ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 1 Ιούλη 2007
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΚΟΑ ΟΠΩΡΟΚΗΠΕΥΤΙΚΩΝ
Παρηγοριά με... χρονοδιάγραμμα!

Το γεγονός ότι θα μπορούν να δίνονται για λίγα χρόνια συνδεδεμένες επιδοτήσεις, δεν αλλάζει τα αρνητικά δεδομένα για καλλιέργειες, όπως τα χυμοποιήσιμα πορτοκάλια, η βιομηχανική ντομάτα και η σταφίδα

Το τριετές... μεταβατικό στάδιο, που αποφασίστηκε για τη βιομηχανική ντομάτα, είναι ο καπνός, με τον οποίο η ΕΕ συνολικά και τα εγχώρια κόμματα που αποδέχονται τις ρυθμίσεις, προσπαθούν να σκεπάσουν την επερχόμενη καταστροφή για χιλιάδες ντοματοπαραγωγούς
Το τριετές... μεταβατικό στάδιο, που αποφασίστηκε για τη βιομηχανική ντομάτα, είναι ο καπνός, με τον οποίο η ΕΕ συνολικά και τα εγχώρια κόμματα που αποδέχονται τις ρυθμίσεις, προσπαθούν να σκεπάσουν την επερχόμενη καταστροφή για χιλιάδες ντοματοπαραγωγούς
Στον «Καιάδα» της νέας ΚΑΠ θα ριχτούν και τα μεταποιημένα οπωροκηπευτικά, μετά τις αρνητικές αποφάσεις που πήρε το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ. Στην αναθεώρηση της Κοινής Οργάνωσης Αγοράς (ΚΟΑ) οπωροκηπευτικών αποφασίστηκε η αποδέσμευση των επιδοτήσεων και το «κερασάκι στην τούρτα» ήταν να οριστεί ένα μεταβατικό στάδιο, όπου τα κράτη - μέλη, θα μπορούν να ορίζουν για λίγα χρόνια ακόμα και συνδεδεμένο ποσοστό ενίσχυσης.

Η εφαρμογή της νέας ΚΟΑ ξεκινά από 1η Γενάρη 2008 και δίνεται δυνατότητα παράτασης για να υπάρχουν συνδεδεμένες στρεμματικές ενισχύσεις σε ποσοστό μέχρι 50% έως το 2011 για τη βιομηχανική ντομάτα και για τις πολυετείς καλλιέργειες (δεντρώδεις κι όπως φαίνεται και η σταφίδα), δίνεται η δυνατότητα να υπάρχει συνδεμένη ενίσχυση μέχρι 100% έως το 2010 και έως 75% το 2011 και το 2012. Η ενιαία ενίσχυση θα υπολογιστεί με βάση τον μέσο όρο των ενισχύσεων που εισέπραττε κάθε παραγωγός την τριετία 2003-2005. Εξαίρεση αποτελούν τα συμπύρηνα ροδάκινα, όπου για τη χώρα μας εξαιρέθηκε το 2003, χρονιά κατά την οποία σημειώθηκαν παγετοί και υπήρξαν σημαντικές ζημιές στην παραγωγή.

Επίσης καταργείται ό,τι απέμεινε από εξαγωγικές επιδοτήσεις για εξαγωγές φρουτολαχανικών προς τρίτες εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης χώρες. Παράλληλα, καταργείται ο μηχανισμός των αποσύρσεων με κοινοτική επιδότηση στα φρούτα και τα λαχανικά. Οι αποσύρσεις μπορούν να διεξάγονται από τις Ομάδες Παραγωγών με συγχρηματοδότηση από τον κοινοτικό προϋπολογισμό, σε ποσοστό που θα φτάνει μόνο το 50%.

Περισσότερες λεπτομέρειες δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστές, αφού στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ συμφωνήθηκε ό,τι συμφωνήθηκε, αλλά το πώς θα γίνουν όλα αυτά πράξη επεξεργάζονται από ομάδες εργασίας της Κομισιόν και το τελικό κείμενο το νέου κανονισμού θα είναι έτοιμο κατά τον Σεπτέμβρη. Δεν αποκλείεται δηλαδή, να προκύψουν κι άλλα φασούλια... Πάντως, τα κράτη μέλη θα πρέπει να έχουν δηλώσει μέχρι την 1η του Νοέμβρη τι ακριβώς θα κάνουν, κι αν θα θέσουν ποσοστά σύνδεσης, σε τι ποσοστό και για ποια προϊόντα.

Οι καιροσκόποι

Ηδη έχει αρχίσει να στήνεται ένα σκηνικό εντυπωσιασμού. Την αρχή έκανε το ΠΑΣΟΚ, που δημιουργεί κλίμα για αποσύνδεση των επιδοτήσεων. Πρόκειται σίγουρα για καιροσκοπική πολιτική. Η ουσία είναι ΠΑΣΟΚ και ΝΔ ερίζουν για το αν είναι συνδεδεμένες αποσυνδεδεμένες οι επιδοτήσεις, ενώ στην πράξη και οι δύο ψήφισαν διαδοχικά τις αντιαγροτικές αποφάσεις της νέας ΚΑΠ και την αποσύνδεση των επιδοτήσεων και εφαρμόζουν, όποιος τους κι αν είναι στην κυβέρνηση, ό,τι τους ορίσει η ΕΕ. Ετσι για τις εντυπώσεις και μόνο, το ΠΑΣΟΚ αντιπολιτεύεται εντυπωσιοθηρικά τη ΝΔ ότι δεν εξασφάλισε τους πόρους που θα μπορούσε για τα ροδάκινα, εστιάζοντας την κριτική του στην περίοδο αναφοράς υπολογισμού της ενιαίας ενίσχυσης. Για την ταμπακιέρα, τίποτα.

Οσον αφορά τη δυνατότητα που δόθηκε ώστε να μπορεί να υπάρξει μεταβατικό στάδιο και να επιλέγει το κράτος μέλος αν θα βάλει συνδεδεμένη ενίσχυση και σε τι ποσοστό, φαίνεται πως δε θα αλλάξει και τίποτα στην ουσία. Πρόκειται για μια ρύθμιση που μπορεί να δώσει μια μικρή παράταση στη συνέχιση των καλλιεργειών, που αναθεωρήθηκαν από την ΚΟΑ οπωροκηπευτικών. Κι αν τελικά η κυβέρνηση επιλέξει τη σύνδεση όσο αυτή επιτρέπεται, τότε αντί να αρχίσει από το 2008 η εγκατάλειψη βασικών καλλιεργειών όπως π.χ. τα χυμοποιήσιμα πορτοκάλια, η βιομηχανική ντομάτα και η σταφίδα, αυτό θα γίνει μοιραία από το 2012 και μετά.

Δε γλιτώνουν

Οι αποφάσεις που πάρθηκαν από τους υπουργούς Γεωργίας της ΕΕ και τις εμφάνισε ως... επιτυχία ο Ε. Μπασιάκος, σημαίνουν στην πράξη ότι μόλις επέλθει η αποδέσμευση, τα χυμοποιήσιμα πορτοκάλια θα σταματήσουν να μαζεύονται και θα γίνει και εδώ ό,τι έγινε στον καπνό. Η επιδότηση είναι 11,37 λεπτά και η εμπορική τιμή γύρω στα 2,5 λεπτά. Δηλαδή, η επιδότηση είναι το 81% και η εμπορική τιμή το 19%. Ποιος αγρότης θα πάει να μαζέψει χυμοποιήσιμα πορτοκάλια υπό αυτές τις συνθήκες;... Σε μια μελέτη επιπτώσεων της Κομισιόν αναφέρεται πως για την Ελλάδα από τους 360.000 τόνους, που είναι η παραγωγή χυμού θα πέσει στους 120.000 τόνους. Ομως με αυτά τα δεδομένα και αυτή η εκτίμηση φαντάζει πολύ αισιόδοξη...

Η βιομηχανική ντομάτα όπου τουλάχιστον το 50% θα είναι από το 2008 αποσυνδεδεμένο, φαίνεται πως θα έχει άμεσα μείωση στην παραγωγή. Η σχέση επιδότησης - τιμής είναι 50 - 50 και τα τελευταία χρόνια λόγω των χαμηλών τιμών και του μεγάλου κόστους παραγωγής υπάρχει ήδη μείωση της παραγωγής. Εδώ δεν αποκλείεται να συμβεί ό,τι συνέβη και στα τεύτλα, όπου η παραγωγή μειώθηκε κατά 60% μέσα σε δύο χρόνια και έπεται συνέχεια... Στη σταφίδα, επίσης, η επιδότηση είναι περίπου το 66% και η τιμή το 33% και εδώ τίθεται ζήτημα δραστικής συρρίκνωσης της παραγωγής του προϊόντος αυτού. Πολλοί παραγωγοί επιθυμούν την αποσύνδεση και αυτό ζητούν και οργανώσεις όπως η ΓΕΣΑΣΕ. Αν γίνει αποδέσμευση και αυτή η σημαντική καλλιέργεια για την Ελλάδα, θα σβήσει από το χάρτη. Κραδασμοί ενδέχεται να υπάρξουν και στα συμπύρηνα ροδάκινα, όπου εδώ το 33% περίπου είναι επιδότηση και το 66% η τιμή.

Η λυπητερή

Οι συνθήκες που δημιουργούν η ΕΕ, η νέα ΚΑΠ και ο ΠΟΕ οδηγούν σε αδιέξοδο για την ελληνική γεωργία. Οι Ελληνες παραγωγοί δεν μπορούν να παράγουν με πετσοκομμένες αποδεσμευμένες επιδοτήσεις της νέας ΚΑΠ και με τις εξαιρετικά ασύμφορες τιμές που έχουν επιβάλει τα ανελέητα συμφέροντα των πολυεθνικών. Δυστυχώς, η κατάσταση που έχουν συνδιαμορφώσει ΕΕ, πολυεθνικές και οι ντόπιοι κυβερνώντες, εξωθεί τους αγρότες στο να ζητούν να πάρουν τις όποιες αποσυνδεμένες επιδοτήσεις τούς δίνουν και να πάει στο καλό η παραγωγή, αφού χαΐρι δε βλέπουν. Γιατί να μπει στον κόπο να μαζέψει χυμοποιήσιμα πορτοκάλια ένας αγρότης για μια τιμή 2 - 3 λεπτά το κιλό; θα ζητήσει να πάρει τα 11,37 λεπτά το κιλό επιδότηση και θα τ' αφήσει να πέσουν κάτω. Αλλωστε, η ΕΕ δεν καθιέρωσε τυχαία τις αποδεσμευμένες επιδοτήσεις. Χωρίς να ομολογείται, πρόκειται για ψευτοεπιδόματα ανεργίας για αγρότες που εξαναγκάζονται να μην παράγουν. Ομως, σε πολύ σύντομο διάστημα αυτή η κατάσταση θα χρησιμοποιηθεί πάλι εναντίον των αγροτών, για να κοπούν ή και να καταργηθούν οι αποδεσμευμένες επιδοτήσεις, αφού θα χαρακτηριστούν πλέον ως αντιπαραγωγικές...

Το ζήτημα, όμως, είναι πως από τις συνθήκες που διαμορφώνουν η νέα ΚΑΠ και οι κανονισμοί της ΕΕ, καθώς και οι εξευτελιστικές τιμές που επιβάλλουν η παγκοσμιοποίηση - πολυεθνικές, οι επιπτώσεις θα είναι πολλαπλές για την ελληνική αγροτική οικονομία και ύπαιθρο. Ηδη τα πρώτα σημάδια είναι άκρως ανησυχητικά. Εκτός από τη δραματική μείωση της παραγωγής στον καπνό, από τις 27 μεταποιητικές επιχειρήσεις που υπήρχαν έμειναν μόλις πέντε πλέον στην αγορά. Ακόμα και η ομοσπονδία των καπνεμπόρων διαλύθηκε το ίδιο και η διεπαγγελματική καπνού. Οπως, επίσης, αναφέρεται από την Ομοσπονδία Καπνεργατών, από τους 7.000 απασχολούμενους στον τομέα έχουν μείνει 2.500. Και το κακό θα συνεχιστεί. Στον τομέα της ζάχαρης δύο εργοστάσια της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης έκλεισαν και υποτίθεται ότι θα μετατραπούν σε μονάδες παραγωγής βιοκαυσίμων με τα χρήματα από το ξεπούλημα στην ΕΕ της μισής εθνικής ποσόστωσης ζάχαρης, ενώ από 418.000 στρέμματα που καλλιεργήθηκαν το 2005, φέτος καλλιεργήθηκαν μόλις 145.000 στρέμματα και η καμπάνα άρχισε να χτυπάει ήδη για τουλάχιστον ένα ακόμα εργοστάσιο της ΕΒΖ από τα τρία που έχουν απομείνει.

Με την εφαρμογή των νέων αποφάσεων της ΕΕ για τα οπωροκηπευτικά, είναι σίγουρο ότι πολλά χυμοποιεία και ντοματεία@@@@@@@@@@@@@ θα κλείσουν. Το ίδιο προφανώς θα γίνει με τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο χώρο της σταφίδας, ενώ δεν αποκλείεται να την πληρώσουν και κάποια εργοστάσια κομπόστας. Πρώτες στη λίστα του λουκέτου θα είναι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που δραστηριοποιούνται σ' αυτούς τους χώρους. Αν περάσουν και οι προτάσεις για το κρασί, τότε σειρά θα πάρουν τ' αμπέλια και τα οινοποιεία. Ομως τι θα απογίνει η ελληνική ύπαιθρος υπό αυτές τις συνθήκες; Είναι σίγουρο ότι δε θα τη σώσουν τα φούμαρα περί πολιτικής ανάπτυξης της υπαίθρου που τσαμπουνάνε η ΕΕ και οι εκάστοτε κυβερνώντες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Ούτε και το Δ΄ ΚΠΣ, ούτε ο Β΄ Πυλώνας. Το μάρμαρο θα πληρώσουν πολύ ακριβά και οι μικρομεσαίοι αγρότες, οι εργαζόμενοι στον μεταποιητικό τομέα της γεωργίας και οι επαγγελματίες που εξαρτούν την επιβίωσή τους από τον αγροτικό τομέα.


Κώστας ΔΕΤΣΙΚΑΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ