ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 30 Αυγούστου 2002
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
1944
Ο Κόκκινος Στρατός μπαίνει στο Βουκουρέστι

Ο λαός του Βουκουρεστίου υποδέχεται τους Σοβιετικούς στρατιώτες. 30 του Αυγούστου 1944
Ο λαός του Βουκουρεστίου υποδέχεται τους Σοβιετικούς στρατιώτες. 30 του Αυγούστου 1944
Με την είσοδο του σοβιετικού στρατού στο Βουκουρέστι, στις 30 του Αυγούστου 1944, ολοκληρώνεται η απελευθέρωση της Ρουμανίας από το ναζιστικό ζυγό και το φασιστικό καθεστώς Αντονέσκου. Η νέα νίκη του Κόκκινου Στρατού σήμανε την κατάρρευση της γερμανικής στρατιωτικής μηχανής στα Βαλκάνια. Η ναζιστική Γερμανία έχανε έναν πολύτιμο σύμμαχό της στον πόλεμο, ενώ η κατάληψη των πετρελαιοπηγών στο Πλοέστι από το σοβιετικό στρατό στέρησε τη Βέρμαχτ από καύσιμα. Στην περίοδο των μαχών, από τις 20 του Αυγούστου έως τις 3 του Σεπτέμβρη, οι Γερμανοί έχασαν στη Ρουμανία πάνω από 256 χιλιάδες οπλίτες και αξιωματικούς και άφησαν πίσω τους τεράστιες ποσότητες πολεμικού υλικού. Ηταν μια από τις πιο βαριές καταστροφές της ναζιστικής Γερμανίας.

Η επίθεση του σοβιετικού στρατού κατά της Ρουμανίας (η οποία ήταν σύμμαχος των Γερμανών και συμμετείχε στην επίθεση κατά της Σοβιετικής Ενωσης) άρχισε στις 20 του Αυγούστου 1944. Η κυβέρνηση Αντονέσκου, μόλις πληροφορήθηκε το γεγονός διέταξε γενική επιστράτευση, η οποία όμως απέτυχε παταγωδώς. Η συντριβή από τον Κόκκινο Στρατό των ρουμανικών στρατιών στη Μολδαβία αφαίρεσε από το στρατιωτικοφασιστικό καθεστώς το τελευταίο πραγματικό του στήριγμα. Απ' την άλλη, μέσα στη Ρουμανία, προετοιμαζόταν συστηματικά η εξέγερση του λαού υπό την καθοδήγηση του Κομμουνιστικού Κόμματος.

Στις 23 του Αυγούστου συλλαμβάνεται ο Αντονέσκου και τα μέλη της κυβέρνησής του μέσα στα βασιλικά ανάκτορα. Τη νύχτα της 23ης του Αυγούστου μαχητικά σώματα πατριωτών και στρατιωτικές μονάδες κατέλαβαν τα πιο σπουδαία στρατηγικά σημεία στο Βουκουρέστι. Οι φασιστικές αρχές δεν μπόρεσαν να αντιδράσουν. Από τις 24 έως τις 29 του Αυγούστου χιλιάδες ένοπλοι επαναστάτες μάχονται κατά των γερμανοφασιστικών δυνάμεων στο Βουκουρέστι και σε άλλες πόλεις. Ωστόσο, οι ρουμανικοί αστικοτσιφλικάδικοι κύκλοι επιχείρησαν να εκμεταλλευτούν για λογαριασμό τους την κατάσταση. Τα αστικά κόμματα απέρριψαν την πρόταση του Κομμουνιστικού Κόμματος για τη συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής ενότητας και προχώρησαν στη δημιουργία δικής τους κυβέρνησης, με πρώτο μέλημα την κατάπνιξη της επανάστασης. Ταυτόχρονα, έδιναν διαβεβαιώσεις στους Γερμανούς ότι θα επέτρεπαν την ανεμπόδιστη αποχώρηση των ναζιστικών στρατευμάτων. Η ορμητική, όμως, επέλαση του Κόκκινου Στρατού και η πάλη των Ρουμάνων πατριωτών απέτρεψαν μια τέτοια εξέλιξη.


ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΗ ΒΑΣΗ παίρνει η κυβερνητική πολιτική

ΕΘΝΟΣ: «ΑΝΟΙΞΑΝ» ΟΙ ΠΟΡΤΕΣ για είσοδο σε ΑΕΙ-ΤΕΙ

Η ΝΙΚΗ: Παιδεία υπό το μηδέν

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Κάτω από τη βάση το 20% των ΑΕΙ-ΤΕΙ

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΔΙΑΡΚΗΣ ΣΤΟΧΟΣ Η ΝΔ

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΑΡΧΗΓΟΣ ΣΤΗΝ 1η ΜΑΗ ηγετικό στέλεχος του ΕΛΑ

ΤΟ ΒΗΜΑ: Η αντζέντα Γιωτόπουλου

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: EMEIΣ ΟΙ 4 ιδρύσαμε τη 17Ν

ΤΑ ΝΕΑ: Νέα μέλη 17Ν βγάζει η ανάκριση

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Η ιστορία της 17Ν και του Γιάννη Σερίφη

Η ΧΩΡΑ: ΟΛΑ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ της αντζέντας Γιωτόπουλου

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση): «10 ΚΛΕΙΔΙΑ» για υψηλά ενοίκια το 2004

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΙ- Χτίζουν νόμιμα όσοι είναι κοντά σε οικισμούς

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου): ΠΩΣ ΡΥΘΜΙΖΟΝΤΑΙ ΤΑ ΧΡΕΗ ΣΤΟ ΙΚΑ

Η ΑΥΓΗ: Εκβιασμοί ΗΠΑ στους «15» για το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο


ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1832 Η Διάσκεψη του Λονδίνου ορίζει τα ελληνοτουρκικά σύνορα στη γραμμή Αμβρακικού - Παγασητικού Κόλπου, υλοποιώντας το όνειρο του Καποδίστρια, ο οποίος όμως είναι νεκρός.

1918 Δολοφονική απόπειρα κατά του Λένιν. Ο ηγέτης της Μεγάλης Οχτωβριανής Επανάστασης πυροβολείται και τραυματίζεται λίγο μετά την ομιλία του στους εργάτες του εργοστασίου «Μίτσελσον» στη Μόσχα. Δράστες ήταν η Φάνια Κάπλαν και η αδελφή της Ντόρα, υποτιθέμενα μέλη του «Κοινωνικού Επαναστατικού Κόμματος».

1932 Ο Χέρμαν Γκέρινγκ, στενός συνεργάτης του Χίτλερ, εκλέγεται πρόεδρος της γερμανικής Βουλής.

1936 Στις 30 Αυγούστου αρχίζει κύμα μαζικών συλλήψεων αντιφασιστών από το καθεστώς της 4ης Αυγούστου. Ως την 1η Οκτώβρη στάλθηκαν στα νησιά της εξορίας 700 περίπου αγωνιστές, ενώ πολλοί περισσότεροι ρίχτηκαν στις φυλακές της ηπειρωτικής Ελλάδας. Ανάμεσα στους εξόριστους ήταν ο Αλέξανδρος Σβώλος, καθηγητής του Πανεπιστημίου, ο αρχηγός του Αγροτικού Κόμματος και βουλευτής Ιωάννης Σοφιανόπουλος, ο μετέπειτα αρχηγός του Αγροτικού Κόμματος Κώστας Γαβριηλίδης, ο συνταγματάρχης Ευριπίδης Μπακιρτζής κ.ά. Στις 19 Σεπτέμβρη συνελήφθη ο Γενικός Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Νίκος Ζαχαριάδης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ