ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 28 Μάη 2019
Σελ. /24
Δεν χάνουν χρόνο

Δεν χρειάστηκαν παρά λίγες ώρες μετά το κλείσιμο της κάλπης των ευρωεκλογών για να πέσουν στο τραπέζι «ανανεωμένα» τα διλήμματα με τα οποία ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ θα επιχειρήσουν τις επόμενες μέρες να «στραγγαλίσουν» την ψήφο του λαού, ενόψει των εθνικών εκλογών. «Σταθερότητα και ανάπτυξη ή αποσταθεροποίηση και περιπέτειες» είναι το δίλημμα της ΝΔ, με το οποίο εκβιάζει την ψήφο του λαού για να αναδειχθεί αυτοδύναμη στις ερχόμενες εκλογές. «Θα γυρίσουμε πίσω ή θα συνεχίσουμε μπροστά» απαντά ο ΣΥΡΙΖΑ, που παίζει το «χαρτί» της «αντιδεξιάς ψήφου» για να κοντύνει τη διαφορά από τη ΝΔ και να έχει ρόλο στο μετεκλογικό σκηνικό. Τι σχέση έχουν όμως όλα αυτά με τις πραγματικές αγωνίες του λαού και όσα του φόρτωσαν στην πλάτη η σημερινή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις; Απολύτως καμία. Αυτοί που πραγματικά έχουν τους λόγους τους να «ανησυχούν» για την επόμενη κυβέρνηση είναι η αστική τάξη και οι διεθνείς σύμμαχοί της, που επιδιώκουν τη μεγαλύτερη δυνατή σταθερότητα στο ξεδίπλωμα της αντιλαϊκής πολιτικής και πάνω απ' όλα καμία καθυστέρηση ή παραφωνία σε γεωπολιτικούς σχεδιασμούς που «τρέχουν» στην περιοχή, με εμπλοκή και της Ελλάδας. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι όλα αυτά συνέβαλαν και στην απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ να προκηρύξει άμεσα εκλογές. Σε κάθε περίπτωση, όσο κι αν προσπαθούν να το θολώσουν, το πραγματικό δίλημμα για το λαό παραμένει ένα: Θα ενισχύσει με την ψήφο του τον αντιλαϊκό δρόμο που μας έφερε έως εδώ, είτε με ΝΔ είτε με ΣΥΡΙΖΑ, με κυβερνήσεις είτε αυτοδύναμες είτε συνεργασίας; 'Η θα δυναμώσει το ΚΚΕ, για πιο ισχυρή λαϊκή αντιπολίτευση και οργάνωση της αντεπίθεσης την επόμενη μέρα;

Κρύα...

Στα απόνερα του εκλογικού αποτελέσματος, ένα από τα στοιχεία που ξεχώρισαν στις αναλύσεις των αστικών επιτελείων, ήταν η «βουβαμάρα» της προεκλογικής περιόδου. Ηδη από χτες, η ΝΔ προβάλλει αυτό το στοιχείο ως δείγμα ότι ο κόσμος αναζητά τάχα το... «σεμνό» και «ταπεινό» ύφος που θα έχει μια επόμενη αντιλαϊκή κυβέρνηση ΝΔ, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ το επικαλείται για να πει ότι τώρα ξεκινάει η μάχη «για την ηθική της πολιτικής και τη δημοκρατία», όπως έγραφε χτες η «Αυγή», ρίχνοντας ένα ακόμα ψευτοδίλημμα στην αρένα. Στην πραγματικότητα, αν κάτι δείχνουν η βουβαμάρα και τα «ψόφια κέφια», τόσο από τη μια όσο και από την άλλη μεριά, είναι ότι χιλιάδες λαϊκοί άνθρωποι ψηφίζουν αυτά τα κόμματα με κρύα καρδιά, χωρίς κανέναν ενθουσιασμό και με ακόμα χαμηλότερες προσδοκίες πως μπορεί κάτι να αλλάξει ουσιαστικά στη ζωή τους από την εναλλαγή των αστικών κομμάτων και το ανακάτεμα της τράπουλας στο πολιτικό σύστημα.

... καρδιά

Η γενικευμένη αυτή αίσθηση, που πατάει στη διάψευση των ψεύτικων ελπίδων που καλλιέργησε ο ΣΥΡΙΖΑ και στο πισωγύρισμα που έφεραν σε λαϊκές συνειδήσεις οι ψευδαισθήσεις ότι υπάρχει τάχα φιλολαϊκή λωρίδα στον αντιλαϊκό δρόμο, αλλά και στην πλειοδοσία της ΝΔ σε αντιλαϊκά μέτρα, για να πάρει αυτή το χρίσμα της αστικής τάξης, έχει μια απάντηση: Με ζεστή καρδιά, οι δεκάδες χιλιάδες που ήρθαν σε επαφή με το ΚΚΕ όλο το προηγούμενο διάστημα, σε όλη την Ελλάδα, που έχουν στημένο «αυτί» στο τι λέει το Κόμμα, που γνωρίζουν ότι το ΚΚΕ θα είναι η μόνη δύναμη δοσμένη ολότελα στον δικό τους αγώνα από την επόμενη μέρα, απέναντι στην οποιαδήποτε αντιλαϊκή κυβέρνηση, να κάνουν το βήμα που έμεινε μετέωρο, ξεπερνώντας ψευτοδιλήμματα και δισταγμούς, και να ενισχύσουν το Κόμμα παντού.

Πασαρέλα

Ποιος δεν θυμάται τον ΣΥΡΙΖΑ, τα τελευταία τέσσερα χρόνια, να επικαλείται τις αντιδράσεις των «αγορών» ως απόδειξη της «φιλο-αναπτυξιακής» πολιτικής του, στον ανταγωνισμό με τη ΝΔ, που πλειοδοτούσε σταθερά σε αντιλαϊκές διακηρύξεις; Τώρα ήρθε η σειρά της ΝΔ να επικαλεστεί τις αντιδράσεις των «αγορών» για να πιστοποιήσει την «πολιτική αλλαγή» που ισχυρίζεται ότι φέρνει το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Κάπως έτσι, την επομένη των εκλογών εμφανίζονται δημοσιεύματα για «πανηγυρικών διαστάσεων άνοδο του Χρηματιστηρίου», αλλά και για «ανοδική αντίδραση των ελληνικών ομολόγων», ως «ψήφος εμπιστοσύνης στη ΝΔ», που διεκδικεί να εκλεγεί κυβέρνηση. Οπως διαπιστώνει κανείς, οι «αγορές» δεν έχουν κανένα πρόβλημα να δείξουν τον ενθουσιασμό τους, είτε πρόκειται για τον ΣΥΡΙΖΑ είτε για τη ΝΔ, αρκεί να γίνεται η δουλειά τους. Κι αυτό χρειάζεται να αποτελέσει κριτήριο ψήφου για το λαό, ιδιαίτερα μπροστά στις εθνικές εκλογές, όπου ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ θα επιδοθούν σε μια άνευ προηγουμένου πασαρέλα για το ποιος μπορεί καλύτερα να υπηρετήσει το σχεδιασμό του κεφαλαίου, προβάλλοντας ο καθένας τα ψευτοδιλήμματά του, για να πολώσουν και να εκβιάσουν την ψήφο του λαού.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1738 Γεννιέται ο Γάλλος γιατρός Ιωσήφ Ιγνάτιος Γκιγιοτέν, το όνομα του οποίου πήρε η γκιλοτίνα.

1871 Η Παρισινή Κομμούνα πνίγεται στο αίμα. Η αγριότητα των νικητών ξεπέρασε κάθε προηγούμενο. Σχεδόν 100.000 Παριζιάνοι πλήρωσαν με φυλακή, εξορία, εκτόπιση ή θάνατο. Σ' ένα τηλεγράφημά του, εκείνων των ημερών, ο Θιέρσος (πρωθυπουργός της Γαλλίας, πρωταγωνιστής της αντεπανάστασης) ομολογούσε: «Η γη στρώθηκε από τα πτώματά τους και το φρικιαστικό αυτό θέαμα θα χρησιμεύσει για να δοθεί ένα μάθημα». Οντως, το μάθημα δόθηκε. Το προλεταριάτο στο εξής όφειλε να μη δείξει τόσο υπερβολική μεγαλοψυχία απέναντι στους ταξικούς εχθρούς του, όση έδειξε η Κομμούνα στις κυρίαρχες τάξεις της Γαλλίας. Το ιστορικό έργο της Κομμούνας είναι έργο ζωτικής σημασίας για την ταξική πάλη της εργατικής τάξης και των συμμάχων της, για την ίδια την επανάσταση, για τη θεωρητική μόρφωση και διαπαιδαγώγηση του υποκειμενικού παράγοντα που αντικειμενικά επωμίζεται το καθήκον της εκπλήρωσης της ιστορικής του αποστολής: Να δρα με κάθε μέσο και αποτελεσματικά ώστε να γίνεται ο μοχλός για το νομοτελειακό πέρασμα στην ανώτερη κοινωνική βαθμίδα της Ιστορίας, τον σοσιαλισμό - κομμουνισμό.

1926 Στην Πορτογαλία εκδηλώνεται πραξικόπημα και εγκαθιδρύεται δικτατορικό καθεστώς.

1937 Ο Νέβιλ Τσάμπερλεν (Συντηρητικό Κόμμα) αναλαμβάνει πρωθυπουργός της Βρετανίας. Ο Τσάμπερλεν θα πρωταγωνιστήσει στη βρετανική πολιτική ενθάρρυνσης της επιθετικότητας της χιτλερικής Γερμανίας έναντι της Σοβιετικής Ενωσης. Θα παραιτηθεί υπέρ του Ουίνστον Τσόρτσιλ στις 10/5/1940, προκειμένου να σχηματιστεί κυβέρνηση συνασπισμού λόγω του πολέμου.

1937 Πεθαίνει ο Αυστριακός γιατρός και ψυχολόγος Αλφρεντ Αντλερ, ιδρυτής της σχολής της ατομικής ψυχολογίας.

1940 Ο βασιλιάς Λεοπόλδος υπογράφει την παράδοση του Βελγίου στους Γερμανούς, έπειτα από μόλις 18 μέρες εχθροπραξιών και παρά το γεγονός ότι τους Βέλγους είχαν ενισχύσει και στρατεύματα από τη Γαλλία, τη Βρετανία και την Ολλανδία.

1941 Με πρωτοβουλία των κομμουνιστών ιδρύεται στην Αθήνα η οργάνωση της Εθνικής Αλληλεγγύης (ΕΑ). Η Εθνική Αλληλεγγύη έγινε στα χρόνια της Κατοχής μία από τις μαζικότερες εθνικοαπελευθερωτικές οργανώσεις, προσφέροντας μεγάλες υπηρεσίες στην Αντίσταση.

1949 Ο ΔΣΕ Κεφαλονιάς μπαίνει στο Αργοστόλι. Τον επόμενο μήνα το νησί κηρύχθηκε σε «πολεμικό συναγερμό», ενώ οι αστικές δυνάμεις ενισχύθηκαν με μονάδες του κυβερνητικού στρατού.

1957 Μεγάλη 24ωρη απεργία σε Αθήνα, Πειραιά, Λαύριο και Ελευσίνα, με αιτήματα «30% αύξηση στα μεροκάματα» και «ελεύθερες συλλογικές συμβάσεις».

1987 Ο Ιωάννης Παύλος Β' γίνεται ο πρώτος πάπας που επισκέπτεται τη Βρετανία μετά το σχίσμα του 1531, το οποίο οδήγησε στην ίδρυση της Αγγλικανικής Εκκλησίας.

1997 Η «17 Νοέμβρη» εκτελεί στον Πειραιά τον εφοπλιστή Κωνσταντίνο Περατικό.

2003 Πεθαίνει ο Βέλγος χημικός Ιλια Πρίγκοζιν, με σημαντικό έργο στο πεδίο της θερμοδυναμικής. Τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ το 1977.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ