ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 2 Μάρτη 2001
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΓΔΜ - ΟΔ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ
«Θολά» ΝΑΤΟικά μηνύματα και σαφείς αξιώσεις αυτονομιστών...

Σέρβοι αστυνομικοί με το δάκτυλο στη σκανδάλη...

Associated Press

Σέρβοι αστυνομικοί με το δάκτυλο στη σκανδάλη...
ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΣΚΟΠΙΑ.-

Μόνον ανιαρές δεν ήταν οι συνομιλίες που είχε χτες κλιμάκιο ΝΑΤΟικών αξιωματούχων με επικεφαλής τον Πέτερ Φέιθ με εκπροσώπους της αλβανικής κοινότητας της Νότιας Σερβίας και δη με στελέχη των αυτονομιστών ανταρτών στην περιοχή Κοντζούλγ. Οπως έγινε γνωστό, οι Αλβανοί... είχαν την καλοσύνη να αποδεχτούν την πρόσκληση του Βελιγραδίου για συνομιλίες, με σκοπό την αποκλιμάκωση της έντασης στο Πρέσεβο, ξεκαθαρίζοντας τους ακόλουθους όρους:

- Πρώτον, οι συνομιλίες για την αποκλιμάκωση της έντασης στο Πρέσεβο να γίνουν υπό διεθνή μεσολάβηση.

- Δεύτερον, επικεφαλής της αντιπροσωπείας της αλβανικής κοινότητας στο Πρέσεβο να είναι στρατιωτικοί διοικητές των αυτονομιστών ανταρτών του «UCMPB». Και όχι μόνον αυτό, αλλά τα πέντε από τα εννιά μέλη της αλβανικής αντιπροσωπείας να απαρτίζονται από στελέχη των αυτονομιστών...

- Τρίτον, να αποστρατιωτικοποιηθεί όλη η περιοχή της Νότιας Σερβίας...

Εχει όμως ενδιαφέρον τι ανακοινώθηκε πως απάντησαν τα μέλη της αντιπροσωπείας των ΝΑΤΟικών αξιωματούχων. Σύμφωνα με το «Ασοσιέιτεντ Πρες», οι ΝΑΤΟικοί αξιωματούχοι είπαν πως ο γιουγκοσλαβικός στρατός (και η σερβική αστυνομία;) θα πρέπει να αποσυρθεί από τη νότια σερβική κοιλάδα μέχρις ότου το Βελιγράδι εφαρμόσει συγκεκριμένα μέτρα οικοδόμησης της εμπιστοσύνης της αλβανικής κοινότητας της περιοχής...

Τώρα, από τις συνομιλίες που είχε το κλιμάκιο των ΝΑΤΟικών αξιωματούχων με Σέρβους αξιωματούχους δεν έγιναν γνωστά πολλά πράγματα. Το «Ασοσιέιτεντ Πρες», πάντως, επικαλούμενο σερβικές πηγές, μετέδωσε πως μεταξύ άλλων συζητήθηκαν πολλά σενάρια για την αποκλιμάκωση της έντασης στο Πρέσεβο, ακόμη και οι «κοινές περιπολίες Σέρβων και ΝΑΤΟικών αξιωματούχων στη Νότια Σερβία»! Κάτι τέτοιο όμως θα απαιτούσε τη διαμόρφωση μιας συνθήκης μεταξύ Βελιγραδίου - ΝΑΤΟ και επαναδιαπραγμάτευση της στρατιωτικής συμφωνίας του Κουμάνοβο μεταξύ ΝΑΤΟ - ΟΔ Γιουγκοσλαβίας...

Οσον αφορά τώρα τυχόν εξελίξεις στο πεδίο των συγκρούσεων στη Νότια Σερβία, μέχρι νωρίς χτες βράδυ δεν είχε αναφερθεί νέα επίθεση των Αλβανών εξτρεμιστών κατά των γιουγκοσλαβικών δυνάμεων. Εντούτοις, σύμφωνα με ανακοίνωση του σερβικού Κέντρου Τύπου στο Μπουγιάνοβατς, σερβικές δυνάμεις ασφαλείας ανέκτησαν τον έλεγχο ορισμένων περιοχών στο χωριό Τούριγια που είχαν καταλάβει Αλβανοί εξτρεμιστές.

Ρουγκόβα και Θάτσι ζητούν διεύρυνση της «ουδέτερης ζώνης»

Ολα αυτά ενώ χτες στην Πρίστινα δημοσιοποιήθηκε η κοινή ανακοίνωση Κοσσοβάρων Αλβανών ηγετών, μεταξύ των οποίων ο Ιμπραήμ Ρουγκόβα και ο Χασίμ Θάτσι, πως δεν επιθυμούν τη συρρίκνωση, αλλά τη διεύρυνση της λεγόμενης αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης που βρίσκεται μεταξύ των διοικητικών ορίων Νότιας Σερβίας - Κοσσυφοπεδίου.

Σύμφωνα δε με το ΑΠΕ, ο Χασίμ Θάτσι, αρχηγός του Δημοκρατικού Κόμματος του Κοσσόβου και πρώην επικεφαλής του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσόβου, δήλωσε πως η μείωση του πλάτους της ζώνης «θα κλιμακώσει την ένταση», ενώ ο Ιμπραήμ Ρουγκόβα (αρχηγός του Δημοκρατικού Συνδέσμου Κοσσυφοπεδίου) συμφώνησε επαυξάνοντας πως μία τέτοια εξέλιξη «θα έθετε σε κίνδυνο την ασφάλεια του Κοσσυφοπεδίου και τη ζωή των στρατιωτών του ΝΑΤΟ».

Η κοινή διακήρυξη των αλβανικών κομμάτων προκάλεσε την αντίδραση του Βελιγραδίου. Ο προεδρεύων της Γιουγκοσλαβικής Επιτροπής για το Κοσσυφοπέδιο, Μομτσίλο Τράζκοβιτς, δήλωσε πως η διακήρυξη των Ρουγκόβα - Θάτσι είναι «απτή απόδειξη της νευρικότητάς τους και της αδυναμίας τους να διεκπεραιώσουν τα σχέδιά τους». «Θα ήταν», είπε ο Τράζκοβιτς, «καλύτερο να χρησιμοποιήσουν την επιρροή τους για να εξαλείψουν τους Αλβανούς τρομοκράτες από την ουδέτερη ζώνη και να αποδείξουν στην πράξη πως είναι υπέρ της εξεύρεσης πολιτικής λύσης για τις κρίσεις σε Κοσσυφοπέδιο και Νότια Σερβία».

ΠΓΔΜ: Απογοήτευση μετά τις συνομιλίες με τους ΝΑΤΟικούς

Εως χτες τα ξημερώματα διήρκεσαν οι ανταλλαγές πυρών μεταξύ των Αλβανών αυτονομιστών και δυνάμεων του στρατού της ΠΓΔΜ στο βόρειο μεθοριακό χωριό Τανούσεφτσι. Τα Σκόπια ανακοίνωσαν πως δεν προκλήθηκαν τραυματισμοί κατά τη διάρκεια της τελευταίας συμπλοκής, αν και δεν έπαψαν με διάφορους τρόπους να εκφράζουν την εντεινόμενη ανησυχία τους, αλλά και την απογοήτευσή τους από τη μέχρι τώρα στάση του ΝΑΤΟ.

Ο δε υπουργός Αμυνας της ΠΓΔΜ Λιούμπεν Παουνόφσκι, μετά τη χτεσινή συνάντησή του με τον αναπληρωτή βοηθό του ΓΓ του ΝΑΤΟ, Νταν Σπέκχαρντ, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Η κατάσταση στα βόρεια σύνορα είναι τεταμένη, αλλά υπό έλεγχο». Εντούτοις, αμέσως μετά τη συνάντηση Παουνόφσκι - Σπέκχαρντ κυκλοφόρησαν εκφράσεις έντονης απογοήτευσης από διάφορους ανώτερους αξιωματούχους της κυβέρνησης των Σκοπίων. Πολλοί εξ αυτών σχολίαζαν πως το κλιμάκιο του ΝΑΤΟ ήρθε στα Σκόπια με άδεια χέρια και δίχως καμία συγκεκριμένη πρόταση για την αντιμετώπιση της δράσης των Αλβανών τρομοκρατών στις βόρειες περιοχές της χώρας και πως η ΝΑΤΟική «γενικόλογη» εν πολλοίς «καταδίκη της βίας από όπου και εάν προέρχεται» ή η παράκληση των ΝΑΤΟικών προς τα Σκόπια να μην προσφύγουν στη χρήση στρατιωτικών μέσων δε βοηθά την κατάσταση...

Ο Σπέκχαρντ πάντως από την πλευρά του μάλλον είπε πως το ΝΑΤΟ «έχει δεσμευτεί» για την ασφάλεια της ΠΓΔΜ, συμπεριλαμβανομένης και της ασφάλειας των συνόρων της. Κατέστησε σαφές πως αποφεύγει το χαρακτηρισμό «εισβολή» όσον αφορά στην κατοχή του χωριού Τανούσεφτσι από τους Αλβανούς αντάρτες, λέγοντας πως η χώρα αυτή οφείλει να επιδιώξει την επίλυση της κρίσης με την ενίσχυση της πολυεθνικής κοινωνίας και τον αφοπλισμό των πολιτών και ότι ο ίδιος δεν κάνει έκκληση για διαπραγματεύσεις, ούτε έχει καμία πληροφορία εκ μέρους της κυβέρνησης ότι προτίθεται να δώσει τελεσίγραφο στους εξτρεμιστές σχετικά με το χρονικό όριο παραμονής τους στην επικράτεια της χώρας.

ΝΑΤΟικές διχογνωμίες και γαλλικές επιθυμίες...

Βέβαια, οι δηλώσεις Σπέκχαρντ δεν εκπλήσσουν κανέναν από τους παροικούντες την Ιερουσαλήμ. Ιδιαίτερα εάν λάβει κανείς υπόψη τα ομιχλώδη μηνύματα που εκπέμπονταν χτες από το ΝΑΤΟικό στρατηγείο στις Βρυξέλλες ή το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών, όσον αφορά τα σχέδια της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας τουλάχιστον για τη Νότια Σερβία.

Αφ' ενός ανώτεροι πλην ανώνυμοι ΝΑΤΟικοί αξιωματούχοι δήλωναν σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες πως απέχουμε ακόμη μακράν από μία διεθνή στρατιωτική παρουσία στη Νότια Σερβία, λέγοντας: «Υπάρχει μία συζήτηση εντός του ΝΑΤΟ για διάφορα σενάρια σχετικά με την αντιμετώπιση του προβλήματος στη Νότια Σερβία. Δεν προβλέπεται όμως μία διεθνής στρατιωτική παρουσία στην περιοχή».

Εντούτοις, διαφορετική ήταν η αίσθηση του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών, ο εκπρόσωπος του οποίου Μπερνάρ Βαλερό δήλωσε χτες: «Το ΝΑΤΟ εξετάζει την πιθανότητα να αναπτυχθεί πολυεθνική στρατιωτική δύναμη στην περιοχή του Πρέσεβο, εξαιτίας της έντασης που έχει δημιουργηθεί εκεί. Το εάν είναι αναγκαίο να σταλεί στην περιοχή πολυεθνική στρατιωτική δύναμη, εξετάζεται αυτή τη στιγμή από τα μέλη της Συμμαχίας».... Και ο επίλογος των δηλώσεων Βαλερό: «Η Γαλλία υποστηρίζει τη σταδιακή μείωση της ζώνης αυτής, πλάτους πέντε χιλιομέτρων και μήκους 476, όπως αποφάσισε το ΝΑΤΟ. Στην ουσία, ο λόγος για τον οποίο δημιουργήθηκε η ζώνη αυτή δεν υπάρχει πια»...

Πάντως, το ίδιο 24ωρο ο επικεφαλής του ΟΑΣΕ στην ΠΓΔΜ, Κάρλο Ουγκάρο, κινήθηκε σε άλλο μήκος κύματος... Οχι μόνον επισήμανε πως η κατάσταση στην ΠΓΔΜ «είναι πολύ σοβαρή», αλλά τόνισε: «Δεν πρέπει να υποτιμάμε τον κίνδυνο που προέρχεται από αυτή την κατάσταση, αν λάβουμε υπόψη μας ότι κάπως έτσι ξεκίνησαν τα πράγματα στο Κόσσοβο πριν λίγο καιρό».

ΡΩΣΙΑ
Κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών

ΜΟΣΧΑ (Ανταπόκριση ΒΛ. ΜΑΣΙΝ).-

Στις 27 Φλεβάρη οι εκπαιδευτικοί της Ρωσίας πραγματοποίησαν κινητοποίηση διαμαρτυρίας. Πάνω από 300.000 άτομα από τις περισσότερες περιοχές της χώρας συμμετείχαν σε συγκεντρώσεις, πικετοφορίες, συνελεύσεις, στις οποίες ζήτησαν από τον Πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και την κυβέρνηση την επίλυση των οικονομικών και θεσμικών προβλημάτων του εκπαιδευτικού τομέα. Οι εργαζόμενοι στο σύστημα της Εθνικής Παιδείας - μέσης και ανώτατης - και οι φοιτητές των Πανεπιστημίων και Ινστιτούτων που συμμετείχαν στην κινητοποίηση, διατύπωσαν τα αιτήματα: Αύξηση των μισθών των εκπαιδευτικών τουλάχιστον κατά 50%, βελτίωση της χρηματοδότησης των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και ευρεία συζήτηση πάνω στη σχεδιαζόμενη από την κυβέρνηση μεταρρύθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος. Σε μια σειρά περιοχές οι εκπαιδευτικοί ζήτησαν από την κυβέρνηση την απόσβεση των χρεών για τους καθυστερούμενους μισθούς, που αγγίζει το ποσό του 1 δισ. ρουβλίων περίπου. Σήμερα ο μισθός των δασκάλων και καθηγητών σε πολλές περιπτώσεις δε φτάνει το κατώτερο όριο διαβίωσης. Ο μισθός των καθηγητών του παγκοσμίως γνωστού Πανεπιστημίου «Μ. Β. Λομονόσοφ» της Μόσχας είναι μικρότερος από το μισθό ενός οδοκαθαριστή. Οι υποτροφίες των φοιτητών δεν αρκούν ούτε για τα καθημερινά γεύματα στη φοιτητική εστία. Σε πολλά σχολεία η τελευταία ανανέωση των σχολικών βιβλίων έγινε πριν από 20 χρόνια. Στην εκπαιδευτική μεταρρύθμιση που σχεδιάζει η κυβέρνηση και αρχίζει ήδη με τη μορφή «πειράματος» σε μια σειρά περιοχές, οι καθηγητές διαβλέπουν την απειλή της κατάργησης της δωρεάν παιδείας, της ιδιωτικοποίησης των σχολείων, των τεχνικών σχολών και των ΑΕΙ, πράγμα που θα έχει ως αποτέλεσμα τον περιορισμό της δυνατότητας της βασικής μάζας των παιδιών να αποκτήσουν ποιοτική μόρφωση και να συνεχίσουν τις σπουδές στα Πανεπιστήμια.

Στο πλευρό των εκπαιδευτικών τάσσονται οι αριστερές δυνάμεις, πριν απ' όλα οι κομμουνιστές - μέλη των ΚΚ της Ρωσίας.

Στο μεταξύ, στις 28 Φλεβάρη ο πρόεδρος της ΚΕ του ΚΚΡΟ Γκενάντι Ζιουγκάνοφ ανακοίνωσε ότι οι κομμουνιστές έχουν ήδη συγκεντρώσει σημαντικό αριθμό υπογραφών των βουλευτών, που απαιτείται για την υποβολή πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης και την επόμενη Δευτέρα θα τεθεί στο Συμβούλιο της Κρατικής Δούμας το ζήτημα της δυσπιστίας να εγγραφεί στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης της Δούμας.

ΡΩΣΙΑ - ΒΙΕΤΝΑΜ
Διεύρυνση των σχέσεων

Από την υπογραφή των συμφωνιών

Associated Press

Από την υπογραφή των συμφωνιών
ΑΝΟΪ.-

Διήμερη επίσκεψη στη Σοσιαλιστική Δημοκρατία του Βιετνάμ πραγματοποιεί από την Πέμπτη, 1 Μάρτη, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, έπειτα από πρόσκληση του Βιετναμέζου Προέδρου Τσαν ΝτικΛιουόνγκ. Η ιστορική αυτή πρώτη επίσκεψη ηγέτη του Ρωσίας είχε ως στόχο την ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών που είχαν ατονήσει μετά την ανατροπή της Σοβιετικής Ενωσης.

Οι συνομιλίες του Πούτιν με τον Πρόεδρο Λιουόνγκ, τον πρωθυπουργό Φαν Βαν Κχάι, που διεξήχθησαν σε πνεύμα αλληλοκατανόησης, είχαν θέμα τη διεύρυνση της οικονομικής συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας (πετρέλαιο - φυσικό αέριο), το στρατιωτικό τομέα και άλλους τομείς. Μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών υπογράφηκαν διμερή ντοκουμέντα, το κυριότερο από τα οποία είναι η Διακήρυξη για τη στρατηγική συνεργασία της Ρωσίας και της ΣΔ του Βιετνάμ. Σ' αυτή αναφέρεται ότι το Βιετνάμ υποστηρίζει τις προσπάθειες της Ρωσίας για τη διατήρηση και ενίσχυση της Συνθήκης ΑΒΜ του 1972 για τους αντιβαλλιστικούς πυραύλους.

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου, ο Πούτιν δήλωσε ότι το Βιετνάμ μπορεί να υπολογίζει στην απόκτηση από τη Ρωσία σύγχρονου στρατιωτικού εξοπλισμού. «Το Βιετνάμ μπορεί να λάβει νεότατο τεχνικό εξοπλισμό» τόνισε και ότι «η Ρωσία θα αναπτύξει τη στρατιωτική συνεργασία σύμφωνα με τις διεθνείς υποχρεώσεις της». Επίσης, σημείωσε ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να παράσχει οικονομική βοήθεια στο Βιετνάμ με βάση «τα αμοιβαία συμφέροντα και το αμοιβαίο όφελος». «Εχουμε πολλά κοινά έργα και κοινά επιτεύγματα. Με τη συμμετοχή της ΕΣΣΔ και της Ρωσίας κατασκευάστηκαν στο Βιετνάμ περισσότερες από 300 βιομηχανικές επιχειρήσεις».

Από τη μεριά του, ο Πρόεδρος του Βιετνάμ επισήμανε τις καλές σχέσεις ανάμεσα στις δυο χώρες και πρόσθεσε ότι για τη χώρα του θα ήταν πολύ καλύτερα να συνεργαστεί με τη Ρωσία, παρά, για παράδειγμα, με τις ΗΠΑ.

ΟΛΛΑΝΔΙΑ
Αποκλεισμός των λιμανιών

Από τον αποκλεισμό του λιμανιού του Ρότερνταμ

Associated Press

Από τον αποκλεισμό του λιμανιού του Ρότερνταμ
ΧΑΓΗ.-

Η αλιεία του μπακαλιάρου και εν προκειμένω η απαγόρευσή της ήταν η αιτία του αποκλεισμού από Ολλανδούς αλιείς του μεγαλύτερου λιμανιού της υφηλίου, του Ρότερνταμ, αλλά και του Αμστερνταμ, διαμαρτυρόμενοι για την απαγόρευση, αλλά και επιζητώντας την καταβολή αποζημιώσεων...

Αλιευτικά πλοιάρια απέκλεισαν εκτός από το Ρότερνταμ και την είσοδο του λιμανιού του Αμστερνταμ, δήλωσε εκπρόσωπος του Λιμενικού Σώματος, κατά τον οποίο «υπάρχουν πολλά πλοία που δεν μπορούν να βγουν και πολλά που δεν μπορούν να εισέλθουν στα λιμάνια και περιμένουν έξω απ' αυτά». Εξαιτίας αυτού του αποκλεισμού, τοπικές αρχές του Ρότερνταμ υπέβαλαν χτες μηνυτήρια αναφορά, προκειμένου να σταματήσουν τον αποκλεισμό από τα αλιευτικά, δήλωσε επίσης εκπρόσωπος της αστυνομίας.

Πάντως, μπορεί να μην καταστεί τελικά αναγκαία η παρέμβαση εκ μέρους των εισαγγελικών αρχών, αφού ηγέτες αλιέων ανακοίνωσαν ότι ελπίζουν πως θα τερματιζόταν αυτοβούλως η διαμαρτυρία μέχρι το απόγευμα, μετά την υπόσχεση της κυβέρνησης ότι θα υποβάλει προτάσεις. «Είπαν ότι θα επιστρέψουν με προτάσεις το απόγευμα», δήλωσε ο Μπεν Ντάαλντερ, συμπρόεδρος της «Ολλανδικής Ενωσης Αλιέων», χωρίς να αναφέρει άλλες λεπτομέρειες. Ερωτηθείς για πόσο χρονικό διάστημα είναι διατεθειμένοι να συνεχίσουν, εάν το υπουργείο Γεωργίας δεν υποβάλει ικανοποιητικές προτάσεις, απάντησε: «Μπορούμε να συνεχίσουμε για μία εβδομάδα».

Η ΕΕ και η Νορβηγία επέβαλαν απαγόρευση στην αλιεία του μπακαλιάρου από τις 14 Φλεβάρη και για διάστημα δέκα εβδομάδων σε μεγάλο τμήμα της Βόρειας Θάλασσας, σε μια επείγουσα ενέργεια για να αποτραπεί η εξαφάνιση του ψαριού αυτού εκεί.

ΣΕΙΣΜΟΣ ΣΤΙΣ ΗΠΑ
Χωρίς θύματα το πέρασμα του Εγκέλαδου

ΣΙΑΤΛ.-

Μπορεί η σεισμική δόνηση που έπληξε το βράδυ της Τετάρτης τη βορειοδυτική πόλη των Ηνωμένων Πολιτειών να άγγιζε τους 7 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ, η διάρκειά του να ήταν 45 δευτερόλεπτα και οι κάτοικοί της να «ένιωθαν σα να βρίσκονται μέσα σε καράβι με θαλασσοταραχή», ωστόσο η οργή του Εγκέλαδου προσέκρουσε, σε αυτή την περίπτωση, σε «τοίχο».

Το επίκεντρο της δόνησης 6,8 Ρίχτερ, της μεγαλύτερης που πλήττει το Σιάτλ εδώ και πενήντα χρόνια, εντοπίστηκε 50 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Σιάτλ, κοντά στην Ολυμπία, και σε βάθος 50 χιλιομέτρων από την επιφάνεια της γης. Σύμφωνα με τους σεισμολόγους, εάν το βάθος ήταν μικρότερο, μία δόνηση τέτοιου μεγέθους θα είχε προκαλέσει πολύ μεγαλύτερες καταστροφές...

Ενα μόνο θύμα, μια 66χρονη γυναίκα σε προάστιο του Σιάτλ, ενώ τραυματίστηκαν αρκετά άτομα, που ο αριθμός τους ποικίλλει, από 100 άτομα σύμφωνα με το πρακτορείο «Ρόιτερς» έως και 250 σύμφωνα με το πρακτορείο «Ασοσιέιτεντ Πρες». Πάντως, όλα συμφωνούν σε ένα: Οτι κανείς εκ των τραυματιών δε νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση... Οσο για τις υλικές ζημιές, οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για σχετικά μικρό κόστος - ίσως και 1 δισ. δολάρια - αφού «δεν έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής εκτεταμένες σοβαρές ζημιές στην υποδομή», όπως δήλωσε χτες ο δήμαρχος της πόλης Πολ Σελ.

Η γη κοντά στο Σιάτλ εξακολουθεί να δονείται, αφού μία νέα μετασεισμική δόνηση σημειώθηκε χτες στην πολιτεία της Ουάσιγκτον, χωρίς φυσικά... να αναφερθούν θύματα ή ζημιές. Η ουσία: Το Σιάτλ «άντεξε» και απέδειξε ότι μπορεί να υπάρξει αντισεισμική θωράκιση τέτοια που να αποτρέπει τις «φυσικές καταστροφές», αλλά και τα χιλιάδες θύματα, όπως πρόσφατα είδαμε και στο Γκουζαράτ της Ινδίας, αλλά και στο Ελ Σαλβαδόρ.

Να σταματήσουν οι αυθαίρετες διώξεις

Διάβημα του ΚΚΕ για την επίθεση των αρχών κατά της «Βουλγαρικής Αριστεράς»

Με επιστολή του προς την πρεσβεία της Βουλγαρίας στην Ελλάδα ο Μπάμπης Αγγουράκης, υπεύθυνος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων του ΚΚΕ, καταγγέλλει τη διαφαινόμενη προσπάθεια κατασταλτικής πολιτικής σε βάρος των κομμάτων που σχηματίζουν την πολιτική Ενωση «Βουλγαρική Αριστερά» από τις αρχές.

Συγκεκριμένα, η επιστολή αναφέρει:

«Οπως έγινε γνωστό, το πρωί της 28ης Φλεβάρη αστυνομικές δυνάμεις εισέβαλαν στην έδρα της Βουλγαρικής Αγροτικής Λαϊκής Ενωσης "Αλεξάντρ Σταμπολίσκι", στη Σόφια, και προσπάθησαν να σφραγίσουν τα γραφεία της.

Το συγκεκριμένο γεγονός συνέβη μια μέρα μετά την ανακοίνωση της ίδρυσης της Πολιτικής Ενωσης "Βουλγαρική Αριστερά", στην οποία εντάχθηκαν: Η Βουλγαρική Αγροτική Λαϊκή Ενωση "Αλεξάντρ Σταμπολίσκι", το Βουλγάρικο Κομμουνιστικό Κόμμα "Γκεόργκι Ντιμιτρόφ", η πολιτική λέσχη "Εκογκλάσνοστ", η ιδεολογική ένωση "Μαρξιστική πλατφόρμα" στο Βουλγάρικο Σοσιαλιστικό Κόμμα.

Θεωρούμε αδιανόητη, αν επαληθευτεί, την προαναφερόμενη ενέργεια, σε βάρος κινημάτων και προσωπικοτήτων που είναι γνωστές και εκτιμούνται στη χώρα μας για τη δράση τους προς όφελος της ειρήνης, της φιλίας και της συνεργασίας των λαών των χωρών μας.

Ζητάμε την άμεση ανάκληση των αυθαίρετων διώξεων και την τιμωρία των υπευθύνων.

Θεωρούμε το γεγονός πολύ σημαντικό, ειδικά αυτήν την περίοδο που κλιμακώνεται η αστάθεια στην περιοχή, και μια πράξη που δεν μπορεί να αφήσει αδιάφορο κανέναν στα Βαλκάνια και στην Ευρώπη».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ