ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 12 Μάρτη 2003
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Αιματηρά επεισόδια...

Ενέκρινε, με συντριπτική πλειοψηφία, το παλαιστινιακό Κοινοβούλιο την πρόταση του Γιάσερ Αραφάτ για δημιουργία θέσης πρωθυπουργού

Με το δάχτυλο στη σκανδάλη ο Ισραηλινός στρατιώτης σημαδεύει το πλήθος των Παλαιστινίων που συγκεντρώθηκαν γύρω από ένα κατεδαφισμένο σπίτι

Associated Press

Με το δάχτυλο στη σκανδάλη ο Ισραηλινός στρατιώτης σημαδεύει το πλήθος των Παλαιστινίων που συγκεντρώθηκαν γύρω από ένα κατεδαφισμένο σπίτι
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ-ΡΑΜΑΛΑ-ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.--

Αλλεπάλληλα ήταν τα αιματηρά επεισόδια βίας ανάμεσα σε Παλαιστινίους και στον ισραηλινό στρατό κατοχής, τόσο στη Δυτική Οχθη όσο και στη Λωρίδα της Γάζας, κατά τη διάρκεια των τελευταίων 24ώρων. Μέρα με τη μέρα εντείνεται η ανησυχία ότι επίκειται μαζική ισραηλινή επιχείρηση εκδίωξης Παλαιστινίων από τα αυτόνομα εδάφη, κατά τη διάρκεια της επικείμενης επίθεσης κατά του Ιράκ. Την ίδια στιγμή, το Παλαιστινιακό Νομοθετικό Συμβούλιο ενέκρινε, με συντριπτική πλειοψηφία, την πρόταση του Παλαιστινίου ηγέτη για διορισμό πρωθυπουργού, εν μέσω δυσαρεσκειών τόσο από τις παλαιστινιακές εξτρεμιστικές ισλαμιστικές οργανώσεις όσο και από την ισραηλινο-αμερικανική πλευρά.

Τα νεκρά σώματα δύο Παλαιστινίων, γαζωμένα από σφαίρες, βρέθηκαν, χτες το πρωί, να κείτονται μερικά μέτρα από την περίμετρο του εποικισμού Κφαρ Νταρόμ, στη Λωρίδα της Γάζας. Οι ακριβείς συνθήκες του θανάτου τους δεν έγιναν γνωστές, ενώ παλαιστινιακές πηγές ήταν σε θέση να βεβαιώσουν, μόνον, ότι στην περιοχή κατά τη διάρκεια της νύχτας σημειώθηκε σφοδρή ανταλλαγή πυρών. Στη Δ. Οχθη, στην Τζενίν, ο στρατός ανατίναξε με δυναμίτη το σπίτι ενός καταζητούμενου στελέχους της «Τζιχάντ», αφήνοντας άστεγους 12 ανθρώπους.

Στη Χεβρώνα επισημοποιήθηκε ο τελικός απολογισμός της μάχης που σημειώθηκε, τη νύχτα της Δευτέρας προς Τρίτη, ανάμεσα σε Ισραηλινούς στρατιώτες και Παλαιστινίους ενόπλους. Σύμφωνα με την τελευταία ισραηλινή ανακοίνωση, 1 Ισραηλινός στρατιώτης σκοτώθηκε και 5 τραυματίστηκαν, κατά τη διάρκεια πολύωρης ανταλλαγής πυρών που άρχισε όταν Παλαιστίνιοι ένοπλοι, κρυμμένοι σε κτίριο, άνοιξαν πυρ εναντίον ενός κομβόι αυτοκινήτων εποίκων του γειτονικού Κίριατ Αρμπα, που συνοδευόταν από στρατιώτες. Μετά από ώρες, και εφόσον οι ένοπλοι αρνούνταν να παραδοθούν, ισραηλινό άρμα μάχης έβαλε κατά του κτιρίου. Ανάμεσα στα συντρίμμια βρέθηκε το σώμα μόνον ενός Παλαιστινίου και δεν έχει διευκρινιστεί τι ακριβώς συνέβη με τους υπολοίπους.

Ορίστηκε πρωθυπουργός, παραμένουν οι δυσαρέσκειες

Τα παιδιά στο στόχαστρο

Associated Press

Τα παιδιά στο στόχαστρο
Εντός των επομένων 48 ωρών ο Παλαιστίνιος ηγέτης θα υπογράψει το διάταγμα δημιουργίας θέσης πρωθυπουργού, το οποίο, ουσιαστικά, θα τροποποιεί και τον υπάρχοντα Βασικό Νόμο που διέπει τους θεσμούς των παλαιστινιακών εδαφών. Αυτό ανακοίνωσε ο στενός συνεργάτης του Γιάσερ Αραφάτ, Ναμπίλ Αμπού Ρουντέινα, μία μέρα μετά την έγκριση της σχετικής πρότασης του Παλαιστινίου ηγέτη από τους Παλαιστινίους βουλευτές, με τη συντριπτική πλειοψηφία των 64 ψήφων υπέρ έναντι 3 κατά και 4 αποχών.

Σύμφωνα με την απόφαση και του Κοινοβουλίου, που συνέχιζε, μέχρι χτες το βράδυ, τη συνεδρίασή του για το θέμα, ο πρωθυπουργός θα αναλάβει όλες τις εσωτερικές παλαιστινιακές υποθέσεις καθώς και τον ορισμό του Υπουργικού Συμβουλίου, ενώ ο Γιάσερ Αραφάτ διατηρεί την ευθύνη της ασφάλειας και της παρακολούθησης των ειρηνευτικών συνομιλιών, ενώ έχει και το δικαίωμα της απομάκρυνσης του πρωθυπουργού. Η συνεδρίαση του Κοινοβουλίου δεν έκανε καμία αναφορά στο πρόσωπο του Μαχμούντ Αμπάς, του γγ της ΟΑΠ, τον οποίο έχει προτείνει ο Αραφάτ για τη θέση του πρωθυπουργού και έχει εγκρίνει η Εκτελεστική Επιτροπή της ΟΑΠ.

Ο διορισμός πρωθυπουργού με τις προαναφερθείσες αρμοδιότητες δεν είναι βέβαιο ότι θα ικανοποιήσει την ισραηλινή και την αμερικανική πλευρά, που επιδίωκαν τον παραγκωνισμό του Γιάσερ Αραφάτ από όλα τα κρίσιμα ζητήματα. Εντούτοις, δε φαίνεται να ικανοποιεί ούτε τις εξτρεμιστικές ισλαμιστικές οργανώσεις «Χαμάς» και «Τζιχάντ», οι οποίες, με ανακοίνωσή τους, υποστήριξαν ότι η δημιουργία θέσης πρωθυπουργού αποτελεί «απλώς ένα αμερικανο-σιωνιστικό κόλπο για να παταχτεί η παλαιστινιακή αντίσταση στην κατοχή».

ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ
Ορκίστηκαν οι δικαστές

ΧΑΓΗ.--

Ορκίστηκαν χτες παρουσία δεκάδων ξένων ηγετών και υπουργών Εξωτερικών οι 18 δικαστές του Διεθνούς Δικαστηρίου σε κτίριο του 13ου αιώνα (γνωστό ως «Αίθουσα Ιπποτών») στη Χάγη.

Προεδρεύων των 18 δικαστών του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (εκ των οποίων οι επτά είναι γυναίκες και οι ένδεκα άνδρες) διορίστηκε ο Καναδός Φίλιπ Κιρς. Εκκρεμεί ακόμη απόφαση για το διορισμό γενικού εισαγγελέα του Διεθνούς Δικαστηρίου του ΟΗΕ λόγω διαφωνιών μεταξύ των χωρών - μελών του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, το οποίο, εντούτοις, θα χρειαστεί αρκετά χρόνια προτού καταστεί ικανό να αναλάβει την πρώτη υπόθεση...

Το Διεθνές Δικαστήριο καλείται μεταξύ άλλων να απαγγέλλει κατηγορίες και να παραπέμπει σε δίκη άτομα που κατηγορούνται για γενοκτονία, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, εγκλήματα πολέμου. Η δικαιοδοσία του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου θα είναι συμπληρωματική σε σχέση με τα αρμόδια εθνικά δικαστήρια, όπερ σημαίνει πως θα δρα μόνον όταν οι χώρες «δεν είναι σε θέση ή είναι απρόθυμες» να ερευνήσουν ή να παραπέμψουν κατηγορούμενους για τα παραπάνω εγκλήματα σε δίκη. «Οι μαζικοί φόνοι, δουλεία, βασανιστήρια και άλλα αποτρόπαια εγκλήματα - όχι μόνον κατά άλλων χωρών, αλλά και κατά όσων διαπράττονται εις βάρος του λαού μίας χώρας, είναι εντός της δικαιοδοσίας του δικαστηρίου», είπε ο ΓΓ του ΟΗΕ στη διάρκεια της ομιλίας του...

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αλλά και χώρες που δεν έχουν υπογράψει ακόμη την ιδρυτική συνθήκη του δικαστηρίου, μπορούν να ζητήσουν την παρέμβαση του Σώματος.

Ας σημειωθεί πως την ιδρυτική συνθήκη του δικαστηρίου (που επικυρώθηκε τον Ιούλιο του 1998) αρνούνται να υπογράψουν μεταξύ άλλων οι ΗΠΑ (καθώς η κυβέρνηση του Τζ. Ου. Μπους απέσυρε την υπογραφή που είχε βάλει η κυβέρνηση του Προέδρου Μπιλ Κλίντον) και το Ισραήλ, φοβούμενες πως το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο θα λειτουργήσει εις βάρος τους ως μοχλός «πολιτικής πίεσης». Μάλιστα, το αμερικανικό κογκρέσο έχει ψηφίσει νόμο με το οποίο εξουσιοδοτεί τον Πρόεδρο των ΗΠΑ να «λάβει κάθε αναγκαίο μέσο» προκειμένου να εμποδίσει όσους Αμερικανούς συλληφθούν μετά από την εις βάρος τους απαγγελία κατηγοριών από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο. Εως τώρα οι ΗΠΑ έχουν συνάψει συμφωνίες με 22 χώρες που έχουν υπογράψει την ιδρυτική συνθήκη του δικαστηρίου προκειμένου να εξασφαλίσουν την «ασυλία» Αμερικανών πολιτειών στο έδαφός τους...

ΗΠΑ - ΙΡΑΝ - ΡΩΣΙΑ
Διαξιφισμοί για το ουράνιο

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι εμμένουν και μάλιστα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, βρήκε νέα στοιχεία αυτή τη βδομάδα για να υποστηρίξει ότι πρόκειται περί προσπαθειών του Ιράν να κατασκευάσει όπλα μαζικής καταστροφής. Βάσει των όσων δήλωσε ο Κόλιν Πάουελ, το Ιράν θα μπορούσε να αποκρύπτει από τους επιθεωρητές το πρόγραμμα αυτό, σε ένα σενάριο που όπως εκτιμά και το BBC θυμίζει Ιράκ... Εξάλλου, το Ιράν ανήκει στον «άξονα του κακού» κατά τις ΗΠΑ!

Τι νέα στοιχεία ανακάλυψε ο Κόλιν Πάουελ; Ενα δημοσίευμα του αμερικανικού περιοδικού «Time»... σύμφωνα με το οποίο οι πυρηνικές εγκαταστάσεις της Νατάνζ βρίσκονται κοντά στην παραγωγή εμπλουτισμένου ουρανίου που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων.

Κόντρα στους ισχυρισμούς των ΗΠΑ ότι το Ιράν σκοπεύει να προχωρήσει στην ανάπτυξη πυρηνικών όπλων, χτες ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Ιγκόρ Ιβανόφ, διαβεβαίωσε κατόπιν συνάντησής του με τον Μοχάμαντ Χαταμί, πως το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης χρησιμοποιείται αποκλειστικά για ειρηνικούς σκοπούς.

«Η Τεχεράνη έχει αποδεχτεί τον πλήρη έλεγχο του πυρηνικού της προγράμματος από τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενεργείας (ΙΑΕΑ), γεγονός που αποδεικνύει ότι οι σκοποί της χώρας αυτής είναι ειρηνικοί και όχι στρατιωτικοί», συμπλήρωσε ο Ιγκόρ Ιβανόφ.

Οσο για το Ιράν... απέρριψε για άλλη μία φορά τις κατηγορίες που επανέλαβε ο Κόλιν Πάουελ. Χτες, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Καμάλ Χαρατζί, υπογράμμισε πως η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας έχει ελεύθερη και απρόσκοπτη πρόσβαση σε όλα τα πυρηνικά προγράμματα της Τεχεράνης. Και διαμήνυσε - όπως μεταδίδει το γαλλικό πρακτορείο AFP - πως η ΙΑΕΑ και όχι οι ΗΠΑ είναι ο διεθνώς αναγνωρισμένος οργανισμός αρμόδιος για την επίβλεψη των εθνικών πυρηνικών προγραμμάτων.

ΗΠΑ - ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Η «συγγνώμη» του Μπους...

ΚΑΜΠΟΥΛ και ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Ουόκερ Μπους, τηλεφώνησε χτες, για να «απολογηθεί» στον Αφγανό ομόλογό του Χαμίντ Καρζάι, ο οποίος δέχτηκε δριμύτατη φραστική επίθεση από Αμερικανούς πολιτικούς κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον.

Η επίσημη εκδοχή των γεγονότων ήταν ως χτες πως ο Μπους τηλεφώνησε στον Καρζάι για να συζητήσουν την πορεία της «ανοικοδόμησης» του Αφγανιστάν -ωστόσο, χτες ο εκπρόσωπός του Αρι Φλάισερ ανασκεύασε τη θέση του Λευκού Οίκου. Μιλώντας στο Ασοσιέιτεντ Πρες, ο Φλάισερ είπε ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος τηλεφώνησε «βασικά για να πει ότι ο τρόπος που αντιμετωπίστηκε ο Καρζάι στη Γερουσία δεν ήταν σωστός και πρέπων».

Το πρόβλημα προέκυψε όταν ο Καρζάι, μιλώντας στην αμερικανική Γερουσία, κάλεσε την Ουάσιγκτον «να μην εγκαταλείψει το Αφγανιστάν εν όψει του πολέμου στο Ιράκ», εκθέτοντας τα «επιτεύγματα» της κυβέρνησής του από την πτώση των Ταλιμπάν. Αμερικανοί Γερουσιαστές προχώρησαν σε σκληρή κριτική των θέσεων του Καρζάι, αμφισβητώντας την «αξιοπιστία» του. Ο Καρζάι ανταπάντησε ότι «αν οι γερουσιαστές συγκρίνουν το Αφγανιστάν με τη... Χονολουλού, τότε ναι, η εικόνα δεν είναι ρόδινη». Το υπουργείο Εξωτερικών του Αφγανιστάν εξέφρασε ενόχληση για το γεγονός ότι ο Πρόεδρος (που, ουσιαστικά, οι Αμερικανοί διόρισαν) δεν έτυχε «σεβασμού».

Αν βγουν από τη μέση οι διπλωματικές διατυπώσεις, το επεισόδιο μάλλον αφορά στην απροθυμία των Αμερικανών να συνεχίσουν την παροχή «βοήθειας» σε οικονομικό και σε στρατιωτικό επίπεδο, επεκτείνοντάς την πέραν της Καμπούλ -είτε κατά μόνας, είτε στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Κεντρική θέση στην αμερικανική επιχειρηματολογία κατέχει η «ανικανότητα» του Καρζάι να επιβάλει την τάξη στη χώρα. Χτες, «άγνωστοι» εκτόξευσαν ρουκέτες κατά της οικίας του κυβερνήτη της Κανταχάρ.

ΜΑΛΤΑ
Δημοψήφισμα για την ένταξη στην ΕΕ

ΒΑΛΕΤΑ.--

Το 53,6% των Μαλτέζων ψήφισε υπέρ της ένταξης της χώρας στην ΕΕ, κατά τη διάρκεια σχετικού δημοψηφίσματος που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο. «Οχι» στην ΕΕ ψήφισε το 46,4%. Πάντως, ο πρωθυπουργός της χώρας, Εντι Φένεχ Αντάμι (υπέρ της ένταξης), προκήρυξε χτες εκλογές για τις 12 του Απρίλη, το αποτέλεσμα των οποίων θα κρίνει τελικά αν η χώρα θα ενταχθεί στην ΕΕ ή όχι. Σε περίπτωση που η αντιπολίτευση κερδίσει τις εκλογές έχει το δικαίωμα να ακυρώσει το δημοψήφισμα. Το δημοψήφισμα ήταν το πρώτο από τα 10 ανάλογα που θα διεξαχθούν φέτος στις υπό ένταξη χώρες.

ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ Η Β' ΕΚΔΟΣΗ


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ