ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 13 Ιούνη 2003
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Ανοιχτός πόλεμος
  • Το «πράσινο φως», για την πλήρη εξόντωση της «Χαμάς» με κάθε τρόπο, έδωσε στο στρατό η ισραηλινή κυβέρνηση
  • Να εγκαταλείψουν το Ισραήλ, για να «σώσουν τη ζωή τους», κάλεσε τους ξένους υπηκόους η «Χαμάς», προειδοποιώντας με κύμα επιθέσεων

Οι κηδείες των Παλαιστινίων μετατρέπονται σε μεγάλες διαδηλώσεις

Associated Press

Οι κηδείες των Παλαιστινίων μετατρέπονται σε μεγάλες διαδηλώσεις
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.-

Σε νέα επιχείρηση δολοφονίας ακριβείας στελεχών της «Χαμάς» στην πόλη της Γάζας, την τρίτη μέσα σε ένα εικοσιτετράωρο, προχώρησε ο ισραηλινός στρατός. Νωρίτερα, η ισραηλινή πολιτική ηγεσία έδινε το «πράσινο φως» για να γίνει «ό,τι είναι αναγκαίο με οποιοδήποτε μέσο, προκειμένου να συντριβεί ολοκληρωτικά η οργάνωση». Η «Χαμάς» κάλεσε όλους τους ξένους υπηκόους και τις διπλωματικές αποστολές να εγκαταλείψουν το Ισραήλ, απειλώντας «με σεισμό επιθέσεων, που θα σβήσουν από το χάρτη το Ισραήλ».

Εξι πυραύλους εκτόξευσαν ισραηλινά ελικόπτερα κατά αυτοκινήτου που κινούνταν, νωρίς χθες το απόγευμα, στη συνοικία Σεΐκ Ραντουάν, της πόλης της Γάζας. Με διαφορά λίγων λεπτών, και ενώ κόσμος είχε αρχίσει να συγκεντρώνεται στο σημείο, ένας 7ος πύραυλος έπληξε το σημείο, μεγιστοποιώντας τις ανθρώπινες απώλειες. Νεκροί ανασύρθηκαν από την άμορφη μάζα, ο Γιάσερ Τάχα, στέλεχος του στρατιωτικού σκέλους της «Χαμάς», η σύζυγός του και τα δύο του παιδιά, συμπεριλαμβανομένης της 3χρονης κόρης του. Αλλοι 3 Παλαιστίνιοι περαστικοί έχασαν τη ζωή τους ενώ περισσότεροι από 40 τραυματίστηκαν.

Τα ξημερώματα είχε πραγματοποιηθεί και άλλη επιδρομή με ελικόπτερα, η οποία είχε στόχο στελέχη της «Χαμάς». Η επίθεση έγινε στη συνοικία Ζαϊτούν, της πόλης της Γάζας και σκοτώθηκαν και οι 2 επιβαίνοντες στο αυτοκίνητο. Χθες το πρωί, χιλιάδες Παλαιστίνιοι μετέτρεψαν σε διαδήλωση την κηδεία των θυμάτων της επιδρομής, που πραγματοποιήθηκε από ισραηλινά ελικόπτερα, πάλι στην πόλη της Γάζας, το απόγευμα της Τετάρτης, όπου σκοτώθηκαν 7 άτομα και τραυματίστηκαν 35. Στόχος της επιδρομής ήταν ο Τίτο Μασούντ, υψηλόβαθμο στέλεχος του στρατιωτικού σκέλους της «Χαμάς». Ενώ η Γάζα φλέγεται, η οργάνωση «Ταξιαρχίες του αλ Ακσα» ανέλαβε την ευθύνη για τη δολοφονία ενός εποίκου, κοντά στο χωριό Γιάμπεντ, στη Δ. Οχθη.

Το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο συνεδρίασε, νωρίς χθες, για να εξετάσει «την κατάσταση ασφαλείας». Ο Αριέλ Σαρόν φέρεται να χαρακτήρισε τον Παλαιστίνιο ομόλογό του «κοτόπουλο που δεν έχει βγάλει ακόμη φτερά και πρέπει να τον βοηθήσουμε» και επανέλαβε ότι η ισραηλινή ηγεσία παραμένει δεσμευμένη στον «οδικό χάρτη», αλλά «θα κυνηγήσει οπουδήποτε και με το σκληρότερο τρόπο τους τρομοκράτες».

Ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ, Σιλβάν Σαλόμ, τόνιζε ότι «δεν είναι δυνατό να γίνει καμία διαπραγμάτευση, όσο γίνονται τρομοκρατικές επιθέσεις» και χαρακτήρισε «ψευδείς τους παλαιστινιακούς ισχυρισμούς περί αδυναμίας των παλαιστινιακών δυνάμεων ασφαλείας να πατάξουν διά της βίας τις τρομοκρατικές οργανώσεις». Τα ισραηλινά ΜΜΕ μετέδιδαν ότι η πολιτική ηγεσία έδωσε εντολή στον ισραηλινό στρατό «να χρησιμοποιήσει κάθε μέσο και τρόπο για να εξοντώσει πλήρως τη "Χαμάς", τόσο το στρατιωτικό, όσο και το πολιτικό της σκέλος». «Οι ηγέτες της "Χαμάς", ακόμη και στο πολιτικό σκέλος, δε θα έχουν πλέον καμία ασυλία», δήλωνε ο Ισραηλινός υπουργός Εσωτερικής Ασφαλείας, Τσάχι Χανεγκμπί, επιβεβαιώνοντας εμμέσως την εντολή «ισοπέδωσης» της οργάνωσης.

«Θα γίνει σεισμός»

Η απάντηση της «Χαμάς» δεν άργησε. Με ανακοίνωσή της, προειδοποιεί ότι η επίθεση αυτοκτονίας, την Τετάρτη στην Ιερουσαλήμ, που προκάλεσε το θάνατο 16 ατόμων και τον τραυματισμό 100, ήταν μόνον η αρχή. Καλεί όλους τους ξένους υπηκόους και τις διπλωματικές αποστολές «να εγκαταλείψουν τη σιωνιστική οντότητα για να σώσουν τη ζωή τους» και κάλεσε τα μέλη της «να δράσουν γρήγορα και να προκαλέσουν σεισμό κάτω από τα πόδια των σιωνιστών».

Ο Παλαιστίνιος ηγέτης, Γιάσερ Αραφάτ, απηύθυνε έκκληση στο κουαρτέτο να παρέμβει άμεσα και να περισώσει τον «οδικό χάρτη» από την ισραηλινή επιθετικότητα. Ο υπουργός Πληροφοριών, Γιάσερ Αμπέντ Ράμπο, σχολιάζοντας τους χαρακτηρισμούς που απέδωσε ο Σαρόν στον Αμπάς, εκτίμησε ότι «η ισραηλινή ηγεσία θέλει να υποσκάψει την αξιοπιστία της παλαιστινιακής κυβέρνησης, με αντικειμενικό στόχο την καταστροφή του οδικού χάρτη».

Εκκληση να σώσουν τον «οδικό χάρτη» απηύθυνε προς τους ομολόγους του της Ιορδανίας, της Σ. Αραβίας, της Αιγύπτου, της Π. Αρχής και του Ισραήλ, με τους οποίους συνομίλησε τηλεφωνικώς, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Κόλιν Πάουελ. Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Αρι Φλάισερ, δικαιολόγησε, εμμέσως, την κυβέρνηση Σαρόν, δηλώνοντας ότι «το θέμα δεν είναι το Ισραήλ ή η Π. Αρχή. Το θέμα είναι οι τρομοκράτες της "Χαμάς"». Ο Χαβιέ Σολάνα ανακοίνωσε ότι, εκτάκτως, θα πραγματοποιηθεί νέα σύσκεψη του κουαρτέτου, σε επίπεδο ΥΠΕΞ, την επόμενη βδομάδα στο Αμμάν της Ιορδανίας, στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.

ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Σκληρές εκκαθαρίσεις και απαγορεύσεις

Ο μικρός Ιρακινός πυροβολήθηκε από τους Αμερικανούς αν και κρατούσε λευκή σημαία

Associated Press

Ο μικρός Ιρακινός πυροβολήθηκε από τους Αμερικανούς αν και κρατούσε λευκή σημαία
ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Για δεύτερη συνεχόμενη μέρα ισχυρές αμερικανικές δυνάμεις, υπό την κάλυψη μαχητικών ελικοπτέρων και αεροσκαφών, πραγματοποίησαν εκκαθαριστικές επιχειρήσεις σε διάφορες περιοχές βορειοδυτικά της Βαγδάτης με στόχο, όπως ανακοίνωσαν, «τα στρατόπεδα των τρομοκρατών που έχουν βρει εκεί καταφύγιο». Προχωρώντας σε λήψη ακόμη σκληρότερων μέτρων, ο επικεφαλής της κατοχικής διοίκησης στο Ιράκ, Πολ Μπρέμερ, εξέδωσε διάταγμα το οποίο απαγορεύει «την πραγματοποίηση συγκεντρώσεων, ή δηλώσεων ή δημοσιεύσεων οι οποίες προκαλούν αναταραχή και πράξεις βίας σε βάρος των αμερικανικών στρατευμάτων ή αναφέρονται θετικά στο ενδεχόμενο επιστροφής στην εξουσία στοιχείων που προέρχονται από το προηγούμενο καθεστώς».

Ενα αμερικανικό ελικόπτερα «Απάτσι» καταρρίφθηκε, νωρίς χτες το μεσημέρι, 150 χλμ βορειοδυτικά της ιρακινής πρωτεύουσας, όπου καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας μαίνονταν σκληρές μάχες ανάμεσα σε ισχυρές αμερικανικές δυνάμεις και ενόπλους Ιρακινούς. Λίγο αργότερα, ανακοινώθηκε ότι αμερικανικό μαχητικό «F16» το οποίο συμμετείχε στις επιχειρήσεις έπεσε, για άγνωστη αιτία, νοτιοδυτικά της Βαγδάτης. Οι 2 πιλότοι του ελικοπτέρου, όπως και ο συνάδελφός τους του «F16», σώθηκαν.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του αρχηγείου των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ, «εκκαθαριστικές επιχειρήσεις κατά στρατοπέδων τρομοκρατών» διεξάγονται σε διάφορα σημεία του δυτικού Ιράκ με επίκεντρο μια χερσόνησο που δημιουργείται στον ποταμό Τίγρη, βορειοανατολικά της πόλης Μπάλαντ. Η επιχείρηση έχει την ονομασία «Επίθεση στη Χερσόνησο» και συμμετέχουν ισχυρές δυνάμεις εδάφους όπως και ελικόπτερα και αεροσκάφη. Οι ίδιες, πάντα, πηγές ανέφεραν ότι στόχος είναι «απομεινάρια του καθεστώτος τα οποία διεξάγουν οργανωμένη αντίσταση» και κατά την άποψη των κατακτητών πρόκειται είτε για στελέχη του Μπάαθ είτε για εναπομείναντες Φενταγίν. Εχουν συλληφθεί, μέχρι στιγμής, 400 άτομα. Δεν υπάρχουν αναφορές σε απώλειες παρά μόνο έγινε γνωστός ο τραυματισμός ενός στρατιώτη.

Η «Επιχείρηση Χερσόνησος» σε εξέλιξη

Associated Press

Η «Επιχείρηση Χερσόνησος» σε εξέλιξη
Από την πλευρά του, ο κατοχικός διοικητής Πολ Μπρέμερ, τονίζοντας ότι «είναι ανάγκη να ληφθούν έκτακτα μέτρα για την αποκατάσταση της τάξης», εξέδιδε διάταγμα που απαγορεύει κάθε δήλωση ή ενέργεια που μπορεί να προκαλεί ενέργειες βίας κατά των κατοχικών στρατευμάτων. Οποιος προχωρεί σε τέτοιου είδους ενέργειες θα συλλαμβάνεται και θα φυλακίζεται. Ο Μπρέμερ αποπειράθηκε να μετριάσει τις αντιδράσεις υποστηρίζοντας ότι στην απαγόρευση δε συμπεριλαμβάνονται «διαδηλώσεις διεκδίκησης δημοκρατικών δικαιωμάτων ή η διατύπωση επικρίσεων».

Μάλιστα, για του λόγου του αληθές, τα κατοχικά στρατεύματα δεν επενέβησαν διόλου στη διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε, χτες, στην ιρακινή πρωτεύουσα από εξοργισμένους άνεργους Ιρακινούς, που κατηγορούσαν τις κατοχικές δυνάμεις ότι δεν υλοποίησαν την υπόσχεσή τους για καλύτερους όρους ζωής. Ανάλογη διαδήλωση πραγματοποιήθηκε από άνεργους πρώην Ιρακινούς στρατιώτες και στη Μοσούλη. Οι διαδηλωτές ζητούσαν να τους καταβληθούν οι χρεωστούμενοι μισθοί τους. Εκεί σημειώθηκαν επεισόδια και ανταλλαγή πυρών ανάμεσα στους διαδηλωτές και σε δυνάμεις της μικρής κουρδο-αραβικής αστυνομίας, υπό αμερικανική εποπτεία, ενώ σύμφωνα με τα διεθνή πρακτορεία, αμερικανικά ελικόπτερα έλεγχαν διαρκώς ολόκληρη την περιοχή.

Επίσης, χτες, η κατοχική διοίκηση, με ανακοίνωσή της, δηλώνει ότι «οι ξένοι διπλωμάτες μπορούν να παραμείνουν στη Βαγδάτη αλλά με δική τους ευθύνη». Η κατοχική διοίκηση, που αναφέρεται στις διπλωματικές αποστολές ως «ξένα γραφεία διασύνδεσης», τονίζει ότι «δεν έχει, προς το παρόν, τη δυνατότητα να εγγυηθεί την ασφάλεια των διπλωματικών αποστολών» και συστήνει την παρουσία «ανδρών ασφαλείας από τις εκάστοτε χώρες» οι οποίοι θα είναι σε διαρκή συνεννόηση με τις κατοχικές δυνάμεις. Τέλος, χτες, η CIA γνωστοποίησε ότι διόρισε ως ειδικό απεσταλμένο της στο Ιράκ για να επιβλέπει τις έρευνες για τα όπλα μαζικής καταστροφής, τον πρώην επιθεωρητή του ΟΗΕ 63χρονο Ντέιβιντ Κέι, ο οποίος θα μεταβεί στο Ιράκ και θα τεθεί επικεφαλής του αρμοδίου Σώματος που έχει συστήσει το Πεντάγωνο και αποτελείται από 1.400 άτομα.

ΙΡΑΝ
Νέα φοιτητική διαδήλωση, νέα επεισόδια

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Νέα αντικυβερνητική διαδήλωση πραγματοποίησαν, μέσα σε λιγότερο από ένα εικοσιτετράωρο, οι Ιρανοί φοιτητές, αργά το βράδυ της Τετάρτης τοπική ώρα. Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην περιοχή του κεντρικού Πανεπιστημίου της Τεχεράνης. Ο χαρακτήρας της διαδήλωσης, αρχικώς, ήταν ενάντια στα σχέδια ιδιωτικοποίησης ορισμένων πανεπιστημιακών σχολών, αλλά πολύ γρήγορα, όπως άλλωστε και την προηγούμενη μέρα, μετατράπηκε σε σαφώς αντικυβερνητική διαμαρτυρία.

Κυριάρχησαν και πάλι τα συνθήματα για απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων, αλλά και για παραίτηση του Προέδρου Χαταμί (τον οποίο το ιρανικό φοιτητικό κίνημα είχε στηρίξει ως «μεταρρυθμιστή», αλλά σήμερα εκτιμά ότι απογοήτευσε τον ιρανικό λαό με τις αναβολές και την έλλειψη αποφασιστικότητας για σύγκρουση με το θρησκευτικό συντηρητικό ιερατείο που ελέγχει τη χώρα). Χτες, όμως, ακούστηκε και το πρωτοφανές, για τα δεδομένα της Ισλαμικής Επανάστασης, σύνθημα «θάνατος στους δικτάτορες», «θάνατος στον Χαμενεΐ» - τον ανώτατο θρησκευτικό ηγέτη του Ιράν.

Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις επενέβησαν όταν ακούστηκαν αυτά τα συνθήματα, καθώς θεωρούνται έγκλημα. Σημειώθηκαν σφοδρά επεισόδια, καθώς οι φοιτητές εκτόξευσαν πέτρες και βόμβες μολότοφ προς τους αστυνομικούς, οι οποίοι απάντησαν με κλομπ και δακρυγόνα. Αυτόπτες μάρτυρες μιλούσαν για αρκετούς τραυματίες. Εντούτοις, τα επεισόδια περιορίστηκαν όταν οι αστυνομικές δυνάμεις υπαναχώρησαν από τις θέσεις τους προκειμένου να αποτρέψουν αντισυγκέντρωση φανατικών ισλαμιστών να επιτεθεί στους φοιτητές.

Το πρωί η κατάσταση είχε, κάπως, αποκλιμακωθεί ενώ οι επικεφαλής των ιρανικών φοιτητικών οργανώσεων παρουσίαζαν στα ειδησεογραφικά πρακτορεία τουλάχιστον 3 άτομα, τα οποία, παριστάνοντας τους φοιτητές, προσπάθησαν να εισέλθουν στις φοιτητικές εστίες, ενώ έφεραν επάνω τους αλυσίδες, σπρέι αερίων και κλομπ. Οι φοιτητές υποστήριζαν ότι επρόκειτο για προβοκάτορες που στόχευαν στο να κλιμακωθούν τα επεισόδια με την Αστυνομία.

Παρέμβαση στο θέμα έκανε, χθες, και ο θρησκευτικός ηγέτης Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, ο οποίος, σε μήνυμά του στην τηλεόραση, υποστήριξε ότι «δεν είναι δυνατόν να επιτρέπεται σε μια ομάδα νέων να δηλητηριάζουν την κοινωνία» και προειδοποίησε ότι «το ιρανικό έθνος θα τους αντιμετωπίσει, αν χρειαστεί, όπως έπραξε το καλοκαίρι του 1999». Η προειδοποίησή του αναφερόταν στην επιδρομή παραστρατιωτικών ομάδων που πρόσκεινται στον Χαμενεΐ σε φοιτητικό κοιτώνα, στις αρχές Ιούλη του 1999, η οποία πυροδότησε ένα κύμα φοιτητικών διαδηλώσεων που σημαδεύτηκαν από τη βίαιη καταστολή τους, τους εκατοντάδες τραυματισμούς και τις χιλιάδες συλλήψεις στελεχών του φοιτητικού κινήματος που καταδικάστηκαν σε σκληρότατες ποινές.

Ο θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι υποκινούν τις διαδηλώσεις για να προκαλέσουν χάος στο Ιράν και σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τα πνεύματα κάλεσε τους «πιστούς», δηλαδή τις παραστρατιωτικές ομάδες και τους φανατικούς ισλαμιστές, να «μην επέμβουν διόλου».

ΤΣΕΧΙΑ
Δημοψήφισμα για την ΕΕ

ΠΡΑΓΑ.--

Ανοιξαν σήμερα οι κάλπες στην Τσεχία για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος που θα κρίνει την ένταξη ή μη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Το δημοψήφισμα θα ολοκληρωθεί το Σάββατο.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, η πλειοψηφία των ψηφοφόρων προτίθεται να ψηφίσει υπέρ της ΕΕ, αλλά γεγονός είναι ότι οι Τσέχοι εμφανίζονται «χλιαροί» στην προοπτική της ένταξης της χώρας τους στην ΕΕ. Μάλιστα και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Βάτσλαβ Κλάους δήλωσε ότι η ένταξη στην ΕΕ είναι ένας «γάμος σκοπιμότητας και όχι έρωτα». Ως εκ τούτου κανείς δεν μπορεί να κάνει ασφαλείς προβλέψεις σχετικά με το μέγεθος της συμμετοχής στο δημοψήφισμα. Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμα και αν η συμμετοχή είναι μικρή, αυτό δε θα έχει καμία επίπτωση αφού δεν απαιτείται ποσοστό μεγαλύτερο του 50% προκειμένου το αποτέλεσμα να είναι έγκυρο και νομικά δεσμευτικό.

Ωστόσο σε περίπτωση που η συμμετοχή κινηθεί σε πολύ χαμηλά επίπεδα, θα υπάρξει πολιτικό πρόβλημα για την «κεντρο-αριστερή» κυβέρνηση συνασπισμού του Βλάντιμιρ Σπίντλα, που υποστηρίζει μεν θερμά την ένταξη στην ΕΕ, αλλά διαθέτει πλειοψηφία μόλις μίας έδρας στο Κοινοβούλιο. Οπότε η θέση της μετά από μία απογοητευτική συμμετοχή θα είναι αρκετά δύσκολη δεδομένου ότι μέχρι το Μάη του 2004 (ημερομηνία ένταξης στην ΕΕ) θα πρέπει να εφαρμόσει σκληρό αντιλαϊκό πρόγραμμα «διαρθρωτικών αλλαγών»...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ