ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 5 Αυγούστου 2000
Σελ. /24
ΠΡΟΣΩΠΑ

1895 Πεθαίνει ο Φρίντριχ Ενγκελς. Κορυφαία μορφή του παγκόσμιου εργατικού, επαναστατικού και κομμουνιστικού κινήματος, καθοδηγητής του παγκόσμιου προλεταριάτου. Θεμελιωτής μαζί με τον Μαρξ του επιστημονικού κομμουνισμού, της θεωρίας που φώτισε το δρόμο της εργατικής τάξης για την απελευθέρωσή της και μαζί με αυτήν και την απελευθέρωση ολόκληρης της ανθρωπότητας από τα δεσμά του καπιταλισμού. Στην κοινή προσπάθεια με τον Μαρξ, ο Ενγκελς ασχολήθηκε ιδιαίτερα με τη θεμελίωση και την τεκμηρίωση της υλιστικής διαλεκτικής, αντιμετωπίζοντας πλήθος θεωρητικών προβλημάτων και αναλαμβάνοντας να αντικρούσει τις αντιεπιστημονικές απόψεις της ιδεαλιστικής φιλοσοφίας. Συγγραφέας του Αντι- Ντύρινγκ, της Αγίας Οικογένειας, της Γερμανικής Ιδεολογίας και πλήθους άλλων έργων. Συνδύασε τη συγγραφική του δραστηριότητα με την επαναστατική πάλη και πήρε μέρος σε πολλές επαναστατικές εξεγέρσεις, όπως στη Γερμανία και τη Γαλλία.

1824: Η νικητήρια ναυμαχία της Σάμου

1824 Σε αποφασιστική ναυμαχία στα ανοιχτά της Σάμου, ο ελληνικός στόλος, με ηγέτη τον αντιναύαρχο Γεώργιο Σαχτούρη, κατατροπώνει τον τουρκικό στόλο του Χοσρέφ, που γλιτώνει με τρομακτικές απώλειες και υποχωρεί. Η Σάμος δεν απειλήθηκε ποτέ πια από τους Τούρκους.

Από τον Ιούλη του 1824, ο τουρκικός στόλος, σε συνεργασία με τον αιγυπτιακό, άρχισαν επιχειρήσεις για την κατάληψη της Σάμου. Το νησί, όμως, το υπερασπιζόταν ο στόλος των Ελλήνων, που πέτυχε πολλές νίκες κατά του εχθρικού. Στις 4 Αυγούστου συγκεντρώθηκε μεγάλη τουρκική δύναμη από 22 μεγάλα πλοία έναντι των 16 ελληνικών. Ωστόσο, τη μέρα εκείνη φανερώθηκε διχογνωμία στην ελληνική πλευρά και κυρίως από την πλευρά των καπεταναίων των πυρπολικών, που θεωρούσαν άσκοπο το να βγουν σε επίθεση κατά των τούρκικων σκαφών. Εκείνη τη στιγμή, ξεχώρισαν για το θάρρος και τις ηγετικές τους ικανότητες ο Σαχτούρης και ο Μιαούλης, που πέρασαν από πλοίο σε πλοίο και ξεσήκωσαν τα πληρώματα.

Το πρωί της 5 Αυγούστου, οι δυο στόλοι ήταν αντιμέτωποι σε πλήρη ανάπτυξη. Τότε έδρασαν και πάλι τα πυρπολικά. Πρώτο του υδραίου Τσάπελη και μετά του Κανάρη, που κατάφεραν να βυθίσουν μια τουρκική φρεγάτα που είχε το φιλόδοξο όνομα «Μπουρλότ κορκμάζ», δηλαδή «Δε φοβάται το πυρπολικό».

Παρά την καταστροφή, ο εχθρικός στόλος συνέχισε την επίθεσή του με συνεχή κανονιοβολισμό του φρουρίου της Σάμου. Η ελληνική αντεπίθεση με πρώτο σκάφος του Ανάργυρου Λεμπέση υπήρξε άμεση, ενώ τα υδραίικα και σπετσιώτικα πλοία με τα πυροβόλα τους εμπόδιζαν τον εχθρό να προχωρήσει. Τέλος, ο πυρπολητής Βατικιώτης, με τη βοήθεια υδραίικων πλοίων, ανατίναξε ένα μεγάλο τουρκικό σκάφος και λίγο αργότερα ένα άλλο τουρκικό «φρεγαδόνι» βυθίστηκε από τους πυρπολητές Ραφαλιά και Λέκα Ματρόζο. Ο καπετάν πασάς, μετρώντας τις απώλειες και βλέποντας ότι τα περισσότερα από τα πλοία του ήταν έτοιμα να εγκαταλείψουν τη μάχη, αποφάσισε να διατάξει την ανασύνταξη του στόλου μετά τα μεσάνυχτα στο Αγαθονήσι. Η μεγάλη καταστροφή που έγινε στο στόλο του και ο διασκορπισμός του στρατού, που είχε συγκεντρώσει στις μικρασιατικές ακτές, τον ανάγκασαν να εγκαταλείψει κάθε προσπάθεια για απόβαση στη Σάμο. Σε λίγες μέρες, έπλευσε προς την Κω, όπου περίμενε την άφιξη του αιγυπτιακού στόλου. Η συμβολή του Σαχτούρη στη νίκη αυτή ήταν τεράστια. Δικαιολογημένα περιέγραψε περήφανος τη νικηφόρα ναυμαχία του στόλου σε έκθεσή του προς τους πρόκριτους της Υδρας.

ΗΤΑΝ αναγκαία η ρίψη της ατομικής βόμβας στη Χιροσίμα; Με το ιστορικό, αλλά κρίσιμο αυτό ερώτημα καταπιάνεται ο Αντώνης Σερμακέζης, αντιπρόεδρος της ΠΕΔΥΕ, καθώς συμπληρώνονται σήμερα 55 χρόνια από τη θλιβερή επέτειο (σελίδα 6)

ΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ εργαζομένων από Κέρκυρα και Ηράκλειο, ακύρωσαν ύπουλη και εν κρυπτώ προσπάθεια του ΟΑΕΔ να αποκλείσει χιλιάδες εποχιακά εργαζομένους από την επιδότηση ανεργίας (σελίδα 10)

ΑΝΟΔΙΚΑ κινήθηκε ο πληθωρισμός τον προηγούμενο Ιούλη, αναστρέφοντας τις αισιόδοξες κυβερνητικές προβλέψεις για νέα καθοδική πορεία και φτάνοντας στο 2,7%, από 2,5% τον Ιούνη, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ΕΣΥΕ) (σελίδα 11)

ΣΕ «ΤΣΙΜΠΗΜΕΝΕΣ» τιμές, για καλοκαιρινή περίοδο, πωλούνται στις λαϊκές αγορές τα οπωροκηπευτικά της εποχής, στα οποία -όπως αποτυπώθηκε και στο δείκτη τιμών καταναλωτή του Ιούλη- οι τιμές είναι αυξημένες κατά 13,9% συγκριτικά με πέρσι (σελίδα 11)

ΣΤΟ ΜΟΙΡΑΙΟ συνδυασμό τεχνικής βλάβης και λανθασμένης πλοήγησης αποδίδει το δυστύχημα του «Φάλκον» το πόρισμα της Ρουμανικής Αρχής Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων, που παραδόθηκε χτες στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (σελίδα 14)

ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ η πρώτη φάση του διαγωνισμού που διεξάγει ο Οργανισμός Διεξαγωγής Ιπποδρομιών Ελλάδας για την κατασκευή των δύο νέων ιπποδρόμων σε Μαρκόπουλο και Θεσσαλονίκη, του Ολυμπιακού Ιππικού Κέντρου στο Μαρκόπουλο και τη χρηματοδότηση και κατασκευή Ολυμπιακών εγκαταστάσεων στο Φαληρικό Ιππόδρομο (σελίδα 14)

ΣΤΗΝ ΑΛΛΗ πλευρά της Ιου, σ' αυτή της καθημερινής ζωής και των προβλημάτων της, περιόδευσε κλιμάκιο του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον ευρωβουλευτή του Κόμματος, Γ. Θεωνά (σελίδα 15)

ΑΠΟΡΡΙΦΘΗΚΑΝ τα παιδιά ή τα απορρίψαμε και τι κάνουμε τώρα, αναρωτιέται ο Φ. Κ. Βώρρος, επίτιμος σύμβουλος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, σ' ένα ενδιαφέρον όσο και επίκαιρο άρθρο, για την κατάσταση στο χώρο της δημόσιας εκπαίδευσης (σελίδα 16)

ΑΡΚΕΤΕΣ είναι οι εκδηλώσεις τιμής και επετείων των αντιστασιακών οργανώσεων που πραγματοποιούνται τις μέρες αυτές, με κεντρική αυτή της Κυριακής στα Περτουλιώτικα Λιβάδια - έδρα του Γενικού Στρατηγείου του ΕΛΑΣ, για το γιορτασμό των 57 χρόνων από την ίδρυσή του (σελίδα 18)

ΓΕΓΟΝΟΤΑ

480 π.Χ. Στα στενά των Θερμοπυλών, ο αρχηγός των Eλλήνων Λεωνίδας της Σπάρτης απαντά «Μολών Λαβέ» στην πρόταση του βασιλιά των περσών Ξέρξη, να παραδώσει τα όπλα του. Στην τριήμερη μάχη που ακολούθησε οι 300 Σπαρτιάτες του Λεωνίδα και επτακόσιοι θεσπιείς έπεσαν μέχρις ενός.

1895 Ιδρύεται στην Πάτρα το σωματείο των σιγαροποιών.

1914 Το Μαυροβούνιο κηρύσσει τον πόλεμο εναντίον της Αυστροουγγαρίας, ενώ Κούβα, Μεξικό, Ουρουγουάη και Αργεντινή δηλώνουν ουδετερότητα κατά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο.

1935 Καινούργιο εργατικό αίμα χύνεται στο Ηράκλειο της Κρήτης. Δεκάδες τραυματισμένοι και 6 νεκροί είναι ο απολογισμός της δολοφονικής επίθεσης της κυβέρνησης.

1937 Κυκλοφορεί το πρώτο φύλλο της παράνομης εφημερίδας «Παλιγγενεσία», η οποία καταφερόταν κατά της φασιστικής δικτατορίας του Μεταξά.

1944 Οι Γερμανοί άρχισαν εκκαθαριστικές επιχειρήσεις ενάντια στα τμήματα του ΕΛΑΣ, που δρούσαν στη Στερεά Ελλάδα. Οι επιχειρήσεις αυτές έλαβαν τέλος με αποτυχία στις 24 Αυγούστου.

1947 Τμήματα του ΔΣΕ μπαίνουν στην Αράχοβα.

1949 Επίθεση του κυβερνητικού στρατού στο Γράμμο (Τσάρνο) αποκρούεται.

1953 Αρχίζει στο Βερολίνο το 3ο Παγκόσμιο Φεστιβάλ της Νεολαίας και των σπουδαστών.

ΚΑΙΡΟΣ

Σε όλη τη χώρα προβλέπεται αίθριος καιρός. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι, βορειοανατολικοί στα δυτικά μέχρι μέτριοι, στα ανατολικά μέχρι ισχυροί και τοπικά στο Αιγαίο πολύ ισχυροί. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα δυτικά από 19-36, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 16-34, στο Αιγαίο από 22-31 και στη Θεσσαλονίκη από 19-33 βαθμούς.

Για την Αττική προβλέπεται αίθριος καιρός. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοανατολικοί μέτριοι και τοπικά ισχυροί. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 22-34 βαθμούς.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ