ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 14 Οχτώβρη 1998
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σε άνοδο και τα επίσημα "φέσια" στην αγορά

Με βάση τα στοιχεία της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών, στο εννιάμηνο Γενάρη - Σεπτέμβρη 1998, οι τράπεζες εντόπισαν ακάλυπτες επιταγές και απλήρωτες συναλλαγματικές αξίας 269,1 δισ. δραχμών

Και νέα αύξηση σημείωσαν το Σεπτέμβρη και ολόκληρο το εννιάμηνο Γενάρη - Σεπτέμβρη, συγκριτικά με τις αντίστοιχες περσινές περιόδους, τα "φέσια" στην αγορά από ακάλυπτες επιταγές και διαμαρτυρημένες συναλλαγματικές. Οσον αφορά στις επιχειρήσεις που έκλεισαν (πτωχεύσεις και υποβολή αιτήσεων για πτώχευση), παρουσιάζουν αύξηση το μήνα Σεπτέμβρη και μείωση στο εννιάμηνο. Αυτή είναι η γενική εικόνα, που δείχνουν τα επίσημα στοιχεία της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών (ΕΕΤ), τα οποία δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα και απεικονίζουν αρκετά ανάγλυφα τις αρνητικές παρενέργειες που έχει και στο χώρο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων η συνεχιζόμενη αντιλαϊκή πολιτική μονόπλευρης λιτότητας. Από την επεξεργασία των στοιχείων της ΕΕΤ προκύπτει ότι τα "φέσια" στην αγορά - αυτά που καταγράφονται επίσημα από τις τράπεζες με τον εντοπισμό των ακάλυπτων επιταγών και διαμαρτυρημένων συναλλαγματικών - αυξάνονται με ρυθμό πάνω από 1 δισεκατομμύριο δραχμές τη μέρα και παράλληλα πτώχευαν πάνω από 10 επιχειρήσεις τη μέρα!

Αναλυτικότερα:

  • Η αξία των ακάλυπτων επιταγών και των διαμαρτυρημένων συναλλαγματικών,το Σεπτέμβρη, έφτασε στο ποσό των 33.558 εκατ. δραχμών, έναντι 29.403 εκατ. δραχμών πέρσι τον ίδιο μήνα (αύξηση 14,13% ή 4,1 δισ. δραχμές). Ετσι, στο εννιάμηνο Γενάρη - Σεπτέμβρη 1998, συγκριτικά με το αντίστοιχο εννιάμηνο του 1997, τα επίσημα "φέσια" στην αγορά έφτασαν στο ποσό των 269.144 εκατ. δραχμών από 267.357 εκατ. δραχμές το αντίστοιχο περσινό εννιάμηνο (αύξηση 0,67% ή 1.787 εκατ. δραχμές).
  • Οι επιχειρήσεις (κυρίως μικρομεσαίες ή ατομικές), που φέτος το Σεπτέμβρη χρεοκόπησαν ή ήταν στα πρόθυρα χρεοκοπίας,έφτασαν αισίως τον αριθμό 228,έναντι 131 πέρσι (αυξήθηκαν δηλαδή κατά 97 ή κατά 74%). Φέτος το Σεπτέμβρη τα δικαστήρια κήρυξαν σε πτώχευση συνολικά 59 επιχειρήσεις (έναντι 37 πέρσι) και δέχτηκαν άλλες 169 αιτήσεις επιχειρήσεων (έναντι 94 πέρσι) που ζητούσαν να κηρυχτούν σε πτώχευση. Οσον αφορά στο εννιάμηνο Γενάρη - Σεπτέμβρη 1998 κηρύχτηκαν σε πτώχευση ή υπέβαλαν αίτηση πτώχευσης συνολικά 2.338 επιχειρήσεις, έναντι 3.783 επιχειρήσεων πέρσι.

Τα παραπάνω στοιχεία δείχνουν την άλλη, την αντιλαϊκή, όψη των "επιτευγμάτων" της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης Σημίτη. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος, για τον οποίο δείκτες της οικονομίας, όπως η ανεργία, οι πτωχεύσεις επιχειρήσεων, η φτώχεια κλπ., δε σχολιάζονται από την κυβέρνηση και το οικονομικό της επιτελείο.

Γ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ
Εμείς παίρνουμε τα μηνύματα απ' τις Βρυξέλλες!

Προκλητικός ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, δήλωσε περήφανος για την έγκριση του "επικαιροποιημένου" προγράμματος "σύγκλισης" και άφησε να εννοηθεί ότι τον ενδιαφέρουν περισσότερο οι αγορές και όχι τι θέλει ο ελληνικός λαός

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ πήρε το μήνυμα. Οχι αυτό του ελληνικού λαού που τη"μαύρισε" στον α γύρο των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών, αλλά το μήνυμα των "αγορών". Αυτό προκύπτει από τις χτεσινές δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Παπαντωνίου,ο οποίος, με μία ανατριχιαστική ειλικρίνεια, άφησε να εννοηθεί ότι σημασία δεν έχει τι θέλει και τι επιδιώκει ο ελληνικός λαός, αλλά τι θέλουν και τι επιθυμούν οι "αγορές". Δηλαδή το πολυεθνικό κεφάλαιο.

Αναφερόμενος στην έγκριση του "επικαιροποιημένου προγράμματος σύγκλισης" από το Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ο υπουργός δήλωσε ότι η πράξη αυτή (η έγκριση) "αποτελεί δείγμα εμπιστοσύνης προς την ελληνική οικονομία των διεθνών αγορών που καθορίζουν τις εξελίξεις.Αποτελεί δείγμα εμπιστοσύνης στη δραχμή και στα επιτόκια"! Εξίσου ευθύς και απόλυτος ήταν ο υπουργός και όταν ρωτήθηκε για το αν πρόκειται να αλλάξει τίποτα στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης μετά τα αποτελέσματα των εκλογών της προηγούμενης Κυριακής. "Απολύτως τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει", ήταν η απάντηση. Κινδυνολογώντας, μάλιστα, ισχυρίστηκε πως "αν παρεκκλίνουμε από τους στόχους θα το πληρώσει ο ελληνικός λαός, ενώ η κυβέρνηση θα αποδεικνύονταν ιδιαίτερα ανεύθυνη... "!

Χαρακτηρίζοντας υψίστη πράξη ευθύνης τη συνέχιση των προγραμμάτων λιτότητας, ο Γ. Παπαντωνίου θριαμβολόγησε για την αποδοχή του προγράμματος "σύγκλισης" από τους εταίρους του στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Το κείμενο βέβαια αυτό καθ' εαυτό είναι κείμενο ντροπής, καθώς σε κάθε λέξη και πρόταση αποκαλύπτεται το βάθος της υποτέλειας και της κυβερνητικής υποταγής στα υπερεθνικά κέντρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Με αποικιοκρατικό ύφος οι Ευρωπαίοι "εταίροι" επισημαίνουν μεταξύ άλλων στο κείμενο ότι το πρόγραμμα "σύγκλισης"... "αναμένεται να ενισχυθεί με διαρκή μετριοπαθή μισθολογική πολιτική και δημοσιονομική προσαρμογή". Και επειδή η ιθαγενής κυβέρνηση μπορεί να μην κατανόησε πλήρως το νόημα της διαρκούς μισθολογικής λιτότητας, στην αμέσως επόμενη παράγραφο επανέρχονται τονίζοντας πως "οι μισθολογικές εξελίξεις είναι καθοριστικής σημασίας, προκειμένου να μειωθεί σε διαρκή βάση ο πληθωρισμός". Αλλά και οι εγκάθετοι της ΓΣΕΕ απέσπασαν κολακευτικά σχόλια για τη δουλοπρεπή τους στάση απέναντι στην ηγεσία του κεφαλαίου, καθώς στο κείμενο αναφέρεται ότι "... το Συμβούλιο εκφράζει ικανοποίηση για τη μισθολογική συμφωνία που καλύπτει την περίοδο 1998 - 1999...". Αξίζει, επίσης, να επισημανθεί ότι, ερωτώμενος ο Γ. Παπαντωνίου αν θα δοθεί στο τέλος του 1998 διορθωτικό ποσό απάντησε ότι "θα εφαρμοστούν οι νόμοι". Οι οποίοι δεν προβλέπουν χορήγηση διορθωτικού.

Σε δύο σημεία το κείμενο κάνει λόγο για λήψη πρόσθετων μέτρων. Αναφερόμενος γενικώς στον πληθωρισμό επισημαίνει πως "το Συμβούλιο κρίνει ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να είναι έτοιμη να λάβει τα αναγκαία μέτρα, προκειμένου να διασφαλίσει διαρκή πρόοδο στη μείωση του πληθωρισμού". Με τη δεύτερη επισήμανση καλείται η ελληνική κυβέρνηση να επιτύχει τους στόχους ακόμα και σε περιβάλλον διεθνούς κρίσης. Οπως τονίζεται "το Συμβούλιο καλεί την ελληνική κυβέρνηση να εφαρμόσει αυστηρά το πρόγραμμα και να λάβει τα αναγκαία μέτρα για την επίτευξη των στόχων του, έστω και αν το μακροοικονομικό περιβάλλον είναι λιγότερο ευνοϊκό ".

Αλλά και οι κοινωνικές δαπάνες για μια ακόμη φορά τίθενται σε απόσταση βολής... Αφού επιδοκιμάζει την πολιτική της κυβέρνησης να μειώσει το έλλειμμα μέσω συγκράτησης των πρωτογενών τρεχουσών δαπανών, υπενθυμίζει ότι "θα ήταν καλό να είχε καθοριστεί εξ αρχής ένας δεσμευτικός κανόνας για τον έλεγχο των πρωτογενών δαπανών". Ως γνωστό μέσω της μείωσης των πρωτογενών(κοινωνικών) δαπανών και των ιδιωτικοποιήσεων προωθείται η πολιτική του"λιγότερου κράτους). Αναφορά γίνεται, επίσης, και στις "διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις" στην αγορά εργασίας και το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, όπου... καλείται η κυβέρνηση να τις ολοκληρώσει.

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ
Εκβιάζουν για νέες αυξήσεις στα ασφάλιστρα

Την τακτική ή δεν πληρώνω τις ζημιές ή επιβάλλω υπέρογκες αυξήσεις στα ασφάλιστρα των ΙΧ, προωθούν από κοινού κυβέρνηση και ασφαλιστικές εταιρίες. Αυτό προκύπτει, μεταξύ άλλων, από τη συζήτηση που αναπτύχθηκε χτες στο 3ο Διεθνές Συνέδριο του Συνδέσμου Ελλήνων Μεσιτών Ασφαλίσεων, με θέμα "Οι επιδράσεις της παγκοσμιοποίησης στις τοπικές ασφαλιστικές αγορές", στην οποία παραβρέθηκαν και μίλησαν, τόσο η υπουργός Ανάπτυξης Β. Παπανδρέου, όσο και ο υφυπουργός Μιχ. Χρυσοχοϊδης.Κατά τα άλλα, οι ασφαλιστικές εταιρίες αναμένουν εκρηκτική αύξηση της ζήτησης σε συμβόλαια, λόγω της συρρίκνωσης του δημόσιου ασφαλιστικού τομέα, ενώ, αντίθετα, προβλέπουν σημαντική μείωση των εταιριών που θα νέμονται την αναμενόμενη διευρυμένη πίτα της αγοράς, καθώς κοινή εκτίμηση όλων είναι ότι το μέλλον των περισσοτέρων ελληνικών ασφαλιστικών εταιριών μπροστά στην παγκοσμιοποίηση είναι αβέβαιο.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Δ. Κοντομηνάς δήλωσε αρκετά αισιόδοξος για την ελληνική ασφαλιστική αγορά, προβλέποντας ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα είναι μεγαλύτερος από κάθε άλλο κλάδο της ελληνικής οικονομίας. Ωστόσο, αναφερόμενος στο ζημιογόνο κλάδο της ασφάλισης αυτοκινήτων, ουσιαστικά, έθεσε τα όποια προβλήματα σε καθαρά εκβιαστική βάση, του τύπου ή δεν πληρώνω τις ζημιές ή επιβάλλω αυξήσεις. Ετσι, στη λογική του περιορισμού του κόστους, έκανε λόγο για εκλογίκευση των ζημιών, η οποία, όπως είπε, μπορεί να γίνει με την εφαρμογή της αντικειμενικοποίησης ζημιών, και τη δημιουργία συμψηφητικού γραφείου. Εάν όλα αυτά γίνουν, τόνισε ο ίδιος, τότε η αύξηση των ασφαλίστρων θα είναι μηδενική, κάτι που θα συμβάλει και στον περιορισμό του πληθωρισμού. Ο ίδιος έκανε λόγο για τυπική παρουσία του κράτους, χαρακτηρίζοντας παρωχημένη και ξεπερασμένη μέθοδο την εκ των υστέρων ανάκληση των αδειών και αντιπρότεινε προληπτική εποπτεία. Ειδικά για την επίλυση του προβλήματος του επικουρικού ταμείου, το οποίο είναι επιβαρυμένο με 60 δισ. δρχ., η Ενωση Ασφαλιστικών Εταιριών προτείνει την παύση πληρωμών για αποζημιώσεις εταιριών που κλείνουν και τον περιορισμό των εκταμιεύσεων σε καλύψεις ανασφάλιστων αυτοκινήτων.

Από την πλευρά της, η Β. Παπανδρέου έκανε, επίσης, λόγο για στρατηγικές συμμαχίες των εταιριών στον κλάδο και ανάπτυξη των δραστηριοτήτων τους σε έναν ευρύτερο γεωγραφικό χώρο. Μνημόνευσε, τέλος, τα βήματα που γίνονται από την κυβέρνηση για τη δημιουργία σύγχρονου θεσμικού πλαισίου, που θα διέπει την ασφαλιστική αγορά, σύμφωνα πάντα με τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ακριβότερος ο δανεισμός για το δημόσιο

Μεγαλύτερο κατά 1 μονάδα και κάτι είναι το επιτόκιο που θα πληρώσει το δημόσιο για τα έντοκα που δημοπρατήθηκαν. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, στη χτεσινή δημοπρασία εντόκων γραμματίων τρίμηνης διάρκειας - από την οποία το δημόσιο ενδιαφερόταν να εισπράξει 80 δισ. δραχμές - οι τραπεζίτες "χτύπησαν" τα επιτόκια. Συγκεκριμένα, υπέβαλαν προσφορές για αγορά εντόκων ύψους 108,3 δισ. δραχμές (δηλαδή 1,4 φορές πάνω από το ζητούμενο ποσό) και το μέσο σταθμικό επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 12,55%.

Το επιτόκιο αυτό είναι "τσιμπημένο" σε σχέση με τη δημοπρασία εντόκων τρίμηνης διάρκειας που είχε γίνει στις 13 Ιούλη, το οποίο είχε διαμορφωθεί σε 11,50%. Και φυσικά, όσο υψηλότερο είναι το επιτόκιο που συμβιβάζεται να πληρώνει το δημόσιο στις πωλήσεις κρατικών τίτλων, τόσο μεγαλύτεροι είναι οι τόκοι που θα βαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ