ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 11 Φλεβάρη 2006
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΕΘΑΝΑ
Οι νέοι φεύγουν...
  • Ολο και περισσότεροι νέοι φεύγουν από το χωριό, όπου οι αγροτικές καλλιέργειες, κύρια ασχολία των κατοίκων, βρίσκονται σε φθίνουσα πορεία
  • Ο «Ρ» συνεχίζει το οδοιπορικό στους δήμους του Πειραιά

Τα Μέθανα γίνονται μια περιοχή γερόντων, όπου οι νέοι, μη βρίσκοντας δουλιά, αναγκάζονται να φύγουν...
Τα Μέθανα γίνονται μια περιοχή γερόντων, όπου οι νέοι, μη βρίσκοντας δουλιά, αναγκάζονται να φύγουν...
Οξυμένα είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Δήμος Μεθάνων. Παρά το εντυπωσιακό τοπίο που συνοδεύει την πόλη, με το ηφαιστειογενές βουνό να στέκει πάνω της, οι κάτοικοι αντιμετωπίζουν σημαντικές δυσκολίες όσον αφορά την πρόσβαση, τη διάνοιξη οδών και κύρια την εργασία. Αντίστοιχα, στον ερασιτεχνικό αθλητισμό δεν έχει γίνει απολύτως τίποτε, παρά το γεγονός ότι σπαταλήθηκαν δισεκατομμύρια για την Ολυμπιάδα. Η πόλη είναι γνωστή από την αρχαιότητα για τις ιαματικές της πηγές. Ο Δήμος Μεθάνων έχει έκταση 50 τετραγωνικά χιλιόμετρα και καταλαμβάνει όλη τη χερσόνησο. Εχει 2.000 κατοίκους, οι οποίοι ασχολούνται κύρια με αγροτικές εργασίες, οι οποίες όμως βρίσκονται σε φθίνουσα πορεία, με αποτέλεσμα να φεύγουν όλο και περισσότερο οι νέοι κάτοικοι.

Ο «Ρ», στο πλαίσιο της έρευνας στους δήμους του Πειραιά, μίλησε με το δήμαρχο Μεθάνων Χρήστο Πάλη για τα προβλήματα και τις αγωνίες των κατοίκων της περιοχής, ενώ αποτυπώνεται η ουσιαστική εγκατάλειψη από την Πολιτεία, όταν ο δήμαρχος προσπαθεί να μας περιγράψει τρόπους για να αναπτυχθεί ο τουρισμός, προκειμένου να γίνουν δουλιές και να μείνει ο νέος κόσμος στην περιοχή...

- Εχει περάσει πάνω από ένας χρόνος μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Επαιξαν κάποιο ρόλο στην ανάπτυξη του δήμου σας;

- Οι Ολυμπιακοί Αγώνες, στην περιοχή μας, δεν έδωσαν τίποτα το ιδιαίτερο στο χώρο του τουρισμού, αλλά και των υποδομών. Κανένα ξεχωριστό έργο δεν έγινε στην ευρύτερη περιοχή ούτε κόσμος επισκέφθηκε την περιοχή μας.

- Υπάρχουν μαζικά προγράμματα αθλητισμού στο δήμο;

- Εχουμε τα προγράμματα μαζικού αθλητισμού «Γυναίκες και αθλητισμός», «Παιδί και αθλητισμός» κλπ. Επίσης έχουμε Ακαδημία Ποδοσφαίρου. Οι γυμναστές μας όμως έχουν να πληρωθούν από τη ΓΓ Αθλητισμού από το 2000. Εμείς τους πληρώνουμε. Η Ακαδημία Ποδοσφαίρου έχει 30 παιδιά και έχουμε και τα παιδιά που κάνουν μπαλέτο. Υπάρχουν δυσκολίες στην πληρωμή των γυμναστών.

- Ποια είναι η υλικοτεχνική σας υποδομή;

- Εχουμε ένα ξερό γήπεδο ποδοσφαίρου με εξέδρα και αποδυτήρια και ένα μικρό γυμναστήριο ενδυνάμωσης. Επίσης υπάρχει ένα γήπεδο τένις και ένα γήπεδο για μπάσκετ. Αυτά έχουμε σε αθλητική υποδομή. Επίσης, σύντομα θα αποκτήσουμε μέσα από τον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων και ένα κλειστό γυμναστήριο. Ο Ναυτικός Ομιλος Μεθάνων έχει κανόε - καγιάκ και ιστιοπλοΐα. Εχουμε γύρω στις 10 βάρκες. Πέρσι διοργανώσαμε το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα «Οπτιμιτς». Είχαμε γύρω στους 500 αθλητές από 80 σωματεία.

- Οι νέοι άνθρωποι του δήμου έχουν τη δυνατότητα να μείνουν ή, λόγω έλλειψης εργασίας, είναι αναγκασμένοι να φεύγουν;

- Υπάρχει ένας κόσμος που μένει, όμως έχουν φύγει πολλοί. Εχουμε ανθρώπους μεγάλης ηλικίας. Υπάρχει μια εσωτερική μετανάστευση από τα Μέθανα προς τα αστικά κέντρα. Το χειμώνα μένουμε γύρω στα 1.200 άτομα. Δυστυχώς, η αγροτική απασχόληση βρίσκεται σε φθίνουσα κατάσταση. Στα Μέθανα δεν υπάρχουν μεγάλοι κλήροι. Τα περισσότερα κτήματα βρίσκονται στην Τροιζήνα.

- Με τον τουρισμό πώς πάτε;

- Ο ιαματικός τουρισμός στη σημερινή του μορφή έχει αρχίσει να φθίνει. Αναζητούνται νέοι τρόποι, όπως τα λεγόμενα κέντρα ξεκούρασης και όχι βέβαια μόνο για την τρίτη ηλικία. Μόνο έτσι θα φέρουμε κόσμο με άλλα εισοδήματα.

- Θα γίνει δημοτική επιχείρηση;

- Οι επενδύσεις στο λεγόμενο ιαματικό τουρισμό είναι πολύ μεγάλες, το θεωρώ πολύ δύσκολο για μία δημοτική αρχή να μπορέσει να κάνει μια τέτοια κίνηση. Η ΕΕ, για παράδειγμα, δε χρηματοδοτεί επενδύσεις σε υδροθεραπευτήρια. Αντίθετα, βοηθά την ιδιωτική πρωτοβουλία. Από το 2004 έχουν δοθεί από τα Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα σε μια ιδιωτική εταιρία οι ιαματικές πηγές του Αγ. Νικολάου και των Αγ. Αναργύρων.

- Στην πόλη έγινε νέο λιμάνι. Θα βοηθήσει στην ανάπτυξη της πόλης;

- Πράγματι είναι ένα έργο που έλειψε. Θα εξυπηρετεί την ακτοπλοΐα. Οταν φύσαγε σορόκος το καράβι πήγαινε στον Πόρο. Θα χρησιμοποιείται σαν Μαρίνα. Αυτό πάει να πει ότι θα έχουμε θαλάσσιο τουρισμό. Υπάρχει φως, νερό, τηλέφωνο, χρήση Ιντερνετ. Και ελπίζουμε να πιάνουν και τα κρουαζιερόπλοια, κάτι που δε γινόταν μέχρι σήμερα.

- Υπάρχουν προβλήματα διάνοιξης δρόμων;

- Σίγουρα. Εάν επιτέλους τελειώσει και ο δρόμος Επιδαύρου - Καλλονής, που μας παιδεύει πάνω από 20 χρόνια, τότε ίσως μπορούμε να ελπίζουμε, αφού από το «Ελ. Βενιζέλος» θα μπορεί να έρχεται κάποιος σε 2 ώρες στα Μέθανα.

- Από την Επίδαυρο πόσο απέχετε;

- Τώρα μία ώρα. Οταν τελειώσει ο δρόμος 30 λεπτά. Αυτό θέλουν και οι εταιρίες κρουαζιερόπλοιων, να τελειώσει ο δρόμος για να ξεκινήσουν προγράμματα με την Επίδαυρο και δημιουργούνται προϋποθέσεις δεύτερης κατοικίας. Αυτή τη στιγμή γίνονται προσπάθειες ανάπτυξης όλων των μορφών τουρισμού. Για παράδειγμα, το ηφαίστειο είναι ένας σημαντικός πόλος έλξης. Θέλουμε να αναπτύξουμε τον ορεινό τουρισμό με τζόκινγκ κλπ. Θέλουμε να αναπτύξουμε τον αθλητικό τουρισμό στα θαλάσσια σπορ και το σκάκι, όπως έγινε πριν 3 χρόνια. Εχουμε αρχαιότητες, έχουμε βυζαντινές εκκλησίες. Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να κρατήσουμε τους νέους ανθρώπους στον τόπο μας.

- Πόσα αθλητικά σωματεία έχετε;

- Εχουμε 3 σωματεία. Τον Εξωραϊστικό Σύλλογο Μεθάνων που ασχολείται με το ποδόσφαιρο και βρίσκεται στη Β΄ Κατηγορία Αργολίδας. Το Ναυτικό Ομιλο «Νηρεύς Κανόε - Καγιάκ» και ένα ακόμα σωματείο που ασχολείται με το μπάσκετ με έδρα την Αθήνα, αφού δεν έχουμε κλειστό γυμναστήριο».

- Υπάρχει συνεργασία μεταξύ Μεθάνων - Πόρου - Τροιζήνας για κοινή δράση, για ζητήματα όπως, για παράδειγμα, ο αθλητισμός και ο τουρισμός;

- Οχι. Απλά πνιγόμαστε ο καθένας στα δικά του προβλήματα. Υπάρχουν όμως κοινά πολύ σοβαρά ζητήματα όπως το νερό, τα σκουπίδια, ο δρόμος.

- Τι βοήθεια έχετε από την πολιτεία προς τα αθλητικά σας σωματεία;

- Ο ερασιτεχνικός αθλητισμός έχει τελειώσει, τα ξέρετε αυτά, τα σωματεία τα κρατάνε κάποιοι τρελοί και ο δήμος. Μόνοι μας, προσπαθούμε. Ευτυχώς μας βοηθάει ο κόσμος. Να σκεφτείτε ότι δεν υπάρχει ένα τουριστικό γραφείο για την προβολή του τόπου. Ολα μόνοι μας.


Νίκος ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ


ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΑΒΒΑΤΟ: Το οδοιπορικό του «Ρ» συνεχίζεται στις Σπέτσες



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ