ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 8 Απρίλη 1995
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΦΤΑΝΟΥΝ ΟΙ "ΝΙΚΕΣ"...

Τέτοιες "νίκες" είχαμε να δούμε από την περίοδο που ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης ανακοίνωνε τις, κατά μήνα, "μεγάλες επιτυχίες" της εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησής του για το θέμα των Σκοπίων, μετά τις συνόδους κορυφής και τις συνεδριάσεις των υπουργών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. "Νίκες", που η μια μετά την άλλη έφερναν την εξωτερική πολιτική της χώρας στα γνωστά αδιέξοδα.

Είναι μικροψυχία, άραγε, να μην συμμερίζεται κάποιος την ικανοποίηση και την επινίκια θριαμβολογία της κυβέρνησης και της μεγάλης πλειοψηφίας των μέσων ενημέρωσης για την εισήγηση του εισαγγελέα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, σχετικά με το θέμα του "εμπάργκο" προς τα Σκόπια και το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Τουρκία;

***

Αν, βεβαίως, η επιβολή του "εμπάργκο" θεωρούνταν από κάποιους η πεμπτουσία της εξωτερικής πολιτικής για την αντιμετώπιση του θέματος με την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, τότε βεβαίως η πρόταση του ευρω-εισαγγελέα θα μπορούσε να είναι και "νίκη". Ομως ποιος, ακόμη και από την κυβέρνηση, πιστεύει σήμερα ότι με το "εμπάργκο" δημιουργήθηκαν ή δημιουργούνται προϋποθέσεις για ουσιαστική και βιώσιμη λύση στα προβλήματα που υπάρχουν στις σχέσεις της Ελλάδας με τη γειτονική χώρα; Και αυτό βέβαια, χωρίς να εξετάζουμε την επίδραση που μπορεί να έχει η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, αν είναι σύμφωνη με την εισαγγελική πρόταση, στις αποφάσεις των κοινοτικών οργάνων, που χαράσσουν και υλοποιούν την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Γιατί, αν η κυβέρνηση έπαιρνε υπόψη την τύχη πολλών αποφάσεων του ευρω-δικαστηρίου στα κορυφαία όργανα της Ενωσης, τότε σίγουρα θα μείωνε τους τόνους.

Οσον αφορά δε το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Τουρκία, σίγουρα πρέπει να εκτιμηθεί το θετικό περιεχόμενό του, όμως θα πρέπει να συνεκτιμηθεί ο εν πολλοίς διακοσμητικός ρόλος του Κοινοβουλίου στις διαδικασίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και ο τρόπος που αντιμετωπίστηκε παρόμοιο ψήφισμα από το συμβούλιο υπουργών, που αποφάσισε, με τη σύμφωνη γνώμη της ελληνικής κυβέρνησης, την έναρξη των διαδικασιών σύνδεσης της Τουρκίας με την Ενωση. Κι αν οι αποφάσεις του Ευρωκοινοβουλίου έχουν τόση σημασία για τα κορυφαία κοινοτικά όργανα, καταλαβαίνει κανείς ποια σημασία έχουν για τις κυβερνήσεις, ιδιαίτερα, των ηγετικών χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που είτε αμέσως, είτε εμμέσως παρέχουν πλήρη κάλυψη στην κυβέρνηση της Τουρκίας για την επιχείρηση γενοκτονίας κατά των Κούρδων. Ομως προς τι οι θριαμβολογίες από τα κυβερνητικά στελέχη, όταν πριν λίγες μέρες ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών ήταν αυτός που ανακοίνωσε την άρση του ελληνικού "βέτο" για την τελωνειακή σύνδεση Τουρκίας - Ευρωπαϊκής Ενωσης και την παραίτηση, ουσιαστικά, της ελληνικής κυβέρνησης από τη σύνδεση του θέματος με τη συνεχιζόμενη γενοκτονία του κουρδικού λαού;

Μέχρι τώρα, πάντως, αποδεικνύεται ότι η κυβέρνηση προτιμά την ενασχόληση με μια ανούσια καταμέτρηση "νικών" και "θριάμβων", που καταλήγει πάντα στο μηδενικό αποτέλεσμα, όσον αφορά την πορεία των θεμάτων της εξωτερικής πολιτικής.

***

Η ελληνική κυβέρνηση οφείλει, αντί να θριαμβολογεί για "νίκες" με αμφίβολο αντίκρισμα, να προχωρήσει άμεσα στην ανάληψη των πρωτοβουλιών που απαιτούνται για έναρξη απ' ευθείας διαλόγου με την κυβέρνηση της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, απορρίπτοντας την προσφορά των "καλών υπηρεσιών", είτε από τις ΗΠΑ, είτε από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Ούτε η Ουάσιγκτον, ούτε η Βόννη κρύβουν τις στρατηγικές τους επιδιώξεις, τόσο στην περιοχή των Βαλκανίων, όσο και την προς ανατολάς περιοχή. Η αποδοχή, επομένως, της κηδεμονίας τους ισοδυναμεί, ουσιαστικά, με ενίσχυση αυτών των επιδιώξεων, οι οποίες συγκρούονται με την ανάγκη αποκατάστασης μιας ειρηνικής συνύπαρξης των κρατών της περιοχής, μιας βιώσιμης και ρεαλιστικής λύσης στο σύνολο των προβλημάτων. Μια τέτοια λύση μπορεί να προκύψει μόνο από τη χωρίς διαμεσολαβητές συνεννόηση των κρατών. Γιατί μια διευθέτηση που επιδιώκεται και γίνεται επειδή επείγονται, είτε οι ΗΠΑ, είτε οι ιθύνουσες δυνάμεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης, να αποκαταστήσουν τη δική τους "τάξη" στην περιοχή, μόνο σαν ωρολογιακός μηχανισμός μπορεί να λειτουργήσει στις συνθήκες της "πυριτιδαποθήκης" των Βαλκανίων.

Δάνης ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Μέχρι τώρα, πάντως, αποδεικνύεται ότι η κυβέρνηση προτιμά την ενασχόληση με μια ανούσια καταμέτρηση "νικών" και "θριάμβων", που καταλήγει πάντα στο μηδενικό αποτέλεσμα, όσον αφορά την πορεία των θεμάτων της εξωτερικής πολιτικής

ΤΟΥ ΣΠΥΡΟΥ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ, ΜΕΛΟΥΣ ΤΟΥ ΔΣ ΤΗΣ "ΤΡΙΑΙΝΑΣ"
"Ωρα μηδέν" για το Σκαραμαγκά

- Το νομοσχέδιο για την εκποίηση του Ναυπηγείου Σκαραμαγκά έγινε νόμος του κράτους. Η μέρα εκποίησης του ναυπηγείου πλησιάζει και όμως, αντί για ένταση των αγωνιστικών κινητοποιήσεων, παρατηρείται ύφεση. Πώς το εξηγείτε αυτό;

- Κατ' αρχήν, την απόλυτη ευθύνη για την τακτική αυτή φέρει η πλειοψηφία της διοίκησης του σωματείου και, συγκεκριμένα, οι δυνάμεις ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ. Γιατί, παρότι ο νόμος ψηφίστηκε και πλησιάζει η ώρα για να ξεπουλήσουν τα ναυπηγεία, οι δύο παρατάξεις αρνούνται ακόμα και να συνεδριάσει η διοίκηση του σωματείου! Η τακτική αυτή δεν είναι καινούρια. Οταν ξεκίνησαν οι διαδικασίες ιδιωτικοποίησης, σε πρότασή μας για κινητοποιήσεις, μας απαντούσαν ότι πρέπει να κάνουμε οικονομία δυνάμεων. Στην πραγματικότητα, τότε ήθελαν να "περάσουν" ένα αίσθημα εφησυχασμού στους εργαζόμενους για να κάμψουν την αγωνιστική τους διάθεση. Σήμερα, μετά την υπερψήφιση του νομοσχεδίου του ΑΙΣΧΟΥΣ, φαίνεται ότι θέλουν να δημιουργήσουν στους εργαζόμενους το αίσθημα της ηττοπάθειας, με αποτέλεσμα να προχωράνε ανεμπόδιστα τα σχέδια της κυβέρνησης.

- Η Εργοστασιακή Επιτροπή (υποστηρίζεται από την ΕΣΑΚ) κατέθεσε στη διοίκηση του σωματείου 6 προτάσεις, με στόχο να καταστεί ο νόμος ανενεργός. Ποια ήταν η τύχη τους;

- Οι προτάσεις μας κατατέθηκαν Παρασκευή 31 Μάρτη και ταυτόχρονα ενημέρωναν τον κόσμο πώς θα πρέπει να κινηθεί η διοίκηση του σωματείου, για να έχουμε θετικά αποτελέσματα και να μην εφαρμοστεί ο νόμος της κυβέρνησης, που ψήφισε, μην το ξεχνάμε, κατόπιν υπόδειξης της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Για τη μέρα αυτή είχε καθοριστεί και η συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου, που τελικά δεν έγινε. Ετσι, δε συζητήθηκαν και οι προτάσεις μας, αλλά χάθηκε και πολύτιμος χρόνος. Σημειώνουμε, όμως, ότι την προηγούμενη μέρα, Πέμπτη 29 του μήνα, που ψηφίστηκε το νομοσχέδιο, είχαμε και τη δυναμική συγκέντρωση των εργαζομένων έξω από τη Βουλή.

- Ποια είναι τα μηνύματα των εργαζομένων προς τη διοίκηση;

- Υπάρχει έντονη ανησυχία και αγωνία, λόγω της ανεργίας που γνωρίζουν ότι τους επιφυλάσσει η κυβέρνηση. Καθημερινά ρωτούν: "Τι θα γίνει;". Ταυτόχρονα, εκφράζουν και την αγανάκτησή τους για τον εμπαιγμό από την κυβέρνηση και από βουλευτές του Πειραιά, που ψηφίσανε τον νομοσχέδιο, κοροϊδεύοντας ξανά τους εργαζόμενους. Γενικά, ο κόσμος τους ναυπηγείου καταλαβαίνει ότι πρέπει να κλιμακωθεί ο αγώνας, ότι πρέπει να βοηθήσει και η ΓΣΕΕ στο συντονισμό των συνδικάτων των ΔΕΚΟ, ότι δεν πρέπει να χάνουμε χρόνο, γιατί αυτό δυσκολεύει τη θέση του.

- Τελικά, αυτή η διαμορφωμένη πλειοψηφία στο σωματείο μπορεί να βοηθήσει στην αποτροπή της ιδιωτικοποίησης του ναυπηγείου;

- Πρέπει να πούμε ξεκάθαρα ότι οι πολιτικές και συνδικαλιστικές δυνάμεις, που υποστηρίζουν τη Συνθήκη του Μάαστριχτ και τις επιλογές της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ακόμα και τώρα που "σήμανε η ώρα - μηδέν", προσπαθούν να καλύψουν τις ευθύνες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ρίχνοντας την ευθύνη σε ορισμένα "κακά" πρόσωπα (βλέπε Ροκόφυλλος). Αυτή την τακτική ακολουθούν οι συνδικαλιστικές παρατάξεις ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, "ΣΥΝ" του σωματείου. Οι εργαζόμενοι ας συνειδητοποιήσουν, επιτέλους, ότι πρέπει να πιέσουν να αλλάξει τακτική η πλειοψηφία της διοίκησης της ΤΡΙΑΙΝΑΣ, ώστε να κλιμακωθεί ο αγώνας και να μείνει στα χαρτιά ο νόμος που ψηφίστηκε. Διαφορετικά, θα έχουμε την τύχη των συναδέλφων του Νεωρίου της Σύρας.

Α. Ζ.

ΓΙΑ ΕΜΠΑΙΓΜΟ καταγγέλλουν την κυβέρνηση οι κοινοτάρχες της περιοχής Μαντουδιού, καθώς η δημοσίευση του πλειοδοτικού διαγωνισμού προδιέγραψε με σαφήνεια, το οριστικό κλείσιμο του συγκροτήματος πρώην Σκαλιστήρη (σελίδα 12).

ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ σύμβασης λιτότητας οδεύει ολοταχώς η ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ, μετά την έκβαση της χτεσινής ολομέλειας της διοίκησής της (σελίδα 12).ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ οργανώνει στη Θεσσαλονίκη η Συντονιστική Επιτροπή των πρωτοβάθμιων σωματείων, ενώ στην Αθήνα η ανάλογη Συντονιστική Επιτροπή καλεί σε σύσκεψη όλα τα σωματεία (σελίδες 12 - 13).

ΜΕΤΕΩΡΟΙ από το 1992, οι εργαζόμενοι του ΙΒΣΑ, καταγγέλλουν τη συνεχή υποβάθμιση των Βρεφονηπιακών Σταθμών (σελίδες 14 - 15).

ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ δημιουργεί στους σταφιδοπαραγωγούς, το ορατό ενδεχόμενο διάλυσης του Αυτόνομου Σταφιδικού Οργανισμού (σελίδα 16).

ΧΩΡΙΣ ταξί την ερχόμενη Τρίτη. Οι ιδιοκτήτες τους ζητούν τη συνύπαρξη λεωφορείων και ταξί, στους λεωφορειόδρομους (σελίδα 16).

ΜΕΣΑ στα πλαίσια της κυβερνητικής πολιτικής, θα κινηθεί το εκλεγμένο νομαρχιακό συμβούλιο Πειραιά, σύμφωνα και με τον Οργανισμό που παρουσίασε χτες η πλειοψηφία του (σελίδες 18 - 19).

ΕΝΤΟΣ πλαισίων και το διευρυμένο Νομαρχιακό Συμβούλιο Αθήνας - Πειραιά. Ελπίζουν, ίσως όλοι, ότι κάτι θα πάρουν από τα κόκαλα των προγραμμάτων κατάρτισης που ενέκρινε χτες το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής (σελίδες 18 - 19).

ΑΝΕΛΑΒΑΝ δράση για τα καλά οι μπουλντόζες, στο οικόπεδο της Υπεραγοράς στον Πειραιά κι ας υπάρχουν σοβαρές καταγγελίες ότι η περιοχή κρύβει αρχαία(σελίδες 18 - 19).

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ - πρόκληση προς όλους τους συναρμόδιους υπουργούς να πάνε στο Πέραμα και να πάρουν θέση δημόσια για τα τεράστια προβλήματα που πνίγουν την πόλη, απηύθυνε χτες η δημοτική αρχή (σελίδες 18 - 19).

ΥΠΟΝΟΜΟΣ κινδυνεύει να καταντήσει μία ολόκληρη συνοικία στο Αιγάλεω, καθώς δύο χιλιόμετρα αγωγοί λυμάτων έχουν σπάσει και το περιεχόμενό τους περνά στους αγωγούς ομβρίων (σελίδες 18 - 19).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ