ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 8 Αυγούστου 1997
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΟΥ ΕΓΚΛΩΒΙΣΜΟΥ

Πριν καλά καλά στεγνώσει η μελάνη του κειμένου της Συμφωνίας της Μαδρίτης, που υπέγραψαν πριν περίπου ένα μήνα ο πρωθυπουργός της Ελλάδας και ο Πρόεδρος της Τουρκίας, υπό την υψηλή καθοδήγηση των ΗΠΑ, η τουρκική πλευρά προχώρησε σε μια κίνηση που έρχεται να επιβεβαιώσει το τι πραγματικά σηματοδοτεί η συμφωνία αυτή. Ορισμένοι, βέβαια, έσπευσαν να χαρακτηρίσουν τη "συμφωνία σύνδεσης" μεταξύ Τουρκίας και τουρκοκυπριακού ψευδοκράτους της κατεχόμενης Βόρειας Κύπρου, που προχτές υπογράφηκε στο κατεχόμενο τμήμα της Λευκωσίας, ως "τορπίλη", που χτύπησε το "πλοίο" στο οποίο επιβαίνει το "πνεύμα της Μαδρίτης". Θα ήταν όμως το λιγότερο αφελές να αιφνιδιαστεί κανείς από μια τέτοια κίνηση, η οποία δεν είναι κεραυνός εν αιθρία, αλλά αποτέλεσμα της προώθησης της ιμπεριαλιστικής τάξης πραγμάτων στην περιοχή, την οποία έχει αποδεχτεί ή και εξυπηρετεί με την πολιτική της η ελληνική πλευρά. Αλλά και αυτή καθαυτή η υπογραφή της "συμφωνίας σύνδεσης" είχε προαναγγελθεί κατά την πρόσφατη επίσκεψη Ετσεβίτ στα Κατεχόμενα με τη διακήρυξη Ετσεβίτ - Ντενκτάς που εκδόθηκε, ενώ προηγήθηκαν και οι δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού Μ. Γιλμάζ ότι στο Αιγαίο δεν μπορεί να εφαρμοστεί το Διεθνές Δίκαιο.

Οσον αφορά το ίδιο το περιεχόμενο της "συμφωνίας σύνδεσης", πρέπει να πούμε ότι δίνει νέα ώθηση στην κατεύθυνση της διχοτόμησης της Κύπρου και αποτελεί το επόμενο, σοβαρό βήμα μετά την ανακήρυξη του τουρκοκυπριακού ψευδοκράτους στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας. Εξάλλου, η Αγκυρα δεν το κρύβει ότι με την κίνηση αυτή αρχίζει η διαδικασία "μερικής ένταξης" των Κατεχομένων στην Τουρκία, δημιουργώντας στην ουσία ένα νέο τετελεσμένο ενόψει και των υπό την αιγίδα του ΟΗΕ απευθείας συνομιλιών Κληρίδη - Ντενκτάς, που θα αρχίσουν στις 11 Αυγούστου στο Μοντρέ της Ελβετίας. Και ακόμη, η τουρκική πλευρά εμφανίζει τη συμφωνία ως αντιστάθμισμα στις διαδικασίες ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Πόσο όμως μια τέτοια κίνηση μπορεί να αιφνιδιάζει ως μη αναμενόμενη; Εξαρτάται από τον τρόπο ανάγνωσης της Συμφωνίας της Μαδρίτης και ιδιαίτερα του συνολικού πλαισίου και του κλίματος μέσα από τα οποία αυτή προέκυψε ή μάλλον... επιβλήθηκε. Με τη συμφωνία αυτή γίνεται η νομιμοποίηση των τουρκικών "ζωτικών συμφερόντων και ενδιαφερόντων" στην περιοχή και το κυριότερο, ανοίγει ο δρόμος για "επίλυση" των ελληνοτουρκικών προβλημάτων στη βάση αυτή και μέσα από μια διαδικασία στην οποία οι Αμερικανοί θα έχουν τον πρώτο λόγο, ουσιαστικά θα υπαγορεύουν τις λύσεις που εξυπηρετούν, πρώτα και κύρια, τα δικά τους συμφέροντα.

Η τουρκική κίνηση, λοιπόν, από μια άποψη, χωρίς αυτό να είναι μια οπωσδήποτε ακραία ερμηνεία, έρχεται σε... εφαρμογή της Συμφωνίας της Μαδρίτης, είναι πάνω απ' όλα φυσική συνέπεια του εγκλωβισμού του κυπριακού προβλήματος στα ΝΑΤΟικά πλαίσια και της επίκλησης ως επιδιαιτητών αυτών, που επί τόσα χρόνια τροφοδοτούν την τουρκική επιθετικότητα. Βέβαια, η συμφωνία αυτή, τυπικά τουλάχιστον, δεν αναφέρεται στο Κυπριακό, απλά θέτει το πλαίσια μιας ελληνοτουρκικής προσέγγισης. Το Κυπριακό, όμως, εδώ και καιρό, έχει σε μεγάλο βαθμό ουσιαστικά αποδιεθνοποιηθεί και έχει εξελιχθεί σε ένα "βαρύδι" πάνω στο όλο πλέγμα των ελληνοτουρκικών προβλημάτων, ενώ στην... καλύτερη περίπτωση, οι κυβερνήσεις Αθηνών και Λευκωσίας έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους στην Ευρωπαϊκή Ενωση, προβάλλοντας την προοπτική ένταξης της Κύπρου σε αυτήν ως την "από μηχανής" λύση του κυπριακού προβλήματος.

Η ελληνική κυβέρνηση, με την πολιτική υποταγής στους Αμερικανούς, στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ενωση που ακολουθεί, έχει εγκλωβίσει τη χώρα στο αδιέξοδο ενός φαύλου κύκλου, όπου καλεί τον ηθικό αυτουργό ενός εγκλήματος να αποδώσει δικαιοσύνη. Η ελληνική και η κυπριακή κυβέρνηση δίνουν κάθε φορά τα όπλα της παγίδευσης και του εγκλωβισμού τους, είτε αυτά αφορούν το Κυπριακό είτε τα Ελληνοτουρκικά. Καλούν τους Αμερικανούς και τους άλλους ιμπεριαλιστές, που με κάθε ευκαιρία ενισχύουν τις τουρκικές θέσεις, γιατί αυτό υπαγορεύουν τα δικά τους συμφέροντα, να δώσουν λύσεις. Θα εθελοτυφλούσε κανείς αν δεν έβλεπε ότι η επιδιαιτησία των ΗΠΑ και της ΕΕ και η τουρκική προκλητικότητα αποτελούν συγκοινωνούντα δοχεία. Πάμπολλες είναι οι σχετικές αποδείξεις από την όλη πορεία των πραγμάτων τις τελευταίες δεκαετίες.

Το λογικό ερώτημα που προβάλλει είναι αν υπάρχει άλλη διέξοδος, αν υπάρχουν άλλες επιλογές. Για να αναζητήσει όμως κανείς διέξοδο, θα πρέπει πρώτα απ' όλα ν' αναγνωρίσει ότι βρίσκεται σε αδιέξοδο, αλλά εδώ ακριβώς εντοπίζεται και η καρδιά του προβλήματος. Οι ελληνικές κυβερνήσεις, λειτουργώντας στα πλαίσια της υποταγής στην αμερικανοΝΑΤΟική λογική - μάλιστα εξυπηρετώντας τη συνειδητά - προσπαθούν να υποτάσσουν και να προσαρμόζουν τα πάντα σε αυτά τα πλαίσια, τα οποία προβάλλουν ως δεδομένα και αξεπέραστα, χωρίς να μπορούν, μα ούτε και να θέλουν, να δουν παραπέρα. Επιμένουν, ακόμα και όταν αποδεικνύεται χεροπιαστά πλέον, ότι ο προσανατολισμός αυτός είναι καταστροφικός για τα ελληνικά συμφέροντα και φέρνει τη χώρα από το κακό στο χειρότερο.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι η κατάσταση αυτή, όπως έχει διαμορφωθεί, δεν επιφυλάσσει τίποτα θετικό για την Ελλάδα, την Κύπρο και τους λαούς τους και ότι, αν πραγματικά υπάρχει ένα αδιέξοδο, είναι αυτό στο οποίο έχει οδηγήσει η υποταγή και η εξάρτηση. Η υποταγή όμως είναι επιλογή αυτών που την κάνουν και όχι μονόδρομος για τη χώρα, για την οποία υπάρχουν και άλλες επιλογές, λιγότερο καταστροφικές.

Κυριάκος ΖΗΛΑΚΟΣ

Η ελληνική κυβέρνηση, με την πολιτική εναπόθεσης των λεγόμενων εθνικών προβλημάτων στους Αμερικανούς και την Ευρωπαϊκή Ενωση, έχει εγκλωβίσει τη χώρα στο αδιέξοδο ενός φαύλου κύκλου, όπου η ιμπεριαλιστική επιδιαιτησία ενισχύει την προκλητικότητα της Αγκυρας, ενώ η δεύτερη, με τη σειρά της, ενισχύει παραπέρα τις ελληνικές επικλήσεις για εντονότερη επιδιαιτησία των ιμπεριαλιστών

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΚΑΤΣΩΤΗ, ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝΞΕΝΙΑ ΛΑΓΟΝΗΣΙΟΥ, ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΗΣ ΚΛΑΔΙΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ
"Οχι" στην ιδιωτική λεηλασία

- Το Σωματείο του ΞΕΝΙΑ Λαγονησίου διαφωνεί, και έχει εκφράσει τη διαφωνία του και με αγωνιστικές κινητοποιήσεις, με το σχέδιο νόμου για την "αξιοποίηση" της περιουσίας του ΕΟΤ. Τι ακριβώς προβλέπει το νομοσχέδιο;

- Είναι γεγονός ότι οι εργαζόμενοι στο Λαγονήσι εξέφρασαν την κάθετη αντίθεσή τους, η οποία εκφράστηκε και με τις κινητοποιήσεις τους. Το σχέδιο νόμου, με τον ψευδεπίγραφο τίτλο για την "αξιοποίηση" της περιουσίας του ΕΟΤ, προβλέπει τη δημιουργία ανώνυμης εταιρίας, στην οποία θα ενταχθούν όλα τα περιουσιακά στοιχεία του Οργανισμού. Σκοπός αυτής της εταιρίας, σύμφωνα πάντα με το σχέδιο νόμου, είναι η μακροχρόνια μίσθωση, η πώληση ή η παραχώρηση αυτής της περιουσίας σε ιδιώτες, με ή χωρίς αντάλλαγμα. Ο ΕΟΤ καταργεί σημαντικές διευθύνσεις, εγκαταλείπει και τυπικά την επιχειρηματική δραστηριότητα και παραδίδει την, ανεκτίμητης αξίας, περιουσία του και την τουριστική πολιτική στο μεγάλο τουριστικό κεφάλαιο. Εμείς δεν ήταν ποτέ δυνατόν να συμφωνήσουμε με κάτι τέτοιο.

- Πιστεύετε ότι ο δημόσιος τομέας τουρισμού μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στηντουριστική ανάπτυξη και να λειτουργήσει ανταγωνιστικά με τον ιδιωτικό τομέα;

- Είναι γνωστό ότι ο δημόσιος τομέας τουρισμού έπαιξε σημαντικό πιλοτικό ρόλο στην ανάπτυξη του τουρισμού μέχρι τώρα. Υλοποίησε πιλοτικές πολιτικές που απέδωσαν. Ο ρόλος αυτός δεν έχει τελειώσει, αλλά πρέπει και να ενισχυθεί, έτσι ώστε να λειτουργεί ανταγωνιστικά με τον ιδιωτικό, σε ό,τι αφορά την ποιότητα των υπηρεσιών, την ανάπτυξη του εγχώριου και κοινωνικού τουρισμού - μορφές που δε θα αναπτυχθούν από την ιδιωτική πρωτοβουλία - την προσέγγιση του τουρισμού σαν δικαίωμα των εργαζομένων, αλλά και στις ίδιες τις τιμές των τουριστικών "πακέτων". Σ' αυτή την κατεύθυνση, είναι αναγκαία η ύπαρξη του εκσυγχρονισμένου δημόσιου τομέα. Ωστόσο, συνειδητά οι πολιτικές ηγεσίες, ως τώρα, τον απαξίωσαν, ύστερα και από την παρέμβαση του μεγάλου τουριστικού κεφαλαίου. Οι επιχειρήσεις του ΕΟΤ είναι βιώσιμες, λόγω και της πλεονεκτικής τους θέσης. Είναι αδιανόητο σε έναν κλάδο που διαρκώς αναπτύσσεται να ισχυρίζεται η πολιτική ηγεσία ότι οι επιχειρήσεις του δημοσίου δεν είναι ανταγωνιστικές. Το θέμα είναι καθαρά πολιτικό.

- Ποιες θα είναι, τελικά, οι συνέπειες από την εφαρμογή του νομοσχεδίου και πώς σκοπεύετε να αντιδράσετε, αν τα αιτήματά σας δεν ικανοποιηθούν;

- Η μεγαλύτερη συνέπεια θα είναι η παράδοση του τουρισμού της χώρας μας στις πολυεθνικές, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη σωστή ανάπτυξη του τουρισμού, για την αντιμετώπισή του ως δικαίωμα των εργαζομένων, για τα συναλλαγματικά οφέλη που θα μπορούσε να έχει η εθνική μας οικονομία. Εκτός αυτών, θα χαθούν εκατοντάδες θέσεις εργασίας, αφού το σχέδιο νόμου δεν τις διασφαλίζει. Οι εργαζόμενοι θα διεκδικήσουν τη διατήρηση του δημόσιου τομέα τουρισμού και τον εκσυγχρονισμό του, προκειμένου αυτός να παίξει πιλοτικό ρόλο στη σωστή ανάπτυξη του τουρισμού, στην ανάπτυξη άλλων μορφών, στη διατήρηση του κοινωνικού του ρόλου, θα διεκδικήσουν ακόμα και τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας. Οι εργαζόμενοι στο ΞΕΝΙΑ Λαγονησίου ζητάμε την εξαίρεσή του από το σχέδιο νόμου και την άμεση υλοποίηση της, εγκεκριμένης από το ΥΠΕΘΟ, μελέτης για την ανακαίνισή του.

Β. Ν.

ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΤΑΣΟΥΛΑ, ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΩΝ ΠΚΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Η συλλογική δράση φέρνει αποτελέσματα

- Πού αποδίδετε την προσπάθεια επιβολής συμβολικού ενοικίου στη φοιτητική κατασκήνωση του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου στη Χαλκιδική; Είναι τόσο σημαντικό το ποσό των 100 δραχμών για να προκαλεί αντιδράσεις;

- Η φοιτητική κατασκήνωση στο Ποσείδι λειτουργεί εδώ και 36 χρόνια. Η σίτιση είναι επί πληρωμή και φέτος για πρώτη φορά έγινε προσπάθεια να πληρώσουν οι φοιτητές και τη διαμονή τους. Το ποσό των 100 δρχ. που καλούνται να πληρώσουν ημερησίως, δε λύνει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κατασκήνωση όπως εξοπλισμού, εγκαταστάσεων κλπ. Ο μόνος λόγος που έγινε ήταν για να προωθήσει την ιδιωτικοποίηση και όπως χαρακτηριστικά είπε ο πρόεδρος της Διοικητικής Επιτροπής της Κατασκήνωσης, την "αυτοδιαχείρισή της". Αυτές οι προσπάθειες δε θυμίζουν απλώς την ιδιωτικοποίηση και "αυτονομία" των ΑΕΙ - ΤΕΙ, έχουν σχέση με την πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση στο χώρο της εκπαίδευσης. Την εκπαιδευτική αντιμεταρρύθμιση που θέλει να σβήσει ότι θυμίζει δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα στην παιδεία. Στη βάση αυτής της πολιτικής, λοιπόν, έγιναν και οι προσπάθειες ιδιωτικοποίησης της κατασκήνωσης.

- Πώς στάθηκαν οι ΠΚΣ απέναντι σ' αυτή την προσπάθεια; Τι έκαναν οι άλλες φοιτητικές παρατάξεις;

- Θα πρέπει πρώτα να αναφέρουμε πως φέτος οι ΠΚΣ οργάνωσαν την παρέμβασή τους στο χώρο, αναλαμβάνοντας για πρώτη φορά την καντίνα που μοιράζονταν ΔΑΠ - ΠΑΣΠ. Κυρίως, όμως, πρωτοστατώντας να μην περάσει στην πράξη η κατάργηση του δικαιώματος για δωρεάν διαμονή. Πραγματοποιήθηκαν δύο ΓΣ, κινητοποιήσεις στην πύλη όπου και πλήρωναν οι φοιτητές, παρεμβάσεις στην Πρυτανεία κλπ. Ετσι κατακτήθηκε μια μικρή νίκη που έδινε το δικαίωμα στους φοιτητές να μην πληρώνουν διαμονή. Δικαίωμα που περιφρουρήθηκε με συνεχείς εξορμήσεις και ενημέρωση των φοιτητών. Δυστυχώς, καμιά άλλη παράταξη δεν πήρε θέση και φυσικά δε συμμετείχε στις κινητοποιήσεις. Τέλος, θα πρέπει να αναφέρω τις προσπάθειες εκφοβισμού από μέλη της ΔΕ και τον αρχηγό της κατασκήνωσης, που ζητούσαν τα στοιχεία των φοιτητών που δεν πλήρωναν, για να τα αξιοποιήσουν όπως οι ίδιοι δήλωσαν για ποινικές διώξεις. Οι τραμπουκισμοί όμως δεν πέρασαν και καταγγέλθηκαν στον Τύπο.

- Πώς θα έπρεπε κατά την άποψή σας να λειτουργεί η κατασκήνωση;

- Να παρέχει δωρεάν διαμονή και σίτιση για όλους τους φοιτητές. Οι ΠΚΣ καλούμε τους συναδέλφους μας να παλέψουμε όλοι μαζί για αύξηση των χρημάτων για την κατασκήνωση μέσα από αύξηση των δαπανών για την παιδεία στο 15%. Επίσης διεκδικούμε τη συμμετοχή των φοιτητών στη διαχείριση της κατασκήνωσης, μέσω της ΦΕΑΠΘ, η οποία πρέπει επιτέλους να ανασυγκροτηθεί με βάση τα νέα δεδομένα που προέκυψαν και από τις τελευταίες φοιτητικές εκλογές.

- Η συλλογική δράση στην κατασκήνωση όπως είπατε είχε ως αποτέλεσμα μια μικρή νίκη. Πιστεύετε ότι αυτή η εμπειρία πρέπει να αξιοποιηθεί μελλοντικά;

- Βέβαια. Αποδείχτηκε ακόμη μια φορά πως η συλλογική δράση και ο αγώνας μπορεί να φέρει αποτελέσματα. Γι' αυτό καλούμε όλους τους φοιτητές, τους σπουδαστές, όλους τους νέους να αγωνιστούμε ενάντια στα μέτρα Αρσένη από το Σεπτέμβρη. Στο πλευρό των εργαζομένων και του λαού μπορούμε να σταματήσουμε τις προσπάθειες για ιδιωτικοποίηση και διάλυση της Δημόσιας Δωρεάν Εκπαίδευσης. Καλούμε τους νέους να παλέψουν, να δημιουργήσουμε ένα ισχυρό μέτωπο παιδείας, για να πετύχουμε ακόμη μεγαλύτερες νίκες.

Α. Α.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ