ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 5 Ιούλη 2001
Σελ. /32
1989: Κλείνει δικαστικά η «υπόθεση Ιράνγκεϊτ»

Ο Ολιβερ Νορθ, υποψήφιος γερουσιαστής, μιλάει με ψηφοφόρους του τον Οκτώβρη του 1994. Πίσω του ένας διαδηλωτής κρατάει πλακάτ με το σύνθημα: «Είναι εγκληματίας. Τα χέρια του είναι βαμμένα με νικαραγουανό αίμα»
Ο Ολιβερ Νορθ, υποψήφιος γερουσιαστής, μιλάει με ψηφοφόρους του τον Οκτώβρη του 1994. Πίσω του ένας διαδηλωτής κρατάει πλακάτ με το σύνθημα: «Είναι εγκληματίας. Τα χέρια του είναι βαμμένα με νικαραγουανό αίμα»
5 Ιούλη 1989: Τελειώνει η δίκη του συνταγματάρχη Ολιβερ Νορθ για την «υπόθεση Ιράνγκεϊτ». Η ποινή που επιβάλλεται στον πρώην βοηθό του υπεύθυνου ασφαλείας του Λευκού Οίκου είναι πρόστιμο 150.000 δολαρίων. Κλείνει έτσι μια υπόθεση που συγκλόνισε ολόκληρο τον κόσμο και απείλησε με πτώση την κυβέρνηση Ρήγκαν.

Στα τέλη του 1986 αποκαλύπτεται το σκάνδαλο που πήρε στη συνέχεια το όνομα «υπόθεση Ιράνγκεϊτ», όχι μόνο γιατί θύμιζε την παλιότερη «υπόθεση Γουότεργκεϊτ», αλλά και γιατί όπως τότε το σκάνδαλο οδήγησε στην πτώση της κυβέρνησης Νίξον, έτσι και η υπόθεση αυτή απειλούσε ευθέως τον Ρήγκαν. Βέβαια, ο Ρήγκαν δεν παραιτήθηκε αλλά υπέστη σημαντική πολιτική μείωση.

Οπως αποκαλύφθηκε, λοιπόν, το Νοέμβρη του 1985 οι Ηνωμένες Πολιτείες πούλησαν όπλα στο Ιράν, με το οποίο ήταν ουσιαστικά σε εμπόλεμη κατάσταση. Οπως έγινε γνωστό, η πώληση των όπλων έγινε με τη συμφωνία να βοηθήσει η ιρανική κυβέρνηση στην απελευθέρωση των Αμερικανών ομήρων που ήταν στα χέρια των ισλαμιστών στο Λίβανο. Τα χρήματα που πλήρωσε η ιρανική κυβέρνηση για τα αμερικάνικα όπλα μεταφέρθηκαν σ' έναν άλλο λογαριασμό για να καταλήξουν στα χέρια των «Κόντρας», των φασιστικών ομάδων που μάχονταν το καθεστώς των Σαντινίστας στη Νικαράγουα.

Αμέσως μετά και ενώ η υπόθεση έφτασε στο Κογκρέσο, όπου άρχισε η εξέταση μαρτύρων, ξετυλίχτηκε το κουβάρι. Αποκαλύφθηκε λοιπόν ότι ο ιθύνων νους της «υπόθεσης Ιράνγκεϊτ» ήταν ο υπεύθυνος ασφαλείας του Λευκού Οίκου, ναύαρχος Ποϊντέξτερ. Ηταν, λοιπόν, βέβαιο, πέραν πάσης αμφιβολίας, ότι η υπόθεση ήταν εν γνώσει του Αμερικανού Προέδρου Ρήγκαν. Ο Ποϊντέξτερ προσπάθησε να υπερασπιστεί τον Ρήγκαν, λέγοντας ότι δε γνώριζε τα ακριβή στοιχεία του «φακέλου», ενώ για να αποσείσει τις δικές του ευθύνες δήλωσε ότι από ένα σημείο και πέρα ο ίδιος διέταξε τον τερματισμό της επιχείρησης.

Το πρόσωπο, όμως, της «υπόθεσης Ιράνγκεϊτ» ήταν ο συνταγματάρχης Ολιβερ Νορθ, βοηθός του Ποϊντέξτερ. Ο Νορθ έγινε εθελοντικά το «εξιλαστήριο θύμα», αναλαμβάνοντας εξ ολοκλήρου την ευθύνη για την υπόθεση. Αθωώνοντας έτσι τόσο τον προϊστάμενο του, όσο και τον Ρήγκαν. Το εντυπωσιακό είναι ότι ο Νορθ επιχείρησε να αναστρέψει την εικόνα και από κατηγορούμενος να εμφανιστεί κατήγορος. Αρχισε μεγάλη καμπάνια με σύνθημα: «Παραμονεύει μια τρομερή απειλή. Ολοι μας κινδυνεύουμε από μια ξένη και άθρησκη φιλοσοφία, τον κομμουνισμό». Η καμπάνια με τη βοήθεια οικονομικών και στρατιωτικών κύκλων πήρε παναμερικανικές διαστάσεις και ο Νορθ εμφανιζόταν στα μέσα ενημέρωσης ως ήρωας. Στη συνέχεια, το 1994, εκμεταλλεύτηκε τα αποτελέσματα, θέτοντας υποψηφιότητα για γερουσιαστής στη Βιρτζίνια.

ΠΡΟΣΩΠΑ

1889 Γεννιέται ο Ζαν Κοκτό. Γάλλος ποιητής, θεατρικός συγγραφέας, σεναριογράφος και σκηνοθέτης του κινηματογράφου. Ανακηρύχτηκε μέλος της Γαλλικής Ακαδημίας από το 1955. Το ποιητικό του έργο στην περίοδο του Α' Παγκόσμιου Πολέμου και μεταπολεμικά εμφανίζει χαρακτηριστικές τάσεις προς τον κυβισμό και το φουτουρισμό. Αργότερα, θα περάσει στο σουρεαλισμό. Ο Κοκτό ως δραματουργός προσπαθεί να συγχρονίσει την αρχαία και τη σαιξπηρική τραγωδία. Στην τρίτη δεκαετία, ο Κοκτό εργαζόταν ως σεναριογράφος και σκηνοθέτης (ταινίες «Ορφέας» 1950, «Το αίμα του ποιητή», «Διαθήκη του Ορφέα» 1960).

ΑΛΛΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΤΙΣ 5 ΤΟΥ ΙΟΥΛΗ

1811 Ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Βενεζουέλας.

1830 Οι Γάλλοι μπαίνουν στο Αλγέρι και λίγο αργότερα κυριεύουν και το Οράν. Τα επόμενα τέσσερα χρόνια επεκτάθηκαν ως την έρημο Σαχάρα (Ελ Γκολέα, 1891).

1932 Γίνεται πρωθυπουργός της Πορτογαλίας ο Αντόνιο ντε Ολιβέιρα Σαλαζάρ και εγκαθιστά στρατιωτικοφασιστική δικτατορία.

1936 Ογκώδη και μαχητικά συλλαλητήρια ακτημόνων στις Σέρρες και το Σουφλί.

1943 Υπογράφεται σύμφωνο ανάμεσα στο ΕΑΜ - ΕΛΑΣ και το αρχηγείο της Μέσης Ανατολής.

1945 Διεξάγεται καθολική ψηφοφορία στη Βρετανία. Οι κάλπες θα ανοίξουν στις 25 του Ιούλη. Νικητές βγαίνουν οι εργατικοί. Ο Ουίστον Τσόρτσιλ που, από τις 17 του Ιούλη μετέχει στη διάσκεψη της νίκης, στο Πότσδαμ, αποχωρεί, παραχωρώντας τη θέση του στο νέο πρωθυπουργό Κλέμεντ Ατλι.

1959 Ο πρόεδρος της Ινδονησίας Σουκάρνο, διαλύει τη Βουλή και εγκαθιστά δικτατορία.

1977 Στο Πακιστάν, ο στρατηγός Μοχάμεντ Ζία - ουλ - Χακ ανατρέπει με πραξικόπημα την κυβέρνηση του Ζουλφικάρ Αλι Μπούτο.

Καιρός

Σε όλη τη χώρα προβλέπεται αίθριος καιρός, μόνο το απόγευμα στη βόρεια Ελλάδα θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις και υπάρχει πιθανότητα να εκδηλωθούν σποραδικές καταιγίδες, κυρίως στα ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι στα δυτικά μέχρι μέτριοι, στα ανατολικά μέχρι ισχυροί και στο νοτιοανατολικό Αιγαίο τοπικά πολύ ισχυροί. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 16-32, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 18-34, στα νησιά από 20-31 και στη Θεσσαλονίκη από 18-31 βαθμούς.

Για την Αττική προβλέπεται αίθριος καιρός, μόνο το απόγευμα θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς και τοπικά βόρειοι μέχρι μέτριοι. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 19-33 βαθμούς.

«ΜΕΙΝΕΤΕ μέχρι να φύγετε. Μέχρι τότε, προσπαθήστε τουλάχιστον να κυβερνήσετε και, σε κάθε περίπτωση, εμείς θα στηρίξουμε τις νεοφιλελεύθερες επιλογές και τα "αναγκαία" αντιλαϊκά μέτρα». Αυτό ήταν στην πραγματικότητα το μήνυμα, που έστειλε στην κυβέρνηση, με την ομιλία του στη χτεσινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ο Κ. Καραμανλής (σελίδα 6)

ΜΕ ΑΜΕΙΩΤΗ ένταση συνεχίζεται σε όλη τη χώρα η πολιτική εξόρμηση του ΚΚΕ, με περιοδείες σε τόπους δουλιάς και κατοικίας, συναντήσεις με σωματεία, συλλόγους και άλλους φορείς, συγκεντρώσεις και ομιλίες (σελίδα 10)

ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΗ να συνεχίσει τον αγώνα της, διαμαρτυρόμενη για τα προσφυγικά κληροτεμάχια του Πανοράματος που το ΣτΕ πρόσφατα κήρυξε αναδασωτέα, είναι η ηθοποιός Νατάσα Γερασιμίδου, η οποία νοσηλεύεται στο Θεαγένειο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, ύστερα από απεργία πείνας (σελίδα 11)

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΗ ήταν η χτεσινή μέρα στη δίκη για το τραγικό ναυάγιο του τσιμεντάδικου «ΔΥΣΤΟΣ» της ΑΝΕ - ΗΡΑΚΛΗΣ, θυγατρικής της ΑΓΕΤ (σελίδα 12)

ΜΕΡΑ εθνικού πένθους κήρυξε την 5η Ιούλη ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, στη μνήμη των θυμάτων της αεροπορικής τραγωδίας με την προχτεσινή συντριβή του αεροπλάνου ΤΟΥ-154 στο Ιρκούτσκ, που είχε σαν αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 145 άνθρωποι (σελίδα 16)

ΑΛΛΑΓΕΣ στα σχολικά προγράμματα, αλλά όχι και στο εξεταστικό, προανήγγειλε χτες ο υπουργός Παιδείας, παρουσιάζοντας, μαζί με τους προέδρους του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου και του Κέντρου Εκπαιδευτικής Ερευνας, τα προγράμματα που εκπονούν οι δύο φορείς, οι οποίοι ελέγχονται από το υπουργείο Παιδείας (σελίδα 21)

ΣΤΟ ΠΕΡΙΦΗΜΟ «Παλάτσο Βέκιο» της Φλωρεντίας, για πρώτη φορά, θα φιλοξενηθούν, από τις 11 Ιούλη έως τις 26 Αυγούστου, δύο σημαντικές ελληνικές εκθέσεις εικαστικής δημιουργίας, που οργανώνονται από το Δήμο Φλωρεντίας και εντάσσονται στις κορυφαίες καλοκαιρινές εκδηλώσεις της πόλης (σελίδα 25)

ΣΕ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΕΣ «διακοπές» πηγαίνουν οι άδειες των ραδιοφωνικών σταθμών του λεκανοπεδίου Αττικής, διατηρώντας σε «σύγχυση» το ραδιοφωνικό τοπίο του Λεκανοπεδίου, ενώ, ταυτόχρονα, δίνεται η δυνατότητα σε κυβέρνηση και ιδιοκτήτες να συνεχίσουν τα «παιχνίδια» τους (σελίδα 27)



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ