2024 The Associated Press. All |
Συνολικά, από τον Οκτώβρη του 2023, από τις ισραηλινές επιθέσεις έχουν σκοτωθεί πάνω από 3.365 άνθρωποι στον Λίβανο και έχουν τραυματιστεί άλλοι 14.344, με την πλειοψηφία των θυμάτων να καταγράφεται τον τελευταίο ενάμιση μήνα, από όταν κλιμακώθηκαν οι ισραηλινές επιδρομές.
Μόνο την Τρίτη καταγράφηκαν τουλάχιστον 78 νεκροί και 122 τραυματίες από τα ισραηλινά πλήγματα σε διάφορες περιοχές του Λιβάνου, όπως ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Υγείας της χώρας.
Και ενώ συνεχίζονται οι δολοφονικές αεροπορικές επιδρομές σε όλο τον Λίβανο, σφοδρή αντίσταση συναντούν οι επιχειρήσεις χερσαίας εισβολής από το κράτος - δολοφόνο στα νότια της χώρας.
Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε χθες ότι 6 στρατιώτες του σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις με μαχητές της Χεζμπολάχ σε κτίριο χωριού στον νότιο Λίβανο.
Η λιβανέζικη οργάνωση από την πλευρά της ανακοίνωσε ότι μια μοίρα τηλεκατευθυνόμενων αεροσκαφών έπληξε για πρώτη φορά το αρχηγείο του ισραηλινού στρατού και το στρατηγείο πολέμου της ισραηλινής κυβέρνησης, στη βάση Kirya στο Τελ Αβίβ, και ότι οι στόχοι «χτυπήθηκαν με ακρίβεια».
Χθες το βράδυ η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε και δεύτερη επίθεση εναντίον των ίδιων εγκαταστάσεων, αυτήν τη φορά με «βαλλιστικούς πυραύλους» τύπου Qader 2.
Επίσης ανακοίνωσε ότι χτύπησε βάση επιμελητείας του ισραηλινού στρατού κοντά στη Ναχαρίγια.
Νωρίτερα, ο Λιβανέζος πρωθυπουργός Ν. Μικάτι, απευθυνόμενος εμμέσως πλην σαφώς στο Ισραήλ, δήλωσε πως στο τραπέζι υπάρχει «μόνο η απόφαση 1701» του ΟΗΕ, που τερμάτισε τον πόλεμο του Ισραήλ εναντίον του Λιβάνου το 2006, και πως αυτή θα πρέπει να εφαρμοστεί «και από τις δύο πλευρές, όχι μόνο από τον Λίβανο».
Απέρριψε με αυτόν τον τρόπο για άλλη μια φορά τις ισραηλινές απαιτήσεις - που έχουν τη στήριξη των ΗΠΑ - για υπονόμευση των κυριαρχικών δικαιωμάτων του Λιβάνου, με «δικαίωμα» για επιθέσεις «κατά βούληση» και εξ αποστάσεως «επιτήρηση» του Λιβάνου, τάχα για να αποτραπεί ο ανεφοδιασμός της Χεζμπολάχ.
Παράλληλα, χθες στη Βηρυτό ο πρόεδρος της Βουλής του Λιβάνου, Ν. Μπέρι, συναντήθηκε με τον Αιγύπτιο ΥΠΕΞ Μπαντρ Αμπντελάτι.
Ο Αμπντελάτι δήλωσε ότι επικοινώνησε και με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ, Αντ. Μπλίνκεν, καθώς και με τον απεσταλμένο των ΗΠΑ, Ε. Χοκστάιν, προτού μεταβεί στη Βηρυτό, και τους ζήτησε «να επιταχυνθούν» οι προσπάθειες για εκεχειρία στον Λίβανο. Πρόσθεσε πως μετέφερε στη Βηρυτό «μήνυμα υποστήριξης» από τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Α. Φ. Σίσι, διαβεβαιώνοντας τον Ν. Μπέρι ότι προτεραιότητα της Αιγύπτου είναι η «επίτευξη εκεχειρίας χωρίς κανέναν όρο».
«Καταδικάζουμε την επίθεση και συνεχίζουμε τις επαφές μας για να τη σταματήσουμε», είπε ο Αιγύπτιος διπλωμάτης, αναφερόμενος στον πόλεμο του Ισραήλ εναντίον του Λιβάνου.
Στη συνέχεια συναντήθηκε και με τον αρχηγό του στρατού του Λιβάνου, στρατηγό Τζόζεφ Αούν, ο οποίος του είπε ότι οι λιβανικές Ενοπλες Δυνάμεις είναι έτοιμες να εφαρμόσουν την απόφαση 1701 και να αναπτυχθούν άμεσα στο νότιο τμήμα της χώρας.
Νωρίτερα ο σαουδαραβικός τηλεοπτικός σταθμός «Al-Arabiya» μετέδωσε ότι παρά τη στρατιωτική κλιμάκωση που καταγράφεται τις τελευταίες μέρες στον Λίβανο, «υπάρχουν σημάδια ελπίδας στον ορίζοντα». Υποστήριξε πως «η τελευταία ισραηλινή κλιμάκωση επιθέσεων σε αρκετές περιοχές αποδεικνύει ότι κάτι μαγειρεύεται αναφορικά με διαπραγματεύσεις για εκεχειρία».
Ο ίδιος σταθμός, επικαλούμενος καλά πληροφορημένες πηγές, υποστήριξε ότι «οι περισσότεροι όροι έχουν σχεδόν επιλυθεί» και ότι «μόνο ένα σημείο παραμένει σε εκκρεμότητα», τονίζοντας πως αυτό αφορά την επιτροπή που θα επιβλέπει την εφαρμογή της συμφωνίας εκεχειρίας μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ.
Ανέφερε επίσης ότι σε αυτήν την κατεύθυνση μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο η συνάντηση που είχαν χθες στον Λευκό Οίκο οι Τζο Μπάιντεν και Ντόναλντ Τραμπ, και αν ο Χοκστάιν «θα πάρει έγκριση για να συνεχίσει την αποστολή του και να τελειώσει τη διευθέτηση, ή αν αυτή θα παγώσει».
Η ίδια πηγή δήλωσε πάντως στον σαουδαραβικό σταθμό ότι «ή θα αξιοποιηθεί η ευκαιρία και θα τελειώσει ο πόλεμος, ή θα τη χάσουμε και ο πόλεμος θα συνεχιστεί για μήνες».
Το Διεθνές Δικαστήριο του ΟΗΕ δήλωσε αρμόδιο να δικάσει μια αγωγή που κατέθεσε το 2021 το Αζερμπαϊτζάν κατά της Αρμενίας, στο πλαίσιο της σύγκρουσης μεταξύ των δύο χωρών για την περιοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ.
Η δικαστική διαμάχη στο Διεθνές Δικαστήριο χρονολογείται από τον Σεπτέμβρη του 2021, όταν και οι δύο πλευρές κατέθεσαν αγωγές κατηγορώντας η μία την άλλη για «εθνοκάθαρση». Τον Σεπτέμβρη του 2023, μετά από μια αστραπιαία στρατιωτική επίθεση, το Ναγκόρνο Καραμπάχ - που κατοικούνταν κυρίως από Αρμένιους - πέρασε στον έλεγχο του Αζερμπαϊτζάν.
Προ ημερών ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν, Ι. Αλίεφ, είχε επαναλάβει τις κατηγορίες ότι «ορισμένα κράτη της Δύσης», οι λεγόμενοι «Φίλοι της Αρμενίας», σέρνουν την Αρμενία σε νέο πόλεμο με το Αζερμπαϊτζάν. «Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε καταστροφικό αποτέλεσμα για την Αρμενία», τόνισε.
Αυτά τα «δυτικά» κράτη «είναι έτοιμα να θυσιάσουν την Αρμενία για χάρη των δικών τους γεωπολιτικών συμφερόντων, υπονομεύοντας τη σταθερότητα στον νότιο Καύκασο και εκμεταλλευόμενα το χάος όταν χυθεί ξανά αίμα», δήλωσε ο Αλίεφ, καλώντας το Γερεβάν να παραιτηθεί από την πολιτική της στρατιωτικής κλιμάκωσης «πριν να είναι πολύ αργά».
Εξάλλου και η Υπηρεσία Εξωτερικών Πληροφοριών της Ρωσίας (SVR) επισήμανε τις προσπάθειες των ΗΠΑ να οδηγήσουν την Αρμενία σε «φιλοδυτική» πορεία, «χρησιμοποιώντας μεθόδους που έχουν δοκιμαστεί στην Ουκρανία και στη Μολδαβία».
«Οι υπηρεσίες των ΗΠΑ που συνδέονται με το υπουργείο Εξωτερικών έχουν επιφορτιστεί να επεκτείνουν την εκπαίδευση βασικών κυβερνητικών αξιωματούχων της Αρμενίας και να εισαγάγουν ξένους συμβούλους για να καθοδηγήσουν την αρμενική κυβέρνηση προς τα δυτικά συμφέροντα», αναφέρει η SVR. Μεταξύ άλλων επισημαίνει ότι επιδιώκουν η Αρμενία να διαρρήξει τους εμπορικούς και επενδυτικούς δεσμούς της με «εταίρους» στην Ευρασιατική Οικονομική Ενωση (EAEU).
Ενάντια σε ρωσικά επενδυτικά και γεωπολιτικά συμφέροντα
Κύμα διαδηλώσεων και αναταραχών ξέσπασε τις προηγούμενες μέρες στη «φιλορωσική» περιοχή Αμπχαζία, που αποσπάστηκε το 2008 από τη Γεωργία.
Στη Γεωργία, όπως και συνολικότερα στον Νότιο Καύκασο - όπου «συναντιούνται» διάφορα ανταγωνιστικά επιχειρηματικά σχέδια - οξύνεται η γεωπολιτική αντιπαράθεση των ΕΕ - ΗΠΑ και της Ρωσίας, όπως έδειξε και η διεξαγωγή των πρόσφατων βουλευτικών εκλογών στη χώρα.
Στην Αμπχαζία η κλιμάκωση της έντασης προέκυψε μετά την κατάθεση νομοσχεδίου που νομιμοποιεί τις ρωσικές επενδύσεις και την ιδιοκτησία γης και άλλης περιουσίας.
Στις διαδηλώσεις της Δευτέρας συνελήφθησαν 5 άτομα που αυτοχαρακτηρίζονται «ακτιβιστές» κατά μεγάλων ρωσικών κατασκευαστικών σχεδίων. Στη συνέχεια γέφυρες στον κεντρικό αυτοκινητόδρομο της περιοχής αποκλείστηκαν και κόσμος συγκεντρώθηκε στην κεντρική πλατεία της πρωτεύουσας, Σοχούμι, απαιτώντας την απελευθέρωση των διαδηλωτών, οι οποίοι φέρεται να αφέθηκαν ελεύθεροι.
Ο ηγέτης της αποσχισθείσας περιοχής, που υποστηρίζεται από τη Ρωσία, Aslan Bzhania, κάλεσε σε έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, ενώ έξω από το κτίριο εκτυλίχθηκαν σκηνές τεταμένων αντιπαραθέσεων. Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες έκαναν λόγο για εισβολή στρατιωτικών οχημάτων στο Σοχούμι.
Μεγάλη συγκέντρωση έχει ανακοινωθεί και για αύριο.
Στο μεταξύ, η Ρωσία ζήτησε να οριοθετηθούν τα σύνορα της Αμπχαζίας και της Νότιας Οσετίας σε σχέση με τα εδάφη που ελέγχει η γεωργιανή κυβέρνηση, κατά τον 62ο γύρο της διεθνούς συζήτησης «για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στον Νότιο Καύκασο» που έγινε προ ημερών στη Γενεύη.
Το ρωσικό ΥΠΕΞ είπε μεταξύ άλλων ότι «τα σήματα συμφιλίωσης που έρχονται από την Τιφλίδα» θα πρέπει στην πράξη να μεταφραστούν σε «νομικά δεσμευτικές εγγυήσεις για μη χρήση βίας κατά των Δημοκρατιών της Αμπχαζίας και της Νότιας Οσετίας» από τη Γεωργία.
Σύμφωνα δε με το ρωσικό ΥΠΕΞ, η γεωργιανή κυβέρνηση έχει «παραδεχτεί» την «παρουσία» στη χώρα και σε κοντινές περιοχές «πολιτικών δυνάμεων που εκκολάπτουν σχέδια για να ανοίξουν ένα "δεύτερο μέτωπο"» κατά της Ρωσίας στην Αμπχαζία και στη Νότια Οσετία.