ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 21 Μάρτη 2018
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
Επικοινωνία Τραμπ - Πούτιν

Τον Βλαντιμίρ Πούτιν, που την Κυριακή επανεξελέγη Πρόεδρος της Ρωσίας με ποσοστό 76,6% (κάπου 56 εκατομμύρια ψήφους) συνεχάρη χτες ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, επικοινωνώντας τηλεφωνικά μαζί του, παρά την αρχική εντύπωση ότι θα το απέφευγε. Σύμφωνα με την υπηρεσία Τύπου του Κρεμλίνου, «γενικά, η συζήτηση ήταν εποικοδομητική και επαγγελματικού επιπέδου, και επικεντρώθηκε στην επίλυση των προβλημάτων που έχουν συσσωρευτεί στις σχέσεις Ρωσίας - ΗΠΑ». Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να αναπτύξουν περαιτέρω διμερείς επαφές και στο πλαίσιο των αλλαγών στο αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, ενώ εξετάζεται και η περίπτωση μιας πιθανής συνάντησης υψηλού επιπέδου μεταξύ των δύο ηγετών.

Σύμφωνα με την αμερικανική πλευρά, με ιδιαίτερη έμφαση μπήκε το ζήτημα του ελέγχου των εξοπλισμών και της στρατηγικής σταθερότητας και της αποπυρηνικοποίησης της Κορεατικής Χερσονήσου.

Η ανακοίνωση του Κρεμλίνου αναφέρει ότι «οι δύο ηγέτες τάχθηκαν υπέρ της ανάπτυξης πρακτικής συνεργασίας σε διάφορους τομείς, μεταξύ άλλων στη διασφάλιση της στρατηγικής σταθερότητας και στην καταπολέμηση της διεθνούς τρομοκρατίας. Ειδικότερα, τόνισαν τη σημασία των συντονισμένων προσπαθειών για τον περιορισμό της κούρσας των εξοπλισμών και επέδειξαν ενδιαφέρον για την ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας, με ιδιαίτερη έμφαση στον τομέα της Ενέργειας». Επίσης αναφέρονται ως θέματα συζήτησης η κατάσταση στη Συρία και την Ουκρανία, σημειώνοντας «τη σημασία της ταχείας προόδου στην τακτοποίησή τους».

ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΠΟΛΩΝΙΑ
Στενότερη οικονομική και πολιτική συνεργασία επιδιώκει η γερμανική κυβέρνηση

Στη Βαρσοβία ταξίδεψε η καγκελάριος λίγες μέρες μετά την επανεκλογή της

Η Αγκ. Μέρκελ και ο Μ. Μοραβιέτσκι

Copyright 2018 The Associated

Η Αγκ. Μέρκελ και ο Μ. Μοραβιέτσκι
ΒΑΡΣΟΒΙΑ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Την Πολωνία επισκέφτηκε προχτές η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, στο δεύτερο ταξίδι της στο εξωτερικό μετά την επανεκλογή της, και συνομίλησε με τον Πολωνό πρωθυπουργό, Ματέους Μοραβιέτσκι, και τον Πρόεδρο, Αντρζέι Ντούντα. Να σημειωθεί ότι στην κυβερνητική συμφωνία του μεγάλου συνασπισμού γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στην πρόθεση της γερμανικής κυβέρνησης για στενότερες σχέσεις με την Πολωνία, μια από τις μεγαλύτερες αγορές της ΕΕ και με σημαντική γεωστρατηγική θέση. Ενδεικτικά, η καγκελάριος σημείωσε από την Πολωνία πως η νέα κυβέρνησή της «θα εργαστεί με ανανεωμένο σθένος για τις γερμανοπολωνικές σχέσεις».

Μάλιστα, ανακοινώθηκε η αναβίωση του λεγόμενου «Τριγώνου της Βαϊμάρης» μεταξύ της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Πολωνίας (πρόκειται για μια μορφή διαλόγου που θεσπίστηκε το 1991 για το μέλλον της Ευρώπης, όπου υπογραμμίζεται η ιδιαίτερη ευθύνη των τριών χωρών για την «ευρωπαϊκή ολοκλήρωση» των χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης).

Ο Μ. Μοραβιέτσκι χαρακτήρισε «απολύτως απαραίτητη» μια «στενή συνεργασία μεταξύ των δυο κρατών», για να «εξασφαλιστεί μια καλή συνεργασία σε όλη την Ευρώπη» - ιδιαίτερα μετά το Brexit - στο πλαίσιο και «της πολιτικής ασφαλείας και άμυνας, της ψηφιοποίησης και της βιομηχανίας». Επίσης, αναφέρθηκε στα «πρόσφατα μέτρα προστατευτισμού (σ.σ. δασμοί από τις ΗΠΑ) ως κάτι πολύ ανησυχητικό».

Για τη στάση απέναντι στη Ρωσία, με αφορμή τη δηλητηρίαση του Ρώσου πρώην διπλού πράκτορα στη Μεγάλη Βρετανία, «απαιτείται αποφασιστική αντίδραση από την ΕΕ» και ζήτησε «να υπάρξει αντίστοιχη αναφορά στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (22-23 Μάρτη)».

Οι δυο ηγέτες αναφέρθηκαν και στις πολύ θετικές οικονομικές και εμπορικές σχέσεις των δυο κρατών, με έναν κύκλο εργασιών στο εμπόριο που ξεπερνά τα 100 δισ. ευρώ, αλλά και για την περαιτέρω ανάπτυξή τους. Εμφανίστηκαν να συμφωνούν στην ανάγκη εξέλιξης της ΕΕ και στην υιοθέτηση μιας κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής ασύλου.

Η Αγκ. Μέρκελ υπογράμμισε τα κοινά συμφέροντα των δυο πλευρών «τόσο εντός ΕΕ όσο και στην εξωτερική πολιτική» και ανέφερε την καταδίκη τους στην υπόθεση του Ρώσου διπλού πράκτορα, την κοινή στάση στις διαπραγματεύσεις για το Brexit, αλλά και στη σύγκρουση στην Ανατολική Ουκρανία, «όπου δυστυχώς δεν υπάρχει μεγάλη πρόοδος στην εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ. Θα συνεχίσουμε να πιέζουμε από κοινού για κάποια πρόοδο». Αλλά και στη «διαμόρφωση μιας ευρωπαϊκής πολιτικής άμυνας - όχι ανταγωνιστικά προς το ΝΑΤΟ - υπάρχει μεγάλη συμφωνία μεταξύ μας», πρόσθεσε η καγκελάριος.

ΚΙΝΑ
Διεκδίκηση της «θέσης που της αξίζει στον κόσμο»

Μιλώντας στο Κοινοβούλιο ο Πρόεδρος, Σι Τζινπίνγκ, περιέγραψε ετοιμότητα «να δώσουμε (ακόμα και) την αιματηρή μάχη ενάντια στους εχθρούς μας»

ΠΕΚΙΝΟ.--

Την αποφασιστικότητα με την οποία το ανερχόμενο κεφάλαιο της χώρας του θα υπερασπιστεί τη θέση του στη διεθνή γεωπολιτική σκακιέρα ανέδειξε ο Πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, μιλώντας κατά την ολοκλήρωση της ετήσιας συνεδρίασης του Κοινοβουλίου. «Μπορούμε να προχωρήσουμε τη μεγάλη ανανέωση του κινεζικού έθνους και θα το κάνουμε», σημείωσε ο Σι, περιγράφοντας τους Κινέζους ως «λαό με μεγάλα όνειρα», σε μια προσπάθεια να εμφανίσει τις φιλοδοξίες των κινεζικών ομίλων που γιγαντώνονται σε όλους τους κλάδους ως κοινές με τις προσδοκίες του λαού της χώρας, που δοκιμάζεται όλο και περισσότερο από την κυριαρχία των καπιταλιστικών σχέσεων παραγωγής.

«Ο κινεζικός λαός έχει υπάρξει αδάμαστος και επίμονος», σημείωσε, ενώ, στο πλαίσιο της όξυνσης του ανταγωνισμού καταρχάς με τις ΗΠΑ, πρόσθεσε ότι «είμαστε αποφασισμένοι να δώσουμε (ακόμα και) την αιματηρή μάχη ενάντια στους εχθρούς μας» αλλά και ότι «έχουμε την ισχυρή ικανότητα να πάρουμε τη θέση που μας αξίζει στον κόσμο».

Την ίδια στιγμή, η κινεζική ηγεσία διαμηνύει ότι θα συνεχίσει γοργά όλες τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούν οι σημερινές ανάγκες των μονοπωλίων της χώρας. Οπως τόνιζε και το κρατικό κινεζικό πρακτορείο «Σινχουά» στο ρεπορτάζ του για τη συνεδρίαση του Κοινοβουλίου, ο Σι «απηύθυνε έκκληση για περισσότερη ενέργεια και περισσότερα συγκεκριμένα μέτρα για την εμβάθυνση των μεταρρυθμίσεων σε όλους τους τομείς, την επέκταση του "ανοίγματος" (της οικονομίας), την εφαρμογή ενός νέου οράματος ανάπτυξης», έτσι ώστε «να αναδειχθεί καλύτερα η ζωτικότητα της οικονομίας της σοσιαλιστικής αγοράς». Μάλιστα, στο πλαίσιο της παγκόσμιας κόντρας για την προσέλκυση ξένων κεφαλαίων, ο πρωθυπουργός, Λι Κετσιάνγκ, είπε ότι η Κίνα έχει ακόμη περιθώριο για μεγαλύτερο άνοιγμα της αγοράς της και θα προχωρήσει σε συνολική μείωση των δασμών στις εισαγωγές διαφόρων προϊόντων. Επίσης, υποστήριξε ότι εάν ξεσπάσει «εμπορικός πόλεμος» μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας δεν θα υπάρξει κανένας νικητής και εξέφρασε την ελπίδα να διατηρηθεί «ψυχραιμία», λέγοντας ότι η σταθερότητα στις διμερείς σχέσεις είναι «επωφελής για τον κόσμο».

Αντιδράσεις για την Ταϊβάν

Την ίδια στιγμή, ο Σι εξέφρασε και την ετοιμότητα του Πεκίνου να αντιμετωπίσει όλους όσοι απειλήσουν την κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα της χώρας, αντιδρώντας έντονα και σε εξελίξεις που αφορούν την Ταϊβάν (που η Κίνα θεωρεί αναπόσπαστο μέρος της επικράτειάς της αλλά μερικές χώρες αναγνωρίζουν ως ανεξάρτητο κράτος). Την περασμένη Παρασκευή, ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, ενέκρινε νομοσχέδιο που προβλέπει στενότερους δεσμούς ΗΠΑ - Ταϊβάν, προβλέποντας μεταξύ άλλων διμερείς συναντήσεις σε ανώτερο επίπεδο. Ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ, Λου Κανγκ, ζήτησε από την Ουάσιγκτον να σεβαστεί την πολιτική της «ενιαίας Κίνας».

Ο δε Σι είπε με νόημα: «Κάθε ενέργεια και κόλπο για το διαμελισμό της Κίνας είναι σίγουρο ότι θα αποτύχει και θα συναντήσει την καταδίκη του κινεζικού λαού και την τιμωρία της Ιστορίας». Είπε ακόμα ότι οι Κινέζοι διαθέτουν αποφασιστικότητα, εμπιστοσύνη αλλά και ικανότητα για να αντιμετωπίσουν «αποσχιστικές προσπάθειες κάθε είδους». Επίσης, υποστήριξε ότι «ποτέ δεν θα επιτραπεί και είναι εντελώς αδύνατο να χωρίσει κανείς μία ίντσα της μεγάλης μας επικράτειας από την Κίνα». Οι επισημάνσεις αυτές συνδέονται και με την κατάσταση στη Νότια Κινεζική Θάλασσα (όπως και την Ανατολική), όπου εγείρονται εδαφικές διεκδικήσεις από την Κίνα και άλλες χώρες, σε αντιπαράθεση με ισχυρά συμφέροντα, όπως οι ΗΠΑ, που έχουν μάλιστα ξεκινήσει περιπολίες με πολεμικά πλοία στο όνομα της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΟΤΤΑΒΑ.-- Ο Καναδάς ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να αναπτύξει τους επόμενους μήνες έξι στρατιωτικά ελικόπτερα τύπων «Chinook» και «Griffon» και τουλάχιστον 600 κυανόκρανους στο Δυτικοαφρικανικό Μάλι, στο πλαίσιο «ειρηνευτικής» αποστολής του ΟΗΕ (MINUSMA) για τουλάχιστον ένα χρόνο. Η εξέλιξη δρομολογείται μετά από τις έντονες πιέσεις που άσκησαν στον Καναδά αξιωματούχοι από Γερμανία και Ολλανδία, καθώς εκατοντάδες στρατιώτες και αστυνομικοί και από τις δύο χώρες βρίσκονται στη χώρα την τελευταία πενταετία.

ΠΑΡΙΣΙ.-- Ο πρώην Πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, τέθηκε υπό κράτηση χτες το πρωί από την αστυνομία, όπου πρόκειται να εξεταστεί στο πλαίσιο έρευνας για φερόμενες παρατυπίες σε σχέση με τη χρηματοδότηση της προεκλογικής του εκστρατείας το 2007 από τη Λιβύη του Μουαμάρ Καντάφι.

ΜΠΟΓΚΟΤΑ.-- Σε συντονισμένη επιχείρηση του στρατού και της αεροπορίας της Κολομβίας στην επαρχία Γκουαβιάρε στη νότια περιοχή της Αμαζονίας χτυπήθηκε χτες στρατόπεδο ενόπλων, οι οποίοι φέρονται να είναι διαφωνούντες με τη συμφωνία ειρήνης, πρώην αντάρτες των Επαναστατικών Ενόπλων Δυνάμεων της Κολομβίας (FARC), που στη συνέχεια μετεξελίχθηκαν σε πολιτικό κόμμα ως Επαναστατική Εναλλακτική Δύναμη της Πλειοψηφίας (FARC) με σοσιαλδημοκρατικό πρόγραμμα «εθνικής συμφιλίωσης». Νεκροί φέρονται 8 άντρες και μια γυναίκα, δύο από τους οποίους θεωρείται ότι είναι από τα ηγετικά στελέχη των πρώην FARC που διαφώνησαν με την ειρηνευτική διαδικασία και στους οποίους καταλογίζεται από την κυβέρνηση συμμετοχή στο εμπόριο ναρκωτικών.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Το 17ο ένοπλο περιστατικό σε σχολείο των ΗΠΑ από την αρχή του χρόνου σημειώθηκε χτες σε λύκειο του Μέριλαντ, με πρωταγωνιστή έναν 17χρονο μαθητή που στράφηκε εναντίον 16χρονης φίλης του και ενός συμμαθητή του. Ο νεαρός τούς τραυμάτισε σοβαρά, προτού πέσει ο ίδιος νεκρός από τις σφαίρες αστυνομικού έξω από το σχολείο.

ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ
Από 1η Απρίλη οι ασκήσεις ΗΠΑ - Ν. Κορέας

ΣΕΟΥΛ.--

Οι στρατιωτικές ασκήσεις που ΗΠΑ - Νότια Κορέα διεξάγουν κάθε χρόνο τέτοια εποχή θα ξεκινήσουν την 1η Απρίλη, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Αμυνας της Νότιας Κορέας. Πρόκειται για τις ασκήσεις «Foal Eagle» και «Key Resolve» (φέτος καθυστέρησαν με πρόσχημα και τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες που έγιναν στη Νότια Κορέα), τις οποίες ο αμερικανικός ιμπεριαλισμός ιεραρχεί ψηλά για την υπεράσπιση των συμφερόντων του σε Ασία - Ειρηνικό, όπου κονταροχτυπιέται σε όλα τα επίπεδα με αντίπαλες δυνάμεις και ειδικά Κίνα και Ρωσία.

Σύμφωνα με το αμερικανικό πρακτορείο «Ασοσιέιτεντ Πρες», οι ασκήσεις θα διεξαχθούν σε «κλίμακα μικρότερη» από ό,τι άλλες χρονιές και επικαλέστηκε ανώνυμες δηλώσεις αξιωματούχου του αμερικανικού Πενταγώνου ότι δεν υπάρχουν άμεσα σχέδια των ΗΠΑ για να στείλουν αεροπλανοφόρα, υποβρύχια και υπερηχητικά βομβαρδιστικά με σκοπό να συμμετάσχουν στις ασκήσεις, όπως άλλες χρονιές.

Επίσης, οι «Τάιμς της Κορέας» μετέδιδαν στην ιστοσελίδα τους ότι η άσκηση «Foal Eagle» θα διεξαχθεί για ένα μήνα, αντί για δύο που διαρκούσε τα τελευταία χρόνια.

Πάντως, σε σύντομη (επίσημη) ανακοίνωση, το Πεντάγωνο αναφέρει γενικόλογα ότι οι ασκήσεις θα γίνουν σε «κλίμακα παρόμοια» με αυτή των προηγούμενων χρόνων, επιμένοντας ότι πρόκειται για ασκήσεις «αμυντικής φύσης».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ