ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 21 Φλεβάρη 2003
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Αποκλεισμός και τέλμα στις συνομιλίες

Ερείπια αφήνει για άλλη μια φορά στο πέρασμα του ο ισραηλινός στρατός

Associated Press

Ερείπια αφήνει για άλλη μια φορά στο πέρασμα του ο ισραηλινός στρατός
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΛΟΝΔΙΝΟ - ΜΟΣΧΑ.--

Υπό καθεστώς αυστηρότατου αποκλεισμού βρίσκεται η Λωρίδα της Γάζας, την οποία ο ισραηλινός στρατός, στήνοντας οδοφράγματα, έχει κατακερματίσει σε τρία κομμάτια μετά από την εκτόξευση ρουκετών στην ισραηλινή πόλη Σντερότ, ως αντίποινα για την πολύνεκρη ισραηλινή εισβολή στην πόλη της Γάζας τη νύχτα της Τρίτης προς Τετάρτη. Η βία συνεχίστηκε και στη Δ. Οχθη, υποσκάπτοντας τις συνομιλίες που έχει, για τρίτη συνεχόμενη ημέρα, στη βρετανική πρωτεύουσα παλαιστινιακή αντιπροσωπεία με εκπροσώπους του διαμεσολαβητικού Κουαρτέτου.

Ενας νεαρός Παλαιστίνιος έπεσε νεκρός σε ανταλλαγή πυρών στην Τουλκάρεμ, της Δ. Οχθης, και ένας ακόμη 17χρονος σκοτώθηκε από ισραηλινά πυρά στη Νάμπλους, ενώ επέστρεφε στο σπίτι του από το τέμενος της πόλης. Σοβαρά τραυματισμένος νοσηλεύεται ο παππούς του 17χρονου Παλαιστινίου, ενώ ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει τις έρευνες από σπίτι σε σπίτι στην πόλη. Από το βράδυ της Τετάρτης έως χτες το απόγευμα, είχαν γίνει περισσότερες από 40 συλλήψεις στη Δ. Οχθη.

Την ίδια στιγμή, η Λωρίδα της Γάζας ασφυκτιά, για πολλοστή φορά, από τον αποκλεισμό. Κατά τη διάρκεια της νύχτας, οβίδες έπληξαν τον εβραϊκό εποικισμό Μοράγκ και πυκνά πυρά ανταλλάχτηκαν κοντά στον εποικισμό Νέβε Ντεκαλίμ. Μέσα σε αυτήν την εκρηκτική κατάσταση, η ισραηλινή ηγεσία έδινε εντολή να επεκταθεί κατά 126 σπίτια ο εποικισμός Εφράτ, στη Δ. Οχθη.

Το τελευταίο κύμα βίας στα παλαιστινιακά εδάφη σχολίασε, χτες, και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, εκφράζοντας τη «βαθιά ανησυχία» του για πολλές ανθρώπινες απώλειες ανάμεσα στους Παλαιστινίους και κάλεσε το Ισραήλ «να αποφεύγει τις δολοφονίες αθώων πολιτών». Εντούτοις, στην ανακοίνωσή του αναγνωρίζει στο Τελ Αβίβ το δικαίωμά του «στην αναγκαία και νόμιμη αντιτρομοκρατική δράση».

Τέλμα ως συνήθως στις συνομιλίες

Associated Press

«Εκρηκτική» χαρακτήρισε την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, ο Μαχμούντ Αμπάς, νούμερο 2 της ΟΑΠ, που έφτασε, χτες, στη Μόσχα για συνομιλίες με τον Ρώσο ΥΠΕΞ, Ιγκόρ Ιβανώφ, σχετικά με τον «οδικό χάρτη» που έχει εκπονήσει το διαμεσολαβητικό Κουαρτέτο. Ο Αμπάς κατηγόρησε τις ΗΠΑ «ότι χρησιμοποιούν διάφορα προσχήματα για να υποσκάψουν όλες τις προσπάθειες αποκλιμάκωσης της έντασης».

Το ίδιο θέμα είχε και η συνάντηση που έγινε, χτες, ανάμεσα στην παλαιστινιακή αντιπροσωπεία που βρίσκεται στο Λονδίνο και τον ειδικό απεσταλμένο της Ουάσιγκτον για το Μεσανατολικό, Ουίλιαμ Μπερνς. Οπως δήλωσε ο διαπραγματευτής Σάεμπ Ερακάτ, που συμμετέχει στην αντιπροσωπεία, ο Αμερικανός διπλωμάτης επανέλαβε την πρόθεση των ΗΠΑ να προωθηθεί «τάχιστα» ο ειρηνευτικός «οδικός χάρτης», αλλά κατέστησε σαφές ότι καμία συζήτηση δεν μπορεί να γίνει αν δε σχηματιστεί η νέα ισραηλινή κυβέρνηση.

Σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα «Χααρέτζ», η ισραηλινή ηγεσία προτίθεται να καταθέσει τουλάχιστον 100 προτάσεις αλλαγής του «οδικού χάρτη», ανάμεσα στις οποίες ξεχωρίζουν η υιοθέτηση σκληρών περιορισμών σε ένα μελλοντικό παλαιστινιακό κράτος, η ακύρωση κάθε προτεινόμενου χρονοδιαγράμματος και η κατάργηση του δικαιώματος επιστροφής των Παλαιστινίων προσφύγων. Μάλλον, όμως, η στιγμή της επανέναρξης των όποιων διαπραγματεύσεων θα αργήσει αφού χωρίς συγκεκριμένα αποτελέσματα έληξε η συνάντηση του ηγέτη του Εργατικού Κόμματος, Αμράμ Μίτζνα, με τον πρωθυπουργό Αριέλ Σαρόν.

Ο Μίτζνα δεν ξεκαθάρισε τη θέση του, σύμφωνα με πληροφορίες, ούτε στους βουλευτές του κόμματός του. Θεωρητικά εμμένει στην άποψη ότι θα πρέπει να αποχωρήσει, έστω και μονομερώς, ο ισραηλινός στρατός από τα παλαιστινιακά εδάφη και να ιδρυθεί ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος, και την έχει θέσει ως προϋπόθεση συμμετοχής στην κυβέρνηση. Ο Σαρόν φέρεται να δείχνει κάποια διαλλακτικότητα, αλλά μοιάζει αδύνατον να αποδεχτεί τους όρους του Μίτζνα. Χαρακτηριστικά, πάντως, ήταν τα σχόλια, χτες, του ισραηλινού Τύπου, ο οποίος εκτιμούσε ότι το Εργατικό Κόμμα βιώνει τον επιθανάτιο ρόγχο του.

ΕΛΛΗΝΟΚΟΥΒΑΝΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ
Αλληλεγγύη στους πέντε Κουβανούς πολιτικούς κρατούμενους

Σύσκεψη μαζικών φορέων στις 24 Φλεβάρη

Η κάρτα αλληλεγγύης που έχει εκδώσει ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος
Η κάρτα αλληλεγγύης που έχει εκδώσει ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος
Κάρτες αλληλεγγύης προς τους πέντε Κουβανούς πολιτικούς κρατούμενους που δικάστηκαν, καταδικάστηκαν και κρατούνται στις ΗΠΑ, διαθέτει ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας και Αλληλεγγύης στο πλαίσιο εκστρατείας αλληλεγγύης που συμπεριλαμβάνει κείμενο με τη συλλογή χιλιάδων υπογραφών από προσωπικότητες, μαζικούς φορείς και πολίτες.

Γνωρίζοντας πως η ανάπτυξη της αλληλεγγύης είναι σήμερα πιο αναγκαία από ποτέ, ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας και Αλληλεγγύης καλεί όλους τους μαζικούς φορείς να πάρουν μέρος σε σύσκεψη που διοργανώνει στις 24 Φλεβάρη 2003, στις 6μ.μ., στην αίθουσα της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Τράπεζας Ελλάδας (οδός Σίνα 16, ισόγειο) με σκοπό την εκλογή και στη χώρα μας Επιτροπής Συμπαράστασης και Αλληλεγγύης προς τους πέντε Κουβανούς πολιτικούς κρατούμενους.

ΗΠΑ
Συλλήψεις Παλαιστινίων

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Κατηγορητήριο, που περιλαμβάνει 50 κατηγορίες για υπόθαλψη, οικονομική στήριξη, διασπορά μηνυμάτων της παλαιστινιακής εξτρεμιστικής οργάνωσης Τζιχάντ, αλλά και συνωμοσία για διάπραξη δολοφονιών 100 περίπου προσώπων στο εξωτερικό, δηλαδή εντός και εκτός της εδαφικής επικράτειας του Ισραήλ(!) απαγγέλθηκε χτες από το ομοσπονδιακό δικαστήριο της Τάμπα της πολιτείας της Φλόριντα κατά οκτώ προσώπων, περιλαμβανομένων και τεσσάρων που ζουν σε χώρες εκτός Ηνωμένων Πολιτειών.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο οι οκτώ είναι μέλη της Τζιχάντ, οργάνωσης που βρίσκεται υψηλά στη λίστα των τρομοκρατικών οργανώσεων του FBI. Ηδη, οι συλλήψεις έχουν αρχίσει και από τους τρεις που διαβιούν στη Φλόριδα, σύμφωνα με το Associated Press, ο 45χρονος Σάμι αλ Ναριάν, κουβεϊτιανής καταγωγής και καθηγητής του Πανεπιστημίου της Νότιας Φλόριδα, πρωί-πρωί οδηγήθηκε χτες σιδεροδέσμιος στο αρχηγείο του FBI. Σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Δικαιοσύνης Τζον Ασκροφτ, και οι 4 που ζουν στις ΗΠΑ βρίσκονται στα χέρια των αρχών, εν αντιθέσει με τους τέσσερις που ζουν στο εξωτερικό και συγκεκριμένα, στη Βρετανία, τη Συρία, τη Λιβύη και το Λίβανο και παραμένουν ελεύθεροι. «Το μήνυμά μας προς αυτούς αλλά και άλλους του είδους τους είναι: Δεν κάνουμε διαχωρισμό μεταξύ αυτών που διαπράττουν τις επιθέσεις και σε αυτούς που τους στηρίζουν οικονομικά, τους στηρίζουν, διοικούν ή επιβλέπουν τρομοκρατικές οργανώσεις». δήλωσε ευθαρσώς ο Ασκροφτ.

Οσο για τους υπολοίπους συλληφθέντες είναι: Ο Σάμε Χαμουντέχ, 42 ετών γεννηθείς στη Δυτική Οχθη, μόνιμος κάτοικος ΗΠΑ και λέκτορας επίσης στο Πανεπιστήμιο της Νοτίου Φλόριδας, ο Χατίμ Νάτζι Φαρίς, 30 ετών γεννηθείς στο Πουέρτο Ρίκο και διευθυντής ιατρικής κλινικής και, τέλος, ο Γκχασάν Ζαγιέντ Μπαλούτ, 42 ετών, Παλαιστίνιος στην καταγωγή και μόνιμος κάτοικος Σικάγου, όπου είναι και η έδρα της μικρής επιχείρησής του.

ΣΕΡΒΙΑ - ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ
Σήμα της ΙΝΤΕΡΠΟΛ για τον Μιλάνοβιτς...

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--

Διεθνές ένταλμα σύλληψης όχι κατά Αμερικανών και ΝΑΤΟικών αξιωματούχων... αλλά κατά του πρώην διευθυντή της κρατικής τηλεόρασης της Σερβίας για το θάνατο 16 εργαζομένων που προκάλεσαν τον Απρίλη του 1999 ΝΑΤΟικοί πύραυλοι, εξέδωσε χτες η ΙΝΤΕΡΠΟΛ, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Σέρβου υπουργού Εσωτερικών Ντούσαν Μιχαήλοβιτς...

Το ένταλμα σύλληψης εξεδόθη εις βάρος του πρώην διευθυντή του κρατικής σερβικής ραδιοτηλεόρασης (RTS), Ντράγκολιουμπ Μιλάνοβιτς, μολονότι έχει προηγηθεί η 10ετής καταδίκη του από σερβικό δικαστήριο(!) για το θάνατο των 16 εργαζομένων, με τη «λογική» πως αυτοί βρίσκονταν στο ραδιοτηλεοπτικό μέγαρο παρότι αυτό είχε χαρακτηριστεί απ' το ΝΑΤΟ «στόχος» και πως εκείνος δε διέταξε την εκκένωση του κτιρίου, όταν σήμανε συναγερμός για αεροπορική επιδρομή...

Μετά την έκδοση της δικαστικής απόφασης τον Ιούνιο του 2002, ο Μιλάνοβιτς είχε αφεθεί ελεύθερος, αλλά, προ ημερών, η σερβική αστυνομία ανακοίνωσε ότι δεν παρουσιάστηκε την ημερομηνία που είχε οριστεί για να αρχίσει την έκτιση της ποινής του.

ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Νεκρός σε δυστύχημα ο επικεφαλής της Πολεμικής Αεροπορίας

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

Ο Μουσάφ Αλί Μιρ, επικεφαλής της Πολεμικής Αεροπορίας του Πακιστάν, ήταν, μαζί με τη σύζυγό του, ανάμεσα στα 17 θύματα της μοιραίας συντριβής ενός αεροσκάφους «Φόκερ-27» στη βορειοανατολική περιοχή Κοχάτ. «Δεν υπήρξαν επιζώντες», δήλωσε εκπρόσωπος των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, ο οποίος διευκρίνισε ότι στο σκάφος επέβαιναν και άλλα υψηλόβαθμα στελέχη της Πολεμικής Αεροπορίας της χώρας. Τα αίτια του δυστυχήματος παρέμεναν, ως χτες βράδυ, άγνωστα, ωστόσο σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, οι κακές καιρικές συνθήκες ενδέχεται να συντέλεσαν στο δυστύχημα. Ο πραξικοπηματίας στρατηγός (Πρόεδρος για τους φίλους) Περβέζ Μουσάραφ εξέφρασε τη «βαθιά θλίψη του» για το θάνατο του Μιρ. Σε μια ενδιαφέρουσα υπενθύμιση, ανταποκριτής του βρετανικού BBC στο Ισλαμαμπάντ παρομοίασε το δυστύχημα από πλευράς σοβαρότητας με εκείνο που είχε κοστίσει τη ζωή ενός άλλου πραξικοπηματία στρατηγού, του Ζία ουλ-Χακ, το 1988, που πιστεύεται ως και σήμερα ότι οφειλόταν σε σαμποτάζ.

ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ
Δολοφονία Βρετανού

ΡΙΑΝΤ.--

Ενας Βρετανός, που εργαζόταν στο παράρτημα της βρετανικής αμυντικής εταιρίας «BAE Systems» στη Σαουδική Αραβία, δολοφονήθηκε, χτες, ενώ περίμενε με το αυτοκίνητό του σε φανάρι της σαουδαραβικής πρωτεύουσας. Οι σαουδαραβικές αρχές ανακοίνωσαν ότι έχει συλληφθεί ένας ύποπτος, κρατώντας και το όπλο της δολοφονίας, ο οποίος φέρεται να είναι υπάλληλος τής εκεί αντιπροσωπείας της αυτοκινητοβιομηχανίας «Toyota». Την είδηση της δολοφονίας επιβεβαίωσε και η βρετανική πρεσβεία.

Εντούτοις, αδιευκρίνιστα παρέμεναν τα κίνητρα της δολοφονίας, που δεν είναι η πρώτη ξένων υπηκόων στη Σαουδική Αραβία, όπου παρατηρείται ιδιαίτερη ένταση μετά την 11η Σεπτεμβρίου. Αλλος ένας υπάλληλος της BAE Systems ήταν στόχος απόπειρας δολοφονίας στις αρχές Φλεβάρη, ενώ μέσα στο 2002, δύο Βρετανοί και ένας Γερμανός έχουν χάσει τη ζωή τους σε βομβιστικές επιθέσεις.

ΑΚΤΗ ΕΛΕΦΑΝΤΟΣΤΟΥ
Ανάγκη λύσης

ΠΑΡΙΣΙ - ΜΠΟΥΕΚ.--

Ο Πρόεδρος της Γαλλίας, στην έναρξη των εργασιών της Γαλλο-Αφρικανικής Συνδιάσκεψης Κορυφής, κάλεσε τους ηγέτες της Ακτής Ελεφαντοστού να δείξουν καλή θέληση, προκειμένου να τερματιστεί η 5μηνη διαμάχη που μαίνεται στη χώρα. Σιράκ και Ανάν ζήτησαν από κυβέρνηση και στασιαστές να αποδεχτούν το νέο πρωθυπουργό, που ορίστηκε στις 24/1, οπότε και υπογράφτηκε η συμφωνία λύσης του εμφυλίου και να του επιτρέψουν να σχηματίσει κυβέρνηση εθνικής ενότητας. «Η Αφρική πρέπει να επιστρέψει στην έννομο τάξη», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σιράκ, απευθυνόμενος στους Αφρικανούς ηγέτες, που παρευρίσκονταν.

Στη χώρα, στο μεταξύ, συνεχίζονται οι διαμάχες μεταξύ Προέδρου και στασιαστών, ενώ το αντιγαλλικό πνεύμα συνεχώς δυναμώνει. Η κυβέρνηση κατηγορεί τους στασιαστές για παραβίαση της εκεχειρίας. Οι στασιαστές, πάλι, κατηγορούν την κυβέρνηση για προσπάθεια επανέναρξης των εχθροπραξιών, προκειμένου να μην εφαρμοστεί η συνθήκη που υπογράφτηκε στο Παρίσι και θέλει τη δημιουργία κυβέρνησης εθνικής ενότητας, γεγονός που σημαίνει την εκχώρηση εξουσιών στους στασιαστές.

ΙΡΑΝ
Στρατιωτική αεροπορική τραγωδία

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Τελικά, νεκροί είναι και οι 302 επιβαίνοντες του στρατιωτικού αεροπλάνου «Ιλιούσιν 76», που συνετρίβη την Τετάρτη στο Νοτιοανατολικό Ιράν, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

Τα θύματα ήταν στρατιωτικοί, σύμφωνα με το IRNA, που διευκρίνιζε επίσης ότι στο μοιραίο αεροσκάφος επέβαιναν και αρκετοί από τους «Φρουρούς της Επανάστασης», μιας ειδικής ομάδας στρατιωτικών που έχει ως στόχο τη διαφύλαξη του ισλαμικού καθεστώτος της χώρας.

Το αεροσκάφος συνετρίβη μερικές δεκάδες χιλιόμετρα πριν φτάσει στον προορισμό του, που ήταν η πόλη Κέρμαν και σύμφωνα με το BBC, που επικαλείται το Ισλαμικό Πρακτορείο Ειδήσεων του Ιράν, τα αίτια του δυστυχήματος δεν έχουν γίνει γνωστά, ωστόσο οι υπάλληλοι στον πύργο ελέγχου του αεροδρομίου στην πόλη Κέρμαν δήλωσαν ότι ο πιλότος έκανε λόγο για πολύ κακές καιρικές συνθήκες λίγο προτού χαθεί οριστικά η επικοινωνία. Σε ανακοίνωσή της, η κυβέρνηση εξέφρασε τη λύπη της για το δυστύχημα και διαβεβαίωσε ότι σύντομα θα έχουν ολοκληρωθεί οι έρευνες για τα αίτια της συντριβής του στρατιωτικού αεροσκάφους.

ΑΡΜΕΝΙΑ
Προεδρικές εκλογές

ΕΡΕΒΑΝ.--

Στην Αρμενία διεξήχθησαν την Τετάρτη, 19 Φλεβάρη, προεδρικές εκλογές, οι τέταρτες κατά σειρά από την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της χώρας. Προσέλευση στα εκλογικά τμήματα: 1.391.510 ψηφοφόροι, μετέδωσε το πρακτορείο ΡΙΑ «Νόβοστι». Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, που ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής Αρτάκ Σαγκραντιάν, προηγείται με μεγάλη διαφορά ο υποψήφιος (νυν Πρόεδρος της χώρας) Ρομπέρτ Κοτσαριάν με 49,8%. Ακολουθεί ο ηγέτης του Λαϊκού Κόμματος Αρμενίας Στεπάν Ντεμιρτσιάν με 27,7% και τρίτος είναι ο ηγέτης του κόμματος «Εθνική Ενότητα» Αρτάσες Γκεγκαμιάν με 17%. Οι δυο πρώτοι υποψήφιοι θα αναμετρηθούν στο δεύτερο γύρο των εκλογών, που θα διεξαχθεί σε δυο βδομάδες. Τις εκλογές παρακολούθησαν παρατηρητές από την ΚΑΚ, τον ΟΑΣΕ και άλλες οργανώσεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ