ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 21 Σεπτέμβρη 2012
Σελ. /32
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Τραγική η εικόνα της Ειδικής Αγωγής

Από την κινητοποίηση για την Ειδική Αγωγή που έγινε προχτές στο υπουργείο Παιδείας
Από την κινητοποίηση για την Ειδική Αγωγή που έγινε προχτές στο υπουργείο Παιδείας
Τραγική είναι η κατάσταση στα περισσότερα σχολεία Ειδικής Αγωγής στη Θεσσαλονίκη με το ξεκίνημα της νέας χρονιάς. Οι ελλείψεις εκπαιδευτικών, αλλά και ειδικού βοηθητικού προσωπικού είναι μεγάλες, ενώ προβλήματα υπάρχουν και με τη μετακίνηση των μαθητών. Χρήματα για την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών δεν υπάρχουν και σε ορισμένες περιπτώσεις και η υλικοτεχνική υποδομή είναι προβληματική. Η έλλειψη πόρων οδηγεί τους διευθυντές να αναζητούν χρήματα από τους γονείς και από χορηγούς για να καλύψουν τις λειτουργικές τους ανάγκες.

Στη Θεσσαλονίκη λειτουργούν περίπου 25 ειδικά σχολεία (16 Δημοτικά, 6 ΕΕΕΕΚ, κ.λπ). Εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά με αναπηρίες βρίσκονται έξω από τις δομές Ειδικής Αγωγής, ενώ και πολλά από τα παιδιά που βρίσκονται εντός, ακόμη δεν έχουν ξεκινήσει το σχολείο είτε εξαιτίας της έλλειψης εκπαιδευτικού και βοηθητικού προσωπικού, είτε εξαιτίας των προβλημάτων με τη μετακίνησή τους.

Κλιμάκιο στελεχών της Κομματικής Οργάνωσης Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, προχτές το πρωί περιόδευσε σε ορισμένα από αυτά τα σχολεία της Θεσσαλονίκης, όπου επιβεβαιώθηκε η δραματική κατάσταση που επικρατεί.

Στο 1ο ΕΕΕΕΚ Πυλαίας από τα 52 παιδιά που έχουν εγγραφεί και θα φοιτήσουν, σήμερα πηγαίνουν στο σχολείο μόνο τα 12, όσα δηλαδή μπορούν να αυτοεξυπηρετούνται. Η έλλειψη του ειδικού βοηθητικού προσωπικού (απαιτούνται τουλάχιστον 4) κρατά καθηλωμένα στο σπίτι τα υπόλοιπα παιδιά.

Το συγκεκριμένο σχολείο δεν έχει καμία οργανική θέση. Χρειάζεται τουλάχιστον 30 εκπαιδευτικούς με πλήρες ωράριο και τώρα έχει μόλις 13. Λειτουργεί τρία εργαστήρια (αυτόνομης διαβίωσης, κηπουρικής και χειροτεχνίας).

Στεγάζεται σε παλιές αποθήκες που έχουν διαμορφωθεί και για την ενοικίασή τους καταβάλλονταν κάθε μήνα 17.000 ευρώ (τώρα μειώθηκε το ποσό στις 14.000 ευρώ).

Πολλά από τα παιδιά δεν μπορούν να εκπαιδευτούν και απλά τους παρέχουν φύλαξη, καθώς απουσιάζουν αναγκαίες δομές όπου θα μπορούσαν να ενταχθούν.

Οι λειτουργικές ανάγκες του σχολείου είναι μεγάλες και δεν επαρκεί η χρηματοδότηση του Δήμου (πέρσι ήταν 1.000 ευρώ). Το σχολείο απευθύνθηκε σε ιδιώτες χορηγούς, για να εξασφαλίσει τους υπολογιστές που χρειάζεται, να αντικαταστήσει τους παλιούς υφασμάτινους καναπέδες με καινούργιους αδιάβροχους, να εξασφαλίσουν υλικά για τα εργαστήρια, κ.λπ.).

Παρόμοια είναι η κατάσταση και στα υπόλοιπα ΕΕΕΕΚ. Ιδιαίτερο πρόβλημα με την πρόσβαση των μαθητών έχουν τα ΕΕΕΕΚ Πανοράματος και Θέρμης, καθώς δε λειτουργούν σε ισόγειο επίπεδο, δεν έχουν ασανσέρ και οι μαθητές πρέπει να μεταφέρονται από τις σκάλες.

Στο μεταξύ, υπάρχουν και 2 ΕΕΕΕΚ (Καλαμαριάς και Ευόσμου) που, ενώ έχουν ιδρυθεί με νομοθετική πράξη, δε λειτουργούν γιατί ακόμη δεν έχει οριστεί ο χώρος που θα στεγαστούν και φυσικά δεν έχουν στελεχωθεί με το αναγκαίο προσωπικό.

Στο 2ο Ειδικό Δημοτικό που φιλοξενείται στις εγκαταστάσεις του ΕΛΕΠΑΠ, φοιτούν περίπου 60 παιδιά. Εχει 25 δασκάλους και ένα άτομο ως ειδικό βοηθητικό προσωπικό, ενώ απαιτούνται τουλάχιστον 4. Οι εγκαταστάσεις τουαλέτας και κουζίνας είναι άθλιες, ενώ αντιμετωπίζουν πρόβλημα και με τις εγκαταστάσεις θέρμανσης.

Σοβαρό πρόβλημα αντιμετωπίζουν με τη μετακίνηση των μαθητών, καθώς με το διαγωνισμό που προκήρυξε ο Δήμος, ο ιδιώτης πήρε τα 3 από τα 5 δρομολόγια του σχολείου και άφησε εκείνα που αφορούν τα πιο σοβαρά περιστατικά. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι γονείς να πρέπει να μεταφέρουν οι ίδιοι τα παιδιά στο σχολείο.

Ανάλογη εικόνα και στον Πειραιά

Η κατάσταση και στα ειδικά σχολεία του Πειραιά είναι τραγική.

Το Επαγγελματικό Γυμνάσιο Πειραιά δε λειτουργεί, αφού λείπουν καθηγητές, ειδικό εκπαιδευτικό προσωπικό και βοηθητικό.

Στο 1ο Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Κατάρτισης (ΕΕΕΕΚ) Πειραιά λείπουν 27 καθηγητές, 8 άτομα ειδικού εκπαιδευτικού προσωπικού και 2 βοηθητικού.

Στο 2ο ΕΕΕΕΚ Πειραιά «Η Ανοιξη» λείπουν 13 καθηγητές, 5 άτομα για ειδικό εκπαιδευτικό προσωπικό και δεν υπάρχει βοηθητικό προσωπικό.

ΣΙΚΙΑΡΙΔΕΙΟ ΙΔΡΥΜΑ
Επιχειρεί να βάλει λουκέτο και σε δημόσιο ειδικό σχολείο

Λουκέτο στο ειδικό δημοτικό σχολείο και ειδικό νηπιαγωγείο Αμαρουσίου επιχειρείται να μπει από τη διοίκηση του Σικιαριδείου Ιδρύματος. Με επιστολή προς το υπουργείο Παιδείας η διοίκηση -η οποία έχει αναστείλει για φέτος τη λειτουργία του Ιδρύματος, με αποτέλεσμα 200 παιδιά με νοητική υστέρηση και οι οικογένειές τους να είναι σε αδιέξοδο- ζητάει να παραδοθούν μέχρι σήμερα Παρασκευή τα κλειδιά και οι αίθουσες των παραπάνω ειδικών σχολείων τα οποία λειτουργούν στο χώρο του. Σήμερα στο ειδικό δημοτικό και νηπιαγωγείο είναι εγγεγραμμένα περίπου 70 παιδιά, αλλά στο σχολείο πηγαίνουν μόνο τα 38 που τα μεταφέρουν οι γονείς τους. Τα υπόλοιπα μένουν κλεισμένα σπίτι τους. Τη μεταφορά και τη σίτιση των παιδιών είχε αναλάβει το Σικιαρίδειο. Τώρα -όπως συμβαίνει και σε όλες τις περιπτώσεις των χορηγών, «φιλανθρώπων» κ.λπ.- η μεταφορά για 45 παιδιά είναι στον αέρα, αλλά ακόμα κι αν μισθωθεί ένα πούλμαν δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημα, αφού τα παιδιά που φοιτούν εκεί μένουν σε Κηφισιά, Χαλάνδρι, Ν. Ιωνία, δηλαδή θα πρέπει να περάσουν ώρες μέχρι να φτάσουν σπίτι τους θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία τους. Την ίδια στιγμή, λείπουν από το συγκεκριμένο σχολείο 1 κοινωνικός λειτουργός, 1 σχολική νοσηλεύτρια, 2 εκπαιδευτικοί, 4 άτομα βοηθητικό προσωπικό (αφού περίπου το 50% των μαθητών χρειάζονται αλλαγή πάνας κ.ά.).

Προσπάθεια τρομοκράτησης των εκπαιδευτικών

Tην απαράδεκτη στάση της διοίκησης του Σικιαρίδειου Ιδρύματος στο Μαρούσι που απαγόρευσε την περασμένη Τετάρτη το πρωί την είσοδο εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ κατά την επίσκεψή τους προκειμένου να ενημερώσουν εκπαιδευτικούς της ειδικής αγωγής του Ειδικού Δημοτικού Δημόσιου Σχολείου, καταγγέλει με ανακοίνωσή της η Τοπική Γραμματεία Ν. Ιωνίας/Ηρακλείου/Μεταμόρφωσης/Αμαρουσίου/Κηφισιάς/Πεύκης του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών. Η ενημέρωση αφορούσε τις θέσεις του ΠΑΜΕ και τη δράση του για τα οξυμένα προβλήματα των σχολείων ειδικής αγωγής και ειδικότερα του Σικιαρίδειου και οι εκπαιδευτικοί παρέμειναν στην πύλη του Ιδρύματος και ενημέρωσαν τους γονείς και εκπαιδευτικούς, που έρχονταν με τους μαθητές του δημοτικού στο σχολείο για την κινητοποίησή τους στο υπουργείο Παιδείας το μεσημέρι της ίδιας μέρας σχετικά με τα παραπάνω προβλήματα.

Διαλέξεις στα σχολεία από το στρατό

Πρωτόκολλο συνεργασίας υπέγραψαν, προχτές, οι υπουργοί Εθνικής Αμυνας και Παιδείας. Πρόκειται, μεταξύ άλλων, για κατάρτιση προγράμματος διαλέξεων «από στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, σε θέματα που αφορούν την ιστορία και τους αγώνες του έθνους μας», «τη δυνατότητα επισκέψεων μαθητών σε μουσεία των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων» και διαλέξεις ολυμπιονικών, όπως είπε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Π. Παναγιωτόπουλος. Επίσης, εξαγγέλθηκε ότι σε απομακρυσμένες περιοχές της χώρας εκπαιδευτικοί θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στις λέσχες των Ενόπλων Δυνάμεων για σίτιση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ