Η έλλειψη υποδομών αντιπλημμυρικής προστασίας και μέτρων πρόληψης προκάλεσε τον απόλυτο εφιάλτη για τους κατοίκους της περιοχής
Αυτές και άλλες περιοχές, στο διάβα του ποταμού, επισκέφθηκε ο «Ριζοσπάστης», προκειμένου να διαπιστώσει από κοντά το τι προκάλεσε αλλά και το τι έφταιξε γι' αυτήν την καταστροφή.
Ακόμα και σήμερα πολλά χωριά παραμένουν αποκλεισμένα λόγω των κατολισθήσεων στο μεγαλύτερο μέρος του επαρχιακού οδικού δικτύου, ενώ οι αγρότες προσπαθούν να «σώσουν» τα δέντρα τους από τη λάσπη που τα πνίγει.
Οι κάτοικοι σχεδόν όλων των περιοχών όπου βρέθηκε ο «Ριζοσπάστης» είχαν τρία βασικά επιχειρήματα για την καταστροφή και ένα δεδομένο.
Οι ανθρώπινες παρεμβάσεις, ο μη καθαρισμός του ποταμού για πάνω από 30 χρόνια αλλά και η αδιαφορία του δήμου, συντέλεσαν ώστε σήμερα να είναι σε απόγνωση οι πληγέντες. Ολοι όμως συνηγόρησαν και στο εξής: Ευτυχώς που συνέβη μέσα στη νύχτα και δεν υπήρξαν θύματα, όπως δυστυχώς συνέβη στο Ηράκλειο με τους τέσσερις νεκρούς.
Σημείωσε, επίσης, πως πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση όπου έθεσαν τα αιτήματά τους. Τελικά, εισέπραξαν αοριστίες σχετικά με τις αποζημιώσεις και τα έργα στον ποταμό, ενώ η Διοίκηση μοίρασε υποσχέσεις για καθαρισμό της κοίτης.
Στα Μεσκλά, ένα χωριό σε υψόμετρο 200 μέτρων, στους βόρειους πρόποδες των Λευκών Ορέων, γνωστό από τη μάχη του ΕΛΑΣ με το στρατιωτικό σώμα του ναζί Φριτς Σούμπερτ, το οποίο αποτελούνταν και από πολλούς Ελληνες, κάτοικος μάς λέει πως από το 1967 που μένει στην περιοχή, πρώτη φορά είδε αυτό το πράγμα. Οι δρόμοι, τρεις στον αριθμό, που οδηγούν στο χωριό, έκλεισαν από τις κατολισθήσεις. Μια βδομάδα από τη μεγάλη πλημμύρα, άνοιξαν οι δύο, ενώ ο τρίτος παραμένει κλειστός, αφού η άσφαλτος των μόλις 15 εκατοστών κόπηκε σαν «τσιγαρόχαρτο» από την υποχώρηση του εδάφους. Ετσι, οι κάτοικοι εύχονταν να μην πάθουν τίποτα αυτό το διάστημα, καθώς δεν θα μπορούσε να προσεγγίσει το χωριό τίποτα.
Η διαδρομή προς το χωριό Καράνου, όπως και προς Μεσκλά, απελπιστική. «Προσέχετε» μας είχαν πει οι κάτοικοι διπλανών χωριών. «Από εδώ και πέρα είναι χειρότερη η κατάσταση». Οι δρόμοι ανοιγμένοι στα δύο και όσοι άντεξαν τα ορμητικά νερά του Κερίτη, γέμισαν με χώματα, δέντρα και άλλα φερτά υλικά. Και περίπου κάθε 200 μέτρα, ένα πέρασμα που χώραγε ίσα ίσα το αυτοκίνητο, καθώς η άσφαλτος είχε κοπεί από το χώμα που υποχώρησε. Εκεί, στο χωριό Καράνου ο Νίκος Μαυροδάκης είπε πως «μ' αυτήν την καταστροφή, νιώθουμε την εγκατάλειψη που υπάρχει. Νοιάζονται μόνο για τα τουριστικά χωριά της παραλίας. Είναι βιβλικές οι καταστροφές στο χωριό μας και δεν κάνουν κάτι γι' αυτές».
Το οδοιπορικό ολοκληρώνεται στον Ταυρωνίτη, όπου το ορμητικό νερό βρήκε διέξοδο στην παραλία. Εκεί, δημιούργησε νέα εκβολή, αφού πρώτα παρέσυρε κομμάτια και κορμούς δέντρων, χώματα και άλλα φερτά υλικά. «Αυτή η εκβολή μπορεί να σώσει τον κόσμο σε νέα κακοκαιρία», μας λέει κάτοικος της περιοχής, καθώς «τα κύματα πρώτα θα σπάνε στο ανάχωμα που έχει δημιουργήσει και δεν θα φτάνουν τα σπίτια της περιοχής. Αλίμονο αν περιμέναμε από τους ''άρχοντες''. Δεν είδατε τι έχει γίνει παραπάνω; Και τι έχουν κάνει...», κατέληξε.
Ο Νίκος Βουρλάκης ανέφερε ότι «η αδιαφορία και η παντελής έλλειψη αντιπλημμυρικής προστασίας και μέτρων έχουν φέρει τους κατοίκους σε μία δύσκολη θέση, έχουν χάσει περιουσίες, μαγαζιά, εκτάσεις που καλλιεργούσαν. Αμεσα ο δήμος Χανίων και η Περιφέρεια να πάρουν μέτρα, ώστε τέτοιες καταστάσεις να μην τις ξαναζήσουμε».
Ο Γιώργος Φραγκιουδάκης τόνισε πως «από τις 2 Γενάρη που ξεκίνησαν οι κακοκαιρίες, ο δήμος Κισσάμου έχει πληγεί πολύ σοβαρά και πάρα πολύ βαριά. Η ανεπάρκεια συντήρησης των προηγούμενων χρόνων στο δημοτικό και κοινοτικό οδικό δίκτυο, ήρθε τώρα με τις κακοκαιρίες και έδειξε το μεγάλο της πρόσωπο. Οι τρεις οδικοί άξονες του δήμου έχουν κλείσει, παρεμβάσεις αυτήν τη στιγμή δεν μπορούν να γίνουν, υπάρχουν αποκλεισμένοι άνθρωποι σε χωριά και παλεύουν να φτιάξουν μετά την καταστροφή, αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Σαν ''Λαϊκή Συσπείρωση'' κάναμε περιοδείες στις πληγείσες περιοχές, μιλήσαμε με τον κόσμο, αναδείξαμε τα προβλήματα». Επίσης, σημείωσε τη στάση των προηγούμενων δημοτικών αρχών που «πιστές στην αντιλαϊκή πολιτική των κυβερνήσεων, χωρίς να διεκδικούν, δέχονται μόνο τα ξεροκόμματα που τους δίνουν κι έτσι έχουμε φτάσει σε αυτό το σημείο».
Οπως μας εξήγησε η Κατερίνα Κρανιωτάκη, κάτοικος της περιοχής, «στο δρόμο μας άρχισε το βουνό να πέφτει από μόνο του. Το 2002 οι κάτοικοι συγκεντρώσαμε ένα κείμενο με 100 υπογραφές το οποίο το κοινοποιήσαμε στο δήμο, στην Περιφέρεια αλλά και στα κόμματα που ήταν στην εξουσία, ώστε να ληφθούν μέτρα για να σωθούμε. 17 χρόνια μετά, ερχόμαστε με ένα νέο κείμενο διαμαρτυρίας, με 552 υπογραφές. Ζητάμε βοήθεια από όλους, ζητάμε να μας ακούσουν τα αρμόδια υπουργεία. Δόθηκαν κάποια χρήματα στο δήμο για τις τωρινές καταστροφές, αλλά για εμάς δεν διεκδίκησε τίποτα. Κινδυνεύει η δική μας η ζωή αλλά και των διερχομένων, και παρ' όλα αυτά παίζεται ένα παιχνίδι αρμοδιοτήτων στην πλάτη μας». Παράλληλα, στάθηκε στην πρόσφατη κινητοποίηση διαμαρτυρίας που έκαναν οι κάτοικοι της περιοχής, με μεγάλη συμμετοχή κόσμου, όπου απαίτησαν να δοθεί άμεσα λύση στο μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν.
Ο Νίκος Βουρλάκης, υποψήφιος δήμαρχος Χανίων με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», που βρέθηκε για άλλη μια φορά στο σημείο, τόνισε πως «η οδός Μαλινδρέτου είναι ένα μέρος από όλη την καταστροφή που αναδείχθηκε μετά την τελευταία κακοκαιρία». Επεσήμανε την «αδιαφορία του κράτους, είτε τοπικής διοίκησης είτε περιφερειακής είτε κεντρικής εξουσίας, που τόσα χρόνια αδιαφορεί σε εκκλήσεις κατοίκων όπως εδώ στη Μαλινδρέτου, που δυστυχώς, αν δεν παρθούν άμεσα μέτρα, υπάρχει κίνδυνος ακόμα και για ανθρώπινες ζωές».
Υπενθυμίζεται πως το όχημα εντοπίστηκε το μεσημέρι της περασμένης Δευτέρας στην κοίτη του Γεροπόταμου. Σημειώνεται πως περίπου 2 χιλιόμετρα πιο μακριά, η 30χρονη είχε καλέσει σε βοήθεια από το κινητό της τις αρχές, λίγο πριν από τη 1 τα ξημερώματα της Κυριακής. Αμέσως ξεκίνησαν έρευνες για τον εντοπισμό τους αλλά αυτό δεν κατέστη δυνατό παρά μόνο όταν έγινε μερική εκτροπή του Γεροπόταμου προκειμένου να υποχωρήσουν τα νερά.
Ο υποψήφιος περιφερειάρχης Κρήτης με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» και βουλευτής του ΚΚΕ, Μανώλης Συντυχάκης, με αφορμή αυτό το γεγονός τόνισε ανάμεσα σε άλλα: «Το τραγικό συμβάν με θύματα τέσσερις ανθρώπινες ζωές, που χάθηκαν 1 - 2 χιλιόμετρα από την πόλη των Μοιρών, αναδεικνύει για μια ακόμα φορά την έλλειψη υποδομών και κυβερνητικού σχεδιασμού για την προστασία από τα φυσικά φαινόμενα, αναδεικνύει την περιφρονητική στάση απέναντι στην ανθρώπινη ζωή, η οποία χαρακτηρίζει το καπιταλιστικό σύστημα και όσους το υπηρετούν, καταδεικνύει τελικά για ποια πολιτική προστασία μιλάνε κυβέρνηση και Περιφερειακή - Τοπική Διοίκηση, όταν κάνουν ανέξοδους σχεδιασμούς επί χάρτου για να ξεγελάσουν το λαό.
Επιβάλλεται να αναζητηθούν οι πολιτικές και όποιες άλλες ευθύνες για το τραγικό γεγονός. Επιβάλλεται τα λαϊκά στρώματα να οργανώσουν την πάλη τους, απαιτώντας να ληφθούν τώρα μέτρα συνολικά για την αντιπλημμυρική, αντισεισμική, αντιπυρική προστασία για να μη θρηνήσουμε άλλους νεκρούς. Να συγκεντρώσουν δυνάμεις για έναν δρόμο ανάπτυξης, που θα έχει στο επίκεντρό του την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών».
Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση εξακολουθεί να θεωρεί «πάρεργο» έργα και υποδομές για την προστασία του λαού, αφού άλλωστε αυτά στην πλειοψηφία τους δεν είναι «επιλέξιμα» από ΕΕ και επιχειρηματικούς ομίλους, επειδή δεν αφήνουν κέρδη... Κι αυτό πρέπει να αποτελέσει για το λαό κριτήριο ψήφου μπροστά στις κάλπες, και για τις τοπικές εκλογές και για τις ευρωεκλογές και για τις εθνικές εκλογές...