ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 4 Μάη 2001
Σελ. /32
1964: Η Σοβιετική Ενωση στο πλευρό της Κύπρου

Φωτογραφία από διαδήλωση στην Κωνσταντινούπολη για την Κύπρο. Στο πλακάτ ο Σοβιετικός ηγέτης Ν. Χρουστσόφ εμφανίζεται με ελληνική φουστανέλα. (Μάης 1964)
Φωτογραφία από διαδήλωση στην Κωνσταντινούπολη για την Κύπρο. Στο πλακάτ ο Σοβιετικός ηγέτης Ν. Χρουστσόφ εμφανίζεται με ελληνική φουστανέλα. (Μάης 1964)
Ανοιξη 1964. Στην Κύπρο η κατάσταση είναι και πάλι έκρυθμη. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία συνεχίζουν να προωθούν με κάθε μέσο το σχέδιο ΝΑΤΟποίησης του νησιού. Μαζί τους συμμαχεί στο παρασκήνιο και η κυβέρνηση της Ενωσης Κέντρου υπό τον Γεώργιο Παπανδρέου. Αντίθετος είναι ο πρόεδρος της Κύπρου Αρχιεπίσκοπος Μακάριος.

Δύο προβοκατόρικες ενέργειες το Μάρτη κατά τουρκοκυπριακών και ελληνοκυπριακών στόχων (βόμβα στην Κοινοτική Βουλή των Τουρκοκυπρίων και επίθεση στον ελληνικό τομέα της Πάφου) αναζωπυρώνουν τις συγκρούσεις. Η ενίσχυση των ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων στην Κύπρο προκαλεί την έντονη αντίδραση της Τουρκίας. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στις 5 Ιούνη θα γίνει η τουρκική απόβαση στην Κύπρο. Οι εξελίξεις παίρνουν δραματικό χαρακτήρα και κινούνται ταχύτατα.

Στις 4 Μάη 1964 ο Σοβιετικός ηγέτης Νικίτα Χρουστσόφ με συνέντευξή του στην «Ιζβέστια» τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας της Κύπρου και εναντίον οποιασδήποτε ξένης επέμβασης. Ο Χρουστσόφ κατηγορεί «τρίτες δυνάμεις» ότι υποκινούν την άδικη αιματοχυσία «απλών ανθρώπων, που κάλλιστα μπορούν να συμβιώσουν ειρηνικά», επειδή θέλουν να μετατρέψουν την Κύπρο σε «αβύθιστο αεροπλανοφόρο» του ΝΑΤΟ.

Η παρέμβαση της Σοβιετικής Ενωσης ήταν πολύ σημαντική. Μετά απ' αυτήν ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Λ. Τζόνσον υποχρεώνεται να προειδοποιήσει την τουρκική κυβέρνηση να εγκαταλείψει το σχέδιο εισβολής. Στην επιστολή του προς τον Τούρκο πρωθυπουργό Ισμέτ Ινονού, ο Τζόνσον επικαλείται τον κίνδυνο της σοβιετικής εμπλοκής. Τελικά, η τουρκική ηγεσία υποχρεώνεται να εγκαταλείψει το σχέδιό της.

Ωστόσο, οι Αμερικανοί δεν εγκαταλείπουν το δικό τους σχέδιο. Καλούν στην Ουάσιγκτον τους πρωθυπουργούς Ελλάδας και Τουρκίας. Εκεί συζητείται το σχέδιο της διχοτόμησης, το οποίο ανέλαβε να εκπονήσει ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ντιν Ατσεσον. Ο Ατσεσον διαμορφώνει δύο εναλλακτικές προτάσεις για τη διχοτόμηση. Και οι δύο προτάσεις, όμως, απορρίπτονται κατηγορηματικά από τον Μακάριο.

Ο Παπανδρέου δίνει εντολή στον Γρίβα να αναλάβει δράση στην Κύπρο. Οι δραστηριότητες του Γρίβα προκαλούν την άμεση αντίδραση της Τουρκίας. Στις 8 Αυγούστου τουρκικά αεροσκάφη βομβαρδίζουν την Πάφο και την επομένη έξι τουρκικά πολεμικά πλοία πλησιάζουν στις ακτές της Κύπρου. Και πάλι η δυναμική παρέμβαση της Σοβιετικής Ενωσης αποτρέπει την εισβολή και τη ΝΑΤΟποίηση.

1970: Στο αίμα πνίγεται η φοιτητική διαμαρτυρία στις ΗΠΑ

Η Εθνοφρουρά ανοίγει πυρ, σκοτώνει τέσσερις φοιτητές και τραυματίζει έντεκα στο Πανεπιστήμιο της πολιτείας Κεντ κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων εναντίον του πολέμου στο Βιετνάμ. Στη φωτογραφία οι φοιτητές τρέχουν πανικόβλητοι για να σωθούν.

ΑΛΛΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΤΙΣ 4 ΤΟΥ ΜΑΗ

1833: Υπογράφεται η συνθήκη της Κιουτάχειας. Η Τουρκία αναγνωρίζει τον Μοχάμεντ Αλι κληρονομικό αντιβασιλιά της Αιγύπτου και της Συρίας. Αργότερα ο Μοχάμεντ εγκατέλειψε τη Συρία, ενώ το 1848 παραιτήθηκε υπέρ του γιου του Ιμπραήμ, που όμως πέθανε πριν απ' αυτόν.

1950: Πανελλαδική απεργία 100 χιλιάδων μαθητών γυμνασίων. Η απεργία κρατάει μια βδομάδα και λήγει με μερική επιτυχία.

1967: H χούντα εκτοπίζει 6.000 πολιτικούς κρατούμενους στο νησί της Γυάρου. Με διαταγή του αρχηγού ΓΕΣ Αγγελή, διαλύονται 280 πολιτικές, συνδικαλιστικές, πολιτιστικές, φοιτητικές κ.ά. οργανώσεις, ενώ ταυτόχρονα κατάσχονται τα αρχεία και όλα τα περιουσιακά τους στοιχεία.

1978: Στρατεύματα της Νοτίου Αφρικής εισβάλλουν στο έδαφος της Αγκόλα, για να εξοντώσουν αντάρτες του εθνικοαπελευθερωτικού κινήματος της Ναμίμπια «Σουάπο». Η επέμβαση καταδικάζεται από τα Ηνωμένα Εθνη.

1979: Με πλειοψηφία 43 εδρών στη Βουλή, η Μάργκαρετ Θάτσερ γίνεται η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός στη Βρετανία.

1982: Στον πόλεμο των Φόκλαντ, το βρετανικό αντιτορπιλικό «Σέφιλντ» βυθίζεται από πύραυλο «Εξοσέτ». Σκοτώθηκαν 20 άτομα.

1994: Το Ισραήλ και η Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης υπογράφουν ιστορική συνθήκη, με την οποία παραχωρούνται στους Παλαιστινίους στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη και τη Λωρίδα της Γάζας τα πρώτα μέτρα ελευθερίας μετά τον πόλεμο του 1967.

1999 Αέρας αισιοδοξίας μετά τη συνάντηση Κλίντον - Τσερνομίρντιν με τους υπουργούς Εξωτερικών της «G-8» να καταστρώσουν σχέδιο ειρήνης, για να κατατεθεί ως ψήφισμα στον ΟΗΕ. Στο Βελιγράδι ελπίζουν για ειρήνη. Ο Πρόεδρος Κλίντον αποδέχεται η ειρηνευτική δύναμη να είναι υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

Καιρός

Στη δυτική και νότια Ελλάδα προβλέπονται αραιές νεφώσεις. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπεται αίθριος καιρός. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς και στο Αιγαίο βόρειοι μέχρι μέτριοι. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από 9-27, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και το Ιόνιο από 11-29, στο Αιγαίο από 15-25 και στη Θεσσαλονίκη από 12-27 βαθμούς.

Για την Αττική προβλέπεται αίθριος καιρός. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι μέχρι μέτριοι. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 15-28 βαθμούς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ

ΠΟΡΕΙΑ διαμαρτυρίας διοργανώνουν την Τρίτη 8 του Μάη, στις 7 μ.μ. στην Καμάρα, φορείς της Θεσσαλονίκης, που διαμαρτύρονται για την αθώωση με βούλευμα του αστυνομικού που κατηγορείται για τη δολοφονία 17χρονου παλιννοστούντα, ενώ σήμερα το μεσημέρι πραγματοποιείται παράσταση διαμαρτυρίας στον προϊστάμενο του Πρωτοδικείου από συλλόγους παλιννοστούντων, την Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία, τη Δημοκρατική Συσπείρωση Θεσσαλονίκης για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη, το ΕΚΘ, τις ΕΛΜΕ και άλλους φορείς της πόλης (σελίδα 9)

ΑΠΑΙΣΙΟΔΟΞΕΣ είναι οι προβλέψεις του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) για την πορεία της ελληνικής οικονομίας - εκτός από την κερδοφορία των επιχειρήσεων - με την εξαμηνιαία έκθεσή του που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα στο Παρίσι (σελίδα 14)

ΑΝΕΒΑΙΝΕΙ και πάλι το θερμόμετρο της έντασης στην παγκόσμια διεθνή σκηνή, με αφορμή την επιβεβαίωση της πρόθεσης των Αμερικανών να προχωρήσουν άμεσα στην υλοποίηση του Εθνικού Αντιπυραυλικού Συστήματος, παρά τις διατυπωμένες ανησυχίες και τους φόβους για μια εξοπλιστική κούρσα από σύσσωμη την επονομαζόμενη διεθνή κοινότητα και τις αντιδράσεις της Κίνας (σελίδα 15)

ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 9 του Μάη αναμένεται να δοθεί ακόμα μια απάντηση στην κυβερνητική πολιτική υποβάθμισης της ανώτατης εκπαίδευσης, με τα συλλαλητήρια που διοργανώνουν οι φοιτητές κι υποστηρίζει συνολικά η πανεπιστημιακή κοινότητα, αφού, σύμφωνα με πληροφορίες, εκείνη τη μέρα θα κατατεθεί στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο για τα ΤΕΙ και οι φοιτητές της Αθήνας δίνουν το αγωνιστικό τους ραντεβού στις 10.30 το πρωί στα Προπύλαια (σελίδα 19)

ΑΚΟΜΑ μεγαλύτερη εντατικοποίηση της εργασίας των διαρκώς μειωνόμενων εργαζομένων στον ΟΤΕ επιθυμεί η διορισμένη από την κυβέρνηση διοίκηση του Οργανισμού, προκειμένου να εξυπηρετήσει τις μεγάλες εταιρίες στην προσπάθειά τους για ακόμα μεγαλύτερα κέρδη. Αυτές οι σκέψεις, σε συνδυασμό με τα σχέδια της κυβέρνησης για αντεργατικές ανατροπές στο Ασφαλιστικό και το Συνταξιοδοτικό, προοιωνίζονται μέλλον μεσαίωνα για τους υπαλλήλους της επιχείρησης (σελίδα 21)



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ