ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 21 Μάη 2021
Σελ. /28
Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Φουντώνουν τα παζάρια για τους όρους αύξησης της παραγωγής εμβολίων

Με γνώμονα τα καπιταλιστικά κέρδη και τους γεωπολιτικούς ανταγωνισμούς μένουν απροστάτευτοι οι λαοί

LaPresse

Με τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του SARS-CoV-2 σε όλο τον κόσμο να ξεπερνούν τα 165,8 εκατομμύρια και τους επίσημα καταγεγραμμένους θανάτους τα 3,435 εκατ., συνεχίζεται η εξάπλωση της πανδημίας, την ώρα που κυβερνήσεις και φαρμακευτικοί όμιλοι συνεχίζουν τα παζάρια με στόχο την κερδοφορία και το γεωπολιτικό προβάδισμα έναντι των ανταγωνιστών τους.

Υπ' αυτό το πρίσμα διεξάγεται σήμερα στη Ρώμη η Παγκόσμια Σύνοδος Κορυφής για την Υγεία, που διοργανώνεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την ιταλική προεδρία στο G20. Στη σύνοδο αναμένεται να κυριαρχήσουν οι διαπραγματεύσεις για να βρεθεί συμβιβασμός στα ανταγωνιστικά καπιταλιστικά συμφέροντα γύρω από το ζήτημα της αύξησης της παραγωγής εμβολίων, μετά και την αναγγελία των ΗΠΑ ότι προτίθενται να καταθέσουν στον Παγκόσμιο Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) πρόταση για μια προσωρινή «άρση» της πατέντας για εμβόλια.

Ενώ μεγάλοι φαρμακευτικοί όμιλοι θησαυρίζουν από τα εμβόλια και οι εμβολιασμοί συνεχίζουν να κινούνται με ρυθμούς χελώνας στο μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη, τα παζάρια γύρω από το θέμα της πατέντας εκτιμάται ότι θα μπορούσαν να κρατήσουν ακόμα και δύο χρόνια. Σε ένα τέτοιο φόντο και με το βλέμμα στο προβάδισμα Κίνας και Ρωσίας στη λεγόμενη «διπλωματία των εμβολίων», κυρίως εξετάζονται τρόποι ώστε οι φαρμακοβιομηχανίες να αποφασίζουν εθελοντικά - με όρους και προϋποθέσεις που θα διασφαλίζουν τα συμφέροντά τους - να «μοιράζονται» άδειες για την παραγωγή των προϊόντων τους σε «φτωχότερες» χώρες.

Υπενθυμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε σχέδιο «ενίσχυσης της παραγωγής και της διαθεσιμότητας εμβολίων», προκρίνοντας ως αποτελεσματικότερο τρόπο από την άρση της πατέντας το να περιοριστούν στο ελάχιστο οι περιορισμοί στις εξαγωγές εμβολίων και συστατικών εμβολίων (μια σαφής «μπηχτή» προς τις ΗΠΑ και τη Βρετανία). Επίσης, οι φαρμακοβιομηχανίες καλούνται να αυξήσουν την παραγωγή τους και να «αναλάβουν σαφείς δεσμεύσεις ότι θα αυξήσουν την παροχή προς ευπαθείς αναπτυσσόμενες χώρες στο κόστος παραγωγής». Υποστηρίζει επίσης τους ισχύοντες κανόνες του ΠΟΕ, που επιτρέπουν σε χώρες να παρέχουν «υποχρεωτικές άδειες» σε εταιρείες που είναι έτοιμες να παράγουν χωρίς τη συναίνεση του κατόχου της πατέντας, πληρώνοντας όμως «κάποιο αντίτιμο» στον όμιλο που ανέπτυξε και κατέχει το εμβόλιο.

Σε αυτό το φόντο, μιλώντας χτες στο Ευρωκοινοβούλιο η γενική διευθύντρια του ΠΟΕ, Νγκόζι Οκόνιο - Ιουιάλα, σημείωσε πως «μια άρση των πνευματικών δικαιωμάτων από μόνη της δεν θα ήταν αρκετή» και ζήτησε «ολιστική προσέγγιση». Για παράδειγμα, αναφέρθηκε στο ζήτημα των «υποχρεωτικών αδειών», μια διαδικασία περίπλοκη και χρονοβόρα. Οπως είπε, οι αναπτυσσόμενες χώρες παραπονιούνται ότι η διαδικασία αδειοδότησης είναι δυσκίνητη και πρέπει να βελτιωθεί. Παράλληλα, οι κατασκευαστές πρέπει να εργαστούν για να επεκτείνουν την παραγωγή, είπε, επισημαίνοντας την αδράνεια στο Πακιστάν, στο Μπαγκλαντές, στην Ινδονησία, στην Ταϊλάνδη, στη Σενεγάλη, στη Νότια Αφρική. Η ίδια συμπλήρωσε ότι οι φαρμακοβιομηχανίες θα πρέπει να μεταφέρουν την τεχνογνωσία τους σε άλλες εταιρείες προκειμένου να παράξουν εμβόλια.

Ακριβώς επειδή όλες οι αποφάσεις υποτάσσονται στην καπιταλιστική κερδοφορία και τους εντεινόμενους γεωπολιτικούς ανταγωνισμούς γύρω και από τα εμβόλια, χάνεται πολύτιμος χρόνος για την αντιμετώπιση της πανδημίας, με θύματα τους λαούς.

Ενισχύει τη θέση της στην παγκόσμια αγορά η ΕΕ

Την ίδια στιγμή που η ΕΕ προτείνει ...τρόπους αύξησης της διαθεσιμότητας εμβολίων για τις «φτωχότερες» χώρες, η Κομισιόν υπέγραψε χτες το προαναγγελθέν νέο συμβόλαιο με τις φαρμακευτικές εταιρείες «BioNTech» και «Pfizer» για 1,8 δισ. δόσεις από τα τέλη του 2021 έως το 2023.

Συγκεκριμένα, το συμβόλαιο προβλέπει την αγορά 900 εκατ. δόσεων του υφιστάμενου εμβολίου, καθώς και ενός εμβολίου προσαρμοσμένου στις παραλλαγές, με τη δυνατότητα αγοράς επιπλέον 900 εκατ. δόσεων.

Σύμφωνα με τη σύμβαση, η παραγωγή των εμβολίων πρέπει να πραγματοποιείται στην ΕΕ και τα κύρια συστατικά να προέρχονται από αυτήν. Στη σύμβαση ορίζεται επίσης ότι, από την έναρξη του εφοδιασμού το 2022, η παράδοση στην ΕΕ είναι εγγυημένη. Επιπλέον, έχει ενισχυθεί η δυνατότητα των κρατών - μελών να μεταπωλούν ή να δωρίζουν δόσεις σε χώρες που τις έχουν ανάγκη εκτός ΕΕ ή μέσω του μηχανισμού COVAX.

Η Επιτροπή αναμένει η νέα σύμβαση να ενισχύσει την ικανότητα παραγωγής εμβολίων της ΕΕ, καθιστώντας έτσι δυνατή την εξυπηρέτηση άλλων αγορών σε ολόκληρο τον κόσμο.

Πάντως, η Ουγγαρία αποφάσισε να εξαιρεθεί από τη νέα συμφωνία προμήθειας εμβολίων, με στελέχη της κυβέρνησης να δηλώνουν πως «ακόμη κι αν χρειαστεί ενισχυτική δόση, υπάρχουν πολλά εμβόλια και από ανατολικές και δυτικές αγορές». Σημειώνεται ότι η Ουγγαρία χορηγεί και ρωσικά και κινεζικά εμβόλια.

«ΑΝΟΙΓΜΑ» ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
Πρώτιστο μέλημα η «ασφάλεια» των κερδών του κεφαλαίου

Τον ισχυρισμό ότι «έχουν ενισχυθεί οι δομές - τα νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας και τα Περιφερειακά Ιατρεία - στα νησιά μας με περισσότερους υγειονομικούς, πολλαπλάσιες δυνατότητες testing, αλλά και πολύ μεγαλύτερες δυνατότητες διακομιδών εάν και εφόσον χρειαστεί», επανέλαβε χτες η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, επιχειρώντας να κρύψει την άθλια κατάσταση των δομών Υγείας στα νησιά από την πολιτική της εμπορευματοποίησης, την οποία επιχειρούν να διαχειριστούν με τα γνωστά «μπαλώματα».

Ολα αυτά με άξονα του σχεδιασμού τους «την ανάδειξη της χώρας μας ως ασφαλούς τουριστικού προορισμού», προκειμένου να διασφαλιστούν τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων του κλάδου.

Η εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση προχωρά σε 4.000 προσλήψεις μόνιμου νοσηλευτικού προσωπικού, που θα γίνουν με διαδικασίες ΑΣΕΠ και διαγωνισμό που θα προκηρυχθεί μέσα στο χρόνο, σταγόνα στον ωκεανό βέβαια με βάση τις πραγματικές ανάγκες που θα μείνουν αυξημένες και μετά την πανδημία. «Ειδικά για τους νοσηλευτές που βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή του πολέμου κατά του κορονοϊού θα προβλέπεται αυξημένη μοριοδότηση», σημείωσε, προσπερνώντας και σε αυτήν την περίπτωση η κυβέρνηση το αίτημα για μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων στο ΕΣΥ.

Παραπέρα, εντοπίζοντας η κυβέρνηση «χαλάρωση στη χρήση των μασκών, την τήρηση των αποστάσεων, τους όρους λειτουργίας των εστιατορίων και των καφέ», η Αρ. Πελώνη προανήγγειλε «σαρωτικούς ελέγχους» από τις αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες, με αιτιολόγηση όχι μόνο την προστασία της δημόσιας υγείας, αλλά και το ότι «δεν μπορεί να γίνονται ανεκτές πρακτικές αθέμιτου ανταγωνισμού», όπως είπε.

Τέλος, άφησε ξανά ανοιχτό το ενδεχόμενο υποχρεωτικού εμβολιασμού των εργαζομένων στο Δημόσιο, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι το προσωπικό της ΕΜΑΚ «είναι ένα πρώτο βήμα και όλα αξιολογούνται και εξετάζονται». Θύμισε, άλλωστε, ότι ο πρωθυπουργός έχει πει πως η συζήτηση για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των υγειονομικών θα ανοίξει το Σεπτέμβρη.

Στο μεταξύ, σήμερα Παρασκευή ανοίγει η πλατφόρμα εμβολιασμού και με τα τέσσερα διαθέσιμα εμβόλια για την ηλικιακή ομάδα 40 - 44 ετών, ενώ θα ακολουθήσει άνοιγμα της πλατφόρμας για τους ηλικίας 35 - 39 και κατόπιν για τους 30 - 34 ετών.

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΤΗΣ ΣΕΑΑΝ
Nέος γύρος λεηλασίας σε αναπηρικά επιδόματα και συντάξεις

Πίσω από τα κούφια λόγια και την έκφραση «ευαισθησίας» για τους χρόνιους πάσχοντες και τους ανάπηρους, η κυβέρνηση συνεχίζει να λεηλατεί αναπηρικά επιδόματα και συντάξεις.

Οσοι από τους αναπήρους και χρονίως πάσχοντες καταφέρουν να γλιτώσουν από το λεπίδι των ΚΕΠΑ, έρχονται αντιμέτωποι με τις διοικήσεις του ΕΦΚΑ - ΙΚΑ, που παραπέμπουν ξανά και κάνουν ένσταση σε θετικές αποφάσεις των ΚΕΠΑ, με σκοπό να κοπούν ακόμη και αυτά τα πενιχρά ποσά που δίνονται, ασκώντας πιέσεις στις υγειονομικές επιτροπές, για να ακυρώσουν ακόμα και όποιες θετικές αποφάσεις έχουν παρθεί.

Οπως καταγγέλλει η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ) «ο διευθυντής του ΙΚΑ Πειραιά, ως γνήσιος εκφραστής και αρωγός της εντεινόμενης αντιαναπηρικής πολιτικής της κυβέρνησης, ασκώντας το "διευθυντικό του δικαίωμα" στις πλάτες των αναπήρων, επαναπαρέπεμψε στα ΚΕΠΑ μια σειρά από θετικές αποφάσεις, ανάμεσα σε αυτές και της συναδέλφισσας Σ. Α. 57 χρόνων πάσχουσας από Σκλήρυνση Κατά Πλάκας (ΣΚΠ), αφαιρώντας της το δικαίωμα που της είχε αναγνωρίσει η επιτροπή για το εξωιδρυματικό επίδομα».

Η 57χρονη έχει δουλέψει 30 χρόνια και από το 2012 παίρνει τη σύνταξη. Η ΣΚΠ ως γνωστόν είναι μια εκφυλιστική ασθένεια και δημιουργεί γενική καταβολή στον οργανισμό και κτυπάει κατά κύματα.

Να σημειωθεί ότι η απόφαση της Α' Βάθμιας Υγειονομικής Επιτροπής των ΚΕΠΑ για την 57χρονη γυναίκα αναφέρει: «Πολλαπλή Σκλήρυνση κατά απότοκο σπαστική παραπάρεση με ΠΑ 67% στην σπαστική παραπάρεση, κινητική αναπηρία». Βάσει της παραπάνω γνωμάτευσης, δικαιούται το επίδομα παραπληγίας ή εξωιδρυματικό σύμφωνα με τις διατάξεις των Ν. 1140/81, Ν. 3232/04, Ν. 3518/06 και του άρθρου 56 του Ν. 4554/18.

«Είναι εξόφθαλμο πως ο διοικητής του ΙΚΑ Πειραιά την επαναπαραπέμπει να ξαναπεράσει από ΚΕΠΑ. Γιατί; Σύνταξη και επίδομα πάει πολύ. Στο όνομα του κόστους, την προστασία των οικονομικών του κράτους και των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων δεν δίνουν το εξωιδρυματικό επίδομα, γιατί η συναδέλφισσα παίρνει τη σύνταξη και της κόβουν το επίδομα αναπηρίας λες και δεν έχει πρόσθετες ανάγκες ως βαριά χρονίως πάσχουσα».

Η ΣΕΑΑΝ καταγγέλλει ότι με μεθοδεύσεις όπως αυτή τίθεται σε εφαρμογή το Εθνικό Σχέδιο για την αναπηρία και απαιτεί να γίνει δεκτή η απόφαση της Υγειονομικής Επιτροπής και να της δοθεί το εξωιδρυματικό επίδομα που δικαιούται. Προειδοποιεί επίσης ότι αν δεν παρθεί άμεσα πίσω η ένσταση της διεύθυνσης του ΕΦΚΑ-ΙΚΑ Πειραιά, η ΣΕΑΑΝ θα απαντήσει άμεσα και αγωνιστικά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ