισσότερο τον επιδιαιτητικό ρόλο του ΝΑΤΟ και των Αμερικανών.

Δολάριο - πετρέλαιο σε «εκρηκτικό μείγμα»

Η νέα άνοδος του δολαρίου, η καταβαράθρωση του ευρώ, η αύξηση των διεθνών τιμών του πετρελαίου τείνουν να γίνουν μόνιμα στοιχεία των οικονομικών εξελίξεων. Το δολάριο την περασμένη Τετάρτη ξεπέρασε τις 412 δραχμές, το ευρώ κατρακύλησε κάτω από τα 83 σεντς, στην αγορά της Νέας Υόρκης η τιμή του πετρελαίου ήταν πάνω από 33 δολάρια το βαρέλι. Ενα εκρηκτικό μείγμα.

Οι εργαζόμενοι πληρώνουν ήδη τις συνέπειες αυτών των εξελίξεων με τις αυξημένες τιμές του πετρελαίου θέρμανσης και την άνοδο του πληθωρισμού, η οποία μειώνει ακόμη περισσότερο την αγοραστική τους δύναμη. Η ελληνική οικονομία πλήττεται καθώς αυξάνεται δραματικά το εξωτερικό χρέος και διευρύνεται δραματικά το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου.

Ομως, και η πορεία του ευρώ αχρηστεύει τις θριαμβολογίες των ιθυνόντων για ένα ισχυρό κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα. Οι μισθωτοί, τα ευρύτερα λαϊκά στρώματα βλέπουν τώρα ότι το ευρώ όχι μόνο δε βελτιώνει τη θέση τους, αλλά αντίθετα τη χειροτερεύει καθημερινά.

Βαλκανική αποσταθεροποίηση με «Σύμφωνο Σταθερότητας»

Η Διαβαλκανική Διάσκεψη στα Σκόπια, την περασμένη Τετάρτη, ήταν η ζωντανή απόδειξη για το ότι η επιδρομή της Νέας Τάξης συνεχίζεται. Αν και τα φώτα της δημοσιότητας ήταν στραμμένα στον Β. Κοστούνιτσα, η παρουσία του οποίου θεωρούνταν απόδειξη για την ενσωμάτωση της Γιουγκοσλαβίας στις δομές του Συμφώνου Σταθερότητας, την παράσταση «έκλεψε» ο Πρόεδρος της Αλβανίας. Ο Ρ. Μεϊντάνι προέβλεψε, με τη σιγουριά που του προσφέρει η αμερικανική προστασία, ότι η διεθνής κοινότητα σύντομα θα υποδεχτεί δύο νέες «εθνικές οντότητες» στα Βαλκάνια, εννοώντας την ανεξαρτητοποίηση του Κοσσυφοπεδίου και του Μαυροβουνίου.

Παρά τις διακηρύξεις και τα μεγάλα λόγια περί ειρήνης και σταθερότητας, στα Σκόπια διαπιστώθηκε ότι τα στοιχεία εκείνα που διαιρούν και διχάζουν τα Βαλκάνια, όχι μόνο δεν εξαλείφονται, αλλά αντίθετα πολλαπλασιάζονται. Απ' την άποψη αυτή, ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι εξελίξεις στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας και στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη. Βεβαίως, η Διάσκεψη δεν αναφέρθηκε στο σημαντικότερο από αυτά τα στοιχεία. Την επέμβαση του ΝΑΤΟ και την πολιτική αποσταθεροποίησης που προωθούν ΗΠΑ και Ευρωπαϊκή Ενωση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ