ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 10 Ιούλη 2005
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΧΟΥΝΤΑ ΜΛΕΧΙ
Να χτίσουμε φράγμα αλληλεγγύης στην ιμπεριαλιστική επιθετικότητα

Η Χ. Μλέχι, στέλεχος της Γενικής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων της Συρίας, μιλάει στον «Ρ» για την κατοχή του Γκολάν, τα ιμπεριαλιστικά σχέδια στην περιοχή και την επικείμενη αποστολή αλληλεγγύης του ΠΑΜΕ

Η Χούντα Μλέχι, μιλώντας στην πρόσφατη εκδήλωση αλληλεγγύης του ΠΑΜΕ στις Βρυξέλλες
Η Χούντα Μλέχι, μιλώντας στην πρόσφατη εκδήλωση αλληλεγγύης του ΠΑΜΕ στις Βρυξέλλες
Κουνέιτρα... Μια πόλη κατεστραμμένη ολοσχερώς. Μια πόλη, που άλλοτε έσφυζε από ζωή, αποτελώντας το εμπορικό κέντρο της περιοχής του Γκολάν, νοτιοδυτικά στο έδαφος της Συρίας. Το 1967, η μπότα του ισραηλίτικου ιμπεριαλισμού πάτησε τα συριακά χώματα. Τα υψίπεδα του Γκολάν, στρατηγικής σημασίας για τα ιμπεριαλιστικά σχέδια των Ισραηλινών στην περιοχή, πέρασαν στην κατοχή τους. Η Κουνέιτρα δέχτηκε την καταστροφική τους μανία. Δεν ήθελαν απλώς να την καταλάβουν. Ηθελαν να την καταστρέψουν ολοκληρωτικά. Να μην αφήσουν τίποτα όρθιο, να σηματοδοτήσουν την κυριαρχία τους με μια πόλη - ερείπιο. Γι' αυτό και για την καταστροφή της χρησιμοποιήθηκαν όχι μόνο βόμβες, αλλά εκατοντάδες τόνοι δυναμίτιδας...

Παρά τη διεθνή κατακραυγή που προκάλεσε ο ιμπεριαλιστικός επεκτατισμός του Ισραήλ, τα υψίπεδα του Γκολάν παραμένουν υπό κατοχή για 38 ολόκληρα χρόνια. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη διάρκεια ξένης κατοχής σε έδαφος άλλης χώρας. Συνολικά, 147 χωριά βρίσκονται κάτω από το ζυγό των Ισραηλινών, οι οποίοι φρόντισαν να κατοχυρώσουν την παρουσία τους, χτίζοντας 17, συνολικά, οικισμούς εποίκων. Η Κουνέιτρα, αν και βρίσκεται πλέον στα χέρια της Συρίας, παραμένει ερειπωμένη. Για να θυμίζει τα ιμπεριαλιστικά εγκλήματα όπου Γης. Να υπενθυμίζει την ανάγκη να πάρουν οι λαοί την τύχη στα χέρια τους, να ορθώσουν το ανάστημά τους στην ιμπεριαλιστική επιθετικότητα.

Ολοκληρωτική καταστροφή

«Η ζωή στο Γκολάν είναι σήμερα πάρα πολύ δύσκολη», λέει στο «Ρ» η Χούντα Μλέχι, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Γενικής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων της Συρίας, που πρόσφατα βρέθηκε στις Βρυξέλλες για να πάρει μέρος στην εκδήλωση αλληλεγγύης που διοργάνωσε το ΠΑΜΕ για το λαό της ΛΔ της Κορέας. «Η Κουνέιτρα, η μεγαλύτερη πόλη της περιοχής, καταστράφηκε ολοκληρωτικά από τα στρατεύματα του Ισραήλ. Σήμερα είναι μόνο ερείπια. Κατέστρεψαν τα πάντα: σπίτια, εκκλησίες, το νοσοκομείο, τα σχολεία...».

«Η ιμπεριαλιστική επιθετικότητα των ΗΠΑ και των συμμάχων τους είναι ένα πάρα πολύ σοβαρό ζήτημα», σημειώνει η συνδικαλίστρια. «Εχει γραφτεί ότι και το Ισραήλ κατέχει πυρηνικό οπλοστάσιο και απειλεί τους λαούς της περιοχής. Παρ' όλα αυτά, οι ιμπεριαλιστές απαιτούν από τους λαούς που βάζουν στο στόχαστρό τους, όπως η Κορέα και το Ιράν, να σταματήσουν κάθε προσπάθεια ενίσχυσης της άμυνάς τους με πυρηνικά όπλα. Με πρόσχημα δήθεν τα "δημοκρατικά δικαιώματα", οι ιμπεριαλιστές επεμβαίνουν παντού. Οπως, για παράδειγμα, στο Ιράκ, όπου βύθισαν το λαό στη δυστυχία. Εξοπλίζουν το Ισραήλ και το καθιστούν έτσι πηγή κινδύνων για την περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου».

Η Χούντα Μλέχι εξηγεί ότι «η ισραηλίτικη επιθετικότητα ενάντια στη Συρία και τις άλλες χώρες της περιοχής συνδέεται άμεσα με τα ιμπεριαλιστικά σχέδια στην περιοχή. Οι ΗΠΑ θέλουν όλος ο κόσμος να τους υπακούει. Δεν μπορούμε να δούμε τις επεμβάσεις σε διάφορες περιοχές του πλανήτη ξεχωριστά. Ο πόλεμος στο Ιράκ, η καλλιεργούμενη ένταση και οι απειλές στην Κορέα, η επέμβαση στη Συρία δεν είναι ξεχωριστά πράγματα. Εκφράζουν όλα την ιμπεριαλιστική επιθετικότητα».

Οι εργάτες έχουν τη δύναμη

Απέναντι στην ιμπεριαλιστική επιθετικότητα, οι Σύροι εργάτες προτάσσουν τη δύναμη της τάξης τους. Αντιμάχονται, όχι μόνο την κατοχή στη χώρα τους, αλλά το σύνολο των ιμπεριαλιστικών σχεδίων στην περιοχή της Μέσης Ανατολής. «Η εργατική τάξη είναι μια πολύ μεγάλη δύναμη», σημειώνει η Χούντα Μλέχι. «Οι εργάτες είναι η πρωτοπορία, το έχει ήδη αποδείξει η ιστορία. Η αλληλεγγύη ανάμεσα στους εργάτες όλου του κόσμου μπορεί να χτίσει ένα φράγμα απέναντι στην επιθετικότητα των ΗΠΑ, αυτήν την τεράστια πολεμική μηχανή. Καλούμε όλους τους λαούς να σταθούν πλάι πλάι, απέναντι στην ιμπεριαλιστική επιθετικότητα, να καταδικάσουν τις επεμβάσεις ενάντια σε κάθε χώρα του πλανήτη, να σφίξουν τους δεσμούς της αλληλεγγύης».

«Είμαστε αλληλέγγυοι και στον αμερικανικό λαό», θα πει η συνδικαλίστρια. «Πιστεύουμε ότι και αυτός υποφέρει κάτω από την ηγεσία του. Ο λαός και οι κυβερνώντες είναι τελείως διαφορετικά πράγματα. Ξέρουμε ότι και οι εργάτες στην Αμερική υποφέρουν. Πρέπει να σταθούν στο πλευρό των άλλων χωρών, να δώσουν τα χέρια, να πολεμήσουν από κοινού τον ιμπεριαλισμό. Να βοηθήσουν κάθε αδύναμη χώρα, στο όνομα της ειρήνης».

«Ο λαός της Συρίας είναι φιλειρηνικός λαός, προσδοκά την ειρήνη. Παλεύουμε για να ζήσουμε οι ίδιοι και τα παιδιά μας ειρηνικά. Καλούμε όλους τους εργάτες του κόσμου να υποστηρίξουν τη Συρία, το Ιράκ, την Παλαιστίνη, τη Β. Κορέα. Να φωνάξουν "Εξω οι Αμερικάνοι! Αφήστε μας να ζήσουμε ειρηνικά"», τονίζει η Χούντα Μλέχι, κλείνοντας τη συζήτηση με το «Ρ».


Περ. Κ.


«Περιμένουμε με ανυπομονησία την αποστολή του ΠΑΜΕ»

Συνεχίζοντας την πλούσια διεθνιστική του δράση, το ΠΑΜΕ διοργανώνει αποστολή αλληλεγγύης στη Συρία, από τις 23 έως τις 26 του ερχόμενου Σεπτέμβρη. Ηδη, οι προετοιμασίες της αποστολής βρίσκονται στο τελικό τους στάδιο και οι 150 θέσεις Ελλήνων συνδικαλιστών και εργαζομένων έχουν σχεδόν καλυφθεί.

«Στη Συρία περιμένουμε με ανυπομονησία την αποστολή του ΠΑΜΕ και προετοιμάζουμε την υποδοχή», σημειώνει η Χούντα Μλέχι, σχολιάζοντας την πρωτοβουλία αλληλεγγύης του ΠΑΜΕ προς το λαό και τους εργάτες της Συρίας. «Η αποστολή θα βοηθήσει στο να συσφιχτούν ακόμα περισσότερο οι δεσμοί αλληλεγγύης ανάμεσα στους εργάτες της Συρίας και της Ελλάδας. Ηδη, συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ έχουν έρθει και έχουν δει την κατεστραμμένη Κουνέιτρα. Δεν μπορούσαν και οι ίδιοι να το φανταστούν... Μας έλεγαν ότι είχαν ακούσει για το Γκολάν και την καταστροφή που προκάλεσαν οι Ισραηλινοί, αλλά αυτό που είδαν ήταν πάνω και πέρα απ' ό,τι μπορούσαν να φανταστούν».

«Περιμένουμε την ελληνική αποστολή - συνεχίζει η συνδικαλίστρια - γιατί πιστεύουμε ότι κάθε εργάτης, που έρχεται στη Συρία, γίνεται ο καλύτερος πρεσβευτής της Συρίας στη χώρα του. Καλούμε κάθε εργάτη, από κάθε χώρα, να έρθει στη Συρία, να δει την Κουνέιτρα και τα υψίπεδα του Γκολάν. Στη Συρία λέμε ότι κάθε άνθρωπος έχει δυο πατρίδες: μια τη δική του και μια τη Συρία. Η Συρία είναι η πατρίδα του καθένα, που θέλει την ειρήνη. Του καθένα, που είναι ενάντια στους ιμπεριαλιστές. Οι Ελληνες εργάτες και εργάτριες, που θα έρθουν με το ΠΑΜΕ το Σεπτέμβρη στη Δαμασκό, θα έχουν την ευκαιρία, ταυτόχρονα, να γνωρίσουν από κοντά την κουλτούρα του λαού μας, τις προσπάθειες της εργατικής τάξης της χώρας μας για πρόοδο, με σεβασμό στην ιστορία, στον πολιτισμό και στις παραδόσεις μας».

Το πρόγραμμα της αποστολής

Η αποστολή του ΠΑΜΕ θα αναχωρήσει την Παρασκευή 23 Σεπτέμβρη στις 11 το πρωί και θα επιστρέψει από τη Δαμασκό τη Δευτέρα 26 Σεπτέμβρη, στις 9 το βράδυ. Η αεροπορική μεταφορά θα γίνει με τις Συριακές Αερογραμμές, ενώ το κόστος κατά άτομο είναι 450 ευρώ. Στην τιμή συμμετοχής περιλαμβάνεται η διαμονή σε ξενοδοχείο (δίκλινα δωμάτια), τα αεροπορικά εισιτήρια, πρωινό, ένα γεύμα τη μέρα, δύο εκδρομές ημερήσιες, η βίζα και οι μεταφορές στη Δαμασκό.

Το πρόγραμμα της αποστολής αλληλεγγύης περιλαμβάνει:

  • Ημερήσια εκδρομή στην ιστορική πόλη Παλμύρα (250 χιλιόμετρα από τη Δαμασκό).
  • Μετάβαση στην πόλη Κουνέιτρα, που έχει καταστραφεί από τους Ισραηλινούς και εκδήλωση αλληλεγγύης στα υψώματα του Γκολάν (60 χιλιόμετρα από τη Δαμασκό).
  • Εκδηλώσεις με τη Γενική Ομοσπονδία Εργατών Συρίας και συναντήσεις με κρατικούς παράγοντες της Συρίας.

Για τις ελάχιστες θέσεις που έχουν απομείνει, το ΠΑΜΕ ενημερώνει τους εργαζόμενους ότι πρέπει να εξασφαλίσουν τη συμμετοχή τους, καταθέτοντας αμέσως το ποσό των 450 ευρώ. Τα χρήματα μπορούν να δίνονται είτε αυτοπροσώπως στα γραφεία του ΠΑΜΕ, είτε να κατατίθενται στο λογαριασμό της Εθνικής Τράπεζας με αριθμό 101/751788-20 (στα ονόματα Γεωργαντάς Βασίλης, Πέρρος Γεώργιος, Κούτρας Θεόδωρος) και να στέλνεται ταυτόχρονα στο ΠΑΜΕ, με φαξ, η απόδειξη της τράπεζας για την κατάθεση με το όνομα του καταθέτη, στον τηλεφωνικό αριθμό 210.3802.864.

Το αεροπορικό ταξίδι Αθήνα - Δαμασκός διαρκεί δύο ώρες. Το ξενοδοχείο, όπου θα μείνει η αποστολή, είναι ιδιοκτησία των Συνδικάτων της Συρίας και βρίσκεται 9 χιλιόμετρα από το κέντρο της Δαμασκού. Είναι ξενοδοχείο σύγχρονο και μεγάλο. Το ταξί από το ξενοδοχείο έως το κέντρο της πόλης κοστίζει περίπου 40 λεπτά του ευρώ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ