ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 12 Γενάρη 1999
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΕ ΠΑΣΟΚ
"Ενέκρινε" πορεία προς συνέδριο τριγμών

Κάθε άλλο παρά "ήρεμη" θα είναι η πορεία προς το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, αλλά και η ίδια η διεξαγωγή του, όπως όλα έδειχναν μέχρι τώρα και όπως άλλωστε επιβεβαιώθηκε από τα όσα διαμείφθηκαν κατά τη σύνοδο της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ, που ολοκληρώθηκε το περασμένο Σάββατο.

Ενδεικτικό του εκρηκτικού κλίματος που επικράτησε προς το τέλος της συνεδρίασης, ήταν η απόφαση του πρωθυπουργού και των μελών της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ, να κλείσουν οι τηλεοπτικές κάμερες που κάλυπταν τη σύνοδο της ΚΕ, καθώς και η απομάκρυνση των δημοσιογράφων από την αίθουσα των εργασιών, ώστε να μην καταγραφούν οι αντεγκλήσεις κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας επί των αντιτιθέμενων εισηγητικών κειμένων που κατατέθηκαν.

Οι αντεγκλήσεις μεταξύ της λεγόμενης "εσωκομματικής αντιπολίτευσης" με την ηγετική "εκσυγχρονιστική" πτέρυγα, αποτυπώθηκαν πάντως στα αποτελέσματα των ψηφοφοριών. Η εισήγηση του ΕΓ (όπου περιλαμβάνει νέα Διακήρυξη με την οποία επισημοποιείται ο πλήρης απογαλακτισμός του ΠΑΣΟΚ από τη Διακήρυξη της 3ης Σεπτέμβρη και οριοθετείται το ΠΑΣΟΚ ως κόμμα - υπέρμαχο του ευρωατλαντισμού και των νεοφιλελεύθερων θεωριών περί αγοράς) εγκρίθηκε με 86 ψήφους υπέρ, ενώ κατά ψήφισαν 37 μέλη της ΚΕ. Σε ψηφοφορία επίσης τέθηκαν οι προτάσσεις που κατέθεσαν στελέχη προσκείμενα στον Α. Τσοχατζόπουλο για αναβολή του συνεδρίου (έλαβε 38 ψήφους) ή για διεξαγωγή ενός συνεδρίου χωρίς να υπάρξει εκλογή οργάνων (έλαβε 39 ψήφους). Επίσης 12 μέλη της ΚΕ ψήφισαν υπέρ των αντιεισηγήσεων που κατατέθηκαν την Παρασκευή από τον Π. Οικονόμου.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι - ως συνήθως - όλες οι πλευρές και εσωκομματικές τάσεις του ΠΑΣΟΚ δήλωσαν... ικανοποίηση για την εξέλιξη της ψηφοφορίας. Οι μεν της "εκσυγχρονιστικής" πτέρυγας γιατί κατεγράφη η εσωκομματική τους υπεροχή, οι δε της "εσωκομματικής αντιπολίτευσης" γιατί επαναβεβαιώθηκε ότι το μπλοκ που "διαφωνεί" με τον Κ. Σημίτη είναι ισχυρό. Η αλήθεια πάντως είναι διαφορετική. Οσον αφορά τις επιδιώξεις της ηγετικής ομάδας να πάει σε ένα συνέδριο "ήρεμο", όπου θα επαναβεβαιωθεί (αυτό έτσι κι αλλιώς θεωρείται δεδομένο) η κυριαρχία του Κ. Σημίτη, αλλά χωρίς τριβές και χωρίς ο τελευταίος να υποστεί "φθορά" του προφίλ του, φαίνεται να μην επιτυγχάνονται.

Από την άλλη πλευρά, η "εσωκομματική αντιπολίτευση" εμφανίστηκε για μια ακόμα φορά πολυδιασπασμένη. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι λεγόμενοι "τσοχατζοπουλικοί" αρνήθηκαν να ψηφίσουν μαζί με τους υπόλοιπους της "εσωκομματικής αντιπολίτευσης" την αντι - εισήγηση που παρουσίασε ο Π. Οικονόμου. Πολλοί "τσοχατζοπουλικοί", μάλιστα, κατηγορούσαν αυτή την πλευρά της "αντιπολίτευσης" - τους λεγόμενους και ως "προεδρικούς" - ότι με τις κινήσεις της λειτουργεί ως "δεκανίκι" του Κ. Σημίτη.

Αξιοσημείωτο είναι ότι ο Α. Τσοχατζόπουλος, παρά το γεγονός ότι η ομάδα του καταψήφισε την εισήγηση του ΕΓ, εκείνος την υπερψήφισε ενώ αποδέχτηκε στην ομιλία του ότι "το συνέδριο είναι μια πραγματικότητα", αποφεύγοντας να στηρίξει και την πρόταση για αναβολή του συνεδρίου. Αυτή η μεσοβέζικη στάση του υπουργού Εθνικής Αμυνας, όλα δείχνουν ότι θα συνεχιστεί και ενόψει του συνεδρίου, αφού ο ίδιος δε θεωρεί ότι υπάρχουν οι όροι για προσωπική αντιπαράθεσή του με τον Κ. Σημίτη.

Σε κάθε περίπτωση, αυτό που αναδείχτηκε από τη συνεδρίαση της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ, είναι ότι οι αυξανόμενοι κίνδυνοι για απώλεια της εξουσίας από το ΠΑΣΟΚ, προκαλούν σοβαρές φυγόκεντρες τάσεις στο εσωτερικό του, οι οποίες αναμένεται να ενισχυθούν μετά από ενδεχόμενη εκλογική αποτυχία στις ευρωεκλογές. Οι εξελίξεις, δε, θα πάρουν, όπως έλεγαν ορισμένοι, χαρακτήρα "χιονοστιβάδας" και για τον Κ. Σημίτη και για την ενότητα του ΠΑΣΟΚ, σε περίπτωση ήττας στις βουλευτικές.

Είναι προφανές ότι η κατάσταση που διαμορφώνεται στο εσωτερικό του κυβερνητικού κόμματος δεν αφήνει αδιάφορους εκείνους των οποίων τα συμφέροντα εκπροσωπεί το ΠΑΣΟΚ. Με άλλα λόγια, οι εκτιμήσεις παραπέμπουν στο ότι θα αρχίσουν να εμφανίζονται στο προσκήνιο τα πρώτα σημάδια του "νέου" πολιτικού σκηνικού που από καιρό κυοφορείται, καθώς κανείς εκ των "αφεντικών" δεν επιθυμεί κατάρρευση του πολιτικού συστήματος - μέσα από απροσδόκητες εξελίξεις σε μια βασική συνιστώσα του όπως το ΠΑΣΟΚ - χωρίς να έχουν ληφθεί μέτρα για προηγούμενη αναπαλαίωσή του. Οπως, μάλιστα, λένε στο ΠΑΣΟΚ, τόσο τα λεγόμενα Σκανδαλίδη (περί κοινής καθόδου ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ στις ευρωεκλογές), όσο και τα θρυλούμενα περί σύστασης κόμματος από τον Δ. Αβραμόπουλο, στην κυοφορία αυτού του νέου πολιτικού συστήματος πρέπει να αναχθούν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ