Τραγωδία!
Τόσος κόπος να παρουσιαστούν σαν επενδύσεις οι κινήσεις δύο - τριών μονοπωλιακών ομίλων και τελικά ο κουρνιαχτός χάθηκε μόλις τέλειωσαν τα δελτία ειδήσεων.
Τζάμπα τα πολυκάναλα που είχαν σταλεί στο λιμάνι ώστε να δείχνουν παράλληλα τις γερανογέφυρες, τον Γουέι και τον Σαμαρά. Τζάμπα τα πλάνα από ελικόπτερο που έδειχναν τις κοινές κεραίες των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας.
Οι άνθρωποι έχουν μάθει να μεταφράζουν την εικόνα: Οταν το αφεντικό και η κυβέρνηση ανταλλάσσουν χειραψίες, το βράδυ θα λείψει το ψωμί απ' το τραπέζι. Οταν δυο εταιρείες ενώνουν τη δύναμή τους, ο κατάλογος των ανέργων μεγαλώνει. Τόσο απλά. Στο πρώτο πλάνο έχεις καταλάβει και πατάς το κουμπί να αλλάξεις κανάλι.
Αλλά δεν είναι μόνο που οι άνθρωποι έχουν μάθει να κάνουν «ζάπινγκ» μόλις αρχίζει το δελτίο των 8.
Είναι που το ρεύμα έχει κοπεί, το τηλέφωνο δεν δουλεύει και για το νερό φυλάνε βάρδιες πάνω απ' τα ρολόγια μη και πλακώσουν οι εργολάβοι να το κόψουν. Πού να μείνει χρόνος κι όρεξη να διασκεδάσεις βλέποντας ειδήσεις.
Εχουν ένα δίκιο οι άνθρωποι.
Στο τηλεοπτικό τέταρτο που αντιστοιχεί καθημερινά στον Σαμαρά στα δελτία, ξέρεις πως αλλάζοντας τον τόπο που εμφανίζεται, θα δεις την ίδια δήλωση: «Ανάπτυξη, έρχεται ανάπτυξη, σκύψε, έρχεται ανάπτυξη» (το «σκύψε» σου μένει).
Στο τηλεοπτικό δεκάλεπτο που αντιστοιχεί στον ΣΥΡΙΖΑ έχεις, επίσης, μάθει πια: Κοιτάς το χρώμα στο πουκάμισο του Τσίπρα, ή, το χρώμα του φόντου στην πλάτη του και ξέρεις ποιος είναι ο στόχος σήμερα: Κόκκινο φόντο όταν εμφανίζεται αριστερός, μοβ προς ροζ όταν μιλά για τα διεμφυλικά δικαιώματα, απαλό γαλάζιο-πράσινο (κάτι σε τιρκουάζ) όταν εμφανίζεται ως εναλλακτικός των Σαμαρά - Βενιζέλου και πάει λέγοντας, ανάλογα με το πλάνο της διαφημιστικής που έχει αναλάβει την καμπάνια. Κάτι χειρότερο κι από προβλέψιμος. Μπαγιάτικο ψάρι που ελπίζει να πουλήσει επειδή η «Εφημερίδα» θα τον πλασάρει ως φρέσκο - εφήμερο.
Στην πραγματική ζωή, κατάσχουν σπίτια (αποκαλυπτικό και το σημερινό ρεπορτάζ στον «Ριζοσπάστη» σ. 12). Κόβουν μισθούς: Ο Μάνεσης, παρότι τα ΜΑΤ έσπασαν την απεργία, επιμένει να τσακίσει κι όσους αρχικά είχαν δηλώσει υποταγή. Απ' αλλού το περίμενε, αλλού του προέκυψε: Οι εργάτες στα εργοστάσια του Βόλου δείχνουν ότι δεν μπορούν να βάλουν άλλο πλάτη (σ. 15 στον σημερινό «Ρ»). Εξαφανίζουν συντάξεις (80 ευρώ το μήνα κράτηση από τη σύνταξη των γερόντων που σύμφωνα με τους υπολογισμούς της κυβέρνησης είναι πλούσιοι και κακώς έπαιρναν μέχρι τώρα ΕΚΑΣ). Δίνουν εντολές στους γιατρούς να εξετάζουν τους ασθενείς μ' ένα πρωτόκολλο που αφορά την τιμή των εξετάσεων κι όχι με βάση την επιστήμη τους, να ένα θέμα που αφορά στη συνείδηση του επιστήμονα μπροστά σ' αυτήν την αθλιότητα (σ. 4 στον σημερινό «Ρ»).
Βρίσκουν και κάνουν. Για την ακρίβεια, έχουν εξασφαλίσει (ή, νομίζουν, καθώς λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο - εργάτη) πως ακόμα κι αν πέσουν σαν κυβέρνηση, είναι διασφαλισμένη η συνέχεια στην εφαρμογή της πολιτικής τους, «συνέχεια του κράτους» το λένε. Η κίνηση των 12 συνδικαλιστών του ΣΥΡΙΖΑ και της «μετανοημένης» ΠΑΣΚΕ που εμφανίζονται ως «συντονιστικό» για την αλλαγή κυβέρνησης, δίνει ήδη εξετάσεις ότι θα εξασφαλίσει πως κι αν αλλάξει η κυβέρνηση θα παραμείνει η πολιτική της (λεπτομέρειες στη σελίδα 13 του σημερινού «Ρ»).
Στην τρέχουσα επικαιρότητα καταγράφουμε την ομοθυμία με την οποία «διαφορετικές» εφημερίδες συγκλίνουν στον ένα και μοναδικό στόχο: Την αδιατάρακτη διασφάλιση των καπιταλιστικών κερδών (είτε αναφέρονται στη συνέχεια του κράτους όποιος κι αν είναι στην κυβέρνηση, είτε παρουσιάζουν το πλάνο για τα επόμενα βήματα στην εκμετάλλευση των εργατών, αυτό που είναι ο κοινός παρονομαστής είναι τα κέρδη και ξανά τα κέρδη).
Αυτό που περνά σαν αστυνομικού τύπου είδηση είναι οι κατασχέσεις σπιτιών που υποτίθεται πως απαγορεύονται όταν πρόκειται για πρώτη κατοικία. Και αυτό που εξαφανίζεται - λόγω αξιοπρέπειας - είναι οι ειδήσεις που μαθαίνουμε στόμα με στόμα: Οπως ότι οι κηδείες δυο εργατόπαιδων έγιναν με ρεφενέ.
Τέτοιες ειδήσεις, όμως, θα τους θάψουν...
Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ: «Η φημολογούμενη επίτευξη συμφωνίας για τον αγωγό ΤΑΡ, το μεγάλο κινεζικό ενδιαφέρον για τον Πειραιά και άλλα γεγονότα δείχνουν πως μπορούμε να προσβλέπουμε σε θετικές εξελίξεις στον τομέα της ανάπτυξης. Οι μεγάλοι, αλλά και οι μικροί επενδυτές ζητούν, όμως, τα αυτονόητα: να υπάρχει συνέχεια του ελληνικού κράτους, ανεξαρτήτως του ποιος κυβερνάει» (στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).
ΤΟ ΠΛΑΝΟ: «Περισσότερη φιλελευθεροποίηση της εργασίας, με αύξηση των μηνιαίων απολύσεων και απελευθέρωση αγορών και επαγγελμάτων ζήτησε, μιλώντας σε συνέδριο του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας, ο επικεφαλής του ΔΝΤ Μπομπ Τράα (...) Ο επίτροπος για την Απασχόληση, L. Andor, μίλησε για νέες ευκαιρίες σε ανέργους μέσω πρακτικής άσκησης 4 μηνών από το τέλος των σπουδών ή από τη στιγμή που μένουν άνεργοι» (στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).
ΤΑ ΚΕΡΔΗ: «Αυτό που απαιτείται είναι η κυβέρνηση να εφαρμόσει το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων ώστε η οικονομία, χωρίς τις αγκυλώσεις του παρελθόντος, να καταστεί ανταγωνιστική και ελκυστικός επενδυτικός προορισμός» (στην ΗΜΕΡΗΣΙΑ).
ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ: «Το βέβαιο είναι ότι η διαμόρφωση ευνοϊκών συνθηκών για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και την προώθηση επενδύσεων, με τον περιορισμό της γραφειοκρατίας και τη μείωση της φορολογίας, θα συμβάλει στη βιώσιμη ανάπτυξη» (στον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ).
Η ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ: «Χρειάζονται χρήματα, πολλά χρήματα, για να υποστηριχθεί η απασχόληση (...) Διότι αν συνεχιστεί η σημερινή κατάσταση, η χώρα μας κινδυνεύει να χάσει μία ολόκληρη γενιά» (στα ΝΕΑ).
ΤΟ ΕΡΓΑΤΟΣΠΙΤΟ: «Σε εργαζόμενη με μισθό 500 ευρώ τον μήνα και τη σύνταξη των 326 ευρώ του αποθανόντος συζύγου της και χωρίς καμία ειδοποίηση η Εφορία έβγαλε το μοναδικό της σπίτι σε αναγκαστική κατάσχεση για χρέη μόλις 3.500 ευρώ» (στην ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ).
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΜΟΝΟΠΩΛΙΑ κόλαση για τους εργάτες
ΤΑ ΝΕΑ: Φόρος Απόλυτης Παράνοιας
ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Μεγάλα επενδυτικά deals
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: «Κλειδώνει» η συμφωνία για τον ΤΑΡ
Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: Ο αγωγός ΤΑΡ δημιουργεί ελληνικό ενεργειακό κόμβο
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Τι κερδίζει η Ελλάδα από το deal των αγωγών
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: West side story
Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Οι επενδύσεις απάντηση στην κρίση
Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ: Στάχτη στα μάτια
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: Πάλι μέτρα
ΕΘΝΟΣ: Δύο γάμοι και ένα βραχυκύκλωμα
Η ΑΥΓΗ: Κούρεμα σε δόσεις αποκαλύπτουν οι Γερμανοί
Η ΕΛΛΑΔΑ: Τσεκούρι στο επίδομα τέκνων για 400.000 οικογένειες
«Ξεπέρασε κάθε προηγούμενο η προπαγάνδα της κυβέρνησης και των επιτελείων της ότι "ο τροχός γυρίζει" και έρχεται ανάπτυξη, μέσα από τις ιδιωτικοποιήσεις και τις επενδύσεις που κάνουν ξένοι και ντόπιοι μονοπωλιακοί όμιλοι στην Ελλάδα (...) τις διακηρύξεις περί ανάπτυξης συνοδεύει η καλλιέργεια προσδοκιών ότι από αυτή θα ωφεληθεί ο λαός με τη δημιουργία θέσεων εργασίας και άρα ανάσχεση της ανεργίας που τσακίζει κόκαλα. Πράγματι, ανάπτυξη κάποια στιγμή θα γίνει και στην Ελλάδα. Μόνο που θα είναι καπιταλιστική και γι' αυτό σε βάρος των λαϊκών αναγκών (...) επενδύσεις και ιδιωτικοποιήσεις γίνονταν στην Ελλάδα και πριν την κρίση (...) η "Cosco" μπήκε στο ΣΕΜΠΟ το 2009 (...) η "Ντόιτσε Τέλεκομ" επένδυσε στον ΟΤΕ το 2008. Αλλες πολυεθνικές είχαν ήδη καταλάβει τομείς όπως οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (...) οι λεγόμενες πρώην ΔΕΚΟ, που βρίσκονται στη λίστα των ιδιωτικοποιήσεων, ανήκουν κατά ένα μεγάλο μέρος σε ιδιώτες και λειτουργούν με καθαρά ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Οπως, για παράδειγμα, η ΔΕΠΑ, η οποία, αν και κρατική στα χαρτιά, κάθε άλλο παρά εξασφαλίζει φτηνό αέριο στο λαό, αφού στόχος της ήταν και είναι η αύξηση της κερδοφορίας της. Απέτρεψαν όλες αυτές οι επενδύσεις και οι ιδιωτικοποιήσεις την κρίση στην Ελλάδα; Μήπως την απέτρεψαν σε άλλες καπιταλιστικές χώρες, όπου οι αναδιαρθρώσεις υπέρ του κεφαλαίου έγιναν πιο έγκαιρα και χωρίς σοβαρή αντίσταση; Η απάντηση είναι όχι.
Ο λόγος που δεν απέτρεψαν την κρίση είναι ότι ο καπιταλιστής επενδύει, εξαγοράζει και πουλά όχι με κριτήριο τις πραγματικές λαϊκές ανάγκες, αλλά με κίνητρο το κέρδος και πάντα ανταγωνιστικά προς τον άλλο καπιταλιστή (...) η ανάπτυξη που τώρα ευαγγελίζεται η κυβέρνηση θα οικοδομηθεί στα συντρίμμια των εργατικών - λαϊκών κατακτήσεων, αφού ο σάπιος καπιταλισμός δεν έχει πια τη δυνατότητα να κάνει την παραμικρή παραχώρηση (...) στον κύκλο αυτής της αναιμικής ανάκαμψης, θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την επόμενη κρίση, που θα είναι πιο βαθιά και ακόμα πιο δύσκολο για τους αστούς να τη διαχειριστούν. Διέξοδος για το λαό υπάρχει και είναι να πάρει ο ίδιος στα χέρια του τα γκέμια της εξουσίας, να αφαιρέσει από τους αστούς τα μέσα παραγωγής. Φιλολαϊκή ανάπτυξη σημαίνει κεντρικός επιστημονικός σχεδιασμός της οικονομίας, εργατικός - κοινωνικός έλεγχος στα μέσα παραγωγής. Σημαίνει αμοιβαία επωφελείς και ισότιμες σχέσεις με τα άλλα κράτη και τους λαούς τους. Κι αυτό μόνο η λαϊκή εξουσία και οικονομία μπορούν να το πετύχουν» (από το κύριο άρθρο στο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ)