ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 11 Φλεβάρη 2009
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ - ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΑΡΚΟΖΙ
«Παρών» του γαλλικού κεφαλαίου

ΠΑΡΙΣΙ.--

«Εκφραση ευθύνης απέναντι στο Ιράκ», χαρακτήρισε ο Γάλλος Πρόεδρος την επίσκεψή του στη Βαγδάτη (πρώτη γάλλου προέδρου), που βέβαια είχε ως κύριο περιεχόμενο τη σύσφιγξη των διμερών σχέσεων, κυρίως σε οικονομικό επίπεδο.

Ο Ν. Σαρκοζί θα συνέχιζε το ταξίδι του σε Κουβέιτ, Μπαχρέιν και Ομάν, σε μια προσπάθεια να δηλώσει το ιμπεριαλιστικό «παρών» στην περιοχή στα πλαίσια του ανταγωνισμού του γαλλικού κεφαλαίου με άλλες δυνάμεις.

Ο Σαρκοζί συναντήθηκε τόσο με τον Ιρακινό ομόλογό του, Τζαλάλ Ταλαμπανί, όσο και με τον πρωθυπουργό, Νούρι αλ Μάλικι. Ο Σαρκοζί εξέφρασε την ικανοποίησή του για την «επιτυχία» στη διενέργεια των περιφερειακών εκλογών της περασμένης βδομάδας. Και εισερχόμενος στον πυρήνα της επίσκεψής του, υπογράμμισε ότι το Παρίσι επιδιώκει καλύτερη συνεργασία της Γαλλίας με το Ιράκ, στους τομείς της Ενέργειας, της ανοικοδόμησης, της εκπαίδευσης των Σωμάτων Ασφαλείας. Απαντώντας σε σχετική νύξη του Ιρακινού πρωθυπουργού Μάλικι, ο Σαρκοζί δήλωσε θετικός στην πραγματοποίηση γαλλικών επενδύσεων στον τομέα της ιρακινής Ενέργειας και κάλεσε τους Γάλλους επιχειρηματίες να προχωρήσουν άμεσα σε τέτοιου είδους κινήσεις. Επίσης, κάλεσε τους άλλους Ευρωπαίους ηγέτης να επισκεφτούν τη χώρα. Ο Σαρκοζί απέφυγε να σχολιάσει ανοιχτά την εντεινόμενη φημολογία περί διαπραγματεύσεων Γάλλων και Ιρακινών αξιωματούχων για την πώληση γαλλικών όπλων στη Βαγδάτη, αν και η πληροφορία επιβεβαιώνεται, ανωνύμως, και από τις δύο πλευρές. Ο Ταλαμπανί χαρακτήρισε «τιμή» την επίσκεψη Σαρκοζί, που εκπροσωπεί μια χώρα «φίλη από παλιά του Ιράκ». Ο Μάλικι, από την πλευρά του, καλωσόρισε την πρόθεση γαλλικών επενδύσεων και, σε μια αποστροφή με ιδιαίτερο νόημα, υπογράμμισε ότι «έχει περάσει πλέον ο καιρός που το Ιράκ δεχόταν αμερικανικές πιέσεις». Η δήλωση αυτή ερμηνεύτηκε ως απάντηση στις πρόσφατες παρατηρήσεις του Αμερικανού αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν, που είχε μιλήσει για άσκηση περαιτέρω πιέσεων προς τη Βαγδάτη εκ μέρους της Ουάσιγκτον, προκειμένου η πρώτη να υλοποιήσει τις πολιτικές μεταρρυθμίσεις στις οποίες έχει δεσμευτεί.

ΙΡΑΝ - ΗΠΑ
Ετοιμος για «διάλογο με σεβασμό» ο Αχμαντινετζάντ

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

«Το Ιράν είναι έτοιμο για διάλογο με τις ΗΠΑ, αρκεί να υπάρχει αμοιβαίος σεβασμός». Αυτό τόνισε, χτες, κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε συγκέντρωση για την επέτειο των 30 χρόνων της Ισλαμικής Επανάστασης, ο Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ.

Ο Ιρανός Πρόεδρος υποστήριξε ότι η νέα αμερικανική προεδρία «δηλώνει ότι θέλει αλλαγή και ότι θέλει διάλογο. Το Ιράν είναι έτοιμο εφόσον προηγηθεί πραγματική αλλαγή, θεμελιώδης και όχι τακτικής στην αμερικανική πολιτική απέναντι στο Ιράν». Κατέληξε, δε, ότι «ο κόσμος βρίσκεται σ' ένα σταυροδρόμι αφού αποδείχτηκε ότι η στρατιωτική βία δεν μπορεί να φέρει αποτελέσματα. Βρίσκεται στο σταυροδρόμι της συνδιαλλαγής και της συζήτησης».

Σχολιάζοντας την ομιλία του Ιρανού Προέδρου ο Σάντεγκ Ζιμπακαλάμ, καθηγητής πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Τεχεράνης, εκτιμούσε ότι η «όποια αλλαγή στις σχέσεις με τις ΗΠΑ θα εξαρτηθεί κατά πολύ όχι μόνο από τη στάση της ίδιας της Ουάσιγκτον αλλά και από το αποτέλεσμα των ιρανικών προεδρικών εκλογών τον Ιούνη».

Κατά τον Ιρανό καθηγητή, μετά από δύο εκλογικές αναμετρήσεις, οι προεδρικές κάλπες του Ιούνη αναμένεται να είναι οι πλέον αμφίρροπες ανάμεσα στα δύο κυρίαρχα, όπως λέγεται, «στρατόπεδα» στους κόλπους του θεοκρατικού ιρανικού καθεστώτος: ανάμεσα στους λεγόμενους «σκληροπυρηνικούς» και τους φερόμενους ως «μεταρρυθμιστές». Η αναμέτρηση λαμβάνει πλέον ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς ανακοινώθηκε και η συμμετοχή του πρώην Προέδρου Μουχάμαντ Χαταμί, που θεωρείται μία από τις πλέον συμβολικές και ισχυρές προσωπικότητες των «μεταρρυθμιστών» και χαρακτηρίζεται «φιλοαμερικάνος».

ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ
Σε πλήρη εξέλιξη ο πύρινος εφιάλτης

Τεράστια η καταστροφή στο νότο της Αυστραλίας

Associated Press

Τεράστια η καταστροφή στο νότο της Αυστραλίας
ΚΑΜΠΕΡΑ.--

Σε πλήρη εξέλιξη παρέμενε και χτες (τέσσερις μέρες μετά την εκδήλωση των πρώτων πυρκαγιών) ο πύρινος εφιάλτης που αποτεφρώνει τεράστιες εκτάσεις της νοτιοανατολικής Αυστραλίας. Στα περίχωρα της Μελβούρνης έκαιγαν ως χτες βράδυ πάνω από 200 πυρκαγιές. Στο μεταξύ, οι αρχές προσπαθούσαν να ανακαλύψουν τα ίχνη των πιθανών εμπρηστών, που φαίνεται πως εκμεταλλεύτηκαν: α) τον παρατεταμένο καύσωνα και την πολύμηνη ανυδρία, β) την ανικανότητα της ομοσπονδιακής και πολιτειακής κυβέρνησης να εκκενώσει τις κατοικημένες περιοχές και να χειριστεί αποτελεσματικά την κρίση.

Δεν είναι έτσι λίγοι οι αναλυτές που θεωρούν πως εάν υπήρχε ο στοιχειώδης συντονισμός μεταξύ των αρμόδιων τοπικών αρχών και εάν η πυροσβεστική υπηρεσία είχε στη διάθεσή της όχι μόνον πυροσβεστικά ελικόπτερα αλλά και (τα πιο αποτελεσματικά) πυροσβεστικά αεροπλάνα, τότε ίσως σήμερα να μη θρηνούσαμε δεκάδες νεκρούς (ανάμεσά τους αρκετά παιδιά!), 5.000 άστεγους και πολυτραυματίες και πάνω από 10.000 άγρια ζώα νεκρά. Οσο για το «υλικό» σκέλος της υπόθεσης: Οι φωτιές αποτέφρωσαν πάνω από 2.850 τ.χλμ. γης και τουλάχιστον 800 κατοικίες και φάρμες.

Στο μεταξύ, ο Αυστραλός πρωθυπουργός Κέβιν Ραντ εξακολουθεί να δηλώνει συγκλονισμένος και να επιρρίπτει τις ευθύνες στους εμπρηστές λέγοντας πως «τους αξίζει να σαπίσουν στη φυλακή». Μάλιστα, η Επίτροπος Αστυνομίας της πολιτείας της Βικτόρια, Κριστίν Νίξον, ανήγγειλε χτες την «επιχείρηση Φοίνικα» που αποσκοπεί στον εντοπισμό και παραδειγματική τιμωρία των εμπρηστών. Ενδεχομένως ο Ραντ να έχει δίκαιο. Ομως, δεν μπορεί να μείνει ασχολίαστο το γεγονός πως ο «Εργατικός» πρωθυπουργός τηρεί σιγήν ιχθύος για τις ευθύνες της κυβέρνησής του. Τόσο όσον αφορά στα ανεπαρκή μέσα πυρόσβεσης, όσο και στα πρώτα «φτωχά» μέτρα στήριξης των χιλιάδων πυρόπληκτων οικογενειών με δεδομένο το γεγονός πως η Αυστραλία και πλουσιότατη χώρα είναι και μαστίζεται, κάθε χρόνο, από ανεξέλεγκτες πυρκαγιές, ιδιαίτερα σε θαμνώδεις εκτάσεις...

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΑΝΤΙΣ ΑΜΠΕΜΠΑ.-- Απ' τον περασμένο Γενάρη, τουλάχιστον 10.000 Σομαλοί κατέφυγαν στη γειτονική Αιθιοπία προκειμένου να σωθούν απ' τις σφοδρές συγκρούσεις ισλαμιστών και φιλοκυβερνητικών δυνάμεων ανακοίνωσαν χτες αξιωματούχοι της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες στην Αντίς Αμπέμπα.

ΑΝΤΑΝΑΝΑΡΙΒΟ.-- Ειρηνική διαδήλωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν χτες περίπου 10.000 υποστηριχτές κομμάτων της αντιπολίτευσης με επικεφαλής τον πρώην δήμαρχο της πρωτεύουσας της Μαδαγασκάρης Ανταναναρίβο, Αντρι Ρατζολίνα, εξαιτίας της πρόσφατης πολύνεκρης καταστολής διαδήλωσης. Ο Πρόεδρος Μαρκ Ραβαλομανάνα, που κατηγορείται για διαφθορά, σχεδιάζει να «απαντήσει» σήμερα με μαζική συγκέντρωση...

ΠΡΕΤΟΡΙΑ.-- Στις κάλπες θα κληθούν στις 22 Απρίλη περίπου 22 εκατομμύρια Νοτιοαφρικανοί για να εκλέξουν νέο Πρόεδρο και τα νέα μέλη του εθνικού Κοινοβουλίου και των περιφερειακών Κοινοβουλίων στις εννιά επαρχίες της χώρας.

ΡΙΑΝΤ.-- Επίσκεψη στη Σαουδική Αραβία πραγματοποιεί από χτες, ο Κινέζος Πρόεδρος, Χου Τζιντάο, προκειμένου να εξασφαλίσει συμφωνίες προμήθειας ενεργειακών προϊόντων. Και οι δύο χώρες έκαναν σαφή την πρόθεσή τους για ενίσχυση των μεταξύ τους δεσμών, δεδομένης και της τεράστιας αγοράς της Κίνας, που διψά για προμήθειες πετρελαίου.

ΤΙΦΛΙΔΑ.-- Οι αρχές της Νότιας Οσετίας ανακοίνωσαν χτες ότι αφέθηκαν ελεύθεροι οι δύο παρατηρητές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη που προσπάθησαν να εισέλθουν στο χωριό Αρτσέβι. Νωρίτερα, εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών της Γεωργίας είχε μιλήσει για απαγωγή τους από μέλη παραστρατιωτικών ομάδων της Νότιας Οσετίας.

Διόρθωση: Χτες από λάθος στην ίδια στήλη γράφτηκε ότι η εγκληματική οργάνωση «Στρατός Αντίστασης του Κυρίου» είναι στη ΛΔ της Κορέας, αντί φυσικά για το σωστό: στη ΛΔ του Κονγκό.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Η εξαγωγή πολέμου θα συνεχιστεί

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

Διάλογο με τους «ισλαμιστές αντάρτες» και όχι ανεξέλεγκτους βομβαρδισμούς στις ημιαυτόνομες περιοχές των φυλών και γενικότερα στο έδαφός του, τους οποίους και χαρακτήρισε «αντιπαραγωγικούς στη μάχη κατά της τρομοκρατίας» ζήτησε χτες το Πακιστάν από τον ειδικό απεσταλμένο των ΗΠΑ, για το Πακιστάν και το Αφγανιστάν, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ. Ο Αμερικανός αξιωματούχος πραγματοποίησε την πρώτη επίσκεψη εκ μέρους της νέας κυβέρνησης του Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος και διαμήνυσε ότι ο «παράδεισος που προσφέρει το Πακιστάν στους τρομοκράτες θα πρέπει να πάψει να υφίσταται, με άμεση καταπολέμηση της τρομοκρατίας», ενώ εξέφρασε και την πρόθεσή του για «επανεξέταση» της πολιτικής σε Αφγανιστάν και Πακιστάν, πριν την επόμενη σύνοδο του ΝΑΤΟ, τον Απρίλη.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος είχε διαδοχικές συναντήσεις με τον Πακιστανό Πρόεδρο, Ασίφ Αλί Ζαρντάρι, τον πρωθυπουργό, Γιουσούφ Ράζα Γκιλάνι, και τον υπουργό Εξωτερικών, Μεχμούντ Κρέσι. Οπως ξεκαθαρίστηκε από τα αποτελέσματα της συνάντησης, το Πακιστάν δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να απαγκιστρωθεί από την κατοχή στο Αφγανιστάν, η οποία και θα συνεχιστεί με πιο αποφασιστικό τρόπο, καθώς οι δύο χώρες έχουν χαρακτηριστεί συγκοινωνούντα δοχεία...

Ο Ρ. Γκιλάνι σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση επαναβεβαίωσε ότι το Ισλαμαμπάντ επιθυμεί τη διατήρηση των ισχυρών δεσμών με τις ΗΠΑ, που θα βασίζονται στην «εμπιστοσύνη, την κατανόηση και τη σύγκλιση», έχοντας παράλληλα συνειδητοποιήσει τις δυνατότητες της κάθε πλευράς στην πάλη εναντίον του «εξτρεμισμού»...

Στο μεταξύ συνεχίζεται το παζάρι για τους εναλλακτικούς δρόμους ανεφοδιασμού των κατοχικών δυνάμεων του Αφγανιστάν, εκτός Πακιστάν. Χτες μετέβησαν στη Μόσχα Αμερικανοί διπλωμάτες, με στόχο την επίλυση των τελευταίων λεπτομερειών, προκειμένου να ξεκινήσει η μεταφορά φορτίων διά ρωσικού εδάφους. Τέλος στο Αφγανιστάν, χτες, έχασαν τη ζωή τους δύο στρατιώτες των ΝΑΤΟικών κατοχικών δυνάμεων, σε βομβιστική επίθεση στην επαρχία Χοστ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ