ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 17 Νοέμβρη 2017
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΖΙΜΠΑΜΠΟΥΕ
Εντατικές διαβουλεύσεις με το στρατό

Ο Πρόεδρος Μουγκάμπε παραμένει σε κατ' οίκον περιορισμό, συμμετέχοντας όμως στα παζάρια για την «επόμενη μέρα»...

Τα άρματα μάχης εξακολουθούν να είναι στους δρόμους της Ζιμπάμπουε

Copyright 2017 The Associated

Τα άρματα μάχης εξακολουθούν να είναι στους δρόμους της Ζιμπάμπουε
ΧΑΡΑΡΕ.--

Θολή παρέμενε έως χτες βράδυ η πολιτική κατάσταση στη Ζιμπάμπουε, μετά την απόφαση του αρχηγού του γενικού επιτελείου στρατού Κωνσταντίν Τσιουένγκα να θέσει, από τα ξημερώματα της Τετάρτης, σε κατ' οίκον περιορισμό τον 93χρονο Πρόεδρο της χώρας Ρόμπερτ Μουγκάμπε για να απομακρύνει τα «κακοποιά στοιχεία» που τον περιτριγυρίζουν. Η δήλωση του επικεφαλής του στρατού άφησε αιχμές κατά της 52χρονης συζύγου του Προέδρου, Γκρέις Μουγκάμπε, που φαινόταν να καταστρώνει σχέδια για την άνοδό της στην εξουσία μετά την πρόσφατη αποπομπή του 75χρονου αντιπροέδρου Εμερσον Μνανγκάγκουα και τη στήριξη της νεολαίας του κυβερνώντος κόμματος ZANU PF. Οι στρατιωτικοί επιμένουν ότι δεν έχουν κάνει πραξικόπημα, αλλά «προστατεύουν τον Πρόεδρο από κακοποιά στοιχεία».

Αυτό που πάντως είναι αντικειμενικό, είναι ότι και στη συγκεκριμένη αφρικανική χώρα εντείνεται ο ανταγωνισμός δυτικών μονοπωλίων με αντίστοιχα κινεζικά. Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος ξένος επενδυτής στη χώρα και διατηρεί εδώ και δεκαετίες στενές σχέσεις με την κυβέρνηση Μουγκάμπε, από τον καιρό του αγώνα για την ανεξαρτησία της χώρας από τους Βρετανούς αποικιοκράτες. Κινεζικά μονοπώλια δραστηριοποιούνται έντονα σε τομείς της οικονομίας, της αγροτικής παραγωγής, εκμετάλλευσης του ορυκτού πλούτου, των υπηρεσιών Υγείας και Εκπαίδευσης, ενώ οι σινικές αρχές έχουν αυξήσει τις διμερείς συνεργασίες σχεδόν σε όλους τους τομείς, κλείνοντας διαδοχικά συμφωνίες για σημαντικά έργα εκσυγχρονισμού και ανάπτυξης μίας χώρας που βγήκε πρόσφατα από άσχημη οικονομική κρίση και έναν τεράστιο πληθωρισμό, αφού προηγουμένως ολοκλήρωσε τη διαχείριση της κατάστασης μία «κυβέρνηση ενότητας» (2008-'13) με τη συμμετοχή του ηγέτη της αντιπολίτευσης Μόργκαν Τσβανγκιράι. Ο τελευταίος πρότεινε χτες ξεπέρασμα της κρίσης με τη συγκρότηση νέας μεταβατικής κυβέρνησης, που θα αναλάβει τα ηνία της χώρας για πέντε χρόνια, προετοιμάζοντας τη διεξαγωγή εκλογών. Ο Ρόμπερτ Μουγκάμπε έως χτες το απόγευμα φαινόταν να αντιδρά σε αυτά τα σχέδια, επιμένοντας πως είναι ο νόμιμος Πρόεδρος έως τις προεδρικές εκλογές του 2018.

Γεγονός είναι πάντως πως το περασμένο 24ωρο γίνονταν πολύωρες διαπραγματεύσεις, στις οποίες πρωταγωνίστησαν, εκτός από τον Πρόεδρο Μουγκάμπε και τον αρχηγό του στρατού Τσιουένγκα, ο καθολικός ιερέας Φιντέλις Μουκονόρι, που φάνηκε να ενεργεί ως μεσολαβητής μεταξύ του Μουγκάμπε και των στρατηγών, μία διμελής αντιπροσωπεία της «Κοινότητας Ανάπτυξης Νότιας Αφρικής» (SADC) και μία διμελής αντιπροσωπεία του Προέδρου της Νότιας Αφρικής Τζέικομπ Ζούμα. Πάντως, χτες, ο προεδρεύων της Αφρικανικής Ενωσης (και πρόεδρος της Γουινέας Ισημερινού) Αλφα Κοντέ αναφέρθηκε στην κρίση που επικρατεί τις τελευταίες μέρες στη Ζιμπάμπουε, χαρακτηρίζοντάς την «στρατιωτικό πραξικόπημα». Παράλληλα, διάφορες πηγές υποστήριξαν πως επιστρέφει από την Κίνα ο αποπεμφθείς αντιπρόεδρος Εμερσον Μνανγκάγκουα, φιλοδοξώντας να αναλάβει ρόλο σε μία πιθανή μεταβατική κυβέρνηση.

Χτες, μεταξύ άλλων, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες ζήτησε «αυτοσυγκράτηση» από τους πρωταγωνιστές της κρίσης στη Ζιμπάμπουε, συνιστώντας εκτόνωση της κατάστασης «με ηρεμία και πολιτικό διάλογο».

ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Διάλογος, ιμπεριαλιστικές πιέσεις και όξυνση λαϊκών προβλημάτων

Ο διάλογος για τη λεγόμενη «εθνική συμφιλίωση», ανάμεσα στην σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση του Ενωμένου Σοσιαλιστικού Κόμματος Βενεζουέλας, του Νικολάς Μαδούρο, και του συνασπισμού της αντιπολίτευσης «Προεδρείο Δημοκρατικής Ενότητας» (MUD), που ξεκίνησε στη Δομινικανή Δημοκρατία μετά το καλοκαίρι, θα συνεχιστεί στις 1-2 Δεκέμβρη. Αυτό ανακοίνωσε το ΥΠΕΞ της Δομινικανής Δημοκρατίας, ενώ χτες έγινε μια πρώτη συνάντηση για τη μεθοδολογία του διαλόγου. Την Τετάρτη το βράδυ, συνάντηση με τον Μαδούρο είχε στο προεδρικό μέγαρο ο σοσιαλδημοκράτης πρώην πρωθυπουργός της Ισπανίας, Χοσέ Λουίς Θαπατέρο, ο οποίος είναι από τους λεγόμενους διεθνείς διαμεσολαβητές. Τον ίδιο ρόλο έχει αναλάβει ο Δομινικανός Πρόεδρος Ντανιέλ Μεδίνα.

Αυτές τις μέρες ολοκληρώνεται και η υποβολή των υποψηφιοτήτων για τις δημοτικές εκλογές που θα πραγματοποιηθούν στις 10 Δεκέμβρη, και στις οποίες η αντιπολίτευση θα κατεβάσει υποψηφίους μετά τις εσωτερικές συζητήσεις που έγιναν. Το ΚΚ Βενεζουέλας έχει καλέσει σε συνάντηση τις δυνάμεις του λεγόμενου Μεγάλου Πατριωτικού Πόλου, όπου κυριαρχεί το κυβερνών Ενωμένο Σοσιαλιστικό Κόμμα, για να υπάρξει συντονισμός, αλλά ακόμα δεν έχει συγκληθεί αυτή η συνάντηση. Ετσι, δηλώνει ότι θα στηρίξει αγωνιστές υποψηφίους και όπου γίνει εφικτό θα συμβάλει για την «πιο πλατιά αντϊιμπεριαλιστική ενότητα».

Στο πεδίο της οικονομίας, και με αφορμή την πρόταση της κυβέρνησης της Βενεζουέλας στους πιστωτές της χώρας για αναχρηματοδότηση του δημόσιου χρέους (που φτάνει τα 150 δισ. δολάρια), ανακοινώθηκε η συμφωνία με τη Ρωσία για διευκολύνσεις πληρωμής των δόσεων για χρέος 3,15 δισ. Το μεγαλύτερο ωστόσο τμήμα του χρέους βρίσκεται σε αμερικανικές και καναδικές τράπεζες και οργανισμούς, και μετά την απόφαση των ΗΠΑ να επιβάλουν κυρώσεις στις συναλλαγές με το βενεζουελάνικο κράτος, έχουν δημιουργηθεί επιπρόσθετες δυσκολίες στην αποπληρωμή του. Γι' αυτό, διάφοροι οίκοι αξιολόγησης («Standard & Poor's» και «Fitch») θεωρούν ότι η χώρα έχει μπει σε «επιλεκτική χρεοκοπία». Η ουσία ωστόσο είναι ότι με δεδομένες τις πιέσεις που ασκούν οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις ΗΠΑ και ΕΕ στη Βενεζουέλα, αποδεικνύονται τα όρια της σοσιαλδημοκρατικής διαχείρισης του καπιταλισμού (που εμφανίζεται ως «σοσιαλισμός του 21ου αιώνα»).Το απτό αποτέλεσμα είναι τα λαϊκά στρώματα να μην μπορούν να ικανοποιήσουν τις σύγχρονες ανάγκες τους, να υπάρχουν ελλείψεις σε τρόφιμα, ο πληθωρισμός, που τρέχει με πάνω από 700%, να εξανεμίζει το λαϊκό εισόδημα, την ίδια ώρα που τμήματα της αστικής τάξης πλουτίζουν από την εκμετάλλευση του λαού.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Σήμερα η απόφαση για δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Την πιο «κρίσιμη φάση τους διανύουν οι διερευνητικές συνομιλίες για τη δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης» αναφέρουν τα μέρη που συμμετέχουν, δηλαδή οι διαπραγματευτές των Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU), των Φιλελευθέρων (FDP) και των Πρασίνων. Μέχρι χτες αργά το βράδυ ή μέχρι σήμερα το πρωί θα πρέπει τα τέσσερα κόμματα να έχουν ξεπεράσει τις διαφωνίες τους και να ανακοινώσουν αν υπάρχει δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης ώστε να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις για κυβερνητικό πρόγραμμα. Διαφορετικά, υπάρχει το ενδεχόμενο νέων εκλογών, δεδομένου ότι οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) επιμένουν πως θα παραμείνουν αντιπολίτευση.

Οπως είπε η καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, (CDU), πριν από τις χτεσινές μαραθώνιες συνομιλίες, βλέπει «σοβαρές διαφορές» μεταξύ των κομμάτων, αλλά θεωρεί δυνατή τη συμφωνία: «Νομίζω ότι μπορεί να πετύχει (...) Ελπίζω ότι υπάρχει η βούληση να επιτύχουμε. Εχουμε την ευθύνη. Σας διαβεβαιώνω ότι θα συμβάλω σε αυτό». Αν πετύχουμε μαζί, «μπορεί να γίνει κάτι πολύ σημαντικό για τη χώρα μας σε μια εποχή μεγάλης πόλωσης», είπε, και κάλεσε όλες τις πλευρές σε αποφασιστικούς συμβιβασμούς. Η ίδια σημείωσε ότι για τις χτεσινές συνομιλίες δεν υπήρχε χρονικό όριο, επομένως - εκτίμησε - θα διεξάγονταν μέχρι αργά τη νύχτα.

Τα ζητήματα όπου εμφανίζονται διαφωνίες είναι κυρίως η Ενέργεια και η κατάργηση των εργοστασίων που δουλεύουν με άνθρακα, η οικογενειακή επανένωση των προσφύγων που έχει διακοπεί στη Γερμανία έως το Μάρτη του 2018, η οικονομική πολιτική της ΕΕ και οι όροι με τους οποίους θα γίνει η λεγόμενη ενίσχυση της ΕΕ κ.ά. Πάντως, οι διαφωνίες είναι για τα επιμέρους, ανάλογα και με ποια ιδιαίτερα επιχειρηματικά συμφέροντα είναι προσδεδεμένο κάθε κόμμα, ενώ συμφωνούν στον στρατηγικό στόχο, που είναι η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της γερμανικής οικονομίας τα επόμενα χρόνια.

Σύμφωνα με έγγραφο από τις συνομιλίες που επικαλείται η εφημερίδα «Welt», τα κόμματα συμφωνούν να σταματήσουν οι αναγνωριστικές πτήσεις της γερμανικής Πολεμικής Αεροπορίας στη Συρία και να περιοριστούν οι αντίστοιχες στο Ιράκ. Η νέα κυβέρνηση «θα πρέπει επίσης να επικεντρωθεί στην οικοδόμηση αξιόπιστων και πολιτικά ελεγχόμενων δομών ασφάλειας στο Ιράκ». Στο έγγραφο, δεσμεύονται να συνεχίσουν τη συμμετοχή της Γερμανίας στη διεθνή «ειρηνευτική» αποστολή και στην ευρωπαϊκή αποστολή εκπαίδευσης στο Μάλι καθώς τα γερμανικά μονοπώλια θέλουν να ενισχύσουν την οικονομική και στρατιωτική παρουσία τους στην περιοχή.

ΡΩΣΙΑ
Αντίμετρα για ξένα ΜΜΕ

H αντιπαράθεση ΗΠΑ - Ρωσίας, εκτός από τα πεδία όπου εξελίσσονται οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και η μοιρασιά της λείας, γίνεται και για το ρόλο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Η ρωσική Δούμα (το Σώμα της Κάτω Βουλής του Ρωσικού Κοινοβουλίου) προχώρησε την Τετάρτη σε έγκριση νομοσχεδίου που εντάσσει τα ΜΜΕ ξένων χωρών στη Ρωσία στις διατάξεις που αναφέρονται σε «ξένους πράκτορες στη χώρα». Αυτή η κίνηση, που μένει να επικυρωθεί από το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο (το Σώμα της Ανω Βουλής, γερουσία) και τον Πρόεδρο της χώρας, αποτελεί απάντηση της Ρωσίας στην αντίστοιχη πρόσφατη απόφαση των ΗΠΑ να ζητήσουν από το αγγλόφωνο ρωσικό κανάλι «Russia Today», που έχει παράρτημα στις ΗΠΑ και άλλες χώρες, να «εγγραφεί στον κατάλογο των ξένων πρακτόρων». Επίσης, οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες εντάσσουν το όλο θέμα στις κατηγορίες που απευθύνουν για την ανάμειξη της Ρωσίας στις περσινές προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ.

Μιλώντας χτες για το θέμα, η εκπρόσωπος Τύπου του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρία Ζακχάροβα, μίλησε για «έκπληξη» της Ρωσίας από τις αντιδράσεις ξένων διπλωμάτων για τα αντίμετρα που παίρνει η χώρα της και αντέτεινε ότι «εφόσον θα συνεχίζονται οι επιθέσεις ενάντια σε ρωσικά κανάλια ή θα συνεχίζονται οι απειλές, ανάλογα μέτρα θα παίρνονται ως απάντηση και από τη Ρωσία». Με βάση τη νομοθεσία της Ρωσίας, η ένταξη κάποιου ξένου ΜΜΕ στην κατηγορία του «ξένου πράκτορα», όπως ισχύει και για μη κυβερνητικές οργανώσεις, σημαίνει ότι πρέπει να δίνει τακτική αναφορά για τις πηγές χρηματοδότησής του, όπως και για τα διευθυντικά του στελέχη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ